Epidurala la nastere. Iata care sunt beneficiile si riscurile unei astfel de anestezii.
O anestezie epidurală este o metodă de ameliorare a durerii pe care medicul o poate administra în timpul travaliului sau al altor proceduri medicale. Cu toate acestea, există beneficii și riscuri.
De aceea, vom analiza avantajele și dezavantajele unei epidurale, precum și alte opțiuni care ar putea fi disponibile - si sfaturile medicului ginecolog.
- vei citi:
Care sunt beneficiile epiduralei?
Epidurala în timpul travaliului
Epidurala pentru durerile de spate
Care sunt riscurile unei epidurale?
Epidurala vs. nașterea naturală
Alternative de ameliorare a durerii travaliului
Care sunt beneficiile epiduralei?
O anestezie epidurală este o metoda de blocare a nervilor prin care se transmite durerea. Un medic poate da unui pacient o epidurală din mai multe motive, inclusiv pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului, dureri de spate, cum ar fi sciatică și dureri cronice de picioare și brațe asociate cu o rădăcină nervoasă spinală iritată.
Epidurala în timpul travaliului
Potrivit Societății Americane de Ginecologie, o anerstezie epidurală, care diminuează durerea dintre zona abdominala a femei și picioarele femeii - va începe să aibă efect după aproximativ 15 minute.
O epidurală nu îndepărtează toate senzațiile și o femeie va simți în continuare o presiune.
Alte beneficii ale unei epidurale în timpul travaliului includ:
este de obicei o anestezie sigură;
este de obicei eficientă;
permite unei femei să rămână trează în timpul nașterii prin cezariană;
femeile pot controla partea superioară a corpului.
Este epidurala la nastere dureroasa? Iata ce spune medicul...
Epidurala pentru durerile de spate
O injecție epidurală pentru durerile de spate poate avea unele dintre următoarele beneficii, inclusiv:
Reducerea eficientă a durerii: conform unei revizuiri sistematice din 2016, persoanele care au avut o epidurală pentru sciatică au observat o îmbunătățire a durerii cu 50-83%.
Scăderea nr. intervențiilor chirurgicale: conform aceleiași analize, aproximativ 80% dintre oameni nu au avut nevoie de operație după ce au primit o injecție epidurală.
Scăderea dizabilității funcționale: o epidurală îi poate ajuta pe cei cu o dizabilitate funcțională pe termen lung din cauza unei vătămări, boli sau afecțiuni.
Care sunt riscurile unei epidurale?
Unele efecte secundare ale epiduralei pot include:
dureri de spate;
durere de cap;
amorțeală în partea inferioară a corpului în urma travaliului;
o scădere a tensiunii arteriale;
probleme de urinare;
febră.
Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG), reacțiile adverse grave sunt rare, dar pot include leziuni ale coloanei vertebrale, probleme de respirație, bătăi rapide ale inimii și amorțeli sau furnicături.
O epidurală în timpul travaliului poate avea efecte secundare separate. Datele privind efectul unei epidurale asupra duratei travaliului variază. Potrivit studiilor medicale - o epidurală poate prelungi prima și a doua etapă a travaliului dacă medicul o administrează prea târziu. Cu toate acestea, alți medici au păreri diferite în ceea ce privește cel mai bun timp pentru a face o epidurală.
Alte reacții adverse pot include:
mâncărime;
slăbiciune la nivelul picioarelor;
risc crescut de a avea nevoie de ajutorul forcepsului sau de vid;
infecție a pielii;
unele persoane pot suferi leziuni permanente ale nervilor, dar acest lucru este rar.
Substantele opioide dintr-o epidurală pot duce la unele efecte secundare pe termen scurt la făt. Acestea includ:
tonus muscular redus;
o modificare a ritmului cardiac;
somnolenţă;
probleme de respirație.
Aceste reacții adverse se rezolvă în general rapid. Dacă o femeie este îngrijorată de modul în care o epidurală ar putea afecta fătul, ar trebui să discute cu medicul.
Epidurala vs. nașterea naturală
Aproximativ 60% dintre femeile aflate în travaliu aleg să aibă o epidurală ca formă de ameliorare a durerii. Cu toate acestea, o femeie nu trebuie să aibă o epidurală pentru a naște.
Dacă o femeie alege să folosească o epidurală în timpul travaliului este alegerea ei. Uneori, un medic poate avea nevoie să administreze o epidurală sau un alt tip de ameliorare a durerii. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă, de exemplu, o femeie necesită o cezariană.
► Interesant de citit Nasterea naturala fara anestezie si medicamente: tipuri si tehnici de gestionare a durerii
Alternative de ameliorare a durerii travaliului
Dacă o mămică alege să nu aibă o epidurală, pot fi disponibile și alte tehnici de gestionare a durerii. Cu toate acestea, nu toate spitalele oferă aceste opțiuni, astfel încât femeile ar trebui să discute cu medicii despre opțiunile de ameliorare a durerii.
Alternativele medicamentoase pentru ameliorarea durerii pot include:
Oxid de azot - Unele femei aleg oxidul de azot pentru a le ajuta să se relaxeze în timpul travaliului și în timpul nașterii. Aceasta implică inhalarea oxidului de azot cu 30 de secunde înainte de începerea contracției. Deși este sigur, unele persoane se pot simți amețite și pot suferi de greață temporar.
Opioide - Medicul poate administra opioide printr-o perfuzie sau injecta în mușchi. Acestea nu afectează capacitatea unei femei de a împinge, iar o epidurală este încă o opțiune. Cu toate acestea, nu scapă complet de durere și au o acțiune scurtă.
Efectele secundare includ senzația de somnolență, greață și pot provoca vărsături. OWH notează că aici este un termen limită pentru utilizarea opioidelor în timpul travaliului. De obicei, un medic va evita utilizarea opioidelor dacă o femeie trebuie să nască foarte curând, deoarece opioidele pot încetini respirația și ritmul cardiac al bebelușului.
Bloc pudendal - Un bloc pudendal este un medicament ce amorțește și este injectat în nervul pudendal și în vagin chiar înainte de capul fătului. Medicația poate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu împingerea copilului afară. Cu toate acestea, nu toți medicii știu cum să facă un bloc pudendal, deoarece tehnica a scăzut în general din favoare.
Ameliorarea durerii fără ajutorul medicamentelor
Dacă mămica vrea o naștere complet naturală, poate lua în considerare remedii la domiciliu pentru ameliorarea durerilor travaliului.
Unele remedii potențiale includ:
comprese fierbinți;
comprese reci;
mingea de travaliu;
o poziție confortabilă la alegere;
masarea spatelui inferior sau a altor zone;
yoga;
exerciții de respirație;
meditaţie;
aromoterapie;
uleiuri esentiale;
doula;
o baie în cadă.
Unele alternative la o epidurală pentru alte proceduri includ:
opioide;
terapii reci sau calde;
anestezic spinal, care este o singură injecție în coloana vertebrală;
anestezic general.
O epidurală este o formă sigură de ameliorare a durerii în timpul travaliului dar și pentru reducerea durerii cronice. Deși are unele riscuri, acestea sunt fie temporare, fie foarte rare.
O persoană nu trebuie să aibă o epidurală și sunt disponibile alternative.
Femeile gravide ar trebui să discute cu medicul sau moașa despre ce fel de naștere și ameliorare a durerii au nevoie în timpul travaliului. De asemenea, ar trebui să profite de ocazie pentru a discuta orice planuri și preocupări pe care le pot avea.
15 momente amuzante ce pot avea loc in timpul nasterii bebelusului
Uita de povestile de nastere dureroase si experientele mai putin placute. Multe mame au povești amuzante si fragmente de observatii chiar si tin timpul travaliului / nasterii. Unele te vor face sa razi!
Daca vei naste in curand, e important sa fii optimista si sa te gandesti ca peste ani vei avea si amintiri haioase de la nastere.
Chiar daca intamplarile de mai jos ti se par greu de crezut... ei bine, sa stii ca este cate un strop de adevar in fiecare :) Citeste 15 momente amuzante ce pot avea loc in timpul nasterii bebelusului .
Travaliul de la A la Z: ghid complet
Travaliul este procesul fizic al nasterii bebelusului - simtit de mamica. Travaliul e caracterizat prin contractii dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului si expulzarea fãtului.
Finalul apoteotic al celor nouã luni de sarcinã - al celor frumoase 40 saptamani de sarcina (ODISEEA SARCINII), în care ai visat mereu sã dai ochii cu minunea din burtica ta se apropie! Esti pregãtitã cum se cuvine pentru aceastã clipã? Citeste cu atentie Travaliul de la A la Z: ghid complet
Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre nastere pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor Desprecopii.com
articol realizat cu sfaturule dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII