Ce știe să facă bebelușul la 1 lună: Iată cum crește, cât doarme și cum se dezvoltă emoțional

Ce stie sa faca bebelusul la 1 luna: Iata cum creste, cat doarme si cum se dezvolta emotional

Ce știe să facă bebelușul la 1 lună: Iată cum crește, cât doarme și cum se dezvoltă emoțional

Ce știe să facă un bebe de 1 lună? Cum este dezvoltarea la aceasta vârstă? Si cât ar trebui să doarmă?

Toți bebelușii cresc în ritmuri diferite. Deci nu te îngrijora dacă micuțul tău nu se încadrează exact în următorul model - ar putea fi cu câteva săptămâni înainte sau ușor în urmă, dar este normal. Cu toate acestea, dacă te îngrijorează faptul că bebelușul tău a ratat unul sau mai multe repere importante, discută cu medicul.

vei citi:
Cum doarme bebelușul tău de 1 lună?
Alimentația bebelușului de 1 lună
Mișcarea și controlul capului la 1 lună
Vederea, auzul și conștientizare la 1 lună
Dezvoltarea socială, emoțională și comunicarea la 1 lună
Ce activități și jocuri vor ajuta la dezvoltarea bebelușului de 1 lună?
Etapele dezvoltării bebelușului de 1 lună

Cum doarme bebelușul tău de 1 lună?

Când bebelușul împlinește o lună, vei observa că micuțul tău încă doarme bine atunci când este hrănit, schimbat sau spălat! În medie, un copil de o lună are nevoie de aproximativ 14 până la 17 ore de somn pe zi, de obicei împărțit aproximativ în mod egal între zi și noapte.

Nu există un tipar normal de somn, dar este destul de obișnuit ca bebelușii să fie treji seara. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit și unii au nevoie de somn mai mult sau mai puțin decât alții.

 

 

Alimentația bebelușului la 1 lună

Bebelușul are nevoie doar de lapte în primele șase luni și, ideal, acesta ar trebui să fie lapte matern. Dacă alăptezi exclusiv, micuțul tău ar trebui să primească zilnic un supliment de vitamina D (8,5-10 micrograme).

La vârsta de 1 lună, bebelușul bea în medie între 660 ml și 840 ml de lapte pe zi, distribuit în aproximativ 7-10 mese pe zi.

Mișcarea și controlul capului la 1 lună

La această vârstă fragedă, micuțul tău nu poate să stea singur, să se miște sau să se rostogolească. Când stă întins pe spate pentru o schimbare de scutec, s-ar putea să observi că își ține capul într-o parte. Dacă-l așezi pe burtă, s-ar putea să încerce să ridice capul la început, dar repede îl va lăsa să se întoarcă într-o parte și să-și îndoaie brațele și picioarele cu fundulețul ușor în sus. Mișcările brațelor și picioarelor sunt necoordonate și sacadate.

Copilul tău de 1 lună are încă mișcările reflexe de bază pe care le-a avut ca nou-născut (numite „reflexe primitive”). De exemplu, dacă-i atingi obrazul lângă gură, se va întoarce pentru a încerca să-ți sugă degetul („reflex de înrădăcinare”); atunci când este ținu „în picioare” pe o suprafață dură, își va apăsa picioarele bine în jos într-un fel de tipar de mers („reflex de pășire”).

În acest moment, micuțul tău are foarte puțin control al capului, deci este important să-i sprijini întotdeauna capul și gâtul.

Vederea, auzul și conștientizarea la 1 lună

Bebelușul este atras de lumină și, de exemplu, se poate uita fascinat la o fereastră sau o lampă. Dacă pui o jucărie strălucitoare la aproximativ 20 cm în fața sa, se va concentra asupra acesteia și va putea urmări mișcările lente cu ochii. La această vârstă, micuțul tău consideră că este cel mai ușor să observe jucăriile alb-negru cu contrast ridicat.

În ultimele câteva luni de sarcină, bebelușul a putut auzi unele sunete de fundal în timp ce era încă în pântece, cum ar fi muzica, vocea ta sau un aspirator. Acum, când micuțul tău s-a născut, ar putea găsi aceste sunete familiare liniștitoare, uneori întorcându-și capul spre sursa sunetului. Cu toate acestea, bebelușul va reacționa instinctiv la zgomote bruște cu un „reflex de tresărire”, rigidizându-și corpul, clipind, întinzând mâinile și picioarele și uneori plângând.

Dezvoltarea socială, emoțională și comunicarea la 1 lună

Bebelușul poate scânci, trecând rapid la plâns puternic când îi este foame sau se simte inconfortabil! La această vârstă, este normal ca bebelușii să plângă din orice, de la 1 la 6 ore pe zi, dar acest lucru ar trebui să se rezolve în câteva săptămâni. Alteori, când sunt mulțumiți, vor scoate mici zgomote sau gângureli.

Micuțul tău preferă deja contactul social față de alți stimuli, așa că va menține contactul vizual cu tine, îți va recunoaște fața de aproape și nu va mai plânge atunci când îl vei ridica sau vorbi cu el. Vei observa deja semne timpurii ale primului zâmbet!

Ce activități și jocuri vor ajuta la dezvoltarea bebelușului de 1 lună?

Vorbește-i mult bebelușului, de exemplu: Ți-e foame? Vrei să te schimb? Vrei lapte?
Faceți împreună zgomote pentru a-l încuraja să asculte și să învețe.
Fă fețe amuzante și menține mult contactul vizual.
Pune bebelușul pe de burtică în fiecare zi, timp de câteva minute. La început doar un minut sau două zilnic ajută la întărirea mușchilor spatelui și a umerilor.

Etapele dezvoltării bebelușului de 1 lună

Începe să le zâmbească oamenilor.
Recunoaște de aproape o față familiară sau un obiect luminos, urmărindu-l cu ochii și menținând contactul vizual.
Reflexele primitive ale nou-născutului sunt încă prezente, de exemplu răspunsul la tresărire, reflexul de înrădăcinare, reflexul de a păși.
Probabil va încearca să ridice scurt capul când stă întins pe burtică, să bserve sunete din jur sau să facă zgomotoe amuzante când este mulțumit.

► Citeste si Dezvoltarea motricității fine a bebelușului incepe incă din prima lună - semnale și stimulare

Despre bebelusul de 1 luna citeste si:

Bebelusul la 1 luna - activitati de joaca

Prima luna din viata unui bebelus

Dezvoltarea pe săptămani in prima lună a bebelușului:

Bebelusul la 1 saptamana
Bebelusul la 2 saptamani
Bebelusul la 3 saptamani
Bebelusul la 4 saptamani 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

FORUM: Diversificarea alimentatiei bebelusului - pas cu pas. Retete pentu bebelusi, sfaturi, alergii, diagrame.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII