Temperamentul copilului: cum ne putem adapta modul de parenting pentru a-i stimula dezvoltarea - sfatul psihologului

Temperamentul copilului: cum ne putem adapta modul de parenting pentru a-i stimula dezvoltarea - sfatul psihologului

Temperamentul copilului: cum ne putem adapta modul de parenting pentru a-i stimula dezvoltarea - sfatul psihologului

Fiecare bebe se naște cu un mod unic de a simti și intelege viata și de a-i raspunde.  Aceasta reactie se numește temperament. Înțelegerea temperamentului bebelusului vostru, dragi parinti - vă poate ajuta să alegeți cat mai devreme strategiile de dezvoltare care sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea optima a copilul vostru.

• Temperamentul copilului poate fi diferit de cel al părinților săi. Psihologii susțin că nu putem schimba temperamentul copilului nostru - el este cine este, și asta e minunat. Însă, noi părinții, ne putem adapta felul în care îl creștem - la temperamentul său - astfel încât să îi susținem cât mai bine dezvoltarea.

veti citi:
Temperamentul este modul în care un copil răspunde lumii
Adaptarea stilului de parenting in funcție de temperamentul copilului
Iată cum ne putem adapta la la temperamentul copilului nostru
Despre temperamentul copilului

Temperamentul este modul în care un copil răspunde lumii

Inca din primle zile de viata ale nou născutului, parintii incearca sa ii observe temperamentul. Desigur, atunci este incă devreme. Dar, dupa primele 12 luni ale copilului, parintii au deja primele idei despre temperamentul copilului lor, adică despre modul in care reactionează in anumite situatii

Temperamentul unui copil este determinat aceste trei aspecte.

Reactivitate:

Acesta inseamnă cat de puternic reactionează un copil la evenimente incitante sau care nu sunt pe placul sau. Copiii reactivi tind să simtă lucrurile cu emotii puternice - adică fericirea sau dezamagirea sunt sentimente puternice.

Auto-reglarea

Acesta este modul în care copilul își poate controla comportamentul, inclusiv modul în care își arată sentimentele. De asemenea, este vorba despre cât de mult un copil isi poate controla atenția și cât de persistent este (adică stie ce vrea).

Sociabilitate

Acesta caracteristică este despre cât de confortabil se simte un copil atunci când intalneste oameni sau experiente noi.

Asadar, fiecare bebelus se naste cu propriul temperament și probabil că părintii sunt in stare să descrie temperamentul copilului lor - cel mai probabil dupa implinirea unui anisor. De exemplu, "E foarte sociabil" sau "Ii place rutina ei". Sau nu ii plac schimbarile de nici un fel ...

Diferențele în temperament explică de ce copiii acelorasi parinti sunt atat de diferiți unul de celălalt. De exemplu, copiii dvs. ar putea fi mai mult sau mai puțin reactivi, mai mult sau mai puțin autoreglați și mai mult sau mai puțin sociabili.

Adaptarea stilului de parenting in funcție de temperamentul copilului

Psihologii sustin ca nu putem schimba temperamentul copilului nostru - el este cine este, și asta e minunat. Insă, noi parintii, ne putem adapta felul in care il crestem - la temperamentul sau - astfel incat sa ii sustinem cat mai bine dezvoltarea.

De pilda, printr-un parenting care tine cont de temperamentul copilului, il putem ajuta să isi dezvolte părțile pozitive ale temperamentului său. Și putem înțelege situațiile pe care copilul nostru le-ar putea găsi dificile din cauza temperamentului său, ajutandu-l sa faca față acestor situații.

Iată cum ne putem adapta la la temperamentul copilului nostru

Metode de parenting adaptate conform temperamentului copilului  - - temperamente reactive si mai putin reactive

Cand copilul are un temperament reactiv

Dacă aveți un copil foarte reactiv, este probabil foarte distractiv când se întâmplă ceva bun. Dar el ar putea fi, de asemenea, trist și dramatic atunci când este nemulțumit de ceva. In acest caz, cea mai buna metoda de parenting est sa va ajutați acest copil să învețe cum să răspundă mai calm - de exemplu , prin relaxare și folosirea cuvintelor atent alese.

Copiii reactivi sunt adesea foarte activi din punct de vedere fizic și au nevoie de mult timp în aer liber. Puteți ajuta copilul să se dezvolte incurajandu-l sa incerce noi activități sportive, de exemplu. Dar copilul va avea nevoie  - desigur - si de odihna deci va trebuie sa va pregatiti pentru activitati de culcare de relaxare (multe povesti) pentru a putea adormi si pentru a-si regasi linistea.

Cand copilul are un temperament mai putin reactiv

Un copil mai puțin reactiv este, de obicei, ușor de înțeles, dar ar putea fi mai timid. S-ar putea să trebuiască să-l învățați pe acest copil cum să stie sa isi ceara drepturile. De exemplu, iti poti ajuta copilul sa practice sa trateze situatiile in mod cu mai mult curaj.

De asemenea, este important să vă asigurați că un copil mai puțin reactivi nu este lasat în afara discuțiilor de familie. De exemplu, "Alex, nu ai spus prea mult. Ești mulțumit de alegerea filmului?

Copiii care sunt mai puțin reactivi ar putea fi, de asemenea, mai puțin activi fizic. Copilul tău mai puțin activ va fi cel mai fericit, cu multe oportunități de a-și folosi abilitățile motorii fine, cum ar fi să faci meserii sau desen. Dar este posibil să aveți nevoie să încurajați activitatea fizică. Încercați o excursie la parc pentru a colecta frunze pentru un colaj, de exemplu. Sau asigurați-vă că mergeți la bibliotecă în loc să conduceți.

Cand copilul se poate autoregla

Copiii care au o capacitate mare de auto-reglare sunt buni în gestionarea reacțiilor lor la emoții cum ar fi frustrarea sau entuziasmul. Se pot calma mai repede după ceva interesant sau supărător și sunt mai puțin impulsivi.

Un copil care se autoreglează foarte bine ar putea să-și controleze mai bine atenția. Probabil că va incerca des sa va convinga ca are mereu dreptate. Are insa o capacitare crescuta de a face față unor eșecuri și poate trece prin sarcini ca temele pentru acasa - fără prea multă supraveghere. Dar ar putea fi un pic de perfecționist, deci asigurați-vă că știe că este bine să faca si greșeli.

Cand copilul nu are o capacitate mare de autoreglare

Cand copilul are dificultăți în a-și regla atenția, va avea nevoie de o mulțime de încurajări pentru a continua sarcini dificile. Acești copii pot trece repede de la o activitate la alta. Pot fi de asemenea, foarte creativi. Pentru a vă ajuta copilul să se concentreze, puteți să încercați să recompensați copilul sau să faceți lucruri distractive folosind jocuri și activități de creație.

Cand copilul este foarte sociabil

Dacă copilul dvs. este foarte social, el va dori să fie în jurul valorii de alte persoane, având playdates și de a face activități de grup. Dar nu trebuie să organizezi întâlniri și activități pentru el tot timpul, pentru că este important ca și copilul tău să învețe să se ocupe de el însuși.

Copiii cu temperament sociabil sunt, de obicei, foarte adaptabili și se pot descurca foarte ușor cu modificările aduse rutinei. Este minunat dacă îți poți oferi copilului tău adaptabil o mulțime de experiențe noi, dar asigură-te că încă mai are un singur timp cu tine.

Cand copilul este mai putin sociabil

Dacă copilul nu este foarte sociabil, probabil că prefera sa se joace singur și poate că nu are nevoie de mult ajutor pentru a găsi ceva de făcut. Dar este posibil să aveți nevoie să-l ajutați cu prietenii. Dacă nu se simte confortabil în grupuri sau petreceri, de exemplu, puteți organiza intalniri cu prietenii acasa la dvs sau in parc.

Despre temperamentul copilului - te-ar mai putea interesa să citești

Temperamentul copilului: 9 caracteristici majore si cum il putem intelege mai bine
Anxietatea separarii la copil
Cum apare rasfatul
2 ani: inceputul crizelor de independenta 
15 luni: educatia unui copil inca bebelus
Bunele maniere si pregatirea pentru viata a copilului intre 1-4 ani
3 ani: Varsta mersului la gradinita
Gradinita: este copilul pregatit?
Apropiati-va de copii prin povesti
Crizele de isterie ale copilului
Cum sa refuzati copilul fara a spune NU
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau
Cum abordam manifestarile de tip negativist 
3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!

Despre EDUCATIA COPILULUI poti citi aici alte materiale foarte interesante
 

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

 

referinte

Rubin, K.H., Burgess, K.B., & Hastings, P.D. (2002). Stability and social-behavioral consequences of toddlers’ inhibited temperament and parenting behaviors. Child Development, 73, 483-495. doi: 10.1111/1467-8624.00419.
Sanson, A., Hemphill, S., Yagmurlu, B., & McClowry, S.G. (2011). Temperament and social development. In P.K. Smith & C.H. Hart (Eds), The Wiley-Blackwell handbook of childhood social development (2nd edn, pp. 227-245). West Sussex: John Wiley & Sons.
Sanson, A., Letcher, P., Smart, D., Prior, M., Toumbourou, J.W., & Oberklaid, F. (2009). Associations between early childhood temperament clusters and later psychosocial adjustment. Merrill-Palmer Quarterly, 55, 26-54. doi: 10.1353/mpq.0.0015.
Zenter, M., & Bates, J.E. (2008). Child temperament: An integrative review of concepts. European Journal of Developmental Science, 2, 7-37. doi: 10.3233/DEV-2008-21203.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII