Luna 6 de sarcină: 9 lucruri speciale despre mami și dezvoltarea lui bebe

Luna 6 de sarcina: 9 lucruri speciale despre mami si dezvoltarea lui bebe

Luna 6 de sarcină: 9 lucruri speciale despre mami și dezvoltarea lui bebe

Frumoasa aventură a celei de-a șasea luni de sarcină: Transformări, emoții și anticiparea întâlnirii cu micuțul pui de om!

Iată 9 lucruri speciale, dar esențiale, care se întâmplă cu corpul tău și cu dezvoltarea bebelușului în luna a 6-a de sarcină:

Simptome la 6 luni de sarcină

La șase luni de sarcină, corpul unei femei trece prin numeroase transformări. Burtica începe să crească vizibil, iar acest lucru poate provoca o gamă largă de emoții, de la entuziasm la anxietate. În același timp, femeile pot începe să simtă mișcările active ale bebelușului în burtică, creând legătura specială dintre mamă și copil. Aceste mișcări pot varia de la ușoare fluturări la senzații mai puternice. În timp ce bebelușul se dezvoltă, femeile pot experimenta și o creștere a senzației de greutate și oboseală. Cu toate acestea, aceste simptome sunt considerate normale în această etapă a sarcinii și reflectă procesul natural al creșterii și dezvoltării puiului de om. Este important ca femeile însărcinate să aibă grijă de sănătatea lor, să se odihnească suficient și să se consulte cu medicul pentru a monitoriza evoluția sarcinii și a se asigura că totul decurge în mod corespunzător.

1. Luna a șasea reprezintă săptămânile 22-26 de sarcină

A șasea lună de sarcină marchează ultima lună a celui de-al doilea trimestru de sarcină. Până acum, ai observat că burtica ta a devenit mult mai mare. Pe măsură ce bebe continuă să crească, corpul tău face și el același lucru.

2. În luna a șasea bebe este cât un dovlecel

În săptămâna 26 de sarcină, ești în luna 6 de sarcină iar fătul are în jur de 650-800 de grame. Greutatea sa echivalează cu 25% din greutatea pe care trebuie să o aibă la naștere. Lungimea sa este în jur de 33-36 cm - cam de lungimea unui zucchini. Au mai rămas aproximativ 101 zile până la ziua nașterii bebelușului.

3. În luna a șasea nu uita să iei în continuare Elevit 2

Dacă nu ai început încă să iei un supliment de vitamine prenatale care conține acid folic, asigură-te că ai început să faci acest lucru cât mai curând posibil. Asigură-te, de asemenea, că ai o alimentație echilibrată și că nu consumi alimente care ar putea afecta sarcina. Citește aici un Ghid al alimentației în timpul sarcinii

Citește despre: Sarcina și Suplimentele de vitamine prenatale: ce trebuie să știe orice gravidă

luna 6 de sarcina

4. În luna a șasea bebe începe să reacționeze la sunete din afara burticii

De acum, bebelușul începe să dezvolte abilități auditive și poate reacționa la sunetele din mediul înconjurător. În această perioadă, urechile sale sunt suficient de dezvoltate pentru a capta sunetele și a le transmite către creier. Bebelușul poate auzi vocea mamei, sunetele exterioare, precum muzica sau conversațiile din jur. Este posibil ca bebelușul să reacționeze prin mișcări sau schimbări ale ritmului cardiac atunci când aude sunete puternice. Este un moment minunat în care copilul începe să interacționeze cu lumea exterioară și să își dezvolte simțurile înainte de naștere.

5. În luna a șasea, pot apărea vergeturi

Vergeturile sunt linii fine și adânci, de obicei de culoare roșiatică sau violacee, care pot apărea în special în zonele în care pielea se întinde, cum ar fi abdomenul, sânii, șoldurile și coapsele. Acestea sunt rezultatul întinderii rapide a pielii în timpul creșterii și expansiunii abdomenului pentru a găzdui bebelușul în creștere.

Factorii care pot contribui la apariția vergeturilor includ predispoziția genetică, creșterea rapidă în greutate, fluctuațiile hormonale și nivelul de colagen al pielii. Deși vergeturile pot fi inevitabile în timpul sarcinii, există măsuri pe care le poți lua pentru a menține elasticitatea pielii și a minimiza apariția lor. Acestea includ menținerea unei hidratări adecvate, aplicarea de loțiuni și uleiuri hidratante, menținerea unei alimentații echilibrate și a unui program de exerciții fizice recomandate de medicul tău.

6. În luna a șasea bebe dezvoltă o slăbiciune pentru dulciuri

Începând din această perioadă, bebelușul dezvoltă o slăbiciune pentru dulciuri. Papilele sale gustative sunt bine formate, deci... de acum s-a stabilit preferință copilașului tău pentru dulciuri.

7. În luna a șasea vei face testul de intoleranță la glucoză

Între săptămânile 24-28 de sarcină se poate face un test prenatal foarte important și anume analiza glucozei sau testul intoleranței la glucoză. Acest test screening verifică eventuala declanșare a diabetului gestațional – un diabet temporar – care apare în timpul sarcinii.

Diabetul gestațional (diabet de sarcină) poate crea probleme nou născutului, cum ar fi un nivel scăzut al glicemiei. În plus, acest timp de diabet poate crește riscul și recomandarea ca gravida să nască prin cezariană – pentru că poate duce la creșterea bebelușului din burtică (macrosomia).

8. În luna a șasea bebe începe să clipească în burtică

În luna a șasea de sarcină, bebelușul poate începe să clipească în burtică. Dezvoltarea ochilor începe în primele săptămâni de sarcină, iar în această etapă, pleoapele bebelușului încep să se formeze și să se miște. Chiar dacă bebelușul are pleoapele închise, acesta poate începe să le deschidă și să le închidă în ritmuri regulate.

Clipitul ochilor în burtică este un semn că sistemul vizual al bebelușului se dezvoltă și că nervii și mușchii responsabili de mișcarea pleoapelor sunt în curs de formare. Este o etapă importantă în dezvoltarea vizuală a bebelușului și poate fi un moment emoționant pentru părinți să observe aceste mișcări prin timpul ecografiei.

9. În luna a șasea apar fluctuații hormonale: oboseală, sânii încep să se pregătească

Oboseala este un simptom comun al sarcinii, iar în luna a șasea poate deveni mai pronunțată. Corpul tău se străduiește să susțină creșterea și dezvoltarea bebelușului, ceea ce poate provoca o senzație constantă de oboseală și nevoie de odihnă suplimentară. Este important să acorzi atenție nevoilor tale de odihnă și să îți acorzi timp pentru repaus atunci când te simți obosită.

În ceea ce privește sânii, aceștia încep să se pregătească pentru alăptare în luna a șasea de sarcină. Poți observa că devin mai mari și mai sensibili. Pot apărea modificări ale areolelor și poate apărea o secreție galbenă sau albicioasă, cunoscută sub numele de colostru. Aceste schimbări sunt normale și pregătesc sânii pentru alăptare după naștere.

Urmărește în detaliu luna a 6-a de sarcină - săptămână de săptămână, pentru a vedea cum se simte gravida și cum se dezvoltă fătul.

► saptamana 22 de sarcina

► saptamana 23 de sarcina

► saptamana 24  de sarcina

► saptamana 25 de sarcina

► saptamana 26 de sarcina

 Daca tocmai ai aflat ca esti insarcinata...

Te-ai bucurat! Testul de sarcina a iesit pozitiv. Liniuta aceea magica iti va schimba viata. Urmeaza calatoria ta prin sarcina pe saptamani sau Odiseea Sarcinii. Dar, dupa primele momente de incantare, incepi sa te gandesti: oare cum iti va afecta aceastã stare job-ul?

Ti-ai anuntat familia si prietenii, iar acum e momentul sã te gândesti o clipã si la efectele pe care sarcina le-ar putea avea asupra carierei tale profesionale. Legea protejeazã dreptul femeii gravide de a beneficia de un tratament corect, de salarii nediscriminatorii si de concediile de sarcinã, lãuzie si pentru îngrijirea copilului. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de DECEMBRIE 2024)

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2024

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII