Jocul cu plastilina pentru prescolari ajuta la dezvoltarea copilului

Jocul cu plastilina ajuta la dezvoltarea copilului

Jocul cu plastilina ajuta la dezvoltarea copilului

  • Unii parinti cred ca plastilina este foarte "periculoasa" pentru mobilier: se lipeste de tot si lasa in urma pete grase, precum si faptul ca un copil poate inghiti pur si simplu o bucatica.

Unii parinti cred ca plastilina este foarte "periculoasa" pentru mobilier: se lipeste de tot si lasa in urma pete grase, precum si faptul ca un copil poate inghiti pur si simplu o bucatica. Ne grabim sa va linistim: Play-Doh este super-plastilina care reuseste sa fie tot ce "plastilina" obisnuita nu poate sa fie. Super-plastilina Play-Doh este realizata in principal din ingrediente naturale: apa, sare si faina de grau. Prin urmare nu poate murdari mult locul de joaca, iar cand joaca e gata se curata foarte usor. Mai mult, puteti sta linistiti, copilul dvs. nu va pati nimic daca va gusta din Play-Doh , gustul sarat al acesteia il va descuraja sa-si mai "pape" creatiile pe viitor.

Ce fel de plastilina este mai bine sa alegeti?
Ar trebui sa alegeti plastilina de inalta calitate, care sa nu fie nici prea tare, nici prea moale si sa fie elastica. In cazul in care se lipeste de maini, va fi dificil de lucrat cu ea, iar daca este prea tare, vor considera ca este dificil s-o intinda. Copiilor mici, in orice caz, nu ar trebui sa li se acorde plastilina cu miros de fructe pentru ca exista riscul sa o deguste.

Super-plastilina Play-Doh are toate calitatile necesare pentru ca joaca micutului tau sa fie cat mai placuta. Este usor de folosit, este foarte maleabila, culorile se pot amesteca rezultand astfel zeci de nuante, este non-toxica. Iar ca joaca sa dezvolte cat mai mult imaginatia micutului tau super-plastilina Play-Doh poate fi gasita si in seturi cu diverse jucarii asociate prin care cel mici pot construi, pot gati prajitura sau pot crea rochii pentru printese. Toate acestea pentru ca Play-Doh da viata imaginatiei.

Cum sa incepem o creatie din plastilina?
In primul rand
oferiti-i micutului cateva exemple/modele de creatie.
In al doilea rand, nu exagerati cu complexitatea sarcinilor, nu-i adresati prea multe intrebari. Amintiti-va ca micutul se familiarizeaza usor cu proprietatile plastilinei.

Drept dovada, membri desprecopii.com ne confirma acest lucru:

 Personal, am ramas socata cand am vazut ce ii iese din manutele alea mici. Dumnezeule, are o rabdareeee...Face tot felul de animalute si flori, in cel mai mic detaliu, concentrata si cu limbuta scoasa. De-aia tre' s-o las in pace! Apoi vine mandra si-mi arata ce-a facut. - Raza de soare

Beneficiile jocului cu plastilina
Construirea si proiectarea este o lectie foarte importanta pentru un copil care isi dezvolta creativitatea miscarii mainilor, gandirea spatiala, conceptul de culoare, forma obiectelor. In plus, modelarea (nu neaparat din plastilina) are un efect benefic asupra sistemului nervos.

Jocul cu plastilina este distractiv pentru copiii de toate varstele. Dar v-ati oprit vreodata sa va intrebati cum poate aceasta activitate ajuta la dezvoltarea creativitatii? Modul in care modeleaza plastilina ii ajuta pe copii sa-si dezvolte controlul si puterea muschilor din degete si maini. Aceeasi muschi mici care au nevoie sa fie buni si puternici pentru a tine un creion si scrie.

Fiecare copil are nevoie de experiente care se potrivesc cu nivelul sau de dezvoltare , iar o simpla bucata de lut moale sau plastilina, este perfect. Copiii care sunt suficient de mari pentru a va strange degetul pot sa stranga si o bucata de lut sau plastilina. In cazul in care nu pot observa o schimbare in bucata de plastilina, acestia invata ca actiunile lor au consecinte. Creierul copilului ia forma odata cu materialul prelucrat. Manipularea unei bucati de plastilina dezvolta muschii copilului, atat cei mari dar si cei mici, favorizeaza coordonarea ochi-mana si este receptiv si sensibil la toate tipurile de exprimari emotionale.

Ce cred membri desprecopii.com despre beneficiile plastilinei?

 da, ajuta la dezvoltarea creativitatii, a simtului estetic, la dezvoltarea vorbirii pentru ca in timp ce modeleaza explica ce doresc sa faca si in ce scop, la dezvoltarea capacitatii de a colabora, de a lucra in echipa, joaca impreuna jocuri de rol cu ceea ce creaza, ajuta si la formarea musculaturii fine a degetelor - Dorsilia

 este o activitate relaxanta, care stimuleaza creativitatea, imaginatia... dezvoltarea cognitiva. Prin modelarea plastilinei micutii se exprima. E si forma de a-si manifesta emotiile, sentimentele! - alinuk

Ce poate face cu plastilina un copil de 2 ani?

- poate ciupi o bucata de plastilina
- o poate aplatiza in palme
- scormoni cu degetelul intr-o bucata intinsa sau forma rotunda
- poate rula din ea o forme de "carnati"
- poate da forma unei mingi ce o poate rostogoli sau aplatiza
- o poate taia sau rupe
- isi poate "imbraca" degetelele in plastilina
- poate combina diverse culori

Plastilina si alte materiale
In modelarea plastilinei se pot (si ar trebui!) utiliza si alte materiale, precum: mazare, fasole, hrisca, paste de diferite forme si culori, nasturi, etc. Asigurati-va doar ca toate aceste obiecte au fost plasate pe plastilina, nu si in gurita lui/ei.

Cum si ce sa proiectez impreuna cu copilul?

 Selectati culori
Incepeti prin selectarea culorii: sugerati copilului sa aleaga, de exemplu, din doua culori. Nu selectati voi culorile in locul lor.

 Principalele activitati
Aratati-i copilului cum sa framante plastilina, cum sa o rupa si cum sa-i dea forme - asta in cazul in care observati ca este putin retinut... in general, ei vor prelua controlul imediat.

 Carnati si mingi
Rulati forme de "carnati" si bile din plastilina folosind o bucata de carton sau hartie. Aplatizati formele si jucati-va cu ele. Creati inele, aluaturi de pizza sau un sarpe.

 Amprente
Una din lectiile cele mai fascinante pentru copii este de a face imprimari pe plastilina. Dupa ce ati intins o bucata de plastilina in forma unui blat de pizza de exemplu, folositi pentru amprente propriile degete, un capac de sticla, o furculita, o jucarie, o lingura, etc.

 Modelare
Sugereaza copilului sa lipeasca bucati de plastilina pe o ceasca sau castronel, pe care il va putea decora apoi cu margele sau orice alt material. Pentru copiii mai mici pot fi decupate diferite modele ce pot fi lipite pe plastilina.

Si membri desprecopii.com se joaca cu plastilina

 Si Cezara se joaca cu drag cu plastilina, neaparat cu mama (sau bunica daca e pe la noi).
Deocamdata ea face placinte colorate si ma roaga pe mine sa fac diverse forme.
La strans ... mai mult eu, ce-i drept. - Serialbastre

 La noi se joaca toate fetele, cu Tora in frunte. Creatiile preferate sunt animalele, insa si florile sunt la moda. Eu nu ma joc...nu mai am loc - Rufus

 La noi Andrei s-a jucat f. mult cu plastilina. Era placerea lui si tinea foarte mult sa fiu alaturi de el! Pe Mirela o accepta mai putin. Si uite asa trebuia sa ma joc cu el cel putin o ora. Dar era haios. - ADMIN

Cum curatam plastilina?
Folositi bureti umezi si apa. Evitati aspirarea. Este ideal sa curatati locul de joaca in fiecare zi. O camera existenta (sau un colt al unei camere) poate fi modificat intr-o zona speciala penrtu joaca cu plastilina sau cleiul.

Cu toate acestea, daca veti folosi plastilina Play-Doh, nu veti intampina probleme de curatare. Play-Doh nu este lipicioasa deci nu ai nevoie de solutii speciale. Particelele mai mici se vor usca si se vor intari precum niste firimituri iar tu vei putea astfel sa le aspiri foarte usor, oriunde s-ar afla.

Va asteptam pe forumul www.desprecopii.com sa ne impartasiti din experienta voastra la topicul special creat Jocul cu plastilina si sa participati la CONCURSUL: Super-plastilina da viata imaginatiei copiilor! AICI

autor: Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa mai cititi si:

Mai cititi:

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Bolile copilului

Toate bolile aici>

Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII