Arsurile solare la copiii mici - prevenire și tratament. Cum se folosesc cremele solare, cum le alegem si mai ales ce reguli sunt pentru bebelusii sub 6 luni

Arsurile solare la copiii mici - prevenire si tratament. Cum se folosesc cremele solare, cum le alegem si mai ales ce reguli sunt pentru bebelusii sub 6 luni

Arsurile solare la copiii mici - prevenire și tratament. Cum se folosesc cremele solare, cum le alegem si mai ales ce reguli sunt pentru bebelusii sub 6 luni

Concediul la mare, mai ales dacă plecați împreună cu copii mici, necesită anumite precauții de care trebuie să țineți seama dacă nu vreți ca sejurul să se transforme într-un mic coșmar.

Pregătiri suplimentare: Deplasarea cu un bebeluș presupune pregătiri suplimentare, cum ar fi aducerea echipamentelor necesare (scaun de mașină, cărucior, scutece, șervețele umede etc.) și asigurarea unei alimentații adecvate pentru cei mici.
Protecția solară: Trebuie să aveți grijă de un aspect care strică frecvent concediile, mai ales pe cele la malul mării: arsurile solare. Folosiți creme de protecție solară cu un factor de protecție adecvat (SPF 30 sau mai mare) și reaplicați frecvent, mai ales după înot. Asigurați-vă că cei mici poartă pălării și haine ușoare, dar care acoperă pielea.

Bebelusii sub 6 luni trebuie feriti de lumina directa a soarelui. Evitați utilizarea protecției solare. Pielea tânără a bebelușului nu are capacitatea de a metaboliza și de a elimina substanțele chimice care se găsesc adesea în cremele de protecție solară.

- vei citi:
Cand apar arsurile solare?
Protectia solara pentru bebelușii sub 6 luni
Cum prevenim arsurile solare la copiii mici?
Cum tratam arsurile solare la copii?
Daca mergeti cu bebelusul in vacanta, cititi neaparat
Cand este cazul sa sunam medicul?
Sfaturi de vacanta

Cand apar arsurile solare?

La copiii mici, ca si la adulti, arsurile solare care apar ca urmare a expuneri necontrolate la soare, incep sa fie vizibile la aproximativ 2 - 4 ore de la expunere, iar culoarea si durerea se intesifica dupa 12 - 14 ore.

Tot dupa 12 - 14 ore pot aparea si basicutele pline cu apa. Roseata incepe sa dispara in 2 -  3 zile si, de obicei, pielea incepe sa se cojeasca. Pericolul unei arsuri solare este extrem de mare in cazul copiilor. O singura astfel de arsura in timpul copilariei dubleaza riscul de dezvoltare a melanomului malign, cea mai ucigatoare forma de cancer de piele la adulti. Cercetatorii sustin, de altfel, ca 90% dintre formele de cancer de piele sunt cauzate de expunerea prelungita la soare, putand fi prevenite.

Cum prevenim arsurile solare la copiii mici?

Pielea copiilor este mult mai sensibila in fata razelor puternice ale soarelui decat cea a adultilor, fiind mult mai subtire si mai delicata. Prin urmare, masurile de protectie ar trebui sa fie sporite. Iata cateva masuri de prevenire a arsurilor solare la copii:

Limitati expunerea!

Razele solare sunt mai puternice intre ora 10 si ora 15, asa ca incercati sa tineti copilul la umbra in acest interval orar.

Folositi cremele protectoare!

Gama de creme de protectie este extrem de variata. Alegeti insa cu grija crema pe care o veti folosi pentru protectia solara a bebelusului. Nu va uitati la pret, ci la indicatiile de pe eticheta. Trebuie sa fie o crema rezistenta la apa, cu SPF de cel putin 30, pentru piele sensibila (dioxidul de titaniu este un element hipoalergenic pe care majoritatea copiilor il tolereaza). Daca este posibil, faceti un test pe bratul copilului, cu 48 de ore inainte de a folosi un produs nou. Dupa ce v-ati asigurat ca produsul nu determina nicio alergie, aplicati-l pe tot corpul copilului cu 15 - 30 de minute inainte de a merge la plaja.

Bebelusii sub 6 luni trebuie feriti de lumina directa a soarelui. Evitați utilizarea protecției solare. Pielea tânără a bebelușului nu are capacitatea de a metaboliza și de a elimina substanțele chimice care se găsesc adesea în cremele de protecție solară. Este de preferat sa folositi mai degraba hainute protectoare, deschise la culoare si foarte subtiri. In cazul copiilor mai mari, crema trebuie aplicata din nou la intervale destul de mici, mai ales dupa ce ies din apa.

Mai cititi: Cum ne protejam copilul de soare?

Alegeti cu atentie hainele de plaja!

Aveti grija ca palariile sa aiba boruri largi, astfel incat sa protejeze ochii, fata si gatul. Copiii mai mari ar trebui sa poarte ochelari de soare conceputi pentru a bloca 100% razele UV. Hainele pentru copii trebuie sa fie deschise la culoare, de preferat albe si din bumbac sau in. In orice caz, trebuie sa fie foarte subtirisi destul de largi.

Profitati de umbra!

Un carucior cu parasolar este ideal la mare, pentru ca va proteja tot timpul copilul. Pe plaja insa, uneori este dificil sa il faceti sa stea in carucior. De aceea, este bine sa va dotati cu umbrele sau corturi speciale pentru a crea umbra.

Folosiți ochelari de soare cu protecție UVA/UVB. Ochii sunt afectați de expunerea la razele UV. Supraexpunerea la lumina UV contribuie la dezvoltarea cataractei, a leziunilor retinei și a altor probleme oculare. Experții raportează că până la 80% din daunele UV ale ochilor noștri se produc înainte de vârsta de 18 ani, ceea ce face și mai important pentru noi toți să începem să ne protejăm ochii de la o vârstă fragedă.

Protectia solara pentru bebelușii sub 6 luni

Protectia solara entru bebelușii sub 6 luni: recomandari de la Academia Americana de Pediatrie:  protecția solară este esențială deoarece pielea lor este foarte sensibilă și nu este suficient protejată de melanina, pigmentul natural al pielii. Conform recomandărilor actuale, aplicarea cremelor de protecție solară nu este de obicei recomandată pentru bebelușii sub 6 luni din cauza riscului de reacții adverse și sensibilității lor crescute la ingredientele din cremele de protecție solară.

Recomandări de protecție solară pentru bebelușii sub 6 luni:
Evitați expunerea directă la soare: Este crucial să țineți bebelușii sub 6 luni departe de lumina directă a soarelui, mai ales între orele 10:00 și 16:00, când razele UV sunt cele mai puternice​

Stați la umbră: Folosiți umbrele, copertine sau cărucioare cu acoperiș pentru a crea umbră. Umbrele naturale, cum ar fi cele oferite de copaci, sunt ideale​

Îmbrăcăminte protectoare: Îmbrăcați bebelușii în haine ușoare, cu mâneci lungi și pantaloni lungi, care să acopere cât mai mult din piele. Hainele ar trebui să aibă o țesătură strânsă pentru a oferi protecție suplimentară. De asemenea, folosiți pălării cu boruri largi care să acopere fața, gâtul și urechile.

Cum tratam arsurile solare la copii?

Daca, in ciuda masurilor de protectie pe care le-ati luat, copilul sufera totusi o arsura solara, incercati sa remediati cat mai repede problema. Iata cateva masuri rapide:

aplicati comprese reci pe zonele afectate, de 3 - 4 ori pe zi, cam 10- 15 minute;
ungeti zonele afectate cu un unguent hipoalergenic pe baza de aloe vera, pentru a calma pielea;
daca zona afectata se umfla, dati-i copilului o doza de acetaminofen sau ibuprofen (un antiinflamator), dar numai dupa ce cereti sfatul medicului pediatru.

Daca mergeti cu bebelusul in vacanta, cititi neaparat:

Cu bebelusul in concediu: vara
Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?
Primele incaltari ale bebelusului
Cum ne pregatim sa mergem cu bebelusul in vacanta?
Inotul pentru bebelusi
Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide

Cand este cazul sa sunam medicul?

Daca arsura este grava, este mai bine sa va sunati medicul pediatru. Acesta va poate spune ce trebuie sa faceti si daca este nevoie sa mergeti la spital. Daca arsura este mare, dureroasa si este insotita de voma, copilul sufera de insolatie si necesita ingrijiri de specialitate imediate. Oricare ar fi situatia, nu va impacientati! Sunati-va medicul si mergeti la cea mai apropiata unitate medicala de urgenta.

Sfaturi de vacanta: 

Cititi ce trebuie sa contina mapa cu farmacia de voiaj a familiei

Cititi mai departe depre cum si unde trebuie asezat bebelusul in masina

Sunteti insarcinata si mergeti la plaja deci. Este sanatoasa expunerea la soare in timpul sarcinii?

Cititi mai departe cum trebuie protejati bebelusii in timpul caniculei

Cititi cum puteti proteja bebelusii de soare si ce fel de creme solare se folosesc

Iata mai multe despre reactia anafilactica si sfaturile de interventie

Cititi totul despre pericolul capuselor si cum va puteti proteja de muscatura lor

Iata cateva idei de distractie in timp de canicula - in casa - pentru varstele mici (1-10 ani)

Cititi ce trebuie sa faceti daca un paianjen va musca copilul

Iata mai multe despre reactia anafilactica si sfaturile de interventie

Iata cum sa va protejati de bacteria Salmonela

Totul despre botulism si prevenire aici

Cititi ce trebuie sa contina bagajul de vacanta 

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2024

referinte
https://www.sunsmart.com.au/downloads/resources/info-sheets/sun-protection-babies-toddlers-info-sheet.pdf
Sun Safety for Children and Babies
https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/sun-safety-for-children-and-babies

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII