Acidul folic și importanța lui inainte de conceperea bebelușului

Acidul folic si importanta lui inainte de conceperea bebelusului

Acidul folic și importanța lui inainte de conceperea bebelușului

Deși rolul acidului folic în prevenirea anumitor defecte congenitale este clar, multe femei aflate la vârsta fertilă nu par să fie conștiente de acest mesaj înainte de sarcină.

De ce se întâmplă asta? Se pare că medicii lor nu le recomandă în mod explicit să ia vitamine zilnic, cu un conținut de 400 de micrograme de acid folic, înainte de concepție, potrivit unui sondaj efectuat pe mai mult de 2000 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Conducătorul acestui studiu este Fundația March of Dimes, iar cercetarea face parte dintr-o serie de patru sondaje privind comportamentul și cunoștințele femeilor în ceea ce privește o sarcină sănătoasă.

in acest articol veti citi despre:
Suplimentarea cu acid folic inainte de conceptie
Doar 7% dintre femei iau acid folic inainte de sarcina
Si de ce totusi doctorii pastreaza tacerea?
Mai multe informatii despre acidul folic
Sarcina in 40 de saptamani
Aplicatia Odiseea Sarcinii
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Suplimentarea cu acid folic inainte de conceptie

Suplimentarea cu acid folic inainte de conceptie si in timpul primului trimestru de sarcina este cunoscuta ca fiind un factor important deoarece reduce riscul de malformatii congenitale de tub neural. Aceste defecte congenitale - incluzand spina bifida si anencefalia - afecteaza un numar considerabil de bebelusi anual. In SUA, de exemplu, se nasc aproximativ 4000 de bebelusi afectati de spina bifida in fiecare an. In Romania se nasc - in jur de 800 de bebelusi afectati de aceasta malformatie congenitala.

Spina bifida sau coloana vertebrala deschisa apar atunci cand coloana vertebrala nu se inchide complet si este o cauza principala de paralizie in copilarie. Anencefalia este marcata de un creier si un craniu grav subdezvoltat.

Studiile medicale efectuate între 2005 și 2017 au demonstrat în mod repetat că acidul folic joacă un rol esențial în menținerea unei sarcini sănătoase. Acidul folic este cunoscut pentru capacitatea sa de a preveni anumite defecte congenitale ale tubului neural la făt.

Cu toate acestea, un studiu publicat în 2017 în revista Pediatrics a evidențiat o problemă alarmantă: doar mai puțin de 30% dintre femeile americane aflate la vârsta fertilă iau multivitamine sau suplimente care conțin acid folic zilnic. Acest lucru este îngrijorător, deoarece nivelurile adecvate de acid folic sunt esențiale înainte de concepție și în primele săptămâni de sarcină pentru a reduce riscul de defecte congenitale.

Aceasta subliniază necesitatea de a educa femeile despre importanța luării de suplimente cu acid folic înainte de sarcină și de a promova conștientizarea în rândul comunității medicale pentru a asigura că femeile primesc sfaturi și recomandări corespunzătoare în această privință. Prevenirea defectelor congenitale poate fi realizată printr-o mai bună informare și conștientizare a femeilor aflate la vârsta fertilă.

Doar 7% dintre femei iau acid folic inainte de sarcina

Cu toate acestea, doar 7% dintre femei stiu ca acidul folic trebuie sa fie luat inainte de a ramane insarcinate si mai mult de trei sferturi spun ca medicii lor  nu discutat cu ele beneficiile acidului folic. Dintre femeile care nu iau multivitamine zilnic, una din cinci a spus ca ar face acest lucru daca medicul i-ar recomanda acest lucru.

acid folic

Dorim sa subliniem importanta administrarii de multivitamine zilnic inainte si in timpul sarcinii,” spune Janis Biermann, director al Companiei Nationale de Acid Folic a fundatiei March of Dimes in White Plains, NY.

Jumatate din sarcinile din Sua sunt neplanificate, spune Biermann.” Aceste defecte de tub neural sunt vizibile de la 28 de zile , asa ca, daca nu sunt administrate 400 de micrograme de acid folic zilnic, nu ati putea avea posibilitatea de prevenire.”

Si de ce totusi doctorii pastreaza tacerea?

“ Medicii au atat de putine minute de petrecut cu pacientii incat trebuie sa prioritizeze informatiile, deoarece defectul de tub neural afecteaza doar 1 din 2500 de nou-nascuti, unii mediciconsidera ca acesta nu este cel mai important mesaj care trebuie transmis, iar unele mamici nu pot fi constiente de rolul acidului folic in prevenire ”, spune Biermann.

Cel mai important lucru pe care il puteti face este acela ca puteti preveni unele defecte congenitale foarte devastatoare prin administrarea de acid folic inainte de a ramane insarcinata, si cum jumatate de sarcini sunt neplanificate, trebuie sa o faceti inainte,” spune James Mills, sef al sectiei de epidemiologie pediatrica la Institutul National de Sanatate a Copilului si Dezvoltare Umana din Bethesda, Maryland. Statele Unite”Nu poti presupune ca nu vei ramane insarcinata inainte sa-ti doresti asta.”

Pentru ca multe femei nu au luat zilnic supliment de acid folic, In Statele Unite s-a cerut inca din 1998 ca toata painea, pastele, orezul, faina, cerealele si alte produse pe baza de cereale sa fie imbogatite cu 140 micrograme de acid folic la 100 grame de cereale. De atunci, a existat o scadere cu 19 % a defectelor de tub neural, potrivit unui studiu a unui numar recent a jurnalului american medical ( Journal of American Medical Association).

Dar “cantitatea pe care femeile medii o iau din alimente nu este cantitatea care le va oferi o protectie optima, asa ca multivitaminele sunt înca necesare,” spune Mills.

Tot ce trebuie sa stiti despre Acidul Folic

Acidul folic sau folatul este o vitamina din grupa B a vitaminelor. I se mai spune si Vitamina M, Vitamina B9, Vitamina Bc sau folacin. Sau Vitamina Sarcinii.
Acidul folic ajuta la dezvoltarea si regenerarea celulelor fiind in special important in primele saptamani de dezvoltare a bebelusului din burtica. Ajuta la formarea corecta a creierului si maduvei spinarii bebelusului, fara care exista un risc mai mare de pierdere a sarcinii, respectiv riscul de 1 la 1000 ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural.

Defectele de tub neural se pot manifesta sub forma mai multor boli prezente la nastere, printre care spina bifida si anencefalia. Prima dintre ele, care inseamna in principiu maduva deschisa, poate duce in cazurile cele mai grave la paralizia picioarelor precum si la probleme de control al vezicii si intestinelor. Toate informatiile AICI

Sarcina in 40 de saptamani

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii - Sarcina ta.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - am creat aplicatia pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII