Probleme cu somnul in timpul sarcinii: 5 CAUZE si 7 SOLUȚII ✔

Probleme cu somnul in timpul sarcinii: 5 cauze si 7 solutii

Probleme cu somnul in timpul sarcinii: 5 CAUZE si 7 SOLUȚII ✔

Pentru o proaspătă mămică, privarea de somn după nașterea bebelușului este ceva normal. Probabil că nu ți-ai dat seama, dar lipsa somnului ar putea apărea încă din primul trimestru de sarcină.

Majoritatea femeilor se confruntă cu probleme de somn în timpul sarcinii. Viitoarele mame tind să doarmă mai mult în primele trimestre de sarcină, dar, în schimb, experimentează o scădere semnificativă a calității somnului. Se pare că sarcina te poate face să te simți epuizată toată ziua. De asemenea, poate provoca insomnii noaptea.

Iată câțiva dintre cei mai comuni vinovați ai lipsei de somn în timpul sarcinii, plus câteva sfaturi pentru a te ajuta să dormi mai bine.

vei citi
De ce se schimbă somnul în timpul sarcinii?
Somnul în primul trimestru de sarcină
Somnul în al doilea trimestru de sarcină
Somnul în al treilea trimestru de sarcină
Sfaturi pentru un somn sănătos în timpul sarcinii

De ce se schimbă somnul în timpul sarcinii?

Modificările hormonale și disconfortul fizic asociat sarcinii, pot afecta calitatea somnului unei femei gravide. Fiecare trimestru de sarcină aduce propriile provocări unice în ceea ce privește somnul. Potrivit National Sleep Foundation (1), cele mai frecvente modificări ale somnului, care pot apărea în fiecare trimestru, sunt următoarele:

Somnul în primul trimestru de sarcină

•    Trezirea frecventă din cauza unei nevoi crescute de a folosi toaleta;
•    Întreruperi ale somnului ca urmare a stresului fizic și emoțional asociat sarcinii;
•    Creșterea somnolenței în timpul zilei.

Somnul în al doilea trimestru de sarcină

Somnul în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină se îmbunătățește pentru multe femei, deoarece urinarea pe timp de noapte devine mai puțin frecventă, fătul în creștere scăzând presiunea asupra vezicii urinare, prin deplasarea deasupra acesteia. Cu toate acestea, calitatea somnului poate rămâne slabă ca urmare a creșterii copilului și a apariției stresului emoțional asociat sarcinii.

Somnul în al treilea trimestru de sarcină

Este posibil să ai cele mai multe probleme de somn în acest trimestru ca urmare a:

•    Disconfortului datorat burticii în creștere;
•    Arsurilor la stomac, crampelor la nivelul picioarelor și congestiei sinusurilor;
•    Urinării frecvente pe timp de noapte, deoarece poziția schimbătoare a bebelușului exercită din nou presiune asupra vezicii urinare.

Deși majoritatea femeilor însărcinate experimentează cel puțin câteva dintre simptomele de mai sus, uneori, acestea pot fi legate de o tulburare de somn. Tulburările de somn pot fi corelate cu alte probleme ale mamei sau bebelușului, deci este important să discuți cu medicul dacă ai anumite simptome.

Sfaturi pentru un somn sănătos în timpul sarcinii

Unul sau mai multe dintre următoarele sfaturi te pot ajuta să dormi bine în timpul sarcinii. Cu toate acestea, dacă tulburările tale de somn sunt severe, discută cu medicul.

1. Perne suplimentare: Pernele pot fi folosite atât pentru a sprijini burtica cât și pentru spate. O pernă între picioare te poate ajuta să sprijini partea inferioară a spatelui și-ți poate îmbunătăți somnul.

2. Tehnici de relaxare: Relaxarea te poate ajuta să-ți liniștești mintea, dar și mușchii. Aceste tehnici includ stretching/întinderi, yoga, masaj, respirație profundă și o baie caldă sau un duș înainte de culcare. A face o baie liniștitoare s-ar putea să te adoarmă, dar, ai grijă ca temperatura apei să nu fie prea ridicată, deoarece poate fi periculos pentru bebelușul în curs de dezvoltare. Acest lucru este valabil mai ales în timpul sarcinii timpurii. Pentru a fi în siguranță, evită căzile cu hidromasaj. De asemenea, masajul poate fi foarte liniștitor și benefic pentru somn, ameliorând unele dintre durerile asociate sarcinii și îmbunătățind starea de spirit.

3. Abordează problemele de bază: Te simți stresată sau anxioasă în legătură cu nașterea? Mai este ceva în mintea ta care să te țină trează? Abordarea și rezolvarea oricăror probleme care îți mențin mintea într-o cursă continuă te poate ajuta să dormi mai bine!

4. Obiceiuri bune de somn: A dormi la ore stabilite după modele de comportament previzibile, poate ajuta la echilibrarea stării de spirit pentru o noapte de somn perfectă. De asemenea, nu ține dispozitivele electronice în dormitor și reglează termostatul la o temperatură potrivită înainte de a adormi.

5. Exercițiul fizic: Exercițiile fizice regulate în timpul sarcinii promovează sănătatea fizică și mentală. Ele te pot ajuta, de asemenea, să dormi mai profund. Cu toate acestea, este indicat să eviți exercițiile intense cu aproximativ patru ore înainte de culcare. Practică meditația sau încearcă tehnici și exerciții specifice de relaxare. Aceste metode sunt adesea predate la cursurile prenatale.

Deși sportul este sigur pentru majoritatea gravidelor, asigură-te că ai acordul medicului înainte de a începe un program de exerciții.

6. Nutriția: Consumul unui pahar de lapte cald poate ajuta la un somn mai profund. Alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea sau biscuiții, pot favoriza și ele somnul. În plus, o gustare bogată în proteine poate menține nivelul zahărului din sânge și ar putea ajuta la prevenirea viselor urâte, a durerilor de cap și a bufeurilor. Mănâncă o cină sănătoasă, dar încearcă să te bucuri încet de aceasta, pentru a reduce șansele de a avea arsuri la stomac. De asemenea, o masă consumată devreme poate ajuta. Totuși, nu te culca flămândă. Ia o gustare ușoară dacă trebuie să mănânci ceva seara târziu. Ceva bogat în proteine poate menține nivelul glicemiei constant pe parcursul nopții.

7. Medicamente: În mod ideal, toate medicamentele (inclusiv medicamentele fără prescripție medicală) ar trebui evitate în timpul sarcinii, deoarece pot răni copilul în curs de dezvoltare. Nu lua somnifere pentru a dormi mai bine, nici măcar cele pentru care nu ai nevoie de reţetă. Întotdeauna consultă medicul înainte de a te trata singură!

Dacă te simți obosită în timpul sarcinii, nu ești singura! Epuizarea este un simptom obișnuit al sarcinii. Cu toate acestea, dacă simți întotdeauna că dormi foarte rău sau prea puțin, poate fi timpul să discuți cu medicul. Acesta te poate asigura că nicio afecțiune medicală de bază nu este cauza problemei tale legate de somn!

► Citeste alte sfaturi foarte utile despre somnul in sarcina si aici 8 Probleme frecvente cu somnul în timpul sarcinii - soluții și recomandări ✔

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului

Ce se intampla cu corpul meu in primul trimestru de sarcina?

Ce se intampla cu corpul meu in al doilea trimestru de sarcina? 

Ce se intampla cu corpul meu in al treilea trimestru de sarcina?

autor: Desprecopii © 2022 - Toate drepturile rezervate Desprecopii

Referințe:

(1) https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-habits-assessment

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
  • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
  • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
  • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
  • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
  • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
  • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
  • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
  • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
  • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
  • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
  • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
  • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de oboseală



Citeste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj