3 ani: varsta mersului la grădiniță: sfaturi pentru un inceput cu dreptul pe drumul educațional
La 3 anișori, copilul atinge încă o piatră de hotar. A venit vremea grădiniței.
Acesta este un pas emoțional atât pentru copil, cât și (sau mai ales) pentru părinți și bunici. Plini de emoție, ne gândim că urmează o mică despărțire de puiul nostru. Este însă copilul la această vârstă pregătit pentru grădiniță? Iată, Desprecopii.com vă prezintă părerea specialiștilor și vă dă câteva sfaturi importante...
- despre 3 ani si varsta mersului la gradinita, veti citi:
Cand copilul implineste 3 anisori
La 3 ani, copilul este pregatit pentru gradinita
Educatoarea, O noua instanta autoritara
Gradinita, la noi frontiere ale cunoasterii
Ce spun psihologii de la Desprecopii
Situatia in Romania referitoare la gradinite
Despre gradinite, va recomandam sa mai cititi:
Ce gradinita? Ce program?
Despre primele zile de gradinita, citeste si sfaturile psihologilor nostri
Cand copilul implineste 3 anisori
Trei ani este varsta la care copilul incepe, de obicei, gradinita. Aceasta este varsta optima la care micutul poate suporta sa isi paraseasca mamica temporar.
La 3 ani, copilul este pregatit pentru gradinita
La frumoasa si frageda varsta de 3 ani, copilul nu mai este copilasul ei micut, ci incepe sa devina un elev printre ceilalti, pierzandu-si pozitia privilegiata pentru cateva ore. Acum el poate sa se obisnuiasca cu viata in colectivitate, desi la inceput se teme putin de ceilalti copii si abia asteapta sa vina parintii sa il ia inapoi acasa.
La gradinita cu bucurie ...
Educatoarea, O noua instanta autoritara
La aceasta varsta, copilul incepe sa constientizeze o alta autoritate: educatoarea. De acum in colo, autocontrolul asupra impulsivitatii si instabilitatii sale este necesar. Copilul va invata la gradinita, impins de imprejurari, sa isi fixeze obiective si sa faca eforturi pentru a le atinge.
Copilul trebuie sa gaseasca la gradinita un climat de siguranta pentru a se putea simti bine. Dificultatile inceputului sunt absolut normale.
De aceea, nici parintii si nici educatoarea nu trebuie sa ii nege sau sa minimalizeze micile probleme de adaptare.
Gradinita, la noi frontiere ale cunoasterii
La gradinita, copilul invata primele sale poezii, alaturi de alti copilasi de varsta lui. Invata sa se orienteze in timp si sa faca distinctie intre inainte si dupa, intre dimineata si dupa amiaza.
De la aceasta varsta, si cu ajutorul anturajului social, se specializeaza progresiv si, spre varsta de 4 ani, face diferenta dintre dreapta si stanga.
Stangacia si confuzia intre dreapta si stanga semnifica o tulburare a schemei corporale, adica o imagine eronata despre propriul corp.
Copilasul se exprima in colectiv si invata sa isi amelioreze abilitatea prin pantomima, marionete, plastilina, pictura si desen.
La gradinita, copilul invata sa tine un creion: dupa primele mazgaleli la 18 luni apar liniile curbe spre 2 ani si jumatate, reproducerea cercului la 3 ani, a patratului spre 4 ani, a rombului spre 6 ani.
Ce spun psihologii de la Desprecopii.com?
Specialistii vorbesc in primul rand despre "varsta psihologica" a copiilor, nu despre varsta biologica. Unii copii sunt pregatiti de gradinita la 2 ani si jumatate, in timp ce altii ar fi mai bine sa astepte pina in jurul varstei de 4 ani.
Situatia in Romania referitoare la gradinite
In Romania, gradinitele de stat, in general, au pretentii destul de ridicate, iar unii copilasi nu fac fata cerintelor: nu pot merge singuri la toaleta, nu pot folosi normal tacamurile, nu se pot imbraca sau dezbraca singurei. Daca asa stau lucrurile cu puiul tau, este mai bine sa astepti.
Gradinitele particulare accepta si copii mai putin pregatiti pentru viata sociala - iar, in unele cazuri, accepta chiar si pe copilasii care mai poarta inca scutecel.
Insa, varsta de trei anisori, limita legala de la care sunt primiti copilasii in sistemul de stat, marcheaza si momentul de la care copii se comporta cu mai multa independenta si siguranta. Dar, ca parinti, este bine sa reflectati: este sau nu puisorul pregatit sa "plece" de acasa?
Ce gradinita? Ce program?
Este important sa gasiti o gradinita apropiata de casa, daca puteti fi, lejer, acasa in jurul orei 17.
Daca insa lucrati des peste program, e bine sa cautati o gradinita aproape de locul de munca.
Daca va ajuta o bunica sau o bona, puteti alege o gradinita cu program scurt: pina la ora 12.
Cea mai vasta sursa de informatii despre gradinite din Romania
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul la sectiunea Crese si Gradinite. Acolo veti gasi cele mai complete informatii despre gradinite, evaluari si topuri de gradinite din Romania. Stim ca nu e o alegere usoara si de aceea, va uram Succes!
Despre primele zile de gradinita, citeste si sfaturile psihologilor nostri
Cum să-ți pregătești copilul pentru prima zi de grădiniță - sfatul psihologului
Lista de abilitati necesare copilului pentru inceperea gradinitei
Confesiunile unei mamici: Prima zi de gradinita, minute numarate si inima rupta in bucati
Prima zi de gradinita - 10 moduri de a o sarbatori
Prima zi de gradinita a copilului tau vine mai repede decat credeai. Insa, cu aceasta ocazie cu adevarat memorabila, pot aparea si un intreg val de emotii. Activitatile speciale inainte si dupa prima zi de gradinita ii vor oferi copilului momente memorabile si o perspectiva pozitiva.
Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului.Efectul gradinitei si cresei asupra dezvoltarii intelectuale a copilului este imens.
Daca tu, ca mamica, esti mereu in cautarea unei bone sau babysitter pentru a nu iti duce copilul la gradinita, ar trebui sa te gandesti mai bine. Psihologii sunt de parere ca beneficiile gradinitei sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant (cresa, daycare, gradinita), cu atat vor fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor. Citeste cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului.
Despre gradinita merita citit si:
Hartuirea copilului la gradinita: cum se intampla si ce trebuie sa stie parintii
10 moduri de a sarbatori prima zi de gradinita
11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei
Fiecare copil e exceptional in felul lui
Analize pentru inceperea gradinitei
Forumul de GRADINITE
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.
Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog la Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Foarte bun articolul. Ma gandesc cand erau cei doi baieti ai mei mici si cautam disperata o gradinita la care sa ii duc. Cu mare greutate, dupa mult research, am descoperit o gradinita in sectorul 3 din Bucuresti buna. Puiutul pufos cel mic a avut ceva probleme de acomodare pentru ca puiutul pufos cel mare era in alta grupa si deja se acomodase cu peisajul avand si prieteni :)
Foarte bun articolul. Ma gandesc cand erau cei doi baieti ai mei mici si cautam disperata o gradinita la care sa ii duc. Cu mare greutate, dupa mult research, am descoperit o gradinita in sectorul 3 din Bucuresti buna. Puiutul pufos cel mic a avut ceva probleme de acomodare pentru ca puiutul pufos cel mare era in alta grupa si deja se acomodase cu peisajul avand si prieteni :)
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII