Parenting toxic: lasă-ți copilul să iși exprime sentimentele

Parenting toxic: lasa-ti copilul sa isi exprime sentimentele

Parenting toxic: lasă-ți copilul să iși exprime sentimentele

Un exemplu de parenting toxic este atunci cand nu iti lasi copilul sa isi exprime sentimentele. Dacă nu îți lași copilul să-și exprime sentimentele, acesta poate suferi consecințe negative în dezvoltarea și bunăstarea sa emoțională. Represiunea emoțională poate duce la acumularea de emoții negative și poate afecta stima de sine și încrederea în sine a copilului.

De asemenea, copilul poate avea dificultăți în gestionarea emoțiilor și în comunicarea lor către ceilalți. Aceasta poate afecta relațiile interpersonale și capacitatea de a dezvolta legături sănătoase.

Suprimarea sentimentelor poate provoca probleme de reglare emoțională și poate împiedica copilul să-și exprime individualitatea și creativitatea. Prin încurajarea și susținerea exprimării emoțiilor, copilul poate învăța să-și gestioneze emoțiile într-un mod sănătos și să-și dezvolte abilități de comunicare adecvate.

Exemplu de parenting toxic

Comportament tipic de parenting toxic se poate strecura în viața noastra de familie înainte să  ne dam seama, mai ales în perioadele de stres. Dacă te vezi în aceste exemple de parenting toxic, iată cum să schimbi situația.

Există atât de multe lucruri în viață care sunt dincolo de controlul unui copil. De aceea, copiii depind de părinții sau îngrijitorii lor pentru a-i menține în siguranță, atât fizic, cât și emoțional. Din păcate, unii părinți se luptă cu un comportament dăunător cunoscut sub numele de parenting toxic, care poate avea efecte dăunătoare de lungă durată. Toxic înseamnă otrăvitor, dăunător, contaminat. Un părinte toxic este cineva al cărui comportament negativ și otrăvitor provoacă daune emoționale dăunătoare. Și aceste daune pot contamina sentimentul de sine al copilului.

Ca părinți, dăm tonul copiilor noștri.

Când suntem optimi și pozitivi, are un efect de undă asupra restului familiei. Când suntem descurajați și cinici, facem viața neplăcută. Am putea face acest lucru cu comentarii negative, săpături personale sau un ton ostil al vocii sau limbajul corpului.

Parentingul toxic se poate strecura în viața ta de familie înainte să-ți dai seama, mai ales în perioadele de stres. Dacă te vezi în aceste exemple de parenting toxic, iată cum să schimbi rapid situația.

Exemplu de parenting toxic: Permitei-i copilului să-și exprime sentimentele

Laura este o mama care isi facea planurile pentru familia vacanța de vară. Ani de zile, o petrecuseră la malul marii - la apartamentul de vara al socrilor sai - dar anul acesta, aparatamenul nu era disponibil fiind in renovare majora.

Încântată că ar putea vizita ceva nou, fetita ei - Chelsea - în vârstă de 12 ani, i-a spus mamei ca i-ar place sa vada cum e la munte.

„Nu ți-am cerut părerea”, a spus Laura. „Vei merge unde decid eu.” - aici este clar un exemplu de parenting toxic.

Vorbește despre oprirea entuziasmului unui copil în loc să-l faci să se simtă auziți și apreciați!

Ce se intampla daca nu iti lasi copilul sa isi exprime sentimentele?

🔸 Represiune emoțională: Dacă un copil nu are permisiunea de a-și exprima sentimentele, acestea pot fi reprimare și ignorate. Aceasta poate duce la o acumulare a emoțiilor negative și poate afecta stima de sine și încrederea în sine a copilului.

🔸 Dificultăți în gestionarea emoțiilor: Capacitatea de a-și exprima și a-și gestiona emoțiile este esențială pentru dezvoltarea emoțională sănătoasă a unui copil. Dacă nu se permite copilului să-și exprime sentimentele, acesta poate avea dificultăți în a-și recunoaște și a-și gestiona emoțiile într-un mod sănătos, ceea ce poate duce la comportamente negative sau reacții neadecvate.

🔸 Dificultăți în comunicare: Exprimarea sentimentelor este o parte importantă a comunicării emoționale. Dacă un copil nu are permisiunea de a-și exprima sentimentele, poate avea dificultăți în a comunica nevoile, preocupările și emoțiile sale către ceilalți. Aceasta poate afecta relațiile sale interpersonale și capacitatea de a dezvolta legături sănătoase.

🔸 Probleme de reglare emoțională: Învățarea să-și exprime sentimentele îi ajută pe copii să învețe să regleze și să se adapteze la diferite situații și provocări emoționale. Dacă nu li se permite să-și exprime sentimentele, pot avea dificultăți în a face față stresului, anxietății și frustrării în mod sănătos.

🔸 Suprimarea creativității și individualității: Exprimarea sentimentelor este un mod prin care copiii își pot exprima individualitatea și creativitatea. Dacă li se impune să-și suprime sentimentele, aceasta poate afecta dezvoltarea lor personală și le poate împiedica să-și descopere și să-și exprime propriile interese și pasiuni.

Cum să corectezi aceste situatii toxice

Exprimarea sentimentelor nu este întotdeauna usoara pentru toată lumea, dar atunci când ești atent la felul în care vorbești și asculți copiii tăi, toată lumea are de castigat.

Comunicarea in familie înseamnă mult mai mult decât oferirea de indicații sau coordonarea planului zilnic al familiei tale. Este vorba despre împărtășirea și recunoașterea sentimentelor, speranțelor, viselor, fricilor și a putea cere ajutor. Angajarea într-o conversație optimista și semnificativă este cheia pentru construirea unei vieți de familie stabile. se deschide într-o fereastră nouă si creste stime de sine a copilului.

Dacă modul în care comunici cu copilul tau este de obicei unilateral - si nu ii permiti sa aiba o opinie - este timpul să iei în considerare faptul că s-ar putea să fii un parinte toxic.

Când încerci să îmbunătățești orice relație, a asculta este mult mai important decât a vorbi. Nu contează dacă comunici cu copiii tai, cu soțul/soția sau colegul de serviciu – dacă au ceva important pe care doresc să-l împărtășească, lasa-i să aibă cuvântul și acordați-vă cu interes. Intervine-ți gândurile numai atunci când cealaltă persoană se oprește pentru feedback - spune Milena Sadova - psihoterapeut la Desprecopii.com

Exemplu de parenting de susținere

Laura spune că vacanța de familie de anul acesta nu va fi la casa lacului din cauza renovărilor. În loc să dicteze unde va merge familia, ea deschide un dialog.

„Nu sunt sigur unde va fi destinația noastră de vacanță în această vară. Dacă aveți câteva idei, să vorbim despre ele! Voi lua decizia finală pe baza a ceea ce are cel mai mult sens pentru familia noastră.”

În acest exemplu, Laura a spus tuturor că ideile lor vor fi auzite. Dar a gestionat și așteptările tuturor, anunțându-le că va lua decizia finală.

➡️ Citeste si Parenting toxic: nu iti umili copilul

Mai multe despre parentingul toxic, puteti citi

Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el

Parenting calm sau despre cum devenim parinti care stiu sa isi gestioneze propriile emotii

Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

9 strategii cand iti vine sa tipi la copil

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte
dr. Vanessa Lapointe, autoarea Discipline Without Damage: How to Get Your Kids to Behave Without Messing Them Up
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII