Când dăm bebelușului apă: ce fel de apă și de ce

Cand dam bebelusului apa: ce fel si de ce

Când dăm bebelușului apă: ce fel de apă și de ce

Multe mamici de bebelusi intreaba pe forumul Desprecopii - cand pot da bebelusului apa? Ei bine, pana la varsta de 6 lui, bebelusul nu are nevoie de nimic decat de laptic (al mamei sau cel special pentru bebelusi).

Dupa varsta de 6 luni, bebelusul ar trebui sa primeasca si apa. Iata ce fel de apa putem oferi apa bebelusului si ce nu trebuie sa faci.

- despre cand dam bebelusului apa, veti citi:
Pana la 6 luni, bebelusul nu are nevoie de alte lichide decat lapte
Apa cu fluor pentru bebelus?
Ce fel de apa este bine sa dam bebelusului
Dam bebelusului apa plata imbuteliata?
Despre introducerea altor alimente in hrana bebelusului
Despre alimentatia bebelusului
Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului
Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:
Forumul mamicilor inteligente cu bebelusi geniali

Pana la 6 luni, bebelusul nu are nevoie de alte lichide decat lapte

Pana la varsta de 6 lui, bebelusul nu are nevoie de nimic decat de laptic (al mamei sau cel special pentru bebelusi). De fapt, el primeste apa deja - aceasta fiind incorporata in laptele mamei sau in laptele formula. 

Citeste Mami NU da bebelușului tau apa. Apa ii poate provoca intoxicația cu apa care poate duce la deces

Dupa varsta de 6 luni, bebelusul ar trebui sa primeasca si apa. Cat de multa? Ei bine, chiar daca nu exista reguli stricte in acest caz, cam cat lichid incape intr-o canita de apa (de cafea) - credem ca e OK.

Apa cu fluor pentru bebelus?

Pentru o viitoare dantura sanatoasa a bebelusului, medicii pediatri si stomatologi din tarile occidentatele recomanda ca apa care se da bebelusului sa fie fluorurata (adica sa contina un suplement de fluor). Evident, este esential sa discutati aceste detalii despre apa fluorurata cu medicul dentist.

de citit pe larg: Ce apa dam bebelusului? Intrebari si raspunsuri pentru sanatatea bebelusului

Ce fel de apa este bine sa dam bebelusului

Apa de la robinet este sigura pentru bebelus?

Cand vine vorba de alimentatia unui bebelus, parintii trebuie sa analizeze calitatea si cantitatea de minerale din apa folosita, fie ea de la robinet sau imbuteliata.

In general, datorita sistemului de purificare, apa este curatata de bacterii si virusi. Utilizarea sistemelor de ultra-filtrare, de asemenea, garanteaza ca apa nu are paraziti. Daca in zona in care locuiti, apa este potrivita pentru consumul uman, aceasta poate fi folosita direct de la robinet, fiarta. In acest caz insa, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda fierberea timp de un minut (adaugarea de mai mult de un minut pentru fiecare 1000 de metri deasupra nivelului marii). Nu este necesar sa se fierba timp de zece minute deoarece s-a observat o crestere a concentratiei de sodiu si de calciu (ce poate provoca un exces de solutii la rinichi), precum si de nitrati (aceasta poate provoca methemoglobinemie - Methemoglobina este un compus similar hemoglobinei  incapabil sa asigure transportul oxigenului in sange - simptom: cianoza pielii, anxietate, confuzie, dificultati de respiratie, oboseala, ameteala, pierderea cunostintei). (vezi mai jos informatii despre cum poti verifica calitatea apei de la robinet)

Dam bebelusului apa plata imbuteliata?

In mod teoretic, apa plata imbuteliata este mai pura decat cea de la robinet. Evident, in mod teoretic  - dar nu se stie niciodata. Un studiu amplu facut de cercetatorii olandezi, care au studiat calitatea apei plate din 16 tari europene - are o concluzie socanta: 37 % dintre mostrele de apa plata imbuteliata studiate - erau contaminate cu bacterii si 12 % erau contaminate cu ciuperci.

In situatia Romaniei, atentie mare la ce fel de apa dati bebelusului. In nici un caz - ATENTIE - nici un caz - nu dati bebelusului sau copilasului mai maricel - apa de la fantana. Apa de la fantana, oricat de adanca ar fi fantana poate fi contaminata cu bacterii si multi alti microbi. Pentru a fi sigura pentru alimentatia unui copil - sau om matur, ar trebui ca apa din fantana sa fie in mod regulat (cel putin o data pe saptamana) analizata de un laborator specializat.

Acelasi lucru se aplica si in cazul apei de la robinet. Daca va hotarati sa dati bebelusului de la robinet, informati-va de la primarie daca apa de la robinet are toate certificatele de sanatate publica, regulate. Nu strica sa fiti informati, mai ales cand e vorba despre sanatatea copilului dvs.

Despre introducerea altor alimente in hrana bebelusului, cititi si

Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum

Cand dam lapte de vaca bebelusului?

Oul in alimentatia bebelusului: cum si cand

Despre alimentatia bebelusului cititi si:

Mami nu fă din bebelușul tau un viitor OBEZ. Ce și cum mănancă bebelușul acum influențeaza riscul de obezitate mai tarziu

Mami nu fă din bebelușul tau un viitor OBEZ. Ce și cum mănancă bebelușul acum influențeaza riscul de obezitate mai tarziu

Multe mămici își hrănesc bebelușul făcând greșeli care sunt la baza creșterii riscului de obezitate mai târziu în viață,…

9 rețete de biscuiți pentru bebeluși: super sănătoase și îi calmează gingiile

9 rețete de biscuiți pentru bebeluși: super sănătoase și îi calmează gingiile

La vârsta de 7-8 luni, când gurița bebelușului este in plin proces de apariție a dinților, bebe incearcă să se calmeze rozand orice :) si ce e mai bun decat…

Alergiile si intolerantele alimentare la copii:  iată cum se manifestă și de ce e important să știi diferențele

Alergiile si intolerantele alimentare la copii: iată cum se manifestă și de ce e important să știi diferențele

Alergia alimentară reprezintă o reacție specifică a organismului la anumiți compuși din produsele alimentare. Această reacție apare de obicei la scurt timp…

  

 Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:

 Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
 Diversificarea – Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?
 5 mituri despre alimentatia bebelusului
 
Diversificarea alimentatiei sugarului
 6 luni: E momentul sa pape altceva
 
Alimentele degetel (bucatele de papica)

 Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
 Retete gustoase de papica

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.

Forumul mamicilor inteligente cu bebelusi geniali

Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Nico
    Nicotrimis la 7/3/2017

    Din tot ce am citit eu si din spusele medicilor, copii alaptati exclusiv la san nu mai au nevoie de apa, deoarece primele inghitituri sunt apoase si apoi vine laptele din san. La cei hraniti artificiali lucrurile nu mai stau asa, ei au nevoie de apa intre mese, in plus fata de cantitatea de apa necesara pentru prepararea laptelui. Eu i-am dat fie apa, fie ceai. Apa am avut grija sa nu aiba nitriti si nu am fiert apa imbuteliata. I-am dat Calipso si Aquatique, mai mult Calipso pentru ca e apa de izvor de mare adancime si am incredere ca pana acolo nu patrund substante poluante de la suprafata.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII