Tahicardia posturala ortostatica (POTS)

Tahicardia posturala ortostatica (POTS)

Tahicardia posturala ortostatica (POTS)

  • Tahicardia posturala ortostatica, cunoscuta si sub denumirea de sindromul tahicardiei posturale ortostatice (POTS) este o afectiune comuna, dar, din pacate nu intotdeauna diagnosticata corect, care afecteaza cu precadere femeile, cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani.

POTS - o afectiune comuna, dar periculoasa

Tahicardia posturala ortostatica, cunoscuta si sub denumirea de sindromul tahicardiei posturale ortostatice (POTS) este o afectiune comuna, dar, din pacate nu intotdeauna diagnosticata corect, care afecteaza cu precadere femeile, cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani.

Ce este tahicardia posturala ortostatica (POTS)?

Tahicardia posturala ortostatica este o afectiune grava ce consta in cresterea brusca a ratei cardiace la schimbarea pozitiei corpului, fapt ce genereaza ameteli, dureri de cap si adesea lesin. Altfel spus, este o afectiune ce conduce la incapacitatea organismului de a face fata gravitatiei in momentul schimbarii pozitiei corpului. Boala este cauzata de o functionare anormala a sistemului nervos autonom al organismului, care este responsabil pentru actiunile involuntare ale corpului, cum ar fi bataile inimii. Mai exact, existenta tahicardiei posturale ortostatice face ca presiunea sangvina sa scada excesiv atunci cand persoana suferinda isi schimba postura (spre exemplu atunci cand se ridica de pe un scaun).

In conditii normale, organismul isi regleaza singur presiunea sangvina , vasele sangvine care conduc sangele la creier detectand schimbarea si transmitand informatia creierului, acesta trasmitand, la randul sau, semnale prin care rata cardiaca momentana creste. In schimb, la persoanele care sufera de tahicardie posturala ortostatica, orice schimbare de postura genereaza o scadere dramatica a presiunii sangvine, ceea ce face ca inima sa bata foarte rapid, incercand sa creasca fluxul sangvin catre creier si catre alte organe. Daca acest lucru nu se intampla suficient de repede, persoana in cauza lesina, deoarece sangele nu ajunge in timpul necesar la creier.

Desi pare o boala rara, cu consecinte extreme asupra stilului de viata al unei persoane, tahicardia posturala ortostatica este, in mod surprinzator, o afectiune comuna, 75-80% dintre persoanele afectate fiind femei cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani . Se pare ca femeile sunt de 5 ori mai afectate decat barbatii, iar specialistii nu cunosc inca explicatia exacta a acestui lucru, admitand ca boala este adesea nediagnosticata sau subestimata. Boala nu tine insa cont de varsta, iar formele sale variaza. In timp ce unele persoane au doar insomnii, ameteli si palpitatii, altele, cu forme extreme, au problerme de mentinere a echilibrului la cea mai mica schimbare de postura, putand lesina din 30 in 30 de minute.

Cauzele POTS

Cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute , insa se presupune ca o importanta foarte mare il are factorul genetic. Datele existente in momentul de fata in literatura de specialitate arata ca POTS poate aparea la adolescenti peste 14 ani, disparand adesea dupa cativa ani. De asemenea, afectiunea poate aparea in urma unei sarcini sau a unui eveniment traumatizant.

POTS poate aparea, de asemenea, ca o afectiune adiacenta, asociata altor boli cum ar fi sindromul de hipermobilitate (Ehlers  Danlos), diabetul, amiloidoza, sarcoidoza, lupusul sistemic eritematos, sindromul Sjongren. Alcoolul, metalele grele si chimioterapia se numara printre factorii ce pot determina aparitia POTS.

Mai cititi si: Ce este diabetul si cum se poate trai cu el?

Simptomele POTS

Simptomele POTS nu sunt intotdeauna usor de depistat. De multe ori ele sunt confundate cu simptomele  ce vizeaza dereglarile de tensiune arteriala. Spre deosebire de acesta insa, simptomele POTS apar, in general, mai ales dupa stat mult in picioare sau dupa stat un timp indelungat in pozitia asezat. Acestea includ:

-Ameteala
-Lesin
-Dureri de cap
-Oboseala cronica
-Slabirea memoriei
-Scaderea capacitatii de concentrare
-Anxietate
-Dificultati in executarea unor exercitii fizice
-Invinetirea picioarelor
-Dureri abdominale
-Transpiratie
-Stare de voma
-Insomnie
-Senzatia de moleseala
-Probeleme cu vederea
-Pierderea stabilitatii
-Palpitatii
-Dureri de gat sau de umeri

Diagnosticarea POTS

Diagnosticarea POTS este destul de dificila si in foarte multe cazuri diagnosticul corect este pus foarte tarziu, dupa ce au fost puse alte diagnostice, legate de presiunea sangvina scazuta. Dr. Glyn Thomas, de la Institutul Inimii din Bristol sustine ca orice persoana suferinda isi poate depista boala, printr-un exercitiu simplu. Daca credeti ca suferiti de tahicardie posturala ortostatica, verificati-va suspiciunile facand urmatorul exercitiu. Dimineata, imediat dupa ce va treziti, asezati-va in pozitie culcat si luati-va pulsul. Apoi, ridicati-va in picioare si luati-va pulsul dupa 10 minute. Daca rata cardiaca a crescut cu 30 de batai pe minut sau mai mult, atunci este cazul sa mergeti la un medic specialist.

Diagnosticarea POTS de catre medic se face, de cele mai multe ori, prin intermediul unui test de inclinare. Acesta se face in spital si poate dura in jur de 3 ore. Testul consta in faptul ca pacientul este intins pe un pat special si inclinat apoi la 60 de grade, timp de 45 de minute. Acest lucru genereaza simptomele bolii, provocand uneori chiar lesinul. Pacientul este in permanenta monitorizat, fiind conectat la aparate care masoara presiunea sangvina, rata cardiaca si alti indici importanti. In timpul testului se pot, de asemenea, administra medicamente si efectua analize ale sangelui.
 

Diagnosticarea POTS este insa destul de dificila , boala fiind confundata adesea cu alte afectiuni ce genereaza simptome asemanatoare, cum ar fi anxietatea, atacul de panica, sidromul oboselii cronice, sincopa vasovagala sau alte afectiuni legate de scaderea presiunii sangvine.

Tratarea POTS

Nu exista un tratament care sa vindece aceasta boala , insa medicamentele ii pot ajuta pe pacienti sa isi mentina un stil de viata in limitele normalitatii. Scopul tratamentului administrat este de a mentine in parametri normali fluxul sangvin catre inima si catre creier.

Tinerea in frau a simptomelor POTS poate fi facuta printr-un stil de viata sanatos, care sa includa cateva obiceiuri care ar trebui sa intre in reflex:

-Consum mare de lichide (peste 2 litri pe zi)
-Bautul rapid al apei (este dovedit ca un consum rapid de 2 pahare de apa reduce semnificativ rata cardiaca in POTS)
-Evitarea consumului de alcool
-Plimbarile dese in aer liber si exercitiile fizice moderate
-Practicarea inotului
-Purtarea unor ciorapi si colanti speciali
-Mese frecvente si mici cantitativ, slabe in carbohidrati rafinati
-Evitarea consumului de zahar si de faina alba
-Evitarea statului in picioare sau a statului jos prelungite

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Despre sanatatea femeii, cititi neaparat:

Ginecologie
Singura modalitate de a vindeca complet cancerul de san
Tratamente naturale pentru PMS
9 mituri despre contraceptia de urgenta
Endoemtrioza si protectia solara
Remedii naturale contra cistitei
Parabenii din cosmetice si cancerul de san
Infectiile sistemului urinar
Cistita
Cancerul de san - lucruri de stiut
Cervicita
Candidoza vaginala
Ce sunt secretiile vaginale? specialistul raspunde
Anexita
Boala inflamatorie pelviana
Recuperarea dupa un avort
Cum se trateaza medicamentos Endometrioza
Cum se trateaza chirurgical Endometrioza
Testul Papanicolau
Totul despre Endometrioza
10 Secretele de ginecologie pe care ati vrea sa le stiti

Va asteptam pe forumul special (secret) al femeilor inteligente: Femina Intim  pentru a discuta despre diete, sfaturi intime si pentru a va putea alatuta unui anume grup de suport

  •  Forumuri recomandate

     Femina intim
    Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

     
  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII