6 trăsături pe care le moștenești de la mama și 5 pe care le ai de la tata

6 trasaturi pe care le mostenesti de la mama si 5 pe care le ai de la tata

6 trăsături pe care le moștenești de la mama și 5 pe care le ai de la tata

Ai nasul mamei tale? Strănuți în lumina soarelui precum tatăl tău? Și de unde are bebelușului tău părul roșcat și creț, când nu a existat o roșcată în familia ta de generații?

• Aceste întrebări pot părea simple, dar răspunsurile se complică rapid. De ce? Genetica este un capitol fascinant.  Deoarece știința moștenirii genetice este complicată. Este aproape imposibil să trasezi exact de unde provine fiecare dintre trăsăturile tale - spun cercetatorii.  Majoritatea trăsăturilor sunt influențate de multe gene diferite și tu moștenești unele de la fiecare părinte.  În plus, există influența pe care o joacă mediul tău; doar pentru că ai o genă pentru o anumită trăsătură nu înseamnă întotdeauna că vei ajunge la ea. Apoi, există trăsături pe care oamenii le presupun adesea că sunt moștenite, dar de fapt nu sunt...

vei citi:
Cum moștenești trăsături
Capacitatea ta de a slăbi
Cât de ușor te îngrași
Capacitatea ta de a te concentra
Dacă ai ajuns la pubertatea devreme
Liniile fine
Starea ta de spirit
Sexul copiilor tăi
Memoria ta
Fertilitatea ta
Părul tău

Cum moștenești trăsături de la parinti

Este distractiv să-ți adresezi aceste întrebări și, cu toate că nu există multe răspunsuri detaliate, există câteva lucruri de bază pe care ți le poate spune genetica despre trăsăturile pe care le moștenești de la mama ta și despre cele pe care le-ai primit de la tatăl tău, spune Allain. Dar mai întâi, trebuie să știi cum funcționează moștenirea trăsăturilor.

Există trei moduri principale prin care poți moșteni trăsături de la părinți”, explică ea.

Primul mod este printr-o genă dominantă - dacă moștenești o genă dominantă, vei dezvolta acea trăsătură. Culoarea ochilor, de exemplu. Dacă oricare dintre părinții tăi are ochi căprui, probabil că vei avea ochi căprui și tu, deoarece aceasta este o trăsătură dominantă.

Al doilea mod este printr-o genă recesivă - ambii părinți trebuie să aibă gena recesivă pentru ca tu să ai această trăsătură. De exemplu, dacă ai ochi albaștri, ambii părinți trebuie să poarte o genă pentru ochii albaștri, chiar dacă culoarea ochilor lor nu este albastră. În cele din urmă, există trăsături legate de X care se găsesc doar pe cromozomul X și sunt transmise prin mamă.

Capacitatea ta de a slăbi si inteligenta - de la mama

Există două tipuri de grăsimi în corp: grăsime brună „bună”, care mărește metabolismul și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, și grăsime albă „rea”, care poate provoca obezitate și boli dacă ai prea mult din ea. Toată lumea are o parte din fiecare tip, dar cât de multă grăsime brună ai - și, prin urmare, cât de bun este metabolismul tău - poate fi moștenit de la mama ta, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications.

Dar altă trăsătură pe care o primești de la mama ta este inteligența.

Cât de ușor te îngrași - de la tata

Cu toate acestea, în timp ce mama te poate ajuta cu grăsimea brună, poți să dai vina pe tatăl tău pentru grăsimea albă, a constatat studiul Nature Communications. Cât de multă grăsime depozitezi, în special în jurul organelor, poate fi determinat parțial de genele transmise de la tatăl tău, au spus cercetătorii. Dar nu uita: alegerile pentru stilul tău de viață joacă un rol și mai mare.

► Citeste si Cum influenteaza genele mamei sanatatea copilului

Capacitatea ta de a te concentra - de la mama

Dacă mama ta are niveluri mai scăzute de serotonină, o substanță chimică a creierului legată de dispoziție, atunci este mai probabil să dezvolți o  tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție mai târziu în viață, potrivit unui studiu publicat în JAMA Psychiatry. Genele, transmise de la mamă la copil, care au un impact asupra producției de serotonină par să influențeze și capacitatea de concentrare.

Dacă ai ajuns la pubertatea devreme - de la tata

Pubertatea și toate reperele distractive care vin împreună cu ea, cum ar fi acneea, voea sau menstruația, este un rit de trecere pe care îl parcurg mulți copii în drumul lor de a deveni adulți. Genetica ambilor părinți joacă un rol în momentul exact în care începi marea schimbare, dar dacă ai ajuns la pubertatea devreme - înainte de vârsta de opt ani la fete și nouă la băieți - acest lucru se poate datora unei gene pe care o moștenești de la tatăl tău, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine. Mai exact, au identificat că o mutație genetică duce la un tip de pubertate prematură.

Liniile fine, ridurile - de la mama

Cât de frumos îmbătrânești este determinat la nivel celular, de acumularea de daune pe parcursul vieții a ADN-ului mitocondrial - gene pe care le primești doar de la mama ta. Factorii de mediu, precum expunerea la soare, fumatul și o dietă nesănătoasă pot provoca daune ADN-mt, dar unele dintre daune pot fi moștenite de la mama ta, potrivit unui studiu publicat în Nature. Cu cât moștenești mai mult ADNmt cu mutații de la mama ta, cu atât îmbătrânești mai repede și cu atât mai mult se va arăta în trăsături precum riduri și păr alb.

Starea ta de spirit - de la mama

Mamele pot influența starea de spirit în multe feluri. Structura părții creierului cunoscută sub numele de sistemul corticolimbic, care controlează emoțiile și joacă un rol în tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia, este mai probabil transmisă de la mame la fete decât de la mame la fii sau de la tați la copii, indiferent de gen, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Neuroscience. Acest lucru poate însemna că fetele moștenesc cel puțin parțial starea de spirit a mamelor.

ce mostenste copilul de la mama

Sexul copiilor tăi - de la tata

Evident, genele tale și ale partenerului/partenerei determină sexul copiilor voștri. Dar știai că genele de gen pe care le transmite bărbatul pot fi moștenite de la tatăl său? Așa funcționează: un bărbat cu mulți frați are mai multe șanse să aibă fii, în timp ce un bărbat cu multe surori are mai multe șanse să aibă fiice, potrivit unui studiu publicat în Evolutionary Biology.

Memoria ta - de la mama

Se știe de ceva timp că antecedentele familiale ale bolii Alzheimer cresc semnificativ riscul apariției bolii, dar un nou studiu, publicat în Biological Psychiatry, a constatat că riscul genetic provine în primul rând de la mamă. Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței mai târziu în viață, afectând aproape șase milioane de persoane doar în America, deci este important să știi ce factori cresc riscul - inclusiv istoricul medical al mamei - astfel încât să poți începe a lua măsuri pentru a te proteja, au observat cercetătorii. Istoricul medical este doar una dintre întrebările pe care ar trebui să le adresezi părinților înainte de a fi prea târziu.

► Citeste si Inteligenta este ereditara: iata cum se transmite inteligenta copilului de la parinti

Fertilitatea ta - de la tata

Fertilitatea unei femei poate fi afectată de o genă pe care a moștenit-o de la tatăl ei, potrivit unui studiu publicat în Science. Într-o celulă de ovul normală, o parte a celulei numită centrioli este eliminată ca parte a procesului de dezvoltare naturală. Cu toate acestea, dacă centriolii nu sunt eliminați - adesea din cauza unei disfuncții genetice, transmisă de tatăl ei - atunci femeia este sterilă, au explicat cercetătorii.

Părul tău - de la tata

Un studiu, publicat în PLoS Genetics, cu peste 55.000 de oameni a dovedit că nu moștenim de la mame predispoziția de cădere a părului. Cercetătorii au descoperit 287 de semnale genetice independente care erau legate de căderea părului cu model masculin și, în timp ce 40 au fost găsite doar pe cromozomul X, ceea ce înseamnă că au fost moștenite pe partea maternă, restul au fost împrăștiate în ADN-ul moștenit din ambele tipare. Interesant este faptul că unele gene asociate cu căderea părului par, de asemenea, asociate cu un risc crescut de boli de inimă la bărbați. În timp ce unele trăsături sunt moștenite, altele sunt învățate.

► Citeste si Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Iata niste teorii si conspiratii evolutioniste

Despre genetica, mai cititi

Atotputernicul arbore genealogic
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

 Comunitatea parintilor, forum si grupuri de suport:

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte Journal of Genetics and Genomics
https://www.journals.elsevier.com/journal-of-genetics-and-genomics


✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII