Detoxifierea de primăvară - beneficiile unei cure de sănătate

Detoxifierea de primavara - beneficiile unei cure de sanatate

Detoxifierea de primăvară - beneficiile unei cure de sănătate

In principiu, organismul are un sistem propriu de detoxifiere, care actioneaza in fiecare zi, insa cresterea numarului de toxine din ultimii ani face ca detoxifierea periodica sa devina o masura absolut necesara pe care trebuie sa o adoptam daca vrem sa ne mentinem in forma.

Traim intr-o lume tot mai plina de toxine

A fi sanatos intr-o lume in care totul pare sa devina din ce in ce mai toxic este o adevarata provocare pentru organismul nostru. In principiu, organismul are un sistem propriu de detoxifiere, care actioneaza in fiecare zi, insa cresterea numarului de toxine din ultimii ani face ca detoxifierea periodica sa devina o masura absolut necesara pe care trebuie sa o adoptam daca vrem sa ne mentinem in forma. De altfel, specialistii au constatat ca in tesuturile noastre se afla o serie de substante chimice de care organismul este incapabil sa scape singur si de aceea trebuie ajutat periodic.
 
Desi curele de detoxifiere pot fi tinute in orice moment al anului, primavara este considerata de catre specialistii naturisti cel mai potrivit anotimp pentru a elimina toxinele din organism. Revistele si site-urile dedicate femeilor sunt, in general, pline de de diete de detoxifiere mai ales in luna ianuarie, pentru a prezenta doritorilor solutii care sa contracareze excesele alimentare facute in perioada sarbatorilor.

Adeptii medicinei chinezesti sustin insa ca ar trebui sa asteptam pana vine primavara pentru a ne detoxifia complet. Ei considera ca energia pe care o are organismul se manifesta ciclic, primavara fiind momentul in care aceasta se manifesta pe deplin, accelerand procesul de detoxifiere. In plus, primavara apar legume noi, pe care le consumam cu pofta, asa ca merita sa asteptam putin pana sa incepem cura.

Toxinele sunt produse de organism ca rezultat al unui metabolism normal. Acestea pot deveni daunatoare, daca sunt lasate sa-si faca efectul, insa cele mai multe substante toxice nu sunt produse de organism, ci vin din mediul inconjurator (din alimente, din apa, din produsele cosmetice sau din produsele de curatenie). Alte toxine provin din diverse materiale constructie sau din materialele folosite in prelucarea mobilei, pe care organismul le absoarbe. Aceste chimicale interactioneaza cu celulele din organism si se presupune ca ele constituie principala cauza a anumitor boli, precum si a imbatranirii.

Printr-un program adecvat de detoxifiere, veti putea sa:

- reduceti riscul de expunere la efectele negative ale toxinelor
- asigurati nutrientii care ajuta la eliminarea toxinelor
- asigurati nutrientii care ajuta la mentinerea in forma si la hranirea organismului

O alimentatie sanatoasa determina un proces de detoxifiere mai accentuat. Astfel, celulele ajuta la eliminarea toxinelor pentru a face loc substantelor nutritive care formeaza, la randul lor noi tesuturi.

Produse pe care trebuie sa le eliminati:

Renuntati macar o saptamana (sau reduceti cantitatile daca nu reusiti sa renuntati de tot) la ceai sintetic, cafea, bauturi carbogazoase, alcool, junk food, grasimi si prajeli, mancaruri care contin grasimi hidrogenate, zahar si alimente care contin zahar, mancaruri procesate si alimente cu aditivi. Reduceti, apoi eliminati produsele lactate si pe cele de panificatie. Filtrati apa pe care o beti si, daca este posibil, si pe cea pe care o folositi pentru dus.

De asemenea, pentru a va detoxifica organismul, incercati sa folositi numai produse cosmetice naturale si produse de curatenie fara chimicale.

Produse pe care le puteti folosi:

Fructe proaspete si legume, mai ales cele in cruce, precum broccoli, varza de Bruxelles, conopida, rutbaga (suedeza), cereale integrale, fasole, linte, nuci, seminte. Aromati-le cu ierburi proaspete, curcuma si ghimbir. Beti apa filtrata si ceai de plante, ceai verde sau ceai alb.

Dieta de detoxifiere

Iata un exemplu de dieta care poate fi tinuta 7 – 14 zile, in functie de cat de experimentat va este organismul si in functie de cat timp aveti la dispozitie. Orele meselor pot fi adaptate propriului program.

7 am – un pahar cu apa calduta amestecata cu zeama de la jumatate de lamaie
7.30 am – suc de fructe sau de legume proaspete sau spuma de verdeata
8 – 8.30 am – un bol mare de fructe proaspete cu un amestec de seminte. Mancati suficient pentru a va satisface apetitul
9.30 am – un pahar cu apa, ceai de plante (menta, musetel, papadie, urzica, Pau D’Arco, echinacea, salvie, amestecuri pentru detoxifiere, ceai slab verde sau alb
10.30 am – suc proaspat de fructe sau de legume sau spuma de verdeata
12.30 am – frunze mari de salata si legume crude sau (daca va e foarte foame) un bol de orez brun sau rosu cu legume fierte, linte si ierburi. In unele zile utilizati mei sau quinoa in loc de orez, pentru a varia.
2 pm – un pahar de apa, ceai de plante, ceai verde sau ceai alb slab
3 pm – un pahar de suc de fructe sau de legume prospete sau de spuma de verdeata
4 pm – ceai de plante plus un snack (daca va este foame) sau un pumn de migdale care au fost inmuiate peste noapte in apa
6 pm – supa de legume sau salata de legume cu germeni
8 pm – suc de fructe sau de legume proaspete sau un snack sau un fruct.

Nu mancati dupa ora 9 seara pentru ca mancarea nu va fi digerata cum trebuie.

Pentru ca detoxifierea sa aiba efect maxim si pentru ca organismul sa suporte bine dieta, combinati-o cu nutrienti specifici care au rolul de a ajuta corpul sa se adapteze dietei.

Exercitiile fizice trebuie efectuate cu moderatie in timpul unei diete de detoxifiere, insa sunt esentiale. Yoga, tai chi, mersul pe jos sau exercitiile la mini-trambulina sunt perfecte.

Periati-va pielea in fiecare zi, cu o perie speciala, mai ales in zona din dreptul inimii, pentru a ajuta circulatia limfatica. Un masaj complet in timpul saptamanii este, de asemenea, benefic.

Pentru a profita la maxim de aceasta cura de detoxifiere este esential ca proteinele animale sa fie reintroduse treptat in alimentatie, dupa terminarea curei. De asemenea, este esential sa mestecati foarte bine. Incepeti prin introducerea iaurtului in prima zi dupa dieta. Apoi incercati ovaz si musli a doua zi (eventual inmuiate in suc de fructe peste noapte). Carnea este destul de greu de digerat, mai ales dupa 7 – 14 zile de pauza. Incepeti cu carne slaba, de pasare sau peste si mestecati foarte bine.

Nu va imaginati ca v-ati detoxifiat in totalitate organismul in cateva zile, urmand aceasta dieta sau oricare alta. Pentru a avea o alimentatie sanatoasa, incercati sa va alimentati corect si sa va programati o cura de detoxifiere si in luna urmatoare.

Va recomandam sa mai cititi:

Cure de sanatate

Suflet fericit
O cana de ceai pentru suflet
Şi încă odată, Adam a dat, bucuros, Raiul....
Apa de flori de portocal
Lectiile pe care ni le da budismul
Fericirea si sanatatea dumneavoastra
Decizii „banale” care ne schimba viata
Calendar cu... pisici
Lungimea degetelor si personalitatea
Secrete ale limbajului corpului
Gandeste optimist si vei fi mai fericita
Invata to let go

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII