Decizii de gravidă: Unde voi naște - am ales un spital de stat - jurnal de sarcină

Decizii de gravida: Unde voi naste - am ales un spital de stat - jurnal de sarcina

Decizii de gravidă: Unde voi naște - am ales un spital de stat - jurnal de sarcină

După ce am aflat că sunt însărcinată, am plecat în căutarea unui medic care să-mi monitorizeze sarcina și a unui spital în care va urma să nasc. Prima sarcină înseamnă entuziasm din abudență, dar și teama de necunoscut, de experiența pe care unele mame o etichetează ca fiind extrem de dureroasă, iar altele, ca fiind un ritual plin de bucurie.

Am început să citesc toate experiențele altor mame, recenzii de medici și de spitale, am sunat în stânga și în dreapta pentru a afla detalii.

- vei citi:
Un contract trebuie si negociat...
Liste pro și contra
La clinici pivate?
Voi da o șansă spitalelor de stat
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Jurnal de sarcina

- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii MamIoana8 - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii

Un contract trebuie si negociat...

Primul lucru pe care l-am aflat a fost că asigurarea privată de sănătate nu include nici măcar parțial analizele și consulturile din timpul sarcinii, chiar dacă a fost achitată a priori pe întregul an. Am învățat, astfel, că un contract trebuie nu doar citit extrem de atent, ci și negociat pentru situațiile excepționale ce pot apărea.

Singurele mele interacțiuni cu spitalele de stat au fost limitate, n-am experimentat statul cu orele la cozi și, în acea unică ocazie în care am fost internată câteva zile, personalul medical a fost acceptabil.

Liste pro și contra

Așa că am început să fac liste pro și contra, folosind atât intuiția mea, cât și gura lumii, care spunea nenumărate.

Pe de o parte, nașterea este un eveniment sporadic, unde îți dorești tot confortul din lume, chiar dacă asta înseamnă o gaură în buget. Auzi povestiri despre mămici care au avut nenorocul să nască la sărbători și au fost lăsate fără calmante sau care n-au fost vizitate cu zilele după naștere și îți vine să semnezi deja contractul cu o clinică privată. Nașterea în vremea pandemiei mai presupune și singurătatea în timpul nașterii și în primele zile de lăuzie, iar unele clinici private îți oferă ocazia să fii însoțită de partener, de un membru al familie sau de dhoula.

La clinica privata?

Pe de altă parte, am o prietenă care a avut o experiență oribilă născând la unul dintre cele mai titrate spitale private din București, în ceea ce privește interacțiunea cu personalul. Unele clinici private nu sunt echipate corespunzător pentru a face față unor urgențe, există câteva cazuri mediatizate în care mamele n-au primit șansa la viață tocmai din cauza lipsei dotării clinicilor și a imposibilității de a o transporta la un spital de stat.

De asemenea, prețul clinicilor private nu doar că a crescut enorm, potențat fiind de Covid, dar locurile sunt din ce în ce mai ocupate și, pentru anumite perioade, sold out. La prețul mare al unor clinici se adaugă și insecuritatea financiară dată de faptul că toate serviciile suplimentare de care vei beneficia în timpul nașterii sau după vor apărea pe nota finală de plată și nu poți ști cu siguranță cât vei achita.

Am cerut oferte de la diverse clinici private, inițial. Am primit prețuri triple comparativ cu prețurile din anul 2019 și condiții de cazare mai aglomerate decât în unele spitale din București. În același timp, toți cunoscuții care au născut în spitalele de stat, au „achitat” tot felul de taxe pe sub mână ca să fie tratați bine, însă aceștia vorbeau de costuri de ordinul miilor de lei, nu peste 10.000, cum mi-au propus spitalele private.

Voi da o șansă spitalelor de stat

Am hotărât, astfel, să dau o șansă spitalelor de stat din România și am sunat un medic de la spitalul Filantropia, care m-a chemat în ambulatoriul spitalului pentru o primă întâlnire. Cu experiența aceasta voi reveni în altă postare.

► Citeste si: 8 intrebari pe care sa i le adresezi medicului cu care vei naste

Autor - MamIoana8, o mamica de la Desprecopii - publicat aici


Alte povestiri despre nastere

Nasterea in timp de pandemie - jurnal de nastere

Am nascut la Suceava si sunt norocoasa ca am scapat cu bine - jurnal de sarcina

Nasterea naturala. Ar fi cazul sa impingi - jurnal de nastere

Nu recomand cezariana - spune Anca Serea, la a sasea nastere

Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag

In burtica mamei: ce aude bebelusul
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima

Retardul de crestere intrauterina

Sapte pacate ale sarcinii

Principalele etape ale dezvoltarii fetale

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Noua luni... in mintea unui barbat

Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Dopul gelatinos

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Momente cheie in sarcina

Sarcina prelungita

Cand vine barza?

Calculul datei nasterii

Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII