Recuperarea dupa cezariană: La doua zile după operație iată la ce să te aștepți

Recuperarea dupa cezariana: La doua zile dupa operatie iata la ce sa te astepti

Recuperarea dupa cezariană: La doua zile după operație iată la ce să te aștepți

La doua zile dupa operatia de cezariana, este posibil ca medicul să îndepărteze cateterul în dimineața zilei următoare intervenției chirurgicale de cezariană.

Aceasta înseamnă că vei merge pe jos - cel puțin până la baie și înapoi și, eventual, mai departe...

- vei citi:
Ridicarea din pat după cezariană
Dușul după cezariană
Preferi să faci o baie după o cezariană?
Sângerarea după o cezariană
Primul scaun după o cezariană
Despre recuperarea dupa cezariana

Trecem in revistă recuperarea dupa cezariană - pe etape.

Chiar daca te-ai pregatit din timp sa nasti prin cezariana  - e important sa stii - pas cu pas - la ce să te aștepți după operație.  Ghidul nostru de recuperare te va ajuta să te pregătești pentru efectele secundare, îngrijirea cicatricilor și orice altceva poate apărea.

In ordine cronologica
La o ora după operație iată la ce să te aștepți
La o zi după operație iată la ce să te aștepți

Ridicarea din pat după cezariană

Este posibil ca medicul să îndepărteze cateterul în dimineața zilei următoare intervenției chirurgicale de cezariană. Aceasta înseamnă că vei merge pe jos - cel puțin până la baie și înapoi și, eventual, mai departe. „După prima zi, recomandăm creșterea activității cât mai repede posibil, dar recunoaștem că acest lucru poate provoca dureri.”, spune Aaron B. Caughey, MD, fost membru al comitetului obstetriciei Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi. „Creșterea activității fizice ajută la circulație, îmbunătățește funcția intestinului și ajută la recuperare.”

Dușul după cezariană

De asemenea, poți face duș în decurs de o zi de la operație; acest lucru ajută la reducerea riscului de infecție. „Nu curăța incizia, doar lasă apa să curgă peste ea”, spune Edelman. (Bandajele vor fi îndepărtate la aproximativ 24 de ore după operație și înlocuite cu bandaje mici). Usucă zona tamponând foarte ușor sau folosind un uscător de păr setat la rece dar depărtat de piele mult.

Preferi să faci o baie după o cezariană?

Din păcate, scufundarea în apă este sigură numai după ce s-a vindecat incizia - în general la 7 până la 10 zile după operație.

Sângerarea după o cezariană

În acest moment al recuperării după cezariană vei purta un absorbant pentru sângerare - care poate dura câteva săptămâni după naștere. (Da, chiar și după o cezariană vei sângera!). Este total normal, se numește lochie și este o combinație de resturi de sânge, mucus și țesut uterin.

Primul scaun după o cezariană

După eliminarea branulei, vei fi întrebată despre durerea inciziei (în mod repetat!) și vei primi medicamente după cum este necesar. În acest moment, dacă nu mai devreme, probabil că vei mânca alimente solide. Umflarea după o cezariană este complet normală, iar durerile gazelor intestinale pot fi chinuitoare. Acestea ar trebui să treacă în decurs de o săptămână, odată ce intestinele se mișcă din nou în mod normal (intervenția chirurgicală abdominală le determină să se „închidă” temporar, astfel încât primul scaun eliminat după o cezariană ar putea să fie dureros). Între timp, mersul pe jos poate ajuta. Medicul poate recomanda, de asemenea, să iei comprimate de simeticonă, care ajută la atenuarea gazelor și a balonării.

Citeste Cezariana este o rana pe uter. Iata cum te vei recupera acasa si 6 lucruri de care trebuie sa ai grija - sfatul medicului ginecolog

Raspunsuri de la specialist pe tema cezarienei:

 Cezariana afecteaza dezvoltarea plamanilor la nou-nascuti
 Uterul meu suporta inca o a treia cezariana?
 Nasterea prin cezariana, cauzata de lipsa vitaminei D
 Stresul unei cezariene modifica celulele imune ale bebelusului
 Inducerea travaliului poate preveni operatia de cezariana
 Cezariana sau nastere naturala?
 Romancele aleg cezariana
 Acum, antibioticele sunt recomandate inaintea unei operatii de cezariana
 Un nou test va poate spune daca aveti nevoie de cezariana
 Bebelusii nascuti in mod natural au un IQ mai mare decat cei nascuti prin cezariana 

Va recomandam sa mai cititi si experienta mamicilor DC care au nascut VBAC:

Nastere naturala dupa cezariana? VBAC
VBA3C
NVDC-Nasterea Vaginala Dupa Cezariana

Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza

Primim la Desprecopii foarte des aceasta intrebare: Am nascut prin cezariana acum 3 saptamani si am dureri insuportabile. Este posibil de la anestezie? O nastere prin operatie cezariana presupune o incizie in peretele abdominal si al uterului - pentru a-l scoate pe bebelus din uterul mamei. Conform Asociatiei Americane a Sarcinii, o nastere prin cezariana dureaza aproximativ 45 de minute iar in primele 15 minute se efectueaza scoaterea bebelusului.

Iata de ce apar aceste dureri de cap  dupa o nastere prin cezariana si cum se pot trata.

Despre recuperarea dupa cezariana  mai citeste:

Cezariana si legatura cu copilul
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Controalele post-natale
Suprizele unei mamici incepatoare  

Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.

Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

autor: Desprecopii.com 2023
Material realizat cu sprijinul Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII