Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an
Imediat ce trece ziua de aniversare a primului anisor de viașă (Ura!), putem începe mai serios misiunea de educare a copilului nostru.
Copiii care au trecut de stadiul de bebeluși au o mai mare capacitate de a învăța lucruri noi și a reține informații decât copiii mai mari de 5, 6 sau 7 ani. Studiile au arătat că dacă vom introduce noțiuni de citire, limbă și matematică în primii ani de viață ai copiilor, aceștia vor avea succese școlare mult mai rapide decât alți copii de aceeași vârstă.
• Iată mai multe sfaturi utile despre cum putem contribui la dezvoltarea inteligenței copilului încă de la vârsta de 1 anisor.
Despre cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului, inca de la varsta de 1 an, veti citi:
Inteligenta copilului trebuie stimulata de la varste fragede
Ce tip de inteligență are copilul tău: teoria inteligenței multiple
Despre cum pot parintii stimula inteligenta copilului mai cititi
Activitati educationale pentru copii
Despre dezvoltarea sociala a copilului intre 1 - 4 ani
Inteligența copilului trebuie stimulată de la vârste fragede
Imediat ce trece ziua de aniversare a primulul anisor de viata (Ura!), putem incepe mai serios misiunea de educarie a copilului nostru. Copiii care au trecut de stadiul de bebelusi au o mai mare capacitatea de a invata lucruri noi si a retine informatii decat copiii mai mari de 5,6 sau 7 ani.
Iată cateva lucruri pe care orice părinte le poate face pentru a ajuta la dezvoltarea inteligentei copiilor lor, de la 12 luni in sus ...
Povestiti (explicati) copilului intotdeauna ceea ce faceti in cuvinte simple, corecte si pe intelesul lui. Aceasta il va ajuta sa-si dezvolte vocabularul si gandirea.
Cand cumparati carti destinate copiilor, alegeti-le pe cele cu caractere mari, citete si imagini clare. Aceasta il va ajuta pe cel mic sa inteleaga ceea ce vede si sa invete sa citeasca cuvinte usoare.
Incepeti sa ascultati impreuna casete audio sau video in limbi straine. La varste fragede copiii vor deprinde mult mai usor limbile straine.
Cautati joculete (se gasesc pe internet) educative pentru copilasi mici. Alegeti-le pe cele care impun folosirea keyboard-ului, deoarece copiii nu vor avea abilitatea de a manui mouse-ul inaintea varstei de 2 ani.
Cumparati seturi din plastic sau cauciuc cu literele alfabetului. Formati cate un nou cuvant (nu prea lung) in fiecare zi. Copilul va incepe sa faca legatura intre cuvintele vorbite si cele scrise.
Nu va temeti sa repetati cuvinte sau povestile pe care le cititi. Unii parinti se simt uneori frustrati cand copilul lor le cere la nesfarsit sa li se citeasca aceeasi poveste, dar aceasta este o parte esentiala a modului in care copilul proceseaza informatiile.
Cumparati litere magnetice si aranjati-le pe frigider. Formati saptamanal cuvinte noi. Si discutati-le cu el, chiar daca nu intelege mare lucru, va reactiona pozitiv la aceste joculete de inteligenta :))
Cititi-i copilului zilnic, cu intonatie, ca si cand ati juca intr-o piesa de teatru. Copilul se va implica mai mult in sirul povestii si in felul acesta va retine mult mai multe detalii.
Cumparati video casete cu povestile clasice ale copilariei: Alba ca Zapada, Cenusareasa, Scufita Rosie, etc ( de la 3 ani in sus). Vizionati-le impreuna cu copilul dvs si atrageti-i atentie la ce se intimpla.
Din experienta noastra, a parintilor Desprecopii, copiilor foarte mici (de la 1,5 ani pina la 3 ani) le fac mare placere videocasetele Teletubies. Cu aceste filmulete forte educative puteti de altfel incepe 'educatia video' a copilasului dvs.
Tineti minte: educatia fizica a copilului vostru este direct legata de educatia psihica. Studiile au aratat ca dezvoltarea creierului are o stransa legatura cu activitatea fizica. Daca va veti implica alaturi de copil in activitati fizice(saritul,alergatul,de-a rostogolu',etc.) aceasta poate contribui foarte mult la dezvoltarea sa intelectuala. Citeste mai multe detalii aici
Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii si metode
Ce tip de inteligență are copilul tău: teoria inteligenței multiple
Fiecare copil are o forma predominanta si speciala de inteligenta iar arta unui parinte si invatator este sa stie cum sa i-o sesizeze si sa ii puna acea inteligenta in valoare.
Teoria inteligentei multiple a fost dezvoltata in anul 1983 de Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard.
El sugereaza ca notiunea traditionala de inteligenta bazata pe IQ (coeficientul de inteligenta) are limitele ei si propune, in schimb, opt tipuri diferite de inteligenta care sa acopere o paleta mult mai larga a intelectului uman. Află ce tip de inteligenta are copilul tau aici.
Importanta parintilor in educatia copilului
Cercetari recente asupra dezvoltarii creierului uman au demonstrat ca parintii sunt intr-adevar primii profesori ai copiilor lor. In primii trei ani de viata ai copilului - tot ceea ce parintii fac sau nu fac in mod obisnuit se va regasi mai tarziu si in obiceiurile copiilor. De exemplu, copilul caruia i se citesc in mod curent povesti va dovedi mai tarziu un interes mai mare pentru citit.
Din pacate insa, nu prea multi parinti isi fac timp pentru a le citi copiilor povesti in fiecare zi citeste in continuare despre importanta parintilor in stimularea educatiei copilasului aici.
citeste si: Ai un copil destinat sa aiba succes la scoala? Afla facand acest TEST!
In sectiunea Hai sa je jucam puteti gasi:
Despre cum pot parintii stimula inteligenta copilului mai cititi:
Copilul minune: strategii de educare si succes
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
Natura ii face pe copii mai fericiti si mai destepti
Activitati educationale pentru copii
Jocuri in interior
Glume pentru copii
Ghicitori
Proverbe si zicatori
Labirinturi
Desene de colorat, planse de colorat
Povesti
Cantecele
Poezioare
Jocuri in aer liber
Despre dezvoltarea sociala a copilului intre 1 - 4 ani:
Ce sã faci cånd micutul tãu e un lenes
Ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!
De ce prichindelul meu minte?
Pastrati legatura cu bunicii!
Sa intelegem depresiile copilariei
Dorm in patutul meu
In cautarea copilului minune
Pentru cine sunt papusile?
Comunitate si grupuri de suport
Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.
redactor: Demetra Sorescu - Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, desprecopii.com © 2024
referinte: Jounal of Psychology, Parenting News.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 18:
Ohhh god nu cred ca se recomanda TELETUBIES!!!!! Sunt cele mai tampe desene"¦ poate pana la 8 luni"¦ daca vrei ca pruncul tau sa zica doar pooooooo ooooooo aaaaa toata ziua le poti pune cu mare incredere"¦
Este demonstrat ca un copil invata prin joaca. De aceea, jucariile care ii stimuleaza imaginatia si creativitatea sunt cele mai bune. Nu cd-uri cu filme si desene la tv, unde sta lipit pe canapea si nu mai misca Am inceput sa cumpar online diverse jucarii, mai nou suntem la cele din lemn: puzzle, cuburi, jocuri etc
inca sunt un adolescent,adica fara copil dar ma gandesc in fiecare zi cum va fi copilul meu(intelectual si fizic).imi doresc un copil care sa stie rostul vietii,sa-si dea seama de greutatile prin care trece un parinte sa creasca un copil.imi plac articolele voastre si sper ca pe viitor sa-mi fie de folos.va multumesc foarte mult.
ce-ati zice de folosirea jucariilor? Iar cu cititul nu va cam grabiti? Un mare psiholog roman a demonstrat ca un copil poate invata orice cu conditia ca sa se foloseasca METODA ADECVATA nivelului sau intelectual. Ce putem face noi ca parinti? sa-i dam ocazia sa cunoasca, cu toate simturile, orice si sa fim dispusi sa acceptam interesul sau dezinteresul copilului pentru un anumit aspect. sa revenim din cand in cand spre ceea ce nu a manifestat interes, poate de data asta ... cine stie. dar nu cred ca educatia inseamna in special citit sau memorare. educatia poate mai degraba, la varsta asta, experimentare.
este foarte importanta comunicarea cu copilul de cand este foarte mic.Noi vorbeam cu Edi care acum are 2 ani si noua luni,inca din perioada intranatala,apoi cat era sugar vorbeam cu el corect,ii cantam,ii povesteam fara sa ne gandim ca nu ne va raspunde.A inceput repede sa vorbeasca,stie toate literele de tipar,stie sa numere pana la 10,cuvinte in engleza si chiar sa se joace la calculator singur(dar cu masura).Desenele de la tv nici nu-l prea atrag,mai bine prefera povestile,puzzle-urile si jocurile pe care le jucam.Voi cauta si eu insa acele filmulete Teletubies,sa vedem despre ce este vorba.
doresc si eu sa stiu unde pot cumpara filmuletele cu Teletubies, baietelului meu de 2 ani si 6 luni ii plac foarte mult, le-a urmarit zilnic in Germania.Va multumesc mult.
educarea unui copil cere multa ingaduinta, rabdare. De obicei vedem rezultatele efortului nostru in constituirea unei personalitati nu deodata ci peste ani. Un pas gresit acum poate sa-ti blocheze druml in viitor. copilul e ca si un arbore care se mentine in societate datorita capacitatilor sale dezvoltate in copilarie.
Salut! Sunt mama a unei fetite de un an si sapte luni si gasesc absolut toate articolele foarte utile. Va multumesc ca existati si va urez viata lunga.
Va spun eu ce sunt teletubies!Cautati pe google sau intrati direct pe http://afunk.com/hello si ve-ti gasi niste desene minunate perfecte pentru scos la imprimanta si colorat, in orice dimensiune doriti.
Aş dori să aflu ce sunt casete Teletubies, eventual de unde se pot procura
Cred ca parintii ar trebui sa le citeasca, sa le povesteasca tot ceea ce vad copiii pe strada, in jur si mai tarziu sa fie lasati la desene, povesti la televizor sau calculator. Nu cred ca trebuie neglijata influenta negativa a desenelor care se difuzeaza la tv.asupra psihicului copiilor,precum si radiatiile calculatorului. Ma gandesc totodata, ca ei sunt in formare, iar apropierea de tv. sau de monitorul calculatorului poate sa aiba implicatii la nivelul ochilor.
As vrea sa vorbesc si eu cu Vilma daca se poate.Sunt prietena ei
Ce sunt videocasetele Teletubies?Unde sunt comercializate?
Cred ca acest articol este real,avand in vedere ca fetita mea, care are 2 ani si 6 luni recunoaste toate literele mari de tipar de pe la 1 an si 11 luni. de obicei cand a invatat "la olita" stateam langa ea si ii scriam cate o litera sau i le aratam pe reviste si astfel le-a retinut foarte usor, iar la 2 ani si o luna am terminat definitiv cu pampersi.Acum stie destul de multe poezii, povesti, cuvinte in engleza , recunoste formatii muzicale si canta cu ele melodiile care-i plac. Ii place foarte mult Stefan Banica si ultima melodie a Nicolei.
Ce sunt filmuletele Teletubies si unde pot gasi asa ceva?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII