Cum și când știi că ești pregătită să devii mamă? Cum arată procesul de pregătire? - Jurnal audio din viața unei mămici tinere

Cum si cand stii ca esti pregatita sa devii mama? Cum arata procesul de pregatire? - Jurnal audio din viata unei mamici tinere

Cum și când știi că ești pregătită să devii mamă? Cum arată procesul de pregătire? - Jurnal audio din viața unei mămici tinere

Salut, sunt Elena Zagaican, mamă de doi băieți acum, însă nu de mult o tânără viitoare mămică cu multe gânduri și întrebări despre maternitate. Te invit să pornești cu mine în podcastul "Călătorie către cea mai frumoasă destinație. Pas cu pas cu Elena Zagaican".

Vom povesti astăzi despre un subiect interesant, ce trezește multe gânduri, emoții și temeri - Cum și mai ales când știi că ești pregătită să devii mamă?

 

Vei citi:
Cum și mai ales când știi că ești pregătită să devii mamă?
Un lucru extrem de important în procesul de pregătire este sănătatea
Despre poftele din sarcină
Sportul din perioada sarcinii

Cum și mai ales când știi că ești pregătită să devii mamă?

Când eram foate mică, credeam că ești pregătită să fii mamă atunci când știi să le faci pe toate, când știi să faci mâncare bună, să calci, să îți poți împărți timpul între job și dus copilul la grădiniță/școală, să știi să îți ajuți copilul la teme și multe altele cu accent pe "să știi să faci mâncare bună".

Mă bufnește râsul acum gândindu-mă la cum vedeam situația, dar probabil că vedeam doar lucrurile pentru care mama depunea un efort vizibil. Acum, cred că ești pregătită să devii mamă atunci când te simți bine cu tine însuți și când găseșți un om lângă care te vezi construind o familie, un partener cu care să rezonezi maxim și cu care să faci echipă bună. Am auzit multe, cum că trebuie să fii pregătit foarte bine financiar - "Ce o să faci când o să îți spună copilul că vrea ultimul model de telefon și tu nu îl poți lua?", că trebuie să fii pregătit să renunți la tine pentru că nu mai ai timp de nimic sau că trebuie să fii pregătit să renunți la independența ta.

 O călătorie uimitoare te așteaptă. Elevit îți este alături.

În realitate, mi se par dure aceste vorbe duse la extrem, atât timp cât nu îți spun și partea bună pe care ți-o aduce maternitatea. Pentru că da, trebuie să ai un job, un venit pentru a-ți întreține familia, însă nu pentru a avea putere financiară să îi cumperi copilului ultimul model de telefon apărut, cum la fel nu renunți la tine, tu trebuie să exiști în continuare, însă să îți setezi bine așteptările fiecărei vârste a copilului și cam la fel este și cu independența. În schimb, primești o enormă dragoste, cu care îți garantez că nu te-ai mai întâlnit până acum, nici măcar în adolescență când simțeai fluturii primei relații și credeai că iubești la maxim. Este o dragoste nemărginită, de care nu credeam că sunt capabilă până să ii am pe cei mici.

Un lucru extrem de important în procesul de pregătire este sănătatea

Așa că ai nevoie de cât mai multe informații în acest sens, tu vei fi personajul principal în realizarea unei minuni, iar corpul tău are nevoie de tine. Ai nevoie de o vizită la medic pentru un control medical de evaluare a stării tale de sănătate, dar și pentru că este foarte bine să îți găsești din timp un medic apropiat, cu care să ai o comunicare bună și alături de care să parcurgi liniștită următoarea perioadă.

O alimentație echilibrată atât în perioada de preconcepție, cât și în sarcină, este ideală. În situația mea, pentru că nu am avut mult timp de pregătire, aveam o alimentație vegetariană, pentru că renunțasem la carne de vreo 3 ani la vremea aceea. Nu știam exact dacă voi reuși să acopăr necesarul de vitamine și minerale, așa că am agreat un plan de vitaminizare cu medicul care îmi urmărea sarcina.

Știai că...

La fel ca în cazul alimentației în perioada premergătoare sarcinii, dieta în timpul sarcinii ar trebui să conțină alimente integrale sănătoase - cum ar fi fructe, legume, produse lactate și carne neprelucrată. Toate aceste tipuri de alimente vor asigura cantități suficiențe de nutrienți esențiali pentru sarcină, cum ar fi folat, fier și iod. Multivitaminele Elevit te vor ajuta să îți completezi dieta zilnică cu micronutrienții de care ai nevoie în timpul sarcinii.

Despre poftele din sarcină

A, să îți povestesc despre poftele din sarcină, mai ales că se vorbește foarte mult despre asta. Unii le consideră un moft, eu o să îți spun că este diferit de la om la om, pentru că nu pot să accentuez faptul că eu am avut pofte, însă total neașteptat pentru mine, îmi stătea gândul doar la ciorbe foarte acre în toată perioada sarcinii. Unele femei se confruntă cu grețuri în prima perioadă, așa că probabil singura lor poftă, dacă o putem numi așa, este pâinea prăjită care îți mai ameliorează din senzația de greață.

Ăsta e doar începutul. După perioada asta, vine cea în care ai mânca pentru 5, nu pentru 2. Aici se zice că este de fapt un mit, trebuie să mâncăm normal și cât mai sănătos, dar pentru un om pofticios ca mine, asta nu a fost tocmai ușor.

Un apetit crescut în timpul sarcinii este frecvent întâlnit, în special în al doilea trimestru, asta îmi spunea doctorul, însă îți recunosc că mă foloseam de scuză asta și reușeam să dovedesc seara câte 3 eclere, iar apoi îmi aminteam că tot doctorul a specificat ceva de mâncat sănătos, așa că de a doua zi lucram iar la alimentație. Am transformat mesele din timpul zilei în unele satisfăcătoare și sățioase, pline de proteine, fibre și grăsimi sănătoase și, ușor-ușor, am reușit să scap de eclere. Mi-am făcut curaj și să beau mai multă apă, cu care nu eram foarte prietenă până atunci, însă știam că te ajută să scapi de durerea de cap și este extrem de importantă. Am început să includ gustări din cereale integrale și fructe și, ușor-ușor, am spus din nou: "Dragele mele eclere, simt că este momentul să ne vedem ceva mai rar."

Sportul din perioada sarcinii

Cu sportul ce să vă spun, mă apuc de sport de când mă știu, îmi iese o perioadă, apoi se întâmplă un tsunami și nu știu cum de este primul pe care îl scot din rutină, însă cert este că în primul trimestru de sarcină am făcut sport. Poate e mult spus, dar am încercat să fac câteva exerciții fizice dimineață, mă ajutau mult psihic și știam că se simt ele undeva și fizic. Am în schimb prietene și mai sportive care au făcut în perioada sarcinii yoga, dans sau înot.

Pregătirea cred că vine și cu vârsta, nu mi-am programat din timp exact momentele, am știut însă de pe la 20 ani că îmi doresc să am doi copii până când voi împlini 30. Îmi doream asta pentru că era prioritar pentru mine să am bună dispoziție mereu, să rămân jucăușă și mă gândeam că vârsta te limitează cumva la un moment dat în sensul ăsta, abia apoi mi-am dat seama că nu. În jurul meu vedeam că femeile tind să se concentreze mai mult pe carieră și că trend-ul este că abia după 30 ani să te gândești la copii. Nu îl vedeam ca pe un lucru greșit, însă nu rezonam în totalitate, aveam în minte ideea că îmi doresc să am multă energie pentru copii, iar cariera o vedeam ca pe un lucru permanent, care poate exista și înainte și după copii.

Știai că...

Dacă nu ești obișnuită să faci mișcare, dar ai primit undă verde de la medic, începe cu înot sau mergând pe jos într-un ritm mai puțin alert. Obiectivul tău ar trebui să fie 30 de minute de mișcare pe zi, dar poți fac mișcare și în reprize - 15 minute dimineața și 15 minute după-amiază. Nu te suprasolicita. Nu ar trebui să ajungi să transpiri din abundență sau să îți pierzi suflul în așa măsură încât să mai poți vorbi normal.

 Dacă ești deja mamă, sunt curioasă cum au stat lucrurile la tine. Cum te-ai pregătit pentru sarcină și ce ai spune acum unei viitoare mame? 

Te invit să îmi rămâi aproape, urmează să ne reauzim curând cu un alt subiect super interesant din podcastul "Călătoria cu cea mai frumoasă destinație". Te-am pupat, pa-paaa!

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Elena Zagaican - mămică tânără de doi băieți, Sergiu și Tudor, redactor la Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
  • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
  • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
  • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
  • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
  • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
  • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
  • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
  • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
  • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
  • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
  • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
  • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de oboseală



Citeste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj