Reglarea programului de somn al copilului pentru începutul școlii - când și cum schimbăm ora de culcare a copilului?

Reglarea programului de somn al copilului pentru inceputul scolii - cand si cum schimbam ora de culcare a copilului?

Reglarea programului de somn al copilului pentru începutul școlii - când și cum schimbăm ora de culcare a copilului?

Cât de frumoase sunt acele zile lungi de vară... jocuri pe înserate, limonadă, grătare și libertate. Dacă ar putea dura puțin mai mult... nu? Pe măsură ce sezonul se sfârșește, stoarcem fiecare picătură de timp înainte de începerea școlii. Oricum ar fi, există șanse mari ca al tău copil să nu mai aibă un program normal de somn. Acest lucru este complet de înțeles, dar este, de asemenea, ceva care trebuie remediat înainte de a suna clopoțelul.

Este normal ca vara, copiii stea treji mai târziu ca de obicei. Dar iată cum să îi readucem la un program de școală fără prea mult efort...

- vei citi:
Mută ora de culcare - acolo unde ar trebui să fie
Beneficiile activității fizice pentru somn
Crează o rutină calmă înainte de culcare
Oprește toate dispozitivele electronice
Practică rutina de dimineață
Un copil odihnit se descurcă mai bine la școală și este mai fericit

Așadar, vrem să te ajutăm să te echipezi pentru a readuce rutina de somn în viața copilului, astfel încât să se trezească cu ochii odihniți și alerți pentru prima zi de școală. Nu este o sarcină imposibilă. Este nevoie doar de un mic plan preliminar și de câteva zile pentru a implementa modificările.

Mută ora de culcare - acolo unde ar trebui să fie

Poți schimba ora de culcare a copilului la una potrivită pentru nopțile școlare, fie treptat, fie deodată. Dacă o faci treptat, atunci schimb-o în trepte de 30 de minute. Majoritatea copiilor trebuie să fie în pat până la 19:30 - 20:00, asta pentru a obține somnul de care au nevoie în fiecare noapte.

Urmează aceste recomandări de la Academia Americană de Pediatrie pentru orele totale de somn necesare unui preșcolar și școlar, în funcție de vârstă:

Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă zilnic între 10 și 13 ore. Asta include și somnul de la prânz.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani ar trebui să doarmă între 9 și 12 ore pe zi.

Adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani ar trebui să doarmă 8-10 ore pe zi.

Dacă copilul tău prezintă o anumită rezistență la noua oră de culcare, trezește-l dimineața la ora la care ar trebui să se trezească în mod normal într-o zi de școală.

Dacă preferi să schimbi ora brusc, recomandăm să începi acest proces dimineața, trezind copilul la noua sa oră. În acea seară, pune-l în pat la ora potrivită, astfel încât să poată dormi orele recomandate. Va fi puțin mai obosit și dispus să se culce la noua oră.

Beneficiile activității fizice pentru somn

Activitatea fizică zilnică este importantă pentru somnul nostru. În timpul școlii, poate fi respinsă când se acumulează temele. Dar dacă vremea o permite, puteți face o plimbare în jurul cartierului timp de 30 de minute după cină.

Cu toate acestea, în timp ce jocul dur - cum ar fi luptele în pat pentru distracție - este minunat pentru unii copii, pune-i capăt cu o oră înainte de culcare, deoarece va stimula în mod natural copilul și îl va ține treaz mai mult timp. Același lucru este valabil și pentru activitatea fizică intensă. Alege puzzle-uri, lego, o lectură sau alte activități liniștite înainte de somn.

Crează o rutină calmă înainte de culcare

Crede-mă, copiii au nevoie de rutină chiar dacă uneori opun rezistență. Uneori, renunțăm la rutine pe timp de vară dar trebuie să o readucem din nou în plan pe măsură ce se apropie școala.

Rutina de seară a copilului tău începe de fapt la cină. Copiii mici își digeră alimentele mai încet decât adulții și vor trebui să mănânce cu două ore înainte de culcare pentru a dormi liniștiți. După cină, puteți face curățenie împreună și puteți face ceva liniștit în familie.

Structurarea unei rutine liniștitoare poate fi la fel de simplă ca alegerea a trei-patru lucruri care ar trebui să se întâmple în fiecare seară în aceeași ordine chiar înainte de somn. Aceasta poate include o baie sau un duș, spălatul pe dinti, pregătirea hainelor, încălțămintei și rucsacului pentru a doua zi și cititul unei povești.

În funcție de vârstă, copilul se poate bucura de lectură independent înainte de a-i spune noapte bună. Asigură-te că este spălat pe dinți și în pijamale înainte să-l lași să înceapă să citească în pat. Arată-i copilului dragostea și afecțiunea ta cu îmbrățișări și sărutări. Scade treptat intensitatea luminii înainte de culcare și spune-i noapte bună.

Ideea este să găsești o rutină care să se potrivească familiei tale și să te ții de ea. Desigur, o vei schimba pe măsură ce copilul crește, dar nu în fiecare săptămână. Menținerea unui ritm constant seara chiar înainte de culcare semnalează copilului când este timpul să doarmă.

Oprește toate dispozitivele electronice

Cu toții avem un ceas al corpului, numit ritm circadian, care este un ciclu de 24 de ore. Acest ritm reglează când și cum dormim, ne trezim și mâncăm, cu melatonină- un hormon secretat în creier de glanda pineală. Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice și unele becuri, suprimă producția de melatonină de care avem nevoie toți noaptea pentru a ne culca.

Citeste si: Ritmul de somn al copilului - despre necesitatea de a dormi, bioritm si anotimpuri

Copiii trebuie să evite toate dispozitivele electronice (smartphone, tablete, laptop, etc) cu cel puțin două ore înainte de culcare, deoarece acestea se află în general foarte aproape de față. Efectul luminii albastre se diminuează de la 1.5 metri distanță, astfel încât vizionarea la televizor de la o distanță sigură nu are același efect negativ asupra producției noastre de melatonină, dar contează pentru copilul tău. De asemenea, cu cât stăm și ne uităm mai mult la televizor noaptea, cu atât citim mai puține cărți și mâncăm mai mult.

O idee este să limitezi timpul pe ecran la sfârșit de săptămână, astfel încât să nu fie o bătălie zilnică și să nu-i afecteze negativ programul de somn în nopțile de școală. Oprește cel puțin dispozitivele media portabile sau laptopul/tableta cu două ore înainte de culcare și televizorul cu o oră înainte de culcare.

Practică rutina de dimineață

Practică rutina de dimineață cu o zi sau două înainte de ziua cea mare.

Dacă este cazul, ajută-l să seteze alarma de la ceas și învață-l cum să o oprească. Dă trezirea la noua oră de școală, îmbrăcați-vă, pregătiți prânzul, asigură-te că mănâncă un mic dejun sănătos, se spală pe dinți, se piaptănă, are rucsacul pregătit, se îmbracă și pregătit de școală. Uneori subestimăm (sau supraestimăm) cât timp avem nevoie dimineața.

Un copil odihnit se descurcă mai bine la școală și este mai fericit

Efectele negative ale privării de somn sunt reale și dăunătoare în multe privințe. A fi sigur că copilul tău este bine odihnit pentru școală este una dintre cele mai importante sarcini pe care le ai în calitate de părinte

Citeste si: Somnul face copiii mai inteligenti

Un copil odihnit se va comporta mai bine la școală și va fi mai fericit cu privire la mersul la școală. El va relaționa mai eficient cu colegii și profesorii, și va experimenta mai puțină anxietate cu privire la toate schimbările implicate în mersul la școală. Nu elimină toate preocupările pe care le pot avea copiii, dar vor face față mai bine fizic, mental și emoțional.

Mersul la școală este o ajustare importantă pentru copiii mici, indiferent dacă este primul lor an sau al treilea. Vă încurajăm ca la sfârșitul verii să schimbați treptat programul și să implementați o rutină de culcare care să conducă la un somn odihnitor. Va merita cu adevărat.

Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare

Ora de culcare a copilului este extrem de importanta pentru sanatatea si performentele sale scolare. Iar odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului. Uneori cu succes, alteori fara succes ...Dar, somnul este esential pentru performanta scolara a copilului.

Așadar, cand ar trebui să meargă școlarul la somn? Iată o diagramă a orei de culcare, propusă de un psiholog olandez.

autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII