Screeningul de trimestrul 1 cu un medic certificat FMF - jurnal de sarcină

Screeningul de trimestrul 1 cu un medic certificat FMF - jurnal de sarcina

Screeningul de trimestrul 1 cu un medic certificat FMF - jurnal de sarcină

În aceasta sarcină am facut screeningul prenatal de trimestrul 1 putin diferit fata de prima sarcină. Diferenta consta in faptul ca mi-a fost realizat de un medic certificat FMF. Cautand pe internet am descoperit ca acest acronim - FMF - inseamna de fapt Fundatia de Medicina Fetala (The Fetal Medicine Foundation – FMF).

- vei citi:
Morfologia de trimestrul 1 a fost foarte detaliata
Morfo fetala de trimestrul 1 cu calcul de risc FMF
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Jurnal de sarcina

- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii ganganie8 - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii

Morfologia de trimestrul 1 a fost foarte detaliata

În aceasta sarcină am facut screeningul prenatal de trimestrul 1 putin diferit fata de prima sarcină. Diferenta consta in faptul ca mi-a fost realizat de un medic certificat FMF. Cautand pe internet am descoperit ca acest acronim - FMF - inseamna de fapt Fundatia de Medicina Fetala (The Fetal Medicine Foundation – FMF). Ce nu stiam cand mi-am facut programarea e ca screeningul - adica interpretarea ecografiei si a dublu testului imi va fi facut pe loc, in fata mea, cu ajutorul unui software FMF.

Dublul test, cunoscut și sub denumirea de testul combinat de sânge și ecografie, este o procedură utilizată în screening-ul prenatal pentru a evalua riscul de anomalii cromozomiale, în special sindromul Down (trisomia 21) și trisomia 18. Este un test non-invaziv și nu diagnostichează cu exactitate prezența sau absența unei anomalii cromozomiale, ci furnizează o estimare a riscului în funcție de rezultatele obținute.

Dublul test implică recoltarea unei probe de sânge de la mamă în primul trimestru al sarcinii (între 9 și 13 săptămâni de gestație) și o ecografie specială, numită translucență nucală, care măsoară grosimea pliului de lichid la nivelul gâtului fătului. Rezultatele acestor două componente sunt combinate și analizate pentru a calcula riscul individualizat al sarcinii de a avea anomalii cromozomiale.

Este important de menționat că dublul test nu oferă un diagnostic precis, ci identifică sarcinile care prezintă un risc crescut și necesită investigații suplimentare, cum ar fi amniocenteza sau biopsia vilozităților coriale, pentru confirmare. Aceste teste invasive pot oferi un diagnostic definitiv, dar implică un risc mai mare de complicații - citeste detalii aici.

Morfologia de trimestrul 1 a fost foarte detaliata - s-a masurat translucenta nucala, os nazal, flux pe duct venos, flux pe tricuspida, unghi fronto-maxilo-facial, PI pe artere uterine (pentru estimarea riscului de preeclampsie).

Morfo fetala de trimestrul 1 cu calcul de risc FMF

Deci iata ca pe langa identificarea riscului de Trisomii mi s-a calculat si riscul de preeclampsie, care in cazul meu e mic. De asemenea, mi s-a masurat colul uterin, s-a identificat pozitia placentei, mi s-a efectuat si o ecografie Doppler pe cordonul ombilical, cordul copilului a fost de asemenea analizat, stomacul, vezica urinara. Am raspuns si la un scurt chestionar - sarcini anterioare, avorturi, la cate saptamani am nascut, ce greutate a avut copilul la nastere, daca in sarcina am avut tensiune mare, daca mama mea a avut tensiune mare, daca fumez, cate kg am, iar cu valorile de la dublu test s-a calculat riscul. De altfel, morfologia a fost de fapt o morfo fetala de trim 1 cu calcul de risc FMF.

Rezultatul a iesit bun, dupa cum s-a exprimat dr, si asa mi s-a luat o piatra de pe inima.

Mai multe despre: Cate ecografii se pot face in timpul sarcinii? Acestea sunt recomandările oficiale

Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA


Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag

In burtica mamei: ce aude bebelusul
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima

Retardul de crestere intrauterina

Sapte pacate ale sarcinii

Principalele etape ale dezvoltarii fetale

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Noua luni... in mintea unui barbat

Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Dopul gelatinos

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Momente cheie in sarcina

Sarcina prelungita

Cand vine barza?

Calculul datei nasterii

Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Noiembrie 2023)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII