Graviduțe, atentie la dormitul pe spate: dormitul pe spate crește riscul de avort spontan

Gravidute, atentie la dormitul pe spate: dormitul pe spate creste riscul de avort spontan

Graviduțe, atentie la dormitul pe spate: dormitul pe spate crește riscul de avort spontan

Cercetatorii australieni au descoperit ca femeile insarcinate care dorm pe spate isi pot creste riscul de avort spontan. Studiul, cunoscut sub numele de "Studiul avortului Sydney" se bazeaza pe cercetarea a 295 de femei insarcinate de la 8 spitale din Australia.

• Dupa 5 ani de cercetari, s-a constatat ca femeile insarcinate care dorm pe spate au de 6 ori mai multe sanse de a naste un copil mort.

veti citi
Gravidute - atentie la dormitul pe spate!
In general, gravidele dorm in general pe partea stanga
Mamele care au dormit pe spate sau partea dreapta in noaptea de dinainte de a naste, au fost de doua ori mai susceptibile de a avea un copil nascut mort,
Despre somnul in timpul sarcinii, citeste

Gravidute - atentie la dormitul pe spate!

Cercetatorii australieni au descoperit ca femeile insarcinate care dorm pe spate pot creste riscul de avort spontan. Studiul, cunoscut sub numele de "Studiul avortului Sydney" se bazeaza pe cercetarea a 295 de femei insarcinate de la 8 spitale din Australia. Dupa 5 ani de cercetari, s-a constatat ca femeile insarcinate care dorm pe spate au de 6 ori mai multe sanse de a naste un copil mort.

Cercetatorul principal Dr. Adrienne Gordon, de la Spitalul Roial "Printul Alfred", a declarat ca cercetarile anterioare au sugerat ca somnul pe perioade prelungite in aceasta pozitie limiteaza fluxul de sange care circula inspre copil. Se crede ca dormitul pe partea dreapta sau pe spate reduce fluxul de sange printr-o vena majora de la picioare la inima, care afecteaza aprovizionarea uterului. 

In general, gravidele dorm in general pe partea stanga

Cercetatorii au adaugat ca este important ca femeile care sunt in prezent insarcinate "sa nu se alarmeze in cazul in care uneori dorm pe spate." Expertii au subliniat anterior ca trei sferturi din femeile insarcinate dorm mai mult pe partea stanga - rata mai mare decat femeile care nu sunt insarcinate. Acest lucru poate sugera alegerea instinctiva a unei pozitii de dormit care functioneaza cel mai bine pentru copil.

Se declara un copil nascut mort dupa 24 de saptamani de sarcina. In cazul in care copilul moare inainte de 24 de saptamani complete, este cunoscut ca fiind un avort spontan tarziu. Exista aproximativ 4.000 de nascuti morti in fiecare an in Marea Britanie, 11 decedeaza in fiecare zi, decese de 10 ori mai frecvente decat cele in patut. In aproape jumatate din cazuri, cauza decesului nu poate fi stabilita.

10% dintre copiii nascuti morti au un fel de anormalitate ; alte cauze posibile includ probleme ale sanatatii mamei sau probleme cu placenta, care face alimentarea copilului cu sange de la mama. Fundatia Australia "Copiii Nascuti Morti", care a finantat lucrarea Dr. Gordon, a declarat ca studiul a fost unic, deorece a cercetat exclusiv femeile care aveau mai mult de 32 de saptamani de sarcina. "Cele mai multe decese ale copiilor apar in aceasta perioada ulterioara de sarcina" sustine directoarea Emma Mcleod intr-un articol din MSN Health News. "Pentru aproximativ 40% dintre copiii nascuti morti dupa 32 de saptamani, desi sunt copii perfect sanatosi, nu exista nici o explicatie medicala a decesului" sustine ea.

In afara pozitiei de somn a mamei, factorii semnificativi care contribuie la decesul fatului sunt si cat de mult s-a miscat copilul si daca acesta avea dimensiunea pe care trebuie sa o aiba pentru varsta lui . "Am gasit o asociere intre miscarile putine si copiii morti ", a spus Dr. Gordon. Pe de alta parte, la femeile cu sarcini sanatoase care au nascut copii vii, frecventa si puterea miscarilor  bebelusilor au crescut mai tarziu, in timpul sarcinii. Dr. Gordon a adaugat: "Acest lucru poate demitiza convingerea ca spre sfarsitul sarcinii copilul isi incetineste ritmul de miscare. Nu ni s-a dovedit a fi deloc asa!"

Emma Laing, moasa sefa, a declarat: "Avand in vedere numarul mic de femei monitorizate in acest studiu, ne este imposibil sa spunem daca rezultatele pot oferi recomandari precise pentru femeile insarcinate cu privire la dormitul pe spate in timpul etapelor ulterioare ale sarcinii. Ceea ce stim este ca 20% din copiii nascuti morti (4000 este numarul lor in fiecare an in Marea Britanie) raman cu cauze neexplicate, si cu siguranta, avem nevoie de cercetari suplimentare pentru a afla de ce se intampla acest lucru. In cazul in care femeile au dubii sau simt ca miscarile fatului au incetinit, ele ar trebui sa  contacteze o moasa pentru a fi sfatuite." 

Mamele care au dormit pe spate sau partea dreapta in noaptea de dinainte de a naste, au fost de doua ori mai susceptibile de a avea un copil nascut mort, comparativ cu cele care au dormit pe partea stanga.

Anul trecut, un studiu al celor de la Universitatea din Auckland a constatat ca mamele care au dormit pe spate sau partea dreapta in noaptea de dinainte de a naste, au fost de doua ori mai susceptibile de a avea un copil nascut mort, comparativ cu cele care au dormit pe partea stanga.

Dar cercetatorii au sfatuit femeile insarcinate sa nu se ingrijoreze asupra acestei constatari. "A fost un studiu observational, nu unul care sa demonstreze cauza si efectul - tot ceea ce s-a facut, a fost doar o asociere.", a spus cercetatorul Tomasina Stacey.

DS (Asociatia cercetatorilor asupra copiilor nascuti morti) a spus: "Aceasta cercetare a fost efectuata pe baza unui esantion foarte mic de mame si consideram ca o ancheta pe o scara mult mai mare este necesara inainte de a face orice legatura intre pozitia in care doarme femeia insarcinata si decesul fatului ei  sau nasterea copilului mort. Mamele ar trebui sa fie reasigurate ca acest studiu nu demonstreaza ca pozitia in care au dormit, insarcinate fiind, a fost cauza decesului copilului lor - lucru care le-ar face pe mamele indoliate sa se urasca pentru faptul ca au facut ceva gresit."

Despre somnul in timpul sarcinii, citeste si

 Poziții de somn recomandate sau de EVITAT in timpul sarcinii

Insomnia in timpul sarcinii

Supravegherea gravidelor cu risc

Aproape toate sarcinile evolueaza normal si fara complicatii pe perioada celor 9 luni - sau 40 de saptamani de sarcina, dar exista situatii care-l pot determina pe medic sa considere existenta unui risc crescut de aparitie a complicatiilor si, in consecinta, sa decida o urmarire activa pe perioada sarcinii. Aceasta s-ar putea datora unei afectiuni preexistente sarcinii sau prezentei unei sarcini gemelare.

Uneori apar elemente noi, care il pot nelinisti pe medic si-l determina sa decida o supraveghere speciala. Iata cativa factori de risc si cum trebuie ei tinuti sub observatie in timpul sarcinii.

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst ,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
referinte

Research finds sleep position helps prevent stillbirth
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Daniela
    Danielatrimis la 6/1/2016

    Buna eu am 34 saptamani si incepand de la luna a 5 nu ma lasa bebele sa dorm decat pe spate stiu ca nu este bine dar nu pot altfel de multe ori dorm in fund ca ma doare spatele :(

    Raspunde la acest comentariu
  2. Maria
    Mariatrimis la 18/8/2015

    Eu am 29 de saptamani si toata perioada asta am dormit pe spate.Este vreo problema? Va rog raspunsuri rapide si serioase

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII