Epiziotomia este cu adevarat necesara?

Epiziotomia este cu adevarat necesara?

Epiziotomia este cu adevarat necesara?

Cu ani in urma, epiziotomia facea parte din rutina unei nasteri naturale. De altfel, exista inca destui medici care practica procedura pe scara larga, ca parte a procesului de nastere vaginala.

- vei citi:
A devenit epiziotomia o traditie?
Care este tendinta actuala?
Vindecarea dupa epiziotomie
Trucuri pentru a diminua senzatiile neplacute generate de epiziotomie

Cu ani in urma, epiziotomia facea parte din rutina unei nasteri naturale. De altfel, exista inca destui medici care practica procedura pe scara larga, ca parte a procesului de nastere vaginala. Totusi, tendinta actuala este ca epiziotomia sa fie facuta doar in anumite cazuri. Asa ca, daca te-ai decis sa nasti natural, intreaba-ti medicul despre riscurile si beneficiile ei, precum si despre modul in care te vei recupera dupa o astfel de interventie chirurgicala.

A devenit epiziotomia o traditie?

Oricat ar parea de neobisnuit, se pare ca da, epiziotomia este o operatie devenita traditionala. Ani la rand s-a considerat ca epiziotomia previne rupturile naturale ale perineului, care pot aparea in timpul nasterii naturale si care pot fi mai mari, mai dureroase si mai greu de vindecat. De asemenea, se considera pana nu demult ca epiziotomia previne problemele legate de pozitia vezicii urinare si a rectului, care pot aparea in urma nasterii naturale. Astazi, cercetarile mai noi in domeniu arata ca epiziotomia nu poate preveni, de fapt aceste probleme.

Recuperarea este plina de disconfort, iar uneori incizia artificiala este mai mare decat ar fi fost o ruptura naturala. In plus, riscul de infectie este mai mare. De asemenea, la unele femei, epiziotomia cauzeaza dureri in timpul actului sexual in lunile de dupa nastere. O epiziotomie foarte mare poate, de asemenea, sa contribuie la incontinenta fecala dupa nastere.

Care este tendinta actuala?

Actualmente, epiziotomia nu mai reprezinta o rutina si nu este recomandata ca parte indispensabila a nasterii vaginale. Totusi, o astfel de interventie este necesara in anumite cazuri, cum ar fi:

daca se produce o ruptura vaginala profunda
daca bebelusul nu este asezat in pozitie normala pentru nasterea naturala
daca este necesara, din motive medicale, o expulzie cat mai rapida

Daca vei avea nevoie de o epiziotomie si nu ai optat pentru niciun fel de anestezie la nastere, atunci probabil ca medicul iti va administra un anestezic local. Nu vei simti nimic, asa ca nu te ingrijora.

Compresele calde si masajul pot duce la evitarea rupturii de perineu si a epiziotomiei

In al doilea stadiu al travaliului, cand trebuie sa impingi, medicul s-ar putea sa iti puna comprese calde pe zona dintre vagin si anus. Acestea ajuta foarte mult la destinderea tesuturilor si pot fi de folos in evitarea eventualelor rupturi de perineu. Unii medici completeaza efectul compreselor calde cu masaj perineal pe care il recomanda sa fie facut si inainte de nastere, acasa.

Desi s-ar putea sa fie o senzatie neplacuta, nu ezita sa-l incerci. Spala-te pe maini si asigura-te ca ai unghiile taiate. Unge-ti degetele mari cu un lubrifiant, apoi introdu-le in vagin si apasa pe zona rectala. Mentine pentru 1 - 2 minute, apoi maseaza incet jumatatea inferioara a zonei de la intrarea in vagin. Repeta masajul in fiecare zi, pana la nastere, timp de 10 minute.

Vindecarea dupa epiziotomie

Daca ai suferit o ruptura de perineu sau ti s-a facut o epiziotomie in timpul nasterii, s-ar putea ca zona sa fie dureroasa timp de cateva saptamani, mai ales atunci cand mergi sau cand stai jos. Daca incizia sau ruptura este profunda, senzatia neplacuta s-ar putea sa dureze mai mult timp. Firele folosite pentru cusatura vor trebui scoase dupa aproximativ 10 zile daca medicul nu a optat pentru fire care se resorb de la sine.

Trucuri pentru a diminua senzatiile neplacute generate de epiziotomie

Calmarea durerii ranii. Aplica comprese cu gheata pe zona afectata sau comprese calmante cu hamamelis, pe care la gasesti in farmacii.

Indepartarea senzatiei de intepatura la urinare. Foloseste un pahar de plastic cu care sa torni apa calduta pe zona afectata in timp ce urinezi, apoi clateste zona din abundenta cu ajutorul unei sticle din care sa torni apa direct pe rana.

Prevenirea durerii si a ranirii in timpul defecatiei. Apasa ferm pe zona afectata cu un tampon curat in momentul in care muschii se contracta.

Aseaza-te cu grija! Incordeaza fesele atunci cand te asezi si evita sa stai jos pe suprafete tari. Nu se va supara nimeni daca te asezi pe o pernuta.

Foloseste medicamentele recomandate de medic! Desi nu exista dovezi clare ca unguentele impotriva durerii sunt eficiente si in cazul epiziotomiei, s-ar putea sa aiba efect. Medicul iti poate recomanda si alte medicamente calmante, cu uz local.

Nu neglija tratamentele complementare! Exista studii care sustin ca lavanda ajuta la indepartarea durerii dupa o epiziotomie. Daca medicul tau este de a cord, poti adauga cateva picaturi de ulei esential de lavanda in apa in care faci baie sau poti aplica ulei direct pe tesutul din zona perineala.

Disconfortul cauzat de o epiziotomie dispare treptat. Daca, dimpotriva, durerile se intensifica, daca faci febra sau daca rana produce puroi, atunci s-ar putea sa fie vorba despre o infectie, asa ca adreseaza-te imediat medicului tau.

Desi nu este o interventie chirurgicala complicata si se vindeca relativ repede, lucrurile pe care le auzi despre epiziotomie s-ar putea sa te sperie. Daca nu vrei sa te supuiunei astfel de interventii chirurgicale, discuta cu medicul despre acest aspect inainte de nastere, insa nu te incapatana daca va fi cazul sa ti se faca o epiziotomie. Cel mai indicat este sa discuti despre aceasta operatie cu medicul tau si sa fii deschisa oricarei solutii necesare pentru ca bebelusul tau sa vina pe lume in siguranta.

 Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre epiziotomie la subiectele de pe forum:

 Despre depresia postpartum, e important sa cititi:

autor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII