Regresia somnului de la 18 luni: de ce este una dintre cele mai dificile regresii și cum trebuie gestionată corect

Regresia somnului de la 18 luni -  de ce este una dintre cele mai dificile regresii si cum trebuie gestionata corect

Regresia somnului de la 18 luni: de ce este una dintre cele mai dificile regresii și cum trebuie gestionată corect

Deci copilul tău care doarme liniștit noaptea de luni de zile, se trezește brusc mai des pe timp de noapte și plânge? El, care dormea ore în șir zilnic, începe brusc să refuze somnul... Sună familiar?Atunci, este posibil să te confrunți cu regresia somnului de la 18 luni.

Deci, ce trebuie să facă un părinte obosit? In continuare iti vom povesti cum arată regresia de la 18 luni, de ce se întâmplă, de ce poate fi una dintre cele mai dificile și pașii pe care îi poți face pentru a-i supraviețui.

Vei citi:
Ce este o „regresie a somnului”?
Regresia somnului de la 18 luni: cauze și DE CE la 18 luni?
Regresia somnului de la 18 luni: de ce este una dintre cele mai dificile regresii dintre toate
Sfaturi și sugestii pentru regresia somnului de la 18 luni
Ar trebui să păstrezi programul de somn din timpul zilei?
Ar trebui să oprești antrenamentul pentru somn?

Ce este o „regresie a somnului”?

Majoritatea oamenilor folosesc expresia "regresia somnului" pentru a defini un bebeluș sau un copil mic, care a dormit bine, dar brusc (adesea fără niciun avertisment) începe să se trezească frecvent noaptea și/sau să refuze să doarmă în timpul zilei. Aceste regresii durează de obicei o perioadă de timp (oriunde între 2 și 6 săptămâni), după care somnul bebelușului revine la tiparele sale normale. Regresiile de somn ale copiilor mici tind să fie mai provocatoare, deoarece copiii mici sunt mai zgomotoși, nu pot fi calmați ușor și chiar mai persistenți.

Regresia somnului de la 18 luni: cauze și DE CE la 18 luni?

Fiecare regresie a somnului poate fi conectată la dezvoltarea mentală și fizică a unui copil la acea vârstă. Același lucru este valabil și pentru regresia de la 18 luni. Copiii de 18 luni se confruntă cu unele etape de dezvoltare care, din păcate, pot avea un impact negativ asupra somnului. Desigur, ca și în cazul tuturor regresiilor de somn, aceasta poate începe devreme, de la 17 luni sau până la 19 sau 20 de luni. Toți copiii se dezvoltă diferit, unic.

Cauza? De vină ar putea fi dentiția. In jurul a 18 luni, apar adesea cei 4 canini, precum și primii molari. Acest lucru poate provoca disconfort care duce la tulburări de somn.

Anxietatea de separare este încă o problemă pentru copiii de 18 luni. Majoritatea bebelușilor încep să se confrunte cu anxietatea de separare în jurul a 7 sau 8 luni, iar pentru majoritatea, anxietatea este mult mai puternică de la 10-18 luni. Acest lucru poate duce și la tulburări de somn - copilul tău ar putea rezista somnului pentru că nu vrea să fie departe de tine sau se poate trezi noaptea și devine supărat că nu ești în cameră cu el.

Copiii de 18 luni câștigă, de asemenea, multă independență și sunt capabili să facă mai mult pentru ei înșiși. Învață să se hrănească cu o lingură, să bea dintr-o ceașcă, să construiască cu blocuri și chiar să-și dea jos unele articole de îmbrăcăminte. Această independență în creștere poate duce la o voință mai puternică, ceea ce înseamnă că un bebeluș poate începe să facă eforturi atunci când nu vrea să doarmă sau să stea în pat.

Uneori, copiilor mici începe să le fie foame noaptea. Ar putea fi necesar să te gândești dacă mesele trebuie să fie mai consistente sau dacă are nevoie de o gustare înainte de culcare. La această vârstă, copiii pot fi FOARTE activi!

În jurul acestei vârste se poate schimba și programul copilului. În timp ce majoritatea copiilor mici încă mai fură un pui de somn la 5 ore după trezire, există unii care acum pot rămâne treji puțin mai mult.

Regresia somnului de la 18 luni: de ce este una dintre cele mai dificile regresii dintre toate

Toate regresiile de somn sunt dificile și epuizante, dar regresia de somn de la 18 luni poate fi una dintre cele mai grele, dintr-un motiv simplu: există un factor de disciplină implicat în această regresie care nu a fost prezent în cele anterioare. Regresiile anterioare nu au avut nimic de-a face cu comportamentul de căutare a independenței din partea bebelușului tău, dar aceasta are.

A avea nopți albe este destul de dificil pentru părinți. Dar adaugă la asta faptul că cel mic începe probabil să aibă accese de furie și să manifeste un comportament provocator în timp ce se străduiește să obțină independență, iar educația parentală poate părea de-a dreptul imposibilă! Stresul de a face față comportamentului copilului tău agravează epuizarea pe care o simți deja.

În plus, aceste două elemente (insomnia recent descoperită a copilului tău și comportamentuldificil al copilului tău) pot ajunge să se influențeze reciproc. Comportamentul plin de voință al copilului îl poate determina să refuze somnul sau să țipe cu încăpățânare de fiecare dată când se trezește noaptea. Și bineînțeles, lipsa somnului cauzată de această regresie îl poate face pe micuțul tău mai nervos, ceea ce duce la mai multe accese de furie.

Sfaturi și sugestii pentru regresia somnului de la 18 luni

Deși nu există nicio modalitate de a „remedia” orice regresie a somnului, inclusiv regresia somnului de la 18 luni, există pași pe care îi poți face pentru a minimiza insomnia copilului (dar și a ta!).

Din nou, o parte a provocării regresiei somnului de la 18 luni are probabil de-a face cu faptul că cel mic se îndreaptă către aniversarea a 2 ani „teribilii 2...” și începe să manifeste un comportament de căutare a independenței. Acesta este momentul să începi să stabilești anumite limite pentru copilul tău și să impui disciplina. Acest lucru nu numai că va ajuta la minimizarea insomniei, dar te va ajuta, de asemenea, să dezvolți o bază bună de educație.

Continuă să urmezi rutina consecventă de culcare cât mai mult posibil pentru a promova nopți bune și reprize de somn mai lungi. Acesta este, de asemenea, un moment bun de a-i oferi un pluș, pentru a ușura orice anxietate de separare.

Ar trebui să păstrezi programul de somn din timpul zilei?

Dacă bebelușul tău este extrem de rezistent la somnul de zi pe timpul regresiei, s-ar putea să te simți tentat să renunți la el. Din nou, recomandăm să nu faci asta. Majoritatea copiilor mici nu renunță la somnul de zi până la vârsta de 3-4 ani, așa că nu renunța nici tu la el încă!

Ar trebui să oprești antrenamentul pentru somn?

Dacă ești în mijlocul unui antrenament de somn când regresia somnului apare, te poți întreba dacă ar trebui să renunți pentru o vreme. Din nou: nu face asta. Copilul tău ar trebui să adoarmă în continuare cât mai independent posibil. Dacă copilul tău se trezește în miezul nopții, ar trebui să adoarmă tot independent.

Este adevărat că antrenamentul pentru somn probabil nu va produce rezultate fantastice în această fază, dar nyu uita: nu vrei să promovezi obiceiuri proaste de somn într-o etapă care este în cele din urmă temporară. Revino la vechile tehnici de coaching pentru somn, dacă este necesar.

Regresia somnului de la 18 luni este o fază care durează în medie 3-6 săptămâni. Și, cu toate că pare o eternitate când o înduri și te poate face să te simți și mai puțin încrezător ca părinte, nu va dura pentru totdeauna. Dacă în mod normal bebelușul tău doarme bine și te simți încrezător că insomnia sa recentă este cauzată regresiei de la 18 luni, atunci fii cât mai răbdător și așteaptă. Va trece, garantat!

► Citeste si Cand doarme bebelușul toată noaptea: un răspuns pentru mămicile obosite

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

ncepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. AIci vei gasi DIAGRAMA DE SOMN A BEBELUSULUI.

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Cat de mult doarme un bebelus?

Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului. Citeste pe larg multe raspunsuri la intrebarea: Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme?

► Citeste si Somnul bebelușilor și obsesia părinților obosiți - oare nu abordăm greșit problema?

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

 Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. DESCARCA ACEASTA APLICATIE PENTRU ANDROD AICI.

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Bebelusul este agitat si nervos: 5 modalitati de a-l calma
Ritualul de somn al unui bebelus
10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat
Somnul bebelusului si copilului: Asteptari realiste de la nastere pana la 5 ani
Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn
Rutina Somnului la bebelus (VIDEO)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
Referinte:
Acedemia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII