Cum îmbunătățim concentrarea copilului la lecții - 10 sfaturi de la o mamă psiholog

Cum imbunatatim concentrarea copilului la lectii - 10 sfaturi de la o mama psiholog

Cum îmbunătățim concentrarea copilului la lecții - 10 sfaturi de la o mamă psiholog

Noi parintii stim si recunoastem situatia: copiii noștri au uneori dificultăți de concentrare. De la stres, oboseala, prea mult timp petrecut cu ecranele digitale, ADHD, multe obstacole pot distruge concentrarea copiilor noștri.

Copiii care sunt supradotați, neurodivergenți sau neurotipici se luptă cu probleme legate de concentrare din când în când. A ști cum să îmbunătățim concentrarea și focusarea copiilor este o provocare. Ce putem face noi pentru a-i ajuta?

Vei citi:
Ce înseamnă să furi concentrarea copilului tău?
Cum să îmbunătățești concentrarea copilului
Clasele primare - frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Ce înseamnă să furi concentrarea copilului tău?

Cu toții am auzit de la bunici, mass-media, politicieni, alți părinți și adesea, chiar și de la noi înșine, despre timpul petrecut pe ecran și relele pe care le declanșează asupra societății. Ei bine, este pe cât se poate de adevărat, dar și foarte foarte fals. Iată de ce: capacitatea de atenție a copilului nu este împiedicată de tehnologie. La urma urmei, se poate concentra ore întregi pe jocuri video. Corect?

Capacitatea de atenție a copilului este furată, pur și simplu prin înlocuirea cu ceva mai interesant decât temele pe care trebuie să le termine (sau orice altceva cu care are probleme).

Poate copilul se luptă cu ADHD - care îi blocheaza creierului capacitatea de a capta gândurile – din nou, este furat de o problemă, un sentiment sau un subiect mai presant. Crizele care provoacă anxietate pot, de asemenea, să inhibe copilul și să-i fie aproape imposibil să se concentreze asupra sarcinii în cauză. Poate se luptă cu plictiseala. Dacă materialul este prea ușor pentru el, este posibil să fie nevoie să fie provocat mai mult.

Stresul sau prea multă energie pot afecta, de asemenea, o minte tânără. Uneori, trebuie să se miște, dar li se cere să stea nemișcați. Din acest motiv, una dintre cele mai ușoare modalități de a-l ajuta este să găsești modalități noi și inovatoare de a-i prezenta informații care să-i stârnească interesul, permițându-i în același timp să-și facă treaba.

Cum să îmbunătățești concentrarea copilului

Când pandemia a forțat majoritatea copiilor să învețe de acasă la începutul anului 2020, mulți părinți au fost îngroziți.

Am discutat cu o mamă care a spus că băiatul ei cel mic era deja mult mai inteligent decât ea la vârsta de șase ani! Iar matematica a reprezentat o provocare atât pentru mamă, cât și pentru fiul ei. Asta pentru ca deși copilul este talentat la matematică, capacitatea sa de a se concentra a scăzut în în afara structurii și rutinei sale normale.

Iata niste sfaturi:

1. Utilizează-i interesele

Mama si-a dat seama ca baiatul avea nevoie de ceva care să-l ajute să il captiveze, să promoveze independența și să-l ajute să fie mai interesat de conținut. Ea a găsit o carte de matematică bazată pe unul dintre jocurile sale video preferate. I-a pus întrebări legate de matematică, cum ar fi: „Sunt 10 zombi care te urmăresc, 7 zombi cad într-o groapă de lavă, câți zombi te mai urmăresc?”. Astfel, ora de matematică a devenit preferata lui.

2. Stabiliti impreauna o rutina

Stabiliți un program stabil: Creează un program zilnic pentru copil, în care să includeti timp dedicat pentru învățare, activități distractive, odihnă și somn. O rutină regulată poate ajuta copilul să se concentreze mai bine și să își păstreze atenția în timpul lecțiilor.

3. Foloseste smart timpul

Nimic nu ucide productivitatea cum o face presiunea. Deși unii dintre noi lucrează cel mai bine sub presiune, mulți oameni nu o fac. Diferența dintre a lucra cel mai bine într-un termen limită și a fi stresat până la distragerea atenției este gestionarea timpului.

Asigură-te că tu și copilul ați alocat timpul potrivit pentru a finaliza sarcina. Apoi, permite nevoilor copilului să dicteze ora din zi în care îndeplinește sarcinile care necesită concentrare și acordă-i timp în acest cadru pentru pauze și timp pierdut din cauza distragerilor.

Pentru unii copii, cronometrul poate fi o tactică excelentă de concentrare. A vedea dacă pot îndeplini sarcina într-un anumit interval de timp îi poate ajuta să se concentreze. Puțină competiție poate face mult, chiar dacă vor concura împotriva lor înșiși.

4. Instrumente

Asigură-te că ai toate instrumentele necesare pentru sarcina pe care copilul trebuie să se concentreze. Nimic nu spune distragerea atenției ca a fi nepregătit. Acestea fiind spuse, alocarea timpului pentru colectarea materialelor și a uneltelor este o modalitate bună de a împărți sarcina în porțiuni mai mici.

De exemplu, dacă proiectul urmează să fie finalizat într-o săptămână, adună materialele și instrumentele astăzi. În acest fel, atunci când creativitatea lovește, toate articolele necesare sunt acolo în avans, gata pentru a fi utilizate. Acest lucru economisește mult timp.

5. Schimbă datele problemei

Încearcă să prezinți materialul într-un mod nou, menținând în același timp cerințele relevante.

Lasă-l să citească lucruri care îl interesează, în schimbul citirii unui paragraf din ceva ce nu-i place. Lasă-l să facă matematică în nisip în loc dsă folosească hârtia. Învățarea creativă este atât de distractivă!

Cred că toți avem o viziune oarecum tradițională despre cum arată să faci ceva care necesită concentrare. De exemplu, a sta la o masă sau într-o sală de clasă, spre deosebire de a fi afară sau de a îndeplini sarcini cu mâinile. Oferă-i alternative.

Fidget-urile pot fi utilizate în timpul finalizăriiunei sarcini. Dacă creierul copilului este ocupat cu o jucărie de acest tip, acesta poate fi capabil să se concentreze mai bine asupra sarcinii. Totuși, acest lucru poate demonstra contrariul. Fiecare copil este unic.

Dacă copilul tău este deranjat de etichetele din cămașă sau de o cusătură pe șosetă, creierul lui nu se va putea concentra. Unii copii trebuie să meargă sau să stea în picioare în timp ce îndeplinesc sarcini, alții nu au nevoie de distragere a atenției și să poată sta în liniște. Primul pas va fi să-ți seama care sunt nevoile copilului tău.

6. Pregătește zona de lucru

Odată ce îți dai seama de ce anume este distras copilul tău, poți trece la pregătirea "scenei" pentru ca el să lucreze. Această lucrare de pregătire poate fi salvatoare.

Mai întâi trebuie să ardă energie? Lasă-l să alerge, să meargă la plimbare, să facă exerciții fizice sau să iasă afară și să se joace mai întâi. Apoi, oferă-i atmosfera liniștită în care trebuie să lucreze.

Are nevoie să se plimbe în timp ce lucrează? Este ok. Poate se concentrează mai bine cu zgomotul de fundal. Lasă-l să utilizeze tehnologia în timp ce învață. Poate ajuta. Asigură-te că distragerile sunt limitate. Lasă-l să se schimbe, să folosească baia, să ia o gustare, etc.

7. Practică, practică, practică

Crearea unei rutine specifice copilului tău este esențial. Practica creează memorie musculară, iar predictibilitatea o păstrează. Chiar dacă copilul tău are nevoie de o schimbare regulată de ritm, a nu fi prea structurat poate fi o structură.

Metodele pot fi la fel de unice ca și copilul tău. Orice ai decide să faci, continuă să o faci. Copilul tău se va concentra mai bine doar urmând pașii din nou și din nou. Combină asta cu sfaturile de mai sus și vei fi bine pe drumul cel bun.

8. Recompense

Poți alege orice și poți face orice pare să funcționeze pentru tine și copilul tău: recompense și laude.

Asigură-te că lauzi copilul când își îndeplinește misiunea și își menține concentrarea. Trebuie să fie și el entuziasmat de ceea ce funcționează. Are nevoie de consolidarea încrederii pe care o aduce succesul. Spune-i cât de mândru ești de eforturile ale.

9. Caută ajutor

Iată o listă de lucruri care pot face parte din mediul copilului pentru a-și îmbunătăți concentrarea :

 Uleiuri esențiale.
 Echipament de exerciții: minge de exercițiu, bandă de alergare, leagăn.
 Instrumente de învățare bazate pe interese.
 Materiale senzoriale: nisip kinetic.
 Tehnologie: tabletă, televizor, căști și jocuri video.
 Recompense.

Îmbunătățirea concentrării copilului este mai ușor de spus decât de făcut. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta. Pregătirea în avans, consecvența și lauda, sunt câteva dintre lucrurile care vor ajuta copilul.

10. Recomandarea psihologului de la Desprecopii: o carte pentru parinti

Dragi parinti, vă recomand cartea "Mindset: The New Psychology of Success" de Carol Dweck.

Această carte explorează modul în care gândirea noastră poate afecta performanța noastră, în special la școală și în alte domenii ale vieții. Autorul oferă sfaturi practice pentru a ne ajuta să dezvoltăm o mentalitate de creștere (growth mindset) în copii, care să îi ajute să învețe din greșeli, să se concentreze asupra efortului și să își dezvolte abilitățile în timp. Cartea este ușor de citit și oferă exemple și exerciții practice pentru a aplica ideile în viața de zi cu zi.

Autoarea identifică două tipuri principale de mentalități: mentalitatea fixă și mentalitatea de creștere. Persoanele cu o mentalitate fixă cred că talentul și abilitățile sunt fixe și că nu pot fi schimbate prin efortul personal, în timp ce persoanele cu o mentalitate de creștere cred că efortul personal poate duce la îmbunătățirea abilităților și dezvoltarea talentelelor. Dweck argumentează că dezvoltarea unei mentalități de creștere poate îmbunătăți performanța academică și poate încuraja învățarea continuă și dezvoltarea personală. Cartea oferă exemple și exerciții practice pentru a ajuta cititorii să își dezvolte o mentalitate de creștere și să își îmbunătățească performanța la școală și în alte domenii ale vieții.

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului

Primii ani de scoala din viata copilului sunt un efort continuu de adaptare si jonglare intre frustrari si nevoia de siguranta pe care o are, acolo, intre zidurile scolii. Deci cum ii ajutam? Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara.

Ea cuprinde patru forme: increderea in propria inteligenta, increderea in propriile cunostinte si competente, increderea in capacitatea de a lua o decizie si increderea in capacitatea de a indeplini la timp o sarcina. Iata, invatam impreuna la Desprecopii - sa ne motivam copiii pentru primii ani de scoala citeste in continuare aici >

Iata mai multe articole care va pot ajuta:

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Notele de la scoala conteaza?
Presiunea de a fi perfect
Cand copilul uraste scoala .. ce facem?

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

 Referinte: Jurnal American de Psihologie 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII