Despre apa de la sticla, ce contine ea si cum ne influenteaza sanatatea

Despre apa de la sticla, ce contine ea si cum ne influenteaza sanatatea

Despre apa de la sticla, ce contine ea si cum ne influenteaza sanatatea

Orice familie cumpara apa din magazin. Dar ce fel de apa cumparam si ce trebuie sa stim despre calitatea apei de la sticla?

Eticheta de pe sticla de apa nu constituie intotdeauna o garantie a calitatii acesteia. Nivelul de nitrati si de nitriti din acea apa este un indicator important al calitatii acesteia. Iar concentratiile ridicate de nitrati si de nitriti reprezinta o problema de sanatate publica. Nitratii reprezinta unul dintre cele mai mari motive de ingrijorare din punct de vedere toxicologic, pentru ca ei stau la baza nitritilor si a nitrozaminelor si contribuie la dezvoltarea metahemoglobinemiei la copii.

despre ce contine apa si despre calitatea apei, veti citi
Nivelul de nitrati si de nitriti din apa pe care o cunsumam este un indicator important al calitatii apei
Ce substante contine apa si care este efectul acestora asupra noastra?
Nitrații din apele îmbuteliate
Clorul din apa si derivatii acestuia
Calciul si sanatatea
Care sunt metodele de a purifica apa pe care o bem?
Harta puritarii apei in ROMANIA
Citeste informatiile de la Familia Verde DC

Nivelul de nitrati si de nitriti din apa pe care o cunsumam este un indicator important al calitatii apei

Nivelul de nitrati si de nitriti din apa pe care o cunsumam este un indicator important al calitatii acesteia. Iar concentratiile ridicate de nitrati si de nitriti reprezinta o problema de sanatate publica. Nitratii reprezinta unul dintre cele mai mari motive de ingrijorare din punct de vedere toxicologic, pentru ca ei stau la baza nitritilor si a nitrozaminelor si contribuie la dezvoltarea metahemoglobinemiei la copii.  

Mai cititi: Atentie la apa pe care o beti si pe care o dati copiilor s-o bea!

Ce substante contine apa si care este efectul acestora asupra noastra?

Nitratii si nitritii

Sarurile care contin nitrati si nitriti sunt utilizate de secole in conservarea carnii. Sunca afumata si cea cruda contin de obicei potasiu sau nitrat si nitrit de sodiu. Nou-nascutii nu mananca sunca afumata. Si totusi uneori nivelul de nitrati si de nitriti din organismul lor este alarmant. Mancarurile si bauturile pentru copii nu ar trebui sa contina nitrati deloc. Prezenta acestora poate cauza methemoglobinemia, cunoscuta si sub denumirea de sindromul baby blue predispozitia spre albastreala, cauzata de serioase probleme de respiratie. Boala, extrem de grava, se manifesta nu doar prin dificultati de respiratie, ci si prin oboseala si pierderea cunostintei. In cazul sugarilor, un singur pahar de apa cu nitrati si nitriti poate provoca moartea.  Mai cititi: Cand dam bebelusului apa?

Oricat de gustoasa ar fi si oricat de faimoasa este firma care o produce, orice tip de sunca contine substantele mentionate mai sus. Asa incat, mai ales daca sunteti consumatori de sunca, ar fi absolut stupid sa va ingrijorati din cauza cantitatii de nitrati si nitriti din apa. Sarurile care contin nitrati si nitriti sunt folosite, de altfel, pentru a distruge bacteria care poate cauza o boala mortala: botulismul.

Dozele permise sunt de 300 mg/kg (pentru nitrati) si 150 mg/kg (pentru nitriti). Comparati aceste doze cu cele permise pentru apa: 50 mg/kg (= mg/L) (pentru nitrati) and 3 mg/L (pentru nitriti). Cu toate acestea, cifrele sunt discutabile, medicii considerand ca limita admisa oficial este prea mare si ca ea ar trebui sa scada la 20  22 mg/kg (= mg/L), in conditiile in care alimente ce contin nitrati si nitriti sunt consumate zilnic de catre copii.

Nitrații din apele îmbuteliate, APA ANALIZATĂ  - LABORATOR LAREX

(limita de detecție=0,5mg/l; valoare determinată mg/l)

Borsec:
exp:03.06.2012 - 4,90 mg/l
exp:05.07.2012 - 4,60 mg/l
exp:04.08.2012 - 5,00 mg/l

Dorna-Izvorul Alb
exp:22.11.2011 - 6,32 mg/l
exp:12.12.2011 - 3,36 mg/l
exp:11.01.2011 - 3,23 mg/l

Izvorul Minunilor
exp:11.05.2011 - 3,23 mg/l
exp:21.06.2012 - 3,00 mg/l
exp:25.04.2012 - 2,98 mg/l

Aqua Carpatica plată
exp:10.11.2011 - 0,79 mg/l
exp:17.12.2011 - 0,61 mg/l
exp:11.01.2011 - 0,68 mg/l

Bucovina
exp:10.09.2011 - 5,04 mg/l
exp:13.10.2011 - 4,44 mg/l
exp:04.01.2012 - 4,69 mg/l

Bilbor
exp:13.08.2011 - 4,02 mg/l
exp:15.12.2011 - 3,00 mg/l
exp:06.01.2012 - 4,00 mg/l

Perenna Premier
exp:13.08.2011 - 3,49 mg/l
exp:15.12.2011 - 2,25 mg/l
exp:06.01.2012 - 2,52 mg/l

Keia
exp:26.10.2011 - 7,36 mg/l
exp:12.11.2011 - 6,08 mg/l
exp:03.09.2011 - 6,68 mg/l

Herculane
exp:29.10.2011 - 4,33 mg/l
exp:13.12.2011 - 4,86 mg/l
exp:27.01.2012 - 3,60 mg/l

Roua Munților
exp:09.11.2011 - 22,90 mg/l
exp:09.09.2011 - 21,85 mg/l
exp:21.12.2011 - 23,51 mg/l

Nitratii gasiti in apa provin din folosirea excesiva a substantelor pentru fertilizarea solului. La acestea se adauga faptul ca unele zone in care exista apa minerala se afla in apropierea unor ferme de porci care constituie un factor important in poluarea mediului. Din pacate lobby-ul agricol este suficient de puternic, in favoarea fermelor, pentru a impiedica punerea in aplicare a unor reglementarilor restrictive.

Ce apa dam bebelusului? Intrebari si raspunsuri pentru sanatatea bebelusului citeste neaparat si: Ce apa dam bebelusului?

Clorul din apa si derivatii acestuia

Statiile de epurare trebuie sa faca dovada faptului ca distribuie apa fara agenti patogeni.  Metoda clasica de a distruge germenii este aceea de a injecta clor in apa. Odata dizolvat, acesta nu mai are niciun gust. Cum clorul in sine este un gaz, destul de periculos de manevrat, hipocloritul de sodiu este utilizat in locul clorului. Este ceea ce numim, popular, inalbire. Din pacate clorul are un gust neplacut, la fel si cloramina. Dioxidul de clor are mai putine astfel de efecte si este mai eficient.

Ozonul poate fi si el utilizat in locul clorului. Odata dizolvat in apa, acesta nu mai are gust.  Desi sunt oxidanti foarte puternici, toate aceste substante au un nivel redus de toxicitate daca sunt utilizate in cantitatile recomandate. Pentru a fi eficiente, aceste substante trebuie sa fie prezente inclusiv in apa utilizata in casa.

Exista mai multe metode de a elimina clorul inainte de a consuma apa. Spre exemplu, puteti pune apa intr-un ibric cu cateva ore inainte de a o bea. Sau puteti fierbe apa (desi nu e o solutie prea ecologica, este eficienta). Puteti, de asemenea, filtra apa cu ajutorul unui dispozitiv special. Pe scara redusa pot fi folosite sarurile de argint sau lampile cu ultra-violete, In cazuri de urgenta puteti fierbe pur si simplu apa.

Calciul si sanatatea

Majoritatea oamenilor considera ca este bun pentru sanatate consumul de calciu si asta pe buna dreptate. De altfel, multi producatori de apa minerala  sustin ca produsele lor sunt sanatoase pentru ca, printre altele, contin si calciu. Adevarul nu este insa atat de simplu, pentru ca organismul uman asimileaza foarte greu calciul din apa minerala. Calciul din produsele lactate este, in schimb, mult mai usor de asimilat.  Toata lumea stie ca depuneri de calciu sunt vizibile pe fierbatoare, pe bateriile de la chiuveta etc. Ceea ce nu constientizeaza insa toata lumea este faptul ca piatra depusa pe aceste obiecte contine carbonat de calciu. Altfel spus, calciul este bun pentru oase, dar nu si pentru fierbatoare de cafea.

Cu mai multi ani in urma a existat o adevarata campanie impotriva dedurizarii apei, unii specialisti sustinand ca apa fara calciu este nesanatoasa, crescand concentratia de sodiu. Argumentele s-au dovedit insa insuficiente, intrucat persoanele care au consumat apa fara calciu nu au dovedit vreo imbolnavire, fata de cele care au consumat apa minerala cu calciu. Prin urmare, nu trebuie sa va ingrijorati din cauza calciului si a sodiului din apa pe care o beti. Iar daca duritatea apei va creeaza anumite probleme in casa, folositi aparate special destinate indepartarii calciului. Mai cititi: Lipsa calciului o boala a copilariei cu consecinte la maturitate

Care sunt metodele de a purifica apa pe care o bem?

Fierberea apei

Este o metoda destul de utilizata pentru a purifica apa. Intr-adevar, procesul de fierbere distruge bacteriile si virusurile, insa fierberea nu distruge toate substantele care contamineaza cum ar fi, de exemplu metalele grele sau pesticidele + NITRATII. Totusi, prin fierbere se distrug clorul, dioxidul de carbon si oxigenul. Se precipita, de asemenea, duritatea temporara, sub forma de carbonat de calciu.

Important de retinut: apa plata nu trebuie fiarta! Desi multe mamici fac acest lucru, este destul de gresit, deoarece precipita calciul si concentreaza mineralele din apa plata. Este suficient sa fie incalzita pana la 70 de grade C, deoarece este microbiologic pura si prin fierbere nu se elimina decat microbiologia.

Bem apa reciclata?

Toata apa pe care o bem, fie ca este imbuteliata sau ca o bem din galeata, este in primul rand reciclata de mama natura, printr-un ciclu hidrologic. Apa pe care o bem provine fie din subteran, fie din rauri si lacuri. Pentru ca apa din straturile de suprafata sa devina potabila, ea este supusa la numeroase tratamente, printre care cele mai frecvente sunt filtrarea si dezinfectia. In anumite cauzri (si asta se aplica si pentru apele subterane), se face apel la diverse proceduri de eliminare a unor substante precum arsenicul, metalele grele, nichelul, uraniul, borul si alti nitrati frecventi. Cele mai frecvent folosite proceduri sunt filtrarea prin membrane semi-permeabile (nanofiltrare sau osmoza inversa) sau prin schimb de ioni.

Aparatele de filtrat apa

Filtrarea apei se poate face si cu ajutorul unor vase special concepute, care contin un cartus de filtrare. Acesta este umplut cu carbon activ, care indeparteaza clorul si anumite molecule organice si cu o rasina care faciliteaza schimbul de ioni, inlaturand astfel duritatea. In carbon sunt incorporate urme de argint, avand rol de agent bacteriostatic, care ar trebui sa previna dezvoltarea germenilor in filtru.

Apa Vichy nu e de baut!
Vichy este o apa minerala celebra pentru proprietatile sale terapeutice si profilactice. Salinitatea totala a acestei ape 6.5 g/L (6500 mg/L), o valoare destul de ridicata, desi nu exista o limita oficiala. Aceasta proprietate face ca apa Vichy sa nu fie potabila. Iata continutul ei:

Bicarbonat 4368
Sodiu 1708
Clor 322
Potasiu 132
Sulfat 174
Calciu 90
Fluor 9
Magneziu 11
Reziduuri uscate la 180°C
pH 6.6

Continutul de fluor de 9 mg/L este este foarte ridicat, concentratia recomandata fiind de 1.5 mg/L sau mai putin. Apa minerala Vichy este vanduta in farmacii si comercializarea ei este aprobata de catre Guvernul Frantei, in urma studiilor care au dovedit efectele ei benefice asupra ficatului si asupra pancreasului. Totusi, in mod interesant, Site-ul Eaux Vichy, Auvergne, da un avertisment: Toata lumea ar trebui sa ia in considerare faptul ca apa termala este un medicament foarte activ: a o bea fara sfatul medicului poate avea efecte negative sau poate produce efecte secundare negative.

Aspecte ecologice si politice

In Europa de vest controlul puritatii apei este extrem de sever. In India insa, spre exemplu, acest lucru devine un lux. Lumea este adesea obsedata de apa pe care o consuma. De aceea, consumul de apa imbuteliata, care este foarte costisitoare, a crescut simtitor avand, pe termen lung, si numeroase dezavantaje. Acestea sunt provocate mai ales de faptul ca populatia nu are incredere, in general, in apa de la robinet. Acest lucru ar putea duce, in timp, la un dezinteres al autoritatilor pentru calitatea apei de la robinet. De asemenea, fabricarea sticlelor presupune efort si energie consumata. In plus, sticlele goale aruncate pe oriunde reprezinta o adevarata amenintare in ceea ce priveste poluarea. Transportul productiei de sticle presupune consum de carburant si creeaza dioxid de carbon. Prin urmare, consumam apa imbuteliata pentru a ne proteja sanatatea, in schimb ne-o pericilitam prin efectele colaterale pe care le genereaza imbutelierea apei. Mai cititi: Copiii, victimele poluarii mediului

Brandurile celebre de apa contin substante nocive peste limita admisa

Eticheta de pe sticla de apa nu constituie intotdeauna o garantie a calitatii acesteia. Se pare ca si firmele mari au adesea probleme legate de concentratiile de substante nocive in apa pe care o comercializeaza. Oficiul de protectia consumatorilor din Hong Kong, a realizat un test pe 40 de esantioane de apa minerala si a ajuns la concluzia ca inclusiv apa Perrier (produsa de Nestle) contine un grad ridicat de nitriti (0.4 mg/L), mult peste limita admisa de catre Codexul Standard pentru apele minerale naturale (0.1 mg/L). Cei de la Nestle si-au aratat insa surprinderea totala fata de rezultatele acestui test. Potrivit mass-media chineza, ca raspuns la rezultatele testelor, Nestle China a anuntat ca testele efectuate de catre laboratoarele firmei arata ca in apa Perrier exista un continut de nitrati conform cu standardele cerute.

Nitritul, denumit si  sare industriala,  poate cauza moartea, chiar si in cantitati extrem de mici de la 0,3 la 0,5 grame. Conform opiniei expertilor, doza zilnica acceptata de nitrit raportata la greutatea corporala este 0 / 0,7 mg / kilogram. In urma studiilor facute de Consiliul Consumatorilor, pe langa aceste substante, au fost identificate numeroase bacterii in 8 dintre mostrele de apa minerala produsa de firme foarte mari, inclusiv in celebrul brand Evian, din Franta. De altfel, in 2007, China a scos de pe piata o mare cantitate de apa minerala Evian tocmai din acest motiv, al depasirii cantitatii admise de bacterii.

Ambalajele folosite pentru imbutelierea apei

Un alt risc pe care il presupune consumul de apa imbuteliata este legat de materialele din care sunt confectionate sticlele in care apa este depozitata. Studiile arata ca unele tipuri de plastic contin bisfenol A, care poate trece in apa. Aceste substante nocive pot afecta sistemul endocrin, producand dereglari hormonale. Puteti evita recipientele din plastic toxic, aruncand o privire pe ambalajul apei minerale.

Iata care sunt tipurile de plastic cel mai des utilizate in imbutelierea apei minerale:

PET (PETE)  Treftalat de polietilena  este cel mai des utilizat in confectionearea ambalajelor pentru apa minerala. Este sigur insa nu trebuie refolosit.
HDPE2  Polietilena cu un grad mare de densitate  este utilizat pentru bidoanele mai mari si nu pune in pericol sanatatea.
PP5  polipropilena  este un plastic usor de turnat, ceea ce inseamna ca are mai putine chimicale decat alte tipuri de plastic.

Materiale care ar trebui evitate!

PVC  policlorura de vinil  contine elemente ce deregleaza sistemul endocrin si agenti cancerigeni;
PS  polistirenul  poate permite patrunderea stirenului in apa;
Policarbonatul  contine bisfenol A. Desi e periculor se gaseste in multe ambalaje de apa, precum si in biberoanele pentru copii;. 

Apa Pura - exista asa ceva? citeste neaparat: Apa Pura - exista asa ceva?
 

In Romania, poluarea cu nitrati a apelor potabile este o reala problema

In Romania, poluarea cu nitrati a apelor potabile este o reala problema, mai serioasa decat in alte state europene care au luat masuri de mai multi ani. In mod natural, nitratii apar prin mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale. O parte din aceste substante sunt absorbite de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si altor compusi cu azot. Aplicarea incorecta sau excesiva a ingrasamintelor chimice, duce la surplus care contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane cititi pe larg aici.

In aceste zile - in ROMANIA - se desfasoara o actiune fara precendent de informare si colectare de date despre calitate apei din tara. IAR TU POTI FACE PARTE DIN ACEASTA ACTIUNE  - nu trebuie decat sa iei testul impreuna cu brosura "Crezi ca stii ce bei?" din Cora, Carrefour, Auchan, Omv si/sau Petrom, sa testezi apa si sa pui rezultatul pe site-ul TESTUL PURITATII APEI.

Poti vedea deja:

- rezultatul puritatii apei de la robinet
- rezultatul puritatii apei din lacuri si rauri
- rezultatul puritatii apei din fantani si izvoare
- rezultatul puritiatii apei din apa imbuteliata

Citeste informatiile de la Familia Verde DC (pentru familiile interesate de problemele ecologice cu care se confrunta sanatatea lor):

Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
Telefoanele mobile, daunatoare pentru copiii sub 12 ani
10 aditivi alimentari care trebuie evitati
Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
Copiii, victimele poluarii mediului
Efectele directe ale poluarii mediului asupra sanatatii
Despre parabeni si controversele despre parabeniCreierul copiilor este cel mai afectat de metale si pesticide


 Comunitate, grup de suport

Familia Verde
Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

 

autor: redactor Desprecopii.com   Toate drepturile rezervate (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII