10 aditivi alimentari care trebuie evitati

10 aditivi alimentari care trebuie evitati

10 aditivi alimentari care trebuie evitati

De cativa ani incoace toata lumea vorbeste despre E-uri si despre cat de nocive sunt unele substante adaugate in diverse alimente pentru a le da gust si culoare. Nimeni nu face insa mare lucru in ceea ce priveste comercializarea produselor care contin astfel de substante, unele mai periculoase, altele mai putin nocive, ce-i drept.

Adevarul este ca E-urile, altfel spus, aditivii alimentari, se folosesc in alimentatie de secole intregi cu scopul de a da gust mai bun alimentelor si de a le face sa arate mai bine. Iata insa o lista cu aditivii alimentari care trebuie evitati cu orice pret!

In zilele noastre insa, scopurile in care sunt folositi aditivii alimentari sunt mai variate, iar cele mai importante sunt, cu siguranta, prelungirea termenului de garantie al produsului, precum si prepararea usoara a acestuia. Intr-o lume in care totul se petrece contra cronometru, timpul pe care il acordam prepararii mancarii este din ce in ce mai redus.

Si produsele semipreparate ne vin in ajutor, tocmai pentru ca exista adititvi alimentari care accelereaza procesul de preparare al unor produse. Este insa oare acesta un adevarat ajutor, atata timp cat acesti aditivi au consecinte directe, pe termen lung, asupra sanatatii noastre?

Desigur, exista aditivi mai nocivi si aditivi mai putin periculosi. Iata, mai jos, o lista cu aditivii alimentari care trebuie evitati cu orice pret:

Indulcitorii artificali

Aspartamul, E951 (cunoscut mai ales ca Nutrasweet si Equal), se gaseste in toate produsele care au recomandarea dietetic sau fara zahar. Considerat o substanta cancerigena, aspartamul este unul dintre cei mai nocivi aditivi alimentari. Poate produce efecte neurotoxice precum ameteala, dureri de cap, halucinatii, atacuri de apoplexie, migrene. Evitati-l, mai ales daca suferiti de astm, rinite (mai ales rinita alergica), urticarie.

Acesulfam-K, un indulcitor relativ nou, care se gaseste in produsele de patiserie, guma si gelatina, desi nu au fost testate indeajuns, au legatura, se pare, cu bolile de rinichi.

In general, indulcitorii artificali se gasesc in: sucurile light sau sugar free , jeleuri si produse care contin gelatina, guma de mestecat fara zahar, cocktailuri, produse de patiserie, indulcitorii de masa de top, cereale, bomboane mentolate, praf pentru budinca, ice tea, vitamine gumate, pasta de dinti etc.

Fructoza din siropul de porumb

HFCS (High Fructose Corn Syrup) este un indulcitor artificial ultra-rafinat, care a devenit in ultima vreme cea mai mare sursa de calorii in SUA. Se gaseste in aproape toate produsele alimentare procesate. HFCS contribuie la cresterea in greutate mai mult decat orice alt ingredient, creste nivelul de colesterol negativ si contribuie semnificativ la dezvoltarea diabetului, precum si la distrugerea tesuturilor, pe langa alte numeroase efecte nocive.

Se gaseste in: cele mai multe dintre produsele procesate, paine, bomboane, iaurturi cu arome, dressinguri pentru salate, legume conservate, cereale.

Glutamatul de monosodiu (MSG / E 621)

MSG este un aminoacid folosit ca potentiator de aroma pentru supe, dressinguri de salate, chipsuri, antreuri congelate si pentru multe alimente folosite in restaurante. MSG mai este cunoscuta si ca excitotoxina, o substanta care excita celulele pana le distruge. Studiile arata ca un consum regulat de MSG poate avea efecte secundare precum depresia, dezorientarea, bolile de ochi, oboseala, durerile de cap si obezitatea. MSG afecteaza caile neurologice ale creierului, inhiband functia care ne spune cand suntem satui, ceea ce ar putea explica obezitatea.

Se gaseste in: mancarea chinezeasca, in multe snacksuri, chipsuri, prajituri, substante pentru asezonare, supe, mancaruri congelate, etc.

Grasimile artificiale

Grasimile artificale sunt folosite pentru a mari termenul de valabilitate al produselor alimentare si este unul dintre cei mai periculosi aditivi. Numeroase studii arata ca acestea sunt responsabile de cresterea nivelului de colesterol negativ si de scaderea colesterolului pozitiv. De asemenea, consumarea lor creste riscul atacurilor cardiace, al bolilor de inimia si contribuie la accelerarea inflamatiilor, a diabetului si a altor probleme de sanatate.

Se gasesc in: margarina, chipsuri si crackers, produse de patiserie, produse fast food

Colorantii alimentari

Studiile arata ca numeorsi coloranti alimentari care se gasesc in sucuri, in siropul de fructe, in dressingurile pentru salate, au consecinte asupra problemelor de comportament ale copiilor si sunt legate de reducerea semnificativa a IQ-ului. Studii efectuate pe animale au aratat, de asemenea, ca substantele folosite pentru colorarea alimentelor au legatura cu cancerul. Atentie deosebita mai ales la:

Blue #1 si Blue #2 (E-133)
Interzis in Norvegia, in Finlanda si in Franta. Poate cauza anomalii cromozomiale.  Se gaseste in: bomboane, cereale, sucuri si mancare pentru animale.

Red dye # 3 (si Red #40 un colorant mai raspandit) (E124)
Interzis din 1990, dupa opt ani de dezbateri, pentru utilizarea in mai multe mancaruri si produse cosmetice. Acest colorant continua totusi sa existe pe piata pana la epuizarea produselor care il contin. Pe langa legatura cu cancerul de tiroida si cu anomaliile cromozomiale, care a fost deja dovedita, se pare ca acest colorant interfereaza de asemenea cu transmisiunile nervoase catre creier.

Se gaseste in: cocktailurile de fructe, lichiorul de cirese, amestecul pentru placinta de cirese, inghetata, produsele de panificatie etc.

Yellow #6 (E110) si Yellow Tartrazine (E102)
Interzis in Norvegia si in Suedia. Creste riscul de tumori ale rinichilor si poate cauza anomalii cromozomiale.

Se gaseste in: anumite sortimente de branza, in macaroane cu branza, in bomboane si in bauturi carbogazoase, in limonada etc.

Sulfitul de sodiu (E221)

Este un conservant utilizat mai ales in producerea vinurilor si a mancarurilor procesate. Conform studiilor, 1 din 100 de persoane este sensibila la sulfitii din mancare. Majoritatea sunt astmatici, ceea ce sugereaza o legatura directa intre astm si sulfiti. Persoanele sensibile la sulfiti pot suferi de dureri de cap, pot avea probleme cu respiratia si eruptii cutanate. In cazurile grave, sulfitii pot cauza moartea, prin blocarea cailor respiratorii, ceea ce duce la stop cardiac.

Se gaseste in: vinuri, fructele uscate etc.

Nitratul / nitritul de sodiu

Este un conservant obisnuit, utilizat in alimente procesate precum baconul, sunca, hot dog sau carnea conservata de vita. Studiile arata ca are legatura cu diverse tipuri de cancer.

Se gaseste in: bacon, sunca, hot dog, produse afumate.


BHA si BHT (E320)

Hidroxianisolul butilat (BHA) si hydrozytoluenul butilat (BHT) sunt conservanti care se gasesc in cereale, in guma de mestecat, in chipsuri si in uleiurile vegetale. Acesti conservanti impiedica alimentele sa isi schimbe culoarea, sa-si schimbe gustul sau sa devina rancede. Afecteaza sistemul neurologic al creierului si constituie o cauza potentiala a cancerului. BHA si BHT sunt oxidanti care genereaza aparitia componentelor reactive ale cancerului in organismul nostru.

Se gasesc in: chipsurile de cartofi, guma, cereale, carnatii congelati, orezul procesat, untura, bomboane etc.

Dioxidul de sulf (E220)

Aditivii cu sulf sunt toxici si in SUA, folosirea lor mai ales in produsele pe baza de fructe, a fost interzisa. Reactiile adverse includ: probleme de respiratie, mai ales la persoanele care sufera de astm, hipotensiune, senzatia de furnicaturi combinata cu inrosirea fetei, soc anafilactic. De asemenea, dioxidul de sulf distruge vitaminele B1 si E. Nu este recomandat copiilor. De asemenea, trebuie evitat de persoanele care sufera de conjunctivita, de bronsita, emfizem, astm bronsic sau boli cardiovasculare. Se gaseste in: bere, bauturi racoritoare, fructe uscate, intaritoare, vin, otet, produse din cartofi.

Bromatul de potasiu

Este un aditiv utilizat pentru marirea volumului produselor obtinute din faina. Se stie ca bromatul de potasiu cauzeaza cancer la animale. La oameni poate crea probleme serioase, chiar si in cantitati mici. Se gaseste in: paine.

Desprecopii.com a inceput o campanie activa de informare pentru o alimentatie cat mai naturala - anti fast-food, salamuri, grasimi si dulciuri dubioase. Pe parcurs, veti afla o multime de retete sanatoase pentru copii, dar si pentru intreaga familie. 

Va recomandam sa mai cititi:

Necesarul de alimente de baza din bucatarie, pentru o alimentatie sanatoasa

15 alimente care trebuie cumparate mai des

Dictionarul vitaminelor

Pericolele deficitului de iod

Lista neagrã a substantelor chimice care otrãvesc alimentele

Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?

Sfaturi pentru o nutritie corecta

Iata retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz

Briose din ovaz si mere

Pate vegetal cu alune

Desert crocant din ciocolata si ovaz

Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat

Pate de pastrav afumat

Biscuiti din ovaz si ciocolata

Burgeri din carne de pui

Compot de rubarba si cirese

Pulpe de pui glasate cu miere

Supa de dovleac

Salata de couscous

Budinca cu fructe

Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.

autor: Echipa Desprecopii.com,

Toate drepturile rezervate (c) 2021 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Dianna
    Diannatrimis la 23/10/2012

    trebuie sa fim informati ca altfel ne imbolnavim. si trebuie sa fim foarte atenti la ce si cat mancam nu sa ajungem ca o prietena de-a mea la 37 de ani la urgente la clinicco cu inima. norocul ei a fost ca a ajuns la timp si a dat de doctori buni.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII