Lupta impotriva insomniei: mituri si realitati

Lupta impotriva insomniei -  mituri si realitati

Lupta impotriva insomniei: mituri si realitati

Despre insomnie circula nenumarate mituri. De fapt insomnia afecteaza activitatile de zi cu zi a 40% dintre noi, spun expertii in somn de la Universitatea "Stanford", USA.

Nu e de mirare ca ne agatam de multele informatii eronate despre cum sa functionam mai mult, cu somn mai putin. Dar ce functioneaza cu adevarat? Ce este doar un mit? Aici sunt realitatile.

Nu e de mirare ca ne agatam de multele informatii eronate despre cum sa functionam mai mult, cu somn mai putin. Dar ce functioneaza cu adevarat? Ce este doar un mit? Aici sunt realitatile.

Un pui de somn?

Mit: Un pui de somn ma va face mai somnoros si voi adormi mai greu la noapte.
Realitate: Un pui de somn rapid poate elimina somnolenta in timpul zilei si sa redea energia.

Oamenii, de multe ori isi fac griji ca, daca cedeaza somnolentei si fura un pui de somn, vor dormi cu orele, sau se vor trezi simtindu-se chiar mai rau.

De fapt, un pui de somn va poate reimprospata - doar sa fiti siguri sa fie scurt, avertizeaza Lisa Shives, medic american. Studiile efectuate arata ca un somn scurt, de 10 minute va energizeaza  si va imbunatateste performantele la testele cognitive.

Momentul puiului de somn este de asemenea important Episoadele de somn diurn luate pentru prea mult timp sau prea tarziu in timpul zilei ne pot dezorienta ceasul biologic al organismului. Daca trageti un pui de somn, faceti acest lucru pentru nu mai mult de 20 de minute, ca sa ramaneti intr-o faza usoara a somnului si sa va puteti trezi fara sa va simtiti ametiti si iritabili.

Cafeaua si somnul de noapte

Mit: O cafea cu lapte este o idee proasta, deoarece voi adormi cu greu la noapte.
Realitate: O ceasca de cafea poate ajuta in partea de oboseala a zilei dar nu exagerati.
 

Cofeina ne da deseori o agitatie daunatoare, dar Shives, care savureaza o ceasca de cafea dimineata, este un mare fan. "Eu intotdeauna imi sfatuiesc pacientii ca nu este nimic in neregula in a consuma ponderat cofeina", spune ea. "Chiar si oamenii care dorm suficient, de multe ori constata ca se simt somnorosi dupa masa de pranz, de exemplu - este normal sa va ia somnul. In cazul meu, se manifesta ca si cum cineva mi-ar arunca o patura peste fata, asa ca beau o ceasca de ceai negru, dupa masa de pranz, pentru a-l indeparta."

Cititi si: Ce este insomnia si cum putem scapa de ea?

Medicii subliniaza faptul ca oamenii reactioneaza foarte diferit la cafeina, astfel incat este bine sa incepeti cu o jumatate de cana dupa masa de pranz astfel incat sa vedeti daca va perturba somnul pe timp de noapte. Nu beti cafea dupa-amiaza tarziu sau seara.

Ca si in ceea ce priveste somnul, moderatia este cheia atunci cand vine vorba de cofeina. Daca exagerati, dati nastere unui cerc vicios, adormind greu noaptea, va veti trezi somnoros a doua zi. Multi experti ne sfatuiesc sa nu bem cafea dupa orele 14.

Un dulce

Mit: O prajitura sau o doza de suc ne energizeaza
Realitate: Zaharul va va oferi temporar energie, dar dupa ce este absorbit de organism este foarte posibil sa fiti mai obositi decat inainte.
 

Oamenii sunt adesea tentati sa caute automatul de sucuri sau de prajituri cind resimt oboseala de dupa-amiaza. Cand suntem obositi, corpurile noastre tanjesc adesea dupa o portie de "combustibil" care sa ne faca sa ne continuam activitatile si expertul Shives afirma ca studiile confirma aceasta realitate anecdotica.

"Cercetarea arata ca, daca oferiti persoanelor care dorm putin o serie variata de alimente, ele le vor alege pe care bogate in zahar si/sau in grasimi.", spune ea. "Corpurile noastre tanjesc dupa alimente care au un indice glicemic mare, deoarece ele ne ofera un impuls rapid de energie ."

Problema este ca atunci cand efectul provocat de aportul de zahar se incheie, este posibil sa va simtiti mai obositi decat inainte . Un studiu a constatat, de exemplu, ca la o ora dupa ce au consumat racoritoare bogate in zahar, pacientii care erau obositi din cauza lipsei de somn, aveau dificultati in concentrare si erau mai somnorosi decat cei care nu bausera sucuri energizante.

Despre zahar mai cititi: Zaharul ne imbatraneste!

Pentru a minimiza somnolenta dupa-amiaza, medicii va recomanda sa mancati un pranz usor. "Evitati grasimile, zaharurile si carbohidratii", spune ea. "Consumati proteine din carnea slaba - aveti grija sa fie fara grasimi ."

Sportul si somnul

Mit: Exercitiile fizice ma vor face doar sa ma simt mai obosit.
Realitate: exercitiile moderate pot ajuta la combaterea somnolentei, va dau vioiciune si va invioreaza.

"Exercitiul este o modalitate excelenta de a indeparta somnolenta de dupa masa de pranz", spune medicii. Acestea nu trebuie sa dureze mult timp: "Nu trebuie sa va petreceti ore intregi in sala de sport", subliniaza ea. "O plimbare vioaie de 10 minute, sau o dezmortire riguroasa va vor oferi o trezire rapida ."

Medicii sfatuiesc pacientii sa localizeze  momentul in care ii ajunge oboseala de obicei dupa-amiaza, si sa faca exercitiile inainte de aceasta. "Nu asteptati pana cand veti incepe sa va simtiti obositi", spune ea. "Plimbati-va in jurul blocului sau dezmortiti-va inainte de a va cuprinde somnolenta, daca nu, nu veti reusi sa va ridicati de pe scaun ."

Potrivit unui medic american specialist in medicina somnului, "exercitiul de zi cu zi este cel mai bun ajutor natural pentru somn, chiar si o plimbare de 20 minute facuta cu cel putin patru-cinci ore inainte de culcar va ajuta sa adormiti si sa va imbunatati calitatea somnului ." Este important sa nu faceti exercitiile prea aproape de ora de culcare, deoarece stimularea poate perturba somnul. (medicul avertizeaza ca ar trebui sa discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe un regim de exercitii.)

Somnolenta...

Mit: Somnolenta este normala - eu doar trebuie sa ma obisnuiesc cu ea...
Realitate: Daca va confruntati cu somnolenta persistenta, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra: ar putea semnala o afectiune serioasa, care necesita tratament.

Somnolenta poate fi o consecinta a vietii contemporane, dar asta nu inseamna ca trebuie ignorata. Daca simtiti de multe ori o stare de somnolenta in timpul zilei, trebuie sa consultati medicul. Somnolenta ar putea fi  semnul unei afectiuni care are nevoie de tratament.

Somnolenta este unul dintre simptomele principale de hipotiroidism. De exemplu, medicul spune ca este unul dintre primele lucruri pe care medicul dumneavoastra ar trebui sa-l verifice in cazul in care va plangeti de oboseala persistenta sau somnolenta.

Despre depresie cititi: Ce bautura previne depresia?

Depresia si alte tulburari de dispozitie pot de asemenea, sa se manifeste ca somnolenta si oboseala . Somnolenta in timpul zilei poate indica o tulburare de somn, cum ar fi insomnia, apneea de somn, sau sindromul picioarelor nelinistite, care va impiedica sa dormiti bine noaptea, iar tulburarile de somn cresc riscul producerii unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord. In cele din urma, studii recente au descoperit ca somnolenta excesiva in timpul zilei la persoanele mai in varsta poate fi un simptom al unei boli cardiovasculare.

Confruntarea cu faptele: Dormiti mai mult

Desigur, puteti fi somnorosi deoarece, ca multi altii nu dormiti suficient noaptea. Daca aceasta este explicatia, atunci trebuie sa recuperati orele de somn pierdute.

Un grup de cercetatori a stabilit cat de important este sa avem parte de somn suficient pentru calitatea vietii noastre. Privarea de somn poate declansa depresia si anxietatea, ea poate impiedica, de asemenea, performanta si creativitatea. In cele din urma, privarea de somn poate fi fatala. Peste 100.000 de decese in fiecare an sunt cauzate de catre conducatorii auto somnorosi, anunta Consiliul National de Securitate american.

Niciodata nu e prea tarziu pentru a incepe dezvoltarea unor obiceiuri bune de somn. De ce nu incepeti in seara asta? Cititi in continuare: Ajutoare naturale impotriva insomniei

 Citeste si 7 solutii eficiente pentru un somn mai bun

Pentru un somn mai bun - citeste si

9 Moduri de a-ti transforma dormitorul intr-o oaza de somn

Insomnia: Mituri si Realitati

Insomnia in timpul sarcinii  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Constantin
    Constantintrimis la 12/9/2014

    Bunica mea de multe ori avea probleme cu insomnia

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII