Am făcut cardiotocografia sau testul fetal non-stres în săptămâna 38 de sarcină - jurnal de sarcină

Am facut cardiotocografia sau testul fetal non-stres in saptamana 38 de sarcina - jurnal de sarcina

Am făcut cardiotocografia sau testul fetal non-stres în săptămâna 38 de sarcină - jurnal de sarcină

Ieri am avut programare la ecografie. Totul bine ecografic, bebe are 3,200 kg, in limite normale pentru saptamana 38 de sarcina, dar totusi dl doctor spune ca bebe este mai mic si mi-a recomandat o cardiotocografie.

- vei citi:
Dl doctor mi-a recomandat o cardiotocografie
Cum se efectueaza testul fetal non-stres
Bebe s-a miscat dupa prima gura de ciocolata
Ce presupune cardiotocografia este testul fetal non-stres
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

- fragmente din jurnalul de sarcina al unei mamici din Comunitatea DC, RalucaU - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii

Dl doctor mi-a recomandat o cardiotocografie

Ieri am avut programare la ecografie. Totul bine ecografic, bebe are 3,200 kg, in limite normale pentru saptamana 38 de sarcina, dar totusi dl doctor spune ca bebe este mai mic si mi-a recomandat o cardiotocografie.

► Cardiotocografia (CTG) este o procedură de monitorizare a funcției cardiace a fătului și a contractiilor uterine în timpul sarcinii, nașterii și după naștere. Se efectuează prin plasarea unui senzor pe abdomenul mamei care măsoară ritmul cardiac al fătului și o altă sondă în vagin care măsoară contracțiile uterine. Aceste semnale sunt apoi transcrise pe un hârtie sau pe un ecran de monitorizare pentru a fi examinate de către un medic sau un alt profesionist în sănătate. Cardiotocografia este utilizată pentru a evalua starea de sănătate a fătului și pentru a detecta orice probleme pot apărea în timpul sarcinii sau nașterii. ♦

Habar nu aveam de aceasta analiza si doar mie imi place sa stiu tot si sa fac toate investigatiile posibile (nu, nu, nu sunt vreo ipohondra si sper sa nu devin una la batranete). Nu am avut prea mult timp sa ma interesez la prietenul meu google despre ce investigatie este vorba ca a si aparut dna asistenta si m-a luat in cabinet.

Cum se efectueaza testul fetal non-stres

Hopa topa m-a intins pe pat, pe spate, mi-a pus 2 senzori pe burta, fixandu-i cu ajutorul unei benzi elastice: unul un pic mai sus de zona unde i-am spus ca are bebe capsorul (conform ecografiei de mai devreme) si unul in capul pieptului. Fiecare senzor era conectat la un aparat, iar bataile inimii copilului se vad si se aud pe monitorul aparatului. In mana, dna asistenta mi-a pus un buton, conectat si el printr-un cablu la aparat, mi-a indicat sa apas pe buton de cate ori il simt pe bebe miscandu-se si ea a plecat. Ah, inainte sa plece mi-a mai spus ca o sa dureze totul undeva la 30 minute... La final, pot spune ca a durat mult mai putin. Nu am cronometrat eu, dar sigur nu am stat asa mai mult de 20 minute.

Bebe s-a miscat dupa prima gura de ciocolata

Dupa ce asistenta a plecat ma tot gandeam ce se intampla daca bebe nu va misca in acest interval. Eu credeam ca bebe trebuie sa miste continuu in tot acest interval si am inceput sa ma joc cu degetele pe burtica, in jurul ombilicului, doar doar il fac pe bebe sa miste. Nimic. Mi-am luat geanta pentru ca mai aveam jumatate de baton de ciocolata (caci nu merg la eco fara ciocolata in geanta) si l-am hat-hat repejor, doar doar incepe bebe sa se agite in burtica si se misca. Si intr-adevar, bebe s-a miscat dupa prima gura de ciocolata, apoi iar s-a ascuns frumusel in coltul lui. Incepeam sa ma impacientez ca nu va iesi bine testul... mai aveam putin si scoteam telefonul si ii puneam muzica; dar mi-am zis ca cel mai bine este sa stau relaxata si isi va face si bebe treaba. Si am inchis ochii, am mangaiat burtica si mi-am spus o rugaciune. Si bebe a inceput sa se zbenguie. Yuhuu.

Ce presupune cardiotocografia este testul fetal non-stres

M-am intors la medic sa interpreteze testul, a spus ca totul este in limite normale si am plecat spre casa. Evident ca tot drumul am stat la povesti cu pretenul google. Ce am aflat:

Cardiotocografia este testul fetal non-stres care presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modificarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale. Ritmul cardiac de baza este intre 110 si 160 batai/minut, iar rezultatul este considerat unul normal atunci cand inima copilului bate cu cel putin 15 batai/minut peste ritmul obisnuit de baza, pentru cel putin 15 secunde si e cel putin 2 ori intr-un interval de 20 minute.

Dar toate ca toate, chiar daca stiam dinainte aceste informatii de la prietenul mai sus mentionat, nu aveam cum sa interpretez eu un astfel de test, asa cum fac de cate ori am un rezultat.

Ma bucur ca bebe este bine, ca ritmul cardiac este bun si ca nu este stresat acolo in burtica (desi ar fi putut sa fie, la cat de stresata e mamica lui). Sa ne vedem sanatosi bebe. Curand! Te iubeste mami! :*

Mai multe despre: Testul fetal non stres - CARDIOTOCOGRAMA: de ce se face și cum se interpretează

Autor - RalucaU, o mamica de la Desprecopii - publicat aici

Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA

► Citeste si Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi

Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag

In burtica mamei: ce aude bebelusul
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima

Retardul de crestere intrauterina

Sapte pacate ale sarcinii

Principalele etape ale dezvoltarii fetale

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Noua luni... in mintea unui barbat

Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Dopul gelatinos

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Momente cheie in sarcina

Sarcina prelungita

Cand vine barza?

Calculul datei nasterii

Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Ianuarie 2023)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: o mamica de la Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII