De ce nu se satură bebe la sân? Cum am trecut prin chinurile alăptării la ambii copii - jurnal de mami de bebe

De ce nu se satura bebe la san? Cum am trecut prin chinurile alaptarii la ambii copii - jurnal de mami de bebe

De ce nu se satură bebe la sân? Cum am trecut prin chinurile alăptării la ambii copii - jurnal de mami de bebe

Maternitatea era raiul acela în care mamele dorm liniștite, asemenea bebelușilor. Nu-mi amintesc să-l fi auzit pe Albert plângând în spital. Au simțit să mă avertizeze că acasă nu va fi la fel: bebelușii plâng, deci să mă pregătesc. Și să mă odihnesc, îndemnul invariabil. Pe care l-am luat de bun.

M. m-a încurajat și el să dorm, pe același principiu, că nu mai pup după. 😴💤
Și, odată ajunși acasă, Albert nu a mai vrut să sugă. Cerșea biberonul cu care era obișnuit. Am sfârșit prin a-i extrage laptele timp de șase luni, o perioadă care mi s-a părut interminabilă. Cu nopți de stres, de nesomn, cu bebelușul agitat și imposibil de liniștit. Eu, epuizată psihic și cu gândul doar la somnul din maternitate.

Vei citi:
Le eram recunoscatoare doamnelor asistente
Consecinte dezastruoase pentru alaptare
Tot am cedat la un biberon
In caz ca nu se satura la san, asa spuneau
Presiunea e imensa pe proaspetele mame
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA

Jurnal de mami de bebe

- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii Crengu123 - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii

Le eram recunoscatoare doamnelor asistente

Maternitatea era raiul acela in care mamele dorm linistite, asemeni bebelusilor. Nu-mi amintesc sa-l fi auzit pe Albert plangand in spital. Au simtit sa ma avertizeze ca acasa nu va fi la fel: bebelusii plang, deci sa ma pregatesc. Si sa ma odihnesc, indemnul invariabil. Pe care l-am luat de bun. M. ma incuraja si el sa dorm, pe acelasi principiu, ca nu mai pup dupa. Trei zile cat am stat in spital, am dormit, m-am uitat la filme, am primit vizite, am mancat bine, m-am relaxat, am ras, ba chiar am citit si niste reviste.

Ma simteam ca in vacanta. Imi aduceau puiul la intervale regulate si il vedeam cum doarme linistit. Ma gandeam ce bine e ingrijit si le eram recunoscatoare doamnelor zambitoare, care mi-l aratau ca pe un soi de bibelou.

Consecinte dezastruoase pentru alaptare

Ceea ce scapam in vedere era faptul ca, in tot acest timp, mogaldeata mea era hranita cu biberoane de lapte praf, in loc sa primeasca lapte de mama, care exista din plin. Nu s-a gandit nimeni sa ma avertizeze ca cele trei zile de biberon si de pus extrem de rar la san aveau sa aiba consecinte dezastruoase pentru alaptare. Acea alaptare la care totusi visam. M-am odihnit deci, am fost ascultatoare si le-am vazut pe asistente zambind multumite. Am plecat din maternitate cu ceea ce mai ramasese din cutia de lapte praf, desfacuta special pentru copilul meu.

Si, odata ajunsi acasa, Albert n-a mai vrut sa suga. Tipa dupa biberonul cu care fusese obisnuit. Am sfarsit prin a-i mulge lapte timp de sase luni, perioada care mi-a parut interminabila. Cu nopti de stres, de nesomn, cu bebelus agitat si imposibil de linistit. Cu mine terminata psihic si cu gandul numai la somnul din maternitate.

Citeste Primele zile de alaptare in fapte concrete

Tot am cedat la un biberon

Sase ani mai tarziu, a venit pe lume Aris, sub forma unui ghem cald si pufos de iubire. Tot nastere naturala. Aris a avut niste mici probleme de sanatate din start si a trebuit sa accept aceeasi separare, imediat dupa nastere, ca in cazul lui Albert. Dar parca pe el mi l-au adus mai repede in salon. Si parca sugea mai cu pofta decat frate-su. Iar eu eram de neclinit: fie ce-o fi, de la sanul meu copilul asta nu se misca. Nu mi-a iesit planul, tot am cedat la un biberon cu lapte praf, pe care asistentele mi l-au recomandat cu caldura. Din fericire, a fost singurul. A doua zi, medicul neonatolog mi-a amintit problemele de sanatate ale puiului si mi-a recomandat, la randul ei, “un biberon sanatos de lapte praf, sa il punem pe picioare!”.
– Sa il punem pe picioare? Dar am lapte, de ce sa ii dau formula?
- Aveti? era surpsinsa.
– Da si vreau sa ii dau.
- Bine, dar daca intampinati probleme, trecem pe biberon. N-am inteles de ce as fi avut probleme. Nici de ce mi-a recomandat formula de lapte ca prima solutie pentru a-mi pune copilul pe picioare. De ce nu m-a intrebat daca alaptez din start, daca vreau, daca pot? De ce nu m-a incurajat sa o fac? De ce m-a trimis spre laptele praf? Ah, si spre odihna, aceeasi odihna imi era bagata pe gat, ca in cazul lui Albert: -Lasati-ma sa il iau de aici la noapte, haideti sa va odihniti! Nu le-am mai lasat. Eram pregatita sa nu repet greselile trecutului. Mi-am pus copilul la piept si 90% din timpul petrecut in maternitate, acolo l-am tinut. Veneau asistentele: -Vai, doamna, tot cu el la san stati? Pai e prea mult, credeti ca acasa mai puteti face la fel? Daca l-ati obisnuit asa, greu o sa va fie! Venea si medicul meu la control: Nu l-ati mai dat de la piept? De dimineata? Mustacea. Mi-ar fi zis mai multe, dar privirea mea trebuie sa il fi descurajat. Nu mi-a pasat de nimeni si de nimic, de indemnurile lor, de sfaturile nedorite, de glume, de zambete, de priviri. Eram de fier, ca mai trecusem prin asta. Dar sa fi fost la prima nastere. Pai n-as fi cedat la biberonul ala de lapte praf menit, chipurile, sa imi puna copilul pe picioare? Si la urmatorul, absolut necesar, din acelasi motiv? Si la tot restul? Si apoi n-as fi luat cutia cu lapte praf oferita cu generozitate de spital si as fi sfarsit prin a i-o da acasa? Si uite-asa, mi-as fi privat bebelusul de laptele de mama, cel mai bun aliment pentru el, linistea lui si a noastra.

In caz ca nu se satura la san, asa spuneau...

Zilele trecute, a nascut draga mea prietena, tot la o clinica privata, alta decat cele unde mi-am nascut eu copiii. Acolo gaseai la tot pasul biberoane cu lapte praf si asistente dornice sa iti indese puiul cu ele. Pai iti aduceau patutul cu bebelusul si cu biberonul gata preparat alaturi, sa ai acces la el usor, sa fii tentata sa i-l oferi. In caz ca nu se satura la san, asa spuneau. Principiul era simplu: noi incurajam alaptarea, sigur, e un lucru bun, dar, in cazul dumneavoastra, s-ar putea sa nu fie posibila. Din te miri ce motive, ca m-a durut capul cand am auzit ce imi povestea prietena mea. De aceea am si chemat consiliera noastra in alaptare la spital, sa fim sigure ca ni se spun niste lucruri pertinente. Si cand tu, proaspata mama, speriata dupa nastere, dezorientata cu bebelusul in brate, auzi ca exagerezi tinandu-ti copilul asa de mult la san si ca biberonul ar putea fi o solutie potrivita, il accepti cu bratele deschise. Parca ce conteaza un biberon, doua, trei? Daca vrei sa alaptezi, vei incepe de acasa. Nu e nimic rau in asta, abia te mai odihnesti in maternitate. O, ba e, e ceva rau in asta.

Presiunea e imensa pe proaspetele mame

Mi-as dori sa fiu bine inteleasa. Stiu ca presiunea e imensa pe proaspetele mame care isi doresc mult sa alapteze. E un gand care te poate coplesi: Ce ma fac daca nu reusesc? Nu pot concepe asa ceva! NU e un capat de tara daca nu alaptezi, asta clar! Insa, asigura-te ca motivul e acela ca nu iti doresti sa o faci. Sau, daca vrei cu tot dinadinsul sa alaptezi, asigura-te ca intr-adevar nu poti. Desi ai primit cea mai buna consiliere si ai depus toate eforturile. Dar nu ingrosa randurile femeilor care au fost descurajate sa alapteze printr-o trimitere, mai mult sau mai putin directa, spre laptele praf miraculos. Spre biberonul acela care, chipurile, rezolva totul foarte simplu, cand, de fapt, strica mult. Nu te lasa descurajata si nu ceda bebelusul asistentelor, pentru odihna promisa. Decat daca simti ca ai intr-adevar nevoie de ea. Eu m-am odihnit de minune in primele luni cu Aris acasa, alaptatul si cosleepingul au facut minuni. Si nu le-as fi putut pune in practica daca as fi avut un start gresit, ca in cazul primului copil. Inceputul e cel mai important, nu uita asta. Nu stiu cum e in maternitatile de stat. Am auzit povesti de la mamici cum ca ar fi si mai rau, dar, principiul ramane acelasi: daca vrei sa alaptezi, nu lasa pe nimeni si nimic sa te descurajeze de la asta. Fa tot ce iti sta in putere sa stimulezi secretia lactata, tine puiul cat poti la piept si ai sa vezi ca va fi bine.

La final, este important sa stii asta: daca, indiferent de motiv, nu ai reusit sa alaptezi, desi ai visat la lucrul acesta, e in regula! Stai linistita! Inainte de orice, omuletul tau are nevoie de o mama calma, calda, relaxata. Modul in care il hranesti nu schimba iubirea pe care o ai pentru el.

Autor - Crengu123, o mamica de la Desprecopii - publicat aici


Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag

In burtica mamei: ce aude bebelusul
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima

Retardul de crestere intrauterina

Sapte pacate ale sarcinii

Principalele etape ale dezvoltarii fetale

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Noua luni... in mintea unui barbat

Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Dopul gelatinos

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Momente cheie in sarcina

Sarcina prelungita

Cand vine barza?

Calculul datei nasterii

Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Ianuarie 2024)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII