Fazele unui ciclu menstrual

Fazele unui ciclu menstrual

Fazele unui ciclu menstrual

Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala.

Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu variante ale normalului cuprinse intre 21 - 45 zile.

Intelegerea ciclului menstrual, o cheie a fertilitatii

Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu variante ale normalului cuprinse intre 21 - 45 zile. Pe parcursul unui ciclu menstrual se produc modificari hormonale, modificari la nivel ovarian si la nivel uterin.


 

I. Faza foliculara

Presupune cresterea la nivelul ovarului a unui grup de foliculi. Procesul de dezvoltare se desfasoara  sub actiunea combinata a FSH (hormon foliculo- stimulant), LH (hormon luteinizant) si a hormonilor estrogeni. Are ca rezultat selectarea dintre acestia a unui folicul dominant.

La nivel uterin, pe parcursul acestei prime faze se produce o proliferare a endometrului (mucoasa uterina) sub influenta hormonilor estrogeni. Astfel endometrul va creste de la 0.5 mm pana la aproximativ 6-8 mm pe parcursul fazei proliferative, pregatind locul de implantare al blastocistului (embrionul de ziua 5).

II. Faza ovulatorie

Ovulatia reprezinta maturarea si eliberarea ovocitului de catre foliculul dominant sub actiunea  LH (hormon luteinizant) care atinge in aceasta perioada un varf al intensitatii. Ovocitul va fi captat de catre trompa uterina. 

III. Faza luteala

Foliculul dominant rupt (ramas in urma ovulatiei) va forma corpul galben, importanta sursa de progesteron. Durata de viata a corpului galben este de 14 zile.

In absenta implantarii embrionului la nivel endometrial (deci a unei viitoare sarcini), corpul galben sufera un proces de degenerare si va forma corpul alb (apare pe suprafata ovarului ca o cicatrice, certificand prezenta ovulatiei in ciclul respectiv).

Daca embrionul se implanteaza acesta va emite semnale care vor pastra corpul galben in viata, fiind sursa importanta de progesteron pana la formarea placentei si contribuind la mentinerea sarcinii.

La nivel uterin  endometrul va fi receptiv  la actiunea combinata a hormonilor estrogeni si a progesteronului, trecand in faza secretorie. Endometrul se ingroasa si va fi pregatit pentru implantare.

Exista un interval determinat de timp in care este posibila fixarea embrionului numita  fereastra de implantare.
In absenta implantarii embrionare si ca o consecinta a degenerescentei corpului galben (deci a reducerii sintezei de progesteron), endometrul se va destabiliza si va duce la aparitia menstruatiei cu reluarea unui nou ciclu menstrual.

Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoasa in viata noastra !

Despre ovulatie si momentul perfect de a concepe un copil. merita sa cititi si:

3 poziții sexuale IDEALE pentru conceperea unui copil

3 poziții sexuale IDEALE pentru conceperea unui copil

Cuplurile care încearcă să conceapă un copil primesc de obicei o mulțime de sfaturi de la cuplurile mai experimentate pentru a reuși. Iar sfaturile variază de la…

Ce șanse ai de a rămane insarcinată în următoarele luni? Acest CALCULATOR iți poate spune

Ce șanse ai de a rămane insarcinată în următoarele luni? Acest CALCULATOR iți poate spune

Dacă dorești să afli șansele tale de a rămâne însărcinată, avem o formulă de calcul.⇒ Această formulă combină informații…

CALCULATOR de OVULAȚIE: te ajută să afli zilele când poți rămane însărcinată

CALCULATOR de OVULAȚIE: te ajută să afli zilele când poți rămane însărcinată

Cu ajutorul acestui calculator de ovulație, poti calcula datele lunare când ai ovulație și poti sa iti maresti șansa de a rămâne însărcinată…

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Infertilitatea de cuplu
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea

Planificarea unui copil  

Cand este momentul de a deveni parinte
Alegerea sexului copilului:  noi abordari
Sunteti facuti unul pentru altul?
Cum sa aveti cel mai sanatos copil
Riscurile maternitatii dupa 35 de ani
Alegerea sexului copilului - mituri si legende....
Ovulatia si calculul ovulatiei
Din conceptia intarziata rezulta baieti
Si ceasul biologic al barbatilor ticaie
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
Ghid pentru cuplurile infertile
Azoospermia
Pregatiti-va pentru a deveni parinti (cu umor)
Mai multe despre venirea celuilalt pe lume  

Vrei sa devii mamica? Vino alaturi de noi

Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ovulatie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. marina
    marinatrimis la 21/1/2020

    Buna ziua.Ma poate ajuta cineva cu interpretare? MARKERI ENDOCRINI ANALIZE REZULTATE INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM 2. Estradiol -Ser 64.87 pg/mL Barbati: 0 - 62 pg/mL Faza foliculara: 18 - 147 pg/mL varf preovulator: 93 - 575 pg/mL faza luteala: 43 - 214 pg/mL menopauza: <58 pg/mL 3. FSH -Ser 4.98 mUI/ml Barbati: 1.7 - 12 mUI/ml Femei: Varf ovulator: 6.3 - 24 mUI/ml Faza foliculara: prima jumatate: 3.9 - 12 mUI/ml a doua jumatate: 2.9 - 9 mUI/ml faza luteala: 1.5 - 7 mUI/ml menopauza: 17 - 95 mUI/ml 4. LH -Ser 5.90 Barbati: 1.1-7 mUI/ml Femei: varf ovulator : 9.6 - 80 mUI/ml faza foliculara: prima jumatate: 1.5 - 8 mUI/ml a doua jumatate : 2 - 8 mUI/ml faza luteala : 0.2 - 6.5 mUI/ml menopauza: 8 - 33 mUI/ml 5. Progesteron -Ser 0.58 Barbati: 0.25-0.56 ng/ml Femei: faza foliculara: < 0.25 - 0.54 ng/ml faza luteala: 1.5 - 20 ng/ml ovulatie: < 0.25 - 6.22 ng/ml menopauza: < 0.41 ng/ml

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII