8 Retete cu ficat pentru bebelusi - si informatii importante despre acest aliment in dieta copilasilor

8 Retete cu ficat pentru bebelusi - si informatii importante despre acest aliment in dieta copilasilor

8 Retete cu ficat pentru bebelusi - si informatii importante despre acest aliment in dieta copilasilor

Când îi oferim ficat bebelușului? Aceasta este o întrebare frecventă printre mămicile din comunitatea Desprecopii, care sunt nehotărâte când și dacă să introducă ficatul de pui în dieta bebelușului. Răspunsul este afirmativ... însă cu precauție! Ficatul este un aliment bogat în nutrienți, dar în cantități mari poate deveni nociv.

→ Află tot ce trebuie să știi despre includerea ficatului în alimentația bebelușului, dar descoperă și 8 rețete echilibrate cu ficat pentru cei mici. Poftă bună!

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand introducem ficatul in alimentatia bebelusului?
De ce prea mult ficat dauneaza copilului?
Toxicitatea la excesul de vitamina A preformata
Informatii nutritionale
8 Retete cu ficat pentru bebelusi 

Citim adesea întrebări de la mămicile din comunitatea Desprecopii (DC) care nu sunt sigure când și dacă să introducă ficat de pui în alimentația bebelușului. Răspunsul este... depinde! Ficatul este, într-adevăr, un aliment nutritiv, dar în exces poate fi dăunător.

 

Cand introducem ficatul in alimentatia bebelusului?

Unii specialiști în nutriția copiilor recomandă amânarea introducerii ficatului în dieta bebelușului până la vârsta de 9 luni sau chiar 1 an, odată ce carnea și gălbenușul de ou au fost deja incluse în alimentație. Ficatul de pui este bogat în vitamina A și, din acest motiv, nu ar trebui oferit copilului mai des de o dată pe săptămână. Nivelele ridicate de vitamina A pot duce la hipervitaminoza A, o afecțiune care apare când vitamina A este consumată în cantități excesive.

De ce prea mult ficat poate dăuna copilului?

Ficatul este o sursă bogată de vitamina A, un nutrient esențial care joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea optimă a multor organe, ajutând la îmbunătățirea vederii și susținerea unui sistem imunitar sănătos.

Există două tipuri de vitamina A pe care le primim din alimentatie:

- Provitamina A, inclusiv beta-carotenul (un pigment prezent în alimente precum cartofii dulci), se găsește în principal în surse vegetale. Organismul transformă beta-carotenul în vitamina A. Surse de provitamina A includ legumele cu frunze verzi și cele galbene/portocalii și roșii, precum tomatele.
 
- Vitamina A preformată se găsește în alimente de origine animală, inclusiv pește, produse lactate și carne, fiind deosebit de concentrată în ficat.

Excesul de provitamina A nu este considerat dăunător. Dacă un copil consumă o cantitate mare de morcovi, spre exemplu, carotenoizii în exces care nu sunt necesari sau utilizați de organism sunt depozitați în piele. Acest lucru poate cauza o colorație portocalie inofensivă a pielii, mai ales în jurul nasului. Însă, consumul excesiv de vitamina A preformată poate conduce la hipervitaminoza A, care este dăunătoare și trebuie evitată, mai ales în rândul copiilor mici.

Toxicitatea din cauza excesului de vitamina A preformată

Excesul de vitamina A preformată poate fi, într-adevăr, nociv.

S-ar putea să vă amintiți că, în timpul sarcinii, vi s-a recomandat să evitați consumul de ficat. Motivul este că un aport exagerat de vitamina A preformată poate cauza malformații congenitale.

Toxicitatea vitaminei A preformate, cunoscută și sub numele de hipervitaminoza A, poate mări riscul de fracturi osoase. Aceasta se întâmplă deoarece vitamina A poate inhiba acțiunea vitaminei D, ceea ce conduce la o diminuare a densității minerale osoase. În plus, un exces de vitamina A poate cauza și leziuni hepatice.

Includerea prea frecventă a ficatului în dieta copilului ar putea însemna că acesta primește o cantitate excesivă de vitamina A preformată, mai ales dacă primește deja această vitamină din alte surse, cum ar fi cerealele fortificate sau suplimentele prescrise de medic.

Informatii nutritionale ficat de pui, per portie

Calorii 47
Calorii din grasime 16
Total grasimi 2g
Grasimi saturate 1g
Grasimi trans 1g
Colesterol 158mg
Sodiu 21mg
Carbohidrati 0g
Proteine 7g

% - din doza zilnica necesara

Vitamina A 75%
Vitamina C 13%
Calciu 0%
Fier 18%
Vitamina B12 79%
Acid Folic 40%
Magneziu 2%
Zinc 7%
Seleniu 33%

Cum gatim ficatul pentru copii?

Ficatul trebuie cumparat in stare proaspata si preparat in termen de 24 de ore de la cumparare, deoarece este foarte perisabil. Un ficat de pui are nevoie, in general, de numai cateva minute pana sa fie fiert - ar trebui sa aiba inca o nuanta vag rozalie.

8 Retete cu ficat pentru bebe

Pate de ficat de pui
Ficat de pui cu cartofi
Ficat de pui cu legume
Ficat de pui cu avocado
Piure cu ficat și morcov
Pate cremos de ficat cu măr
Piure din ficat de pui și cartof dulce
Piure din ficat de pasăre și gălbenuș

Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii

Diversificarea este un pas important atat in viata unei mamici cat si in viata bebelusului, care trece de la laptic la alimente solide.

Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile, adica, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 3 zile pentru a observa daca bebelusul este sau nu alergic.

Si pentru proaspetele mamicute intr-ale diversificarii, un mic ajutor: 10 retete de piureuri specifice varstei de 6 luni: vezi retele aici.

Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare

Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Despre diversificare, merita stiut si:

Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii 
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

Autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII