Când un bărbat nu este pregătit pentru a deveni tată. 5 semnale pe care le poți observa incă din timpul sarcinii și sfaturile psihologului

Când un bărbat nu este pregătit pentru a deveni tată. 5 semnale pe care le poți observa incă din timpul sarcinii și sfaturile psihologului
Când el nu e pregătit să fie tată: o realitate dureroasă pentru multe femei. De-a lungul timpului, pe forumul Desprecopii am întâlnit frecvent întrebări precum:
„Cum pot face față faptului că partenerul meu nu este pregătit să avem un copil? Parcă fuge de această situație nouă...”
Psihologii confirmă că nu este o situație singulară. Multe femei – fie însărcinate, fie proaspete mămici – trec prin experiența dureroasă de a avea un partener care pare nepregătit emoțional pentru rolul de tată.
A avea un copil ar trebui să fie un moment de bucurie și de apropiere în cuplu. Însă, când bărbatul de lângă tine nu își asumă cu adevărat această etapă, fericirea poate fi umbrită de sentimente de singurătate, teamă și neputință. Te poți simți abandonată exact în momentul în care aveai cea mai mare nevoie de sprijin. Este o realitate dureroasă, dar nu ești singură.
Află din experiențele altor femei și din sfaturile specialiștilor cum poți gestiona emoțional și practic această perioadă – când partenerul nu este (încă) pregătit să devină tată.
- despre barbatii care nu sunt pregatiti sa devina tatici - veti citi:
Barbatii care se declara nepregatiti pentru cea mai mare si frumoasa misiune a vietii
Parerea psihologilor de la Desprecopii
Eu vreau un copil dar EL nu sau despre abordare, rabdare si perseverenta
Cand doresti prea tarziu un copil
9 lucruri despre casatorie
Sarcina la diverse varste
11 Sfaturi pentru a ramane insarcinata
Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra
Ce facem cu barbatii care se declara nepregatiti pentru cea mai mare si frumoasa misiune a vietii, aceea de a deveni tata ?
Destul de des, am gasit pe forumul Desprecopii acest gen de intrebare sincere si dificila: „Cum pot infrunta faptul ca iubitul (sotul) meu nu este pregatit sa avem un copil? Cred ca incearca sa fuga de aceasta situatie noua in care ne aflam“.
Psihologii au vorbit cu multe mame si viitoare mame care s-au aflat in aceasta situatie. Adevarul este ca nu sunteti singura al carei partener nu este pregatit sa fie parinte, desi este posibil sa simtiti acest lucru. A avea un bebe si un iubit care incearca sa „evadeze“ va poate face sa va simtiti inspaimantata si singura.
🔹 Sfat de la psiholog:
„Dacă partenerul tău pare nepregătit pentru rolul de tată, nu transforma tăcerea în presupuneri. Începe o discuție sinceră despre temerile și nevoile voastre. Mulți bărbați nu se simt conectați cu sarcina la fel de devreme ca mamele – nu pentru că nu le pasă, ci pentru că nu știu cum să se implice. O comunicare blândă, fără reproș, poate deschide ușa către implicare reală.” — Psiholog Andreea Radu, specialist în relații de cuplu și tranziția către parentalitate
5 semne clare că un bărbat nu este pregătit (încă) să devină tată – semnale care pot apărea încă din timpul sarcinii:
1. Evită discuțiile despre sarcină sau copil
Dacă schimbă subiectul când aduci vorba despre naștere, nume, camera bebelușului sau planurile de viitor, este un semn clar de negare sau teamă. Un tată implicat se arată măcar interesat.
2. Se concentrează doar pe sine și pe libertatea personală
Își exprimă frecvent frustrarea că „nu o să mai poată face ce vrea” sau că viața i se schimbă prea mult? Este un indiciu că nu este pregătit să își asume un rol responsabil și dedicat.
3. Nu oferă sprijin emoțional în timpul sarcinii
Nu este atent la nevoile tale fizice sau emoționale, nu vine la controale medicale sau nu pare empatic cu disconfortul tău? E un semn de detașare și lipsă de implicare.
4. Refuză să se implice în planificarea pentru copil
Fie că e vorba de alegerea pătuțului, de discuții despre buget sau despre concediul paternal – absența lui din aceste decizii arată lipsa de asumare.
5. Minimizează sau ironizează schimbările prin care treceți
Dacă face glume nepotrivite despre sarcină sau îți spune că „exagerezi” când te plângi de grețuri, oboseală sau griji, înseamnă că nu conștientizează (sau nu vrea să accepte) realitatea.
Iata parerea psihologilor de la Desprecopii
Este normal sa aveti sentimente amestecate despre faptul ca deveniti parinte pentru prima data.
Viitorii parinti se tem adesea ca vor pierde ceea ce pretuiesc cel mai mult – libertatea, distractiile, sentimentul ca pot face orice. A deveni parinte este un lucru inspaimantator pentru oricine, dar mai ales pentru cei care au relatii tensionate sau sunt in conflict cu propriii parinti, deoarece atunci cand se gandesc la „parinte“, imaginea care le vine in minte este una negativa. Este in regula – foarte previzibil si normal – ca partenerul dumneavoastra sa se simta nervos si nesigur in legatura cu asumarea unui asemenea angajament. Nu sentimentul este problema, ci modul in care el alege sa reactioneze la acest sentiment.
Femeile si barbatii se pregatesc in moduri diferite sa devina parinti, in perioade diferite.
Femeia de obicei stie ca este insarcinata inaintea partenerului ei si o stie nu doar cu mintea, ci si cu trupul. Ea simte schimbarile prin care trece, mai ales cand bebelusul incepe sa se miste. Barbatilor le este mai usor sa nege ca s-ar fi schimbat ceva.
Din punct de vedere intelectual, ei stiu ca vor deveni tati, dar nu intotdeauna o stiu cu tot corpul asa cum o stiu femeile.
Chiar si barbatilor care sunt devotati ideii de a deveni tata le poate lua mult timp – uneori saptamani intregi dupa nasterea copilului – pentru a intelege cu adevarat ca sunt tati, deci ca ei insisi s-au schimbat.
Cand un barbat nu este sigur ca este pregatit sa devina tata, casatoria (sau o relatie caruia ii este foarte devotat) il poate impiedica sa fuga destul de mult timp pentru ca teama si nesiguranta sa-i slabeasca si bucuria si uimirea de a deveni tata sa le ia locul.
Cand un tata pleaca, mama trece printr-o pierdere dubla: pierde relatia de iubire si visul de a creste copilul intr-o familie cu mama si tata, in care ei sa imparta bucuriile si greutatile. Pentru multe femei, aceste pierderi sunt destul de severe pentru a declansa o depresie.
Cand va confruntati cu un tata care se teme de noul sau statut, puteti incerca sa-l convingeti, sa va certati cu el, chiar sa tipati la el, dar in final nu puteti lua decizii in locul lui.
Ar fi util sa va amintiti ca nu detineti controlul asupra gandurilor, sentimentelor si actiunilor partenerului dumneavoastra. Asta inseamna si ca nu va puteti simti responsabila sau vinovata pentru alegerile pe care le face pana la urma.
Amintiti-va si ca, atunci cand un barbat fuge de statutul sau de tata, motivatia sa este teama, nu o respingere personala a dvs.
Cu alte cuvinte – desi este mult mai usor de spus decat de facut – nu luati asta la modul personal. Nu sunteti deloc de vina. Recomandare, oferiti partenerului dvs acest test: Esti pregatit sa devii tata?
Apropiati-va de cei care va pot oferi suport – familia si prietenii – si nu va temeti sa le cereti ajutorul.
Sarcina este o perioada a emotiilor puternice, iar perspectiva tatalui care pleaca poate coplesi usor capacitatea dumneavoastra de a va adapta la situatie. Daca simtiti ca deveniti deprimata, cautati cat mai repede ajutor profesional. Daca va puteti convinge partenerul sa faca la fel, acest lucru l-ar putea ajuta sa-si depaseasca teama, iar in final sa-si accepte noua identitate.
Decizia de a avea copii trebuie sa fie luata si cu "inima".
Nici o formula a expertilor nu poate sa va spuna daca sinteti sau nu pregatiti sa aveti un copil. Pentru un raspuns exact, trebuie sa va intrebati sufletul. A fi parinte este o experienta cu impact major asupra dezvoltarii proprii.
Intrebarea dumneavoastra nu se refera doar la probleme practice (care pot fi "atacate" cu ajutorul sugestiilor de mai sus), ci si la problemele inca neidentificate pe care le poate pune cresterea si educarea unui copil. Cum ne pregatim pentru ceea ce nu putem inca simti si vedea? Cum vom face fata problemelor pe care nu le putem inca imagina?
Una dintre cele mai bune metode de pregatire pentru a deveni parinte este de a privi aceasta experienta ca pe o adanca chemare spirituala. Parintii trec printr-o lunga serie de incercari, unele cunoscute, altele impredictibile, toate contribuind foarte mult la propria lor dezvoltare spirituala.
Un parinte trebuie sa inteleaga si sa accepte ca a te angaja la ceva pe termen lung inseamna a-ti asuma responsabilitatea de a parcurge drumul ales in cel mai frumos mod posibil.

Eu vreau un copil dar EL nu sau despre abordare, rabdare si perseverenta
Ce se intampla cand un cuplu are pareri contrare despre idea de a deveni parinti?
Scenariu clasic: cuplu tanar casatorit. Ea isi doreste un copil (sau inca unul) iar el spune ca inca nu e momentul. Si de aici incepe o discutie ...
In viata facem mereu alegeri importante. Dupa alegerea persoanei cu care vrei sa ai copii, inceperea unei familii si decizia despre numarului de copii ...
Si este perfect normal sa apara pareri diferite. Orice cuplu trece prin asa ceva. Citeste pe larg despre Eu vreau un copil dar EL nu sau despre abordare, rabdare si perseverenta
Cand doresti prea tarziu un copil ...
M-am trezit si mi-am spus: vreau un copil...
Poate ca intr-o zi, te vei privi in oglinda si vei descoperi ca ai o dorinta pe care nu ai mai avut-o ... Sa fii mama. Si totusi ... va fi prea tarziu sa ai un copil biologic ...Asa a descoperit intr-o zi Lisa Stansfield.
Cantareata soul Lisa Stansfield a dezvaluit modul in care dorinta ei disperata de a avea un copil a condus la ani durerosi de fertilizare in vitro.
Starul in varsta de 46 de ani a realizat ca isi doreste un copil in 2006, dupa ce mama ei a decedat. Citeste mai departe cum e cand iti doresti prea tarziu un copil.
9 lucruri despre casatorie pe care nu ti le spune nimeni inainte de nunta
Cand nunta la care ai avut rolul principal - acela de mireasa se incheie, si toata lumea pleaca acasa ... incepe viata unui cuplu. Buuummmm ...
Orice femeie inteligenta stie ca viata nu este o poveste cu zane. Dar trebuie sa recunoastem: undeva in subconstientul fiecareia se ascund viziuni romantice cu Cenusareasa, sau poate cu Julia Roberts. Imaginile pot fi vagi si putin cam depasite, dar printre ele putem distinge silueta miresei si a lui Fat-Frumos indepartandu-se impreuna pe calul alb catre apus. In viata reala, se poate intampla ca povestea ta desprinsa din filmele lui Disney sa aiba un final mai degraba desprins din niste filmele de groaza - in care tu sa fii tanara care cade si tipa sa-i fie crutata viata citeste mai departe aici.
5 lucruri esentiale despre relatia de cuplu
Clisee si adevaruri despre dragoste...
Metoda JEEPP - comunicarea perfecta cu sotul :)
Oboseala distruge viata sexuala
15 semne ca esti victima abuzului emotional intr-o relatie
Unde esti, suflet pereche?!
Sarcina la diverse varste
Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani

11 Sfaturi pentru a ramane insarcinata
Sfaturi pentru a ramane insarcinata - Sfaturi garantate pentru a ramane insarcinata nu cunoaste nimeni.
In mod cert insa, in afara de dragostea care ii creaza, copiii vin pe lume si cu un gram de intamplare a destinului.
Avem insa 11 sfaturi care iti pot mari foasrte mult sansa de a deveni mamica citeste mai departe aici.
Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2025
Material realizat cu sfatul dnei — Psiholog Andreea Radu, specialist în relații de cuplu și tranziția către parentalitate
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
buna, sicer de o vreme citesc din ce in ce mai des articolele voastre;mi se par benefice atat pt. femei cat si pt. barbati;eu am 25 de ani si sunt casatorita de 3 ani iar sotul meu a implinit de curand 31 de ani;intre noi este o legatura puternica bazata pe incredere si respect reciproc si nu in ultimul rand iubire, dar parca totusi nu suntem pregatiti sa devenim parinti,credem ca nu am face fata unui eveniment de asemenea amploare sau poate faptul ca nu avem inca o casa a noastra (locuim cu parintii)ne influienteaza;oare vom fi vreodata pregatiti?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII