Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: stocarea sângelui din cordonul ombilical pentru celule stem
Sângele din cordonul ombilical al bebelușului este bogat în celule stem. Aceste celule pot fi colectate și utilizate în tratamentul medical. Este similar cu o donație de măduvă osoasă, care este, de asemenea, bogată în celule stem.
Colectarea acestui sânge din cordonul ombilical nu dăunează copilului. Este preluat din zonele de cordon clampat și poate fi colectat, fie înainte, fie după ce placenta este eliminată, în funcție de procedura spitalicească. Stocarea sângelui din cordonul ombilical este încă posibilă dacă optezi pentru întârzierea clampării cordonului.
Ai trei opțiuni atunci când vine vorba de stocarea sângelui din cordonul ombilical - si sfatul medicului.
vei citi:
Donarea sângelui din cordonul ombilical
Stocarea sângelui din cordonul ombilical pentru uz personal
Poți renunța la sângele din cordonul ombilical
Donarea sângelui din cordonul ombilical pentru uz public
A dona sange din cordonul ombilical al bebelusului este la fel cum ai dona la o bancă de sânge. Sângele colectat din cordonul ombilical este testat, procesat și disponibil pentru uz public prin potriviri adecvate.
Este complet gratuit să donezi sânge din cordonul ombilical dar medicul trebuie sa fie informat de decizia ta. Donarea către o bancă de uz public oferă un stoc mai mare din care să aleagă, creând un potențial mai mare pentru pacienții grav bolnavi.
Este important să ne amintim că este foarte puțin probabil ca o donație să fie disponibilă pentru tine sau pentru bebelușul tău pe viitor. De asemenea, sângele poate fi respins ca donație în procesul de screening sau poate fi folosit în scopuri de cercetare.
Băncile publice vor stoca numai unitățile de sânge din cordonul ombilical de înaltă calitate, care sunt susceptibile de a conține suficiente celule pentru un transplant. Bancile publice, in schimb, sunt complet gratuite. Tu doar donezi celulele stem bancii, care le recolteaza si le depoziteaza gratuit. Daca ai nevoie de ele, ipotetic, le poti folosi. Dar ele pot fi folosite si cerute de medici care acceseaza banca pentru orice alt copil din lume. In Romania, deocamdata - nu exista banca publica de celule stem.
Stocarea sângelui din cordonul ombilical pentru uz personal
Poți plăti o companie privată pentru a prelua sângele din cordonul ombilical al bebelușului și a-l stoca pentru o utilizare ulterioară. Aici ai drepturi depline asupra eșantionului și ai acces la utilizarea acestuia în orice moment. Aceste unități de sânge din cordonul ombilical vor fi păstrate pentru uzul exclusiv al donatorului sau pentru cineva din familia acestuia.
Dacă ai un istoric familial puternic al unei anumite boli sau ai un grup sanguin rar, este o bună asigurare de sănătate.
In Romania, anual, in bancile private de celule stem din Romania sunt prelevate 11.000 de probe, la un numar de nasteri de circa 200.000, ceea ce reprezinta 5.5% din nasteri, conform raportului de pe site-ul Agentiei Nationala de Transplant.
Stocarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical pe teritoriul tarii noastre a inceput in anul 2008, iar stocarea tesutului de cordon ombilical a inceput in anul 2010. In prezent, in Romania, exista doar banci private de celule stem: 7 banci de celule stem din cordonul ombilical, care au laboratorul de procesare (prelucrare), testare si stocare pe teritoriul tarii, acreditate de catre Agentia Nationala de Transplant, impreuna cu Directia de Sanatate Publica din subordinea Ministerului Sanatatii. La ele se adauga 7 companii care organizeaza prelevarea in Romania si transportul lor catre banci din alte tari europene pentru a fi procesate si stocate acolo.
Recoltarea celulelor stem. O dezbatere constanta a mamicilor din comunitatea Desprecopii este: "Recoltarea celulelor stem. Sa o facem sau nu? Exista dezavantaje ale recoltarii celulelor stem? Care sunt acestea?".
Ne raspunde la aceste intrebari, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER
Poți renunța la sângele din cordonul ombilical imediat după naștere
Dacă nu alegi niciun tip de stocare a sângelui din cordonul ombilical, acesta va fi aruncat ca deșeu medical, cu excepția cazului în care soliciți să iei placenta acasă.
În cazul în care sângele din cordonul ombilical nu este colectat în scopul stocării, acesta va fi aruncat și incinerat asemenea altor produse biologice în conformitate cu reglementările naționale și internaționale.
Mai multe decizii de luat pentru copil înainte de naștere:
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: clamparea cordonului ombilical
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: contactul cu bebe
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: vaccinul antihepatic B
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: unguent pentru ochii nou-născutului
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: îi oferim sau nu suzeta?
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: vitamina K pentru nou-născut
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: suplimentarea cu formulă sau alăptare
Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: stocarea sângelui din cordonul ombilical
Pastrarea sangelui ombilical al bebelusului in scopuri medicale: ce trebuie sa stii
Bancile de sange ombilical implica colectarea sangelui ramas in cordonul ombilical al nou-nascutilor si in placenta, si depozitarea acestuia pentru un uz medical ulterior. Sangele ombilical contine celule speciale cu potentialul de a salva viata, numite celule stem.
Mai departe>>
Tot despre nastere e important sa citesti:
Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur
Simulatorul virtual al nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor
Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre nastere pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.
Informatia te va face mai puternica
Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
Forum despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
cu contributia dlui doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII