ANESTEZIA EPIDURALĂ: tipuri și efecte în travaliu - tot ce trebuie să știi in avans cu sfatul medicului
Anestezia epidurala este o metoda de a evita durerea in timpul travaliului. Aproape o treime din femeile care nasc au o epidurala iar aceasta metoda este foarte intalnita pentru mamele care nasc pentru prima oara.
Pentru femeile care nasc prin cezariana, anestezia epidurala este in mod cert o alternativa preferabila anesteziei generale, permitand mamelor sa isi vada copii, sa ii tina in brate si sa ii alapteze foarte repede dupa nastere. Totusi utilizarea lor pentru nasterea pe cale vaginala este inca discutabila.
Iata ce fel de tipuri de epidurala exista si ce efecte poate avea o astfel de anestezie - mai multe detalii si sfatul medicului.
- veti citi:
Ce este anestezia epidurala?
Tipuri de anestezie epidurala
Efectele pozitive ale anestiei epidurale
Si totusi ...sfatul de la Desprecopii
Pro si contra anesteziei epidurale
Alternative eficiente la anestezia peridurala / epidurala
10 proceduri la nastere pe care le-ai putea evita
Ce este anestezia epidurala?
Intr-o anestezie epidurala conventionala, se injecteaza o doza de anestezic local in partea de jos a spatelui pacientei, in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii. Acest lucru produce o anesteziere a nervilor care aduc senzatii de la uter si canalul nasterii.
Din pacate, anestezicul local amorteste de asemenea nervii care controleaza muschii pelvieni si picioarele, in asa fel incat cu acest tip de anestezie epidurala, femeia nu isi poate misca picioarele pana cand efectul anesteziei nu a trecut, nu poate sa impinga copilul afara, in al doilea stadiu al nasterii.
Cititi: Motive pentru nasterea prin cezariana
Tipuri de anestezie epidurala
Mai multe tipuri de anestezie epidurala sunt folosite in spitale.
Mai recent, diversele tipuri de anestezie epidurala folosesc o doza mai mica de anestezic local, combinata cu o substanta opiacee precum petidina, morfina sau fentanylul. Cu aceasta epidurala de doza redusa sau epidurala combinata, cele mai multe femei se pot misca ajutate. Totusi sansa gravidei de a naste fara utilizarea forcepsului este redusa. O alta forma de anestezie epidurala foarte populara in Statele Unite, este CSE sau anestezia combinata spinala - epidurala, in care o doza de opiaceu cu sau fara anestezic local, este injectata in spatiul spinal, foarte aproape de capatul maduvei spinarii.
Acest lucru produce eliminarea durerii pentru aproximativ 2 ore, iar daca este nevoie de prelungirea efectului, este administrata ca o epidurala.
Aceste forme de epidurale umblatoare par sa fie avantajoase doar atunci insa cand sunt atasate la un aparat CTG care sa monitorizeze copilul, iar cateterul epidural este conectat la un mic rezervor absolut necesar cand se monteaza o epidurala, si care ar face mersul imposibil.
Efectele pozitive ale anestiei epidurale
Multe femei au rezultate bune cu anestezia epidurala. Cateodata eliminarea durerii permite femeii sa se odihneasca si sa se relaxeze suficient pentru a resimti nasterea ca o experienta pozitiva.
Si totusi ...sfatul de la Desprecopii
Fiecare femeie care recurge la acest gen de anestezie trebuie sa fie constienta si de riscurile care pot aparea. A folosi o epidurala pentru indepartarea durerii poate duce la o serie de interventii in care o nastere de altfel normala devine marcata de interventii medicamentoase intense iar femeia simte ca isi pierde controlul si autonomia.
Cititi pe larg: Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Deseori decizia de a avea o anestezie epidurala este luata fara a avea cunostiinta de aceste probleme si de asemenea de posibilele riscuri neneglijabile pentru mama si copil.
Cu toate ca medicamentele utilizate in anestezia epidurala sunt injectate in jurul maduvei spinarii, cantitati substantiale patrund in circulatia sangvina a mamei si trec prin placenta in circulatia copilului. Cele mai multe dintre efectele adverse ale anesteziilor epidurale sunt datorate acestor efecte sistemice sau pentru intregul organism.
Unul dintre cele mai comune efecte adverse este scaderea tensiunii arteriale. O femeie din opt va avea acest efect advers intr-o anume masura, si pentru acest motiv este necesara perfuzarea bolnavei pentru a preveni problemele. O prabusire a tensiunii arteriale a mamei va afecta fluxul sangvin spre placenta si va produce o scadere a disponibilului de oxigen pentru copil.
O epidurala va incetini de asemenea travaliul gravidei, si aceasta devine de trei ori mai susceptibila de a i se administra perfuzie cu ocitocina pentru a accelera lucrurile.
Al doilea stadiu al travaliului este incetinit in mod special, crescand de trei ori posibilitatea de a fi necesara utilizarea forcepsului. Femeile aflate la prima nastere sunt in mod deosebit afectate de aceste posibile complicatii. Alegerea anesteziei epidurale poate reduce cu 50% sansa unei nasteri normale.
Incetinirea travaliului este in parte corelata cu efectul epiduralei asupra musculaturii planseului pelvian. Acesti muschi ghideaza capul copilului in asa fel incat sa intre in canalul nasterii in pozitia cea mai buna. Cand acesti muschi nu functioneaza, poate apare distocia sau progresiunea necorespunzatoare, implicand necesitatea folosirii forcepsului pentru a intoarce copilul, sau chiar o operatie cezariana. Folosirea anesteziei epidurale dubleaza sansa gravidei de a avea o operatie cezariana pentru distocie.
Cand se foloseste forcepsul sau cand exista suspiciunea unui stadiu doi prea lung, femeii i se poate efectua o episiotomie, procedeu in care perineul sau tesuturile dintre intrarea in vagin si anus, sunt sectionate pentru a largi iesirea si a grabi nasterea. Sutura acestei sectiuni este necesara si se poate ca sezutul sa fie dureros 2 - 4 saptamani pana cand episiotomia se vindeca.
Alaturi de anestezierea uterului, epidurala anesteziaza si vezica urinara si este posibil ca femeia sa nu urineze, caz in care vezica urinara va fi cateterizata. Acest lucru implica trecerea unui tub prin uretra pentru a drena vezica urinara, ceea ce poate fi stanjenitor sau sa creeze o senzatie de disconfort. Alte efecte adverse ale anesteziilor epidurale variaza depinzand de substanta anestezica folosita. Pruritul sau mancarimile generalizate pe toata pielea sunt des intalnite atunci cand anestezicul folosit este un opiaceu. Poate sa fie mai mult sau mai putin intens si afecteaza un sfert dintre femei. Morfina sau dimorfina cauzeaza cel mai adesea acest efect. Morfina cauzeaza de asemenea herpes oral la 15 % dintre femei.
Toate substantele opiacee pot produce stare generala alterata sau vomismente, desi aceste efecte sunt mai rar intalnite in cazul anesteziei epidurale decat in administrarea acestora intramuscular sau intravenos, cand sunt necesare doze mai mari. Pana la o treime dintre femeile cu epidurala pot avea frisoane, produse fiind de efectele asupra sistemului de termoreglare.
Cand o epidurala a fost montata de mai mult de 5 ore, temperatura corpului poate creste. Acest lucru va produce o crestere a frecventei cardiace atat la mama cat si la copil, detectabila pe monitorul CTG. Tahicardia fetala (sau frecventa cardiaca crescuta) poate fi un semn de tulburare, iar temperatura crescuta poate fi de asemenea un semn de infectie precum chorioamniotita, care afecteaza uterul si copilul.
Acest lucru poate impune o operatie cezariana pentru diverse tulburari sau pentru infectie, sau cel putin investigarea copilului dupa nastere prin analize de sange si lichid cerebrospinal, mai multe zile de izolare, observare si posibil administrarea de antibiotice, pana cand rezultatele sunt disponibile.
Efecte adverse mai putin intalnite pentru o femeie cu anestezie epidurala sunt : punctionarea accidentala a durei mater sau a invelisurilor maduvei spinarii, care poate produce o durere de cap prelungita si uneori severa (1 din 100 cazuri), zone de amorteala care dispar de obicei dupa 3 luni (1 din 550 cazuri) si slabiciune si pierderea sensibilitatii in zonele afectate de epidurala (4 - 18 din 10 000 cazuri) care se rezolva de asemenea in 3 luni.
Efecte adverse mai serioase dar mai rare sunt lezarea permanenta a nervilor, convulsii si dificultati de respiratie si ale inimii (1 din 20 000 cazuri) si deces ce poate fi atribuit anesteziei epidurale (1 din 200 000 cazuri). Cand sunt folosite opiacee, femeia poate avea dificultati de respiratie care apar 6 - 12 ore mai tarziu. Exista o lipsa notabila de cercetare si informatii despre efectele adverse ale anesteziei epidurale asupra copiilor. Substantele folosite in anestezia epidurala pot atinge concentratii la fel de ridicate ca acelea din sangele matern, si datorita ficatului imatur al copilului, au nevoie de o perioada lunga de timp, uneori zile, pentru a fi eliminate din sangele copilului. Cu toate ca datele actuale nu sunt relevante, sunt posibile probleme ca respiratiile rapide in primele ore si sensibilitatea crescuta la valori scazute ale zaharului in sange, ceea ce sugereaza ca aceste substante au efecte considerabile asupra nou nascutului.
Concomitent cu aceste efecte adverse, copiii pot suferi de pe urma interventiilor asociate cu utilizarea anesteziei epidurale. De exemplu copiii nascuti prin operatie cezariana au risc crescut de dificultati respiratorii. Cand monitorizarea ritmului cardiac cu CTG este dificila, copiilor li se insurubeaza un mic electrod in piela scalpului, ceea ce este nu numai neplacut dar poate duce consecutiv si la infectie.
Exista de asemenea date care sugereaza ca nou nascutii cu anestezie epidurala pot avea dificultati cu alaptarea, ceea ce pare a fi un efect advers sau poate fi legat de o serie de modificari mai subtile. Studiile efectuate au sugerat ca anestezia epidurala interfera cu eliberarea de ocitocina, care desi scade lactatia, incurajeaza legatura dintre mama si copil.
Pro si contra anesteziei epidurale
Cercetarile despre anestezia epidurala, cele mai multe conduse de anestezisti care sunt cei care efectueaza acest tip de interventii, au fost concentrate din pacate mai ales asupra argumentelor pro si contra diferitelor combinatii de substante folosite, decat asupra posibilelor reactii adverse grave. Nu au fost de exemplu studii riguroase care sa arate daca anestezia epidurala afecteaza instituirea cu succes a alaptarii.
Mai multe studii au aratat schimbari subtile dar certe in comportamentul nou nascutilor dupa anestezia epidurala, unul dintre acestea aratand ca anormalitatile de comportament au persistat pentru cel putin 6 saptamani. Alte studii au demonstrat ca dupa o epidurala, mamele au petrecut mai putin timp cu copilul lor si ca s-au atasat mai greu de acesta.
In timp ce o anestezie epidurala este in mod cert cea mai eficace forma existenta de remitere a durerii, este totusi de retinut faptul ca satisfactia suprema din timpul experientei nasterii s-ar putea sa fie corelata de prezenta durerii. De fapt, un studiu efectuat in Marea Britanie care investiga satisfactia la un an dupa nastere, a aratat ca in pofida faptului ca au avut cele mai putine dureri in timpul travaliului (29 din 100 cazuri), femeile care nascusera cu anestezie epidurala erau nesatisfacute de aceasta experienta la un an dupa nastere.
O parte din aceasta insatisfactie a fost legata de travaliile lungi si nasterile cu forceps, ambele fiind probabil consecinta unei anestezii epidurale. Femeile care nu au avut remiterea durerii au reclamat cea mai intensa durere (70 din 100 cazuri) dar au avut nivele ridicate de satisfacere.
In loc de concluzie
Durerea in nastere este reala dar remiterea prin anestezie epidurala s-ar putea sa nu fie cea mai bune solutie. Sfatuiti-va cu prietenii sau medicul dumneavoastra despre alte posibilitati. Cu un sprijin bun si cu folosirea miscarii, a respiratiei si a sunetului, cele mai multe femei pot sa isi ofere atat lor cat si copiilor lor, darul nasterii fara medicatie.
Alternative eficiente la anestezia peridurala / epidurala
Anestezia peridurala / epidurala este una dintre metodele curente folosite pentru a elimina durerea din prima faza a travaliului, in cazul nasterii vaginale. Desi este o metoda de indepartare a durerii folosita pe scara larga, a fost de multe ori pusa sub semnul intrebarii, specialistii fiind in cautare si de alte metode care sa indeparteze sau sa diminueze durerile chinuitoare din timpul travaliului. Doua dintre ele sunt folosite din ce in ce mai des de catre viitoarele mamici citeste mai departe aici>
10 proceduri la nastere pe care le-ai putea evita
Desi medicina a progresat imens in ultimii zeci de ani, statisticile arata ca in tari dezvoltate numarul nasterilor premature sau a copiilor cu greutate redusa s-a marit. In timp ce motivele raman neclare, situatia indica faptul ca in timpul travaliului se aplica uneori o serie de interventii medicale inutile sau chiar riscante. In timp ce unele dintre aceste proceduri sunt obligatoriii si vitale, altele nu sunt. Totusi, cele mai multe mame se supun acestor proceduri neimportante, nestiind ca au de ales.
Asadar, aici sunt 10 proceduri medicale despre care nu stii ca le poti refuza, daca nu ai nevoie de ele:
Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Nasterea prin cezariana
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Fiti barbate fetelor!
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea pas cu pas
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Travaliul de la A la Z
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
Cezariana si legatura cu copilul
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor Desprecopii.com
articol realizat cu sfaturule dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 84:
Buna! eu am nascut prin cezariana cu domnul dr Silviu Istoc cu anestezie epidurala. Nu am avut nicio problema, totul a decurs normal. Doctorul vostru ar trebui sa av explice tot ce trebuie sa stiti!
Buna fetelor,eu am nascut anul trecut in Franta cu epidurala,a fost totul ok si rapid.Acum sunt din nou insarcinata si am sa recurg la acelasi lucru.In orice situatie depinde de oamenii de langa voi .Eu l am simtit pe doctor ca e un specialist,am avut incredere deplina in el si totul a decurs perfect.Curaj tuturor.
Îmi pare rău ca am ajuns sa citesc un asemenea articol pe un site care mi se părea chiar ok...... in mod cert exista si complicații ce pot sa apăra, ca si la oricare act medical dar de aici pana la a spune ca nu ai aceeași satisfacție legată de sarcina, dacă nu simți durerea in toate formele ei, mi se pare MULT. Ce, nu ești satisfacută ca ți-a mai rămas un dram de energie sa te bucuri cu iubitul tău de puiuț?!?! Curios..... A, si cine are o minima cultura medicală, știe ca analgezicului se administrează in functie de senzație: doare -se creste doza, pacienta experimentează o amorțirea a picioarelor- se reduce automat doza. Nu cred ca e cazul sa mai discutam de calitatea anestezistului si de faptul ca acest tip de analggezie tine si de cât de priceput e acesta.......
braun espocan, anestezie combinata spinala si epidurala este pt cezariana. celelalte sunt pt nastere normala. mai important de stiu este ca LA BRAUN PE SITE, daca le comandati direct, le gasiti LA JUMATATE DE PRET fara de farmacii!mie mi s-a parut incredibil adaosul din farmacii. ex dif de pret: site - 180 lei, farmacie 340 lei!!!!!!!
Pe mine ma sperie foarte tare gandul ca nu o sa mai simt picioarele. Sun o fire putin cam panicoasa. Va rog, cateva detalii legate de ce simti imediat dupa intepatura. Nu sunt insarcinata inca, dar imi fac temele in domeniu. Pupici, viitoare si actuale, mamici.
cred ca articolul nu este impartial. este bine sa incurajam nasterea naturala, dar nu sa ducem lucrurile la extrem, sau sa aruncam o imagine negativa asupra alegerii. experienta mea: am nascut la 39 5/7 cu epidurala si nu reget o clipa. in 3 saptamani, la o diferenta de 22 de luni ,o sa repet experienta si sper sa fie la fel de bine. nu eram f sigura ca vreau sa nasc fara anestezie, chestie de frica de durere si dorinta sa fac din acest eveniment o experienta frumoasa. asa ca optiunea de a avea epidurala, la nevoie, m-a asigurat mult. am ajuns la spital cu 5 dilatatie, lucrurile au evoluat bine, insa la 8 dilatatie mi-a spus , ei pana aici a fost oki, acum am nevoie de ajutor, slava Domnului ca avem mai multe optiuni decat mamele noastre. asa ca am avut epidurala si am reusit sa ma relaxez, astel incat, cand a venit timpul sa imping, in 20 min bebe Sofia a fost in bratele mele.e drept am cerut ca spre sfarsit sa se reduca doza de anastezic sa pot simti contractile mai bine si poate si faptul ca am fost determinata sa termin repede :) daca privim aceasta optiune ca un ajutor, nu ca o scuza sa nu mai trebuiasca sa mai facem mare lucru sau sa nu avem dureri deloc, parerea mea este ca nu trebuie sa ne fie rusine sa apelam la ea. f important este insa si experienta personalului medical cu aceasta metoda. oricare ar fi decizia voastra, sa fiti impacata cu ea, asta e cel mai important!
buna, eu am 2 copii un baietel de 2 ani si o fetita de 20 de zile ambii copii iam nascut normal dar cu programare la 38 de saptamani la primul copil am facut anestezie epidurala si tin sa va spun ca pe tot timpul travaliului am dormit m-a internat la 10 dimineata si la 12 si un sfert seara am nascut fara sa simt nici cea mai mica durere cand a venit ora sa nasc imi spunea doctorul cand trebuie sa imping avea un anapart ce masura contractiile si inima copilului. la al 2-lea copil am pornit la fel cu programare pentru declansarea nasterii la ora 11 ma internat si la 1 fara zece la pranz am nascut dar de data asta fara anestezie epidurala pentru ca imediat dupa ce mia pus perfuzie si supozitor pentru declansarea contractiilor au inceput durerile la cate un minut si in 2 ore am nascut nu a avut timp doctorul pentru anestezie dar durerile au fost groaznice. deci daca voi face si al treilea copil voi folosi sigur anestezie ca e mult mai usor. exista riscul de paralizie dar depinde de doctorul care o face tin sa va spun ca am nascut in grecia
Buna mamicilor, am si eu un baietel pe care l-am nascut normal cu ajutorul epiduralei (tin sa precizez ca a fost o nastere indusa). Am stat fara anestezie cam 6-7 ore in care dilatatia a fost de numai 2-3 cm cu dureri si contractii la fiecare 3min, apoi am ales epidurala(de foame si somn, pt ca travaliul a fost noaptea fara programare ;) )si de la epidurala pana la dilatatie de 10cm au fost numai 3 ore. Deci nu intotdeauna epidurala incetineste travaliul, si daca doc iti opreste epidurala inainte de a incepe sa impingi, vei simti cat de cat contractiile. Si apoi daca doc e bun(a), iti va spune cand ai o contractie ca sa poti impinge. Asa ca, este numai decizia voastra dragi mamici...
am o intrebare, ce fel de epidurala ati folosit. Am gasit in farmacii 4 tipuri. Voi de care ati folosit?-PERIFIX 451 SET ANESTEZIE EPIDURALA CONTINUA B. BRAUN-PERIFIX 750 SET ANESTEZIE EPIDURALA CONTINUA B. BRAUN-ESPOCAN SET ANESTEZIE COMBINATA SPINALA SI EPIDURALA B. BRAUN-PERIFIX 401 SET DE ANESTEZIE EPIDURALA
nu prea doare
buna .sunt o mama a trei copii toti i-am nascut prin cezariana cu anestezie epidurala la cele doua interventii nu am avut probleme ,dar dupa ce l-am nascut pe cel de-al treilea copil dupa anesteziea epidurala am ramas cu dereglare de vedere si in prezent fac diverse investigatii ca sa mi se depisteze ce nerv mi-a fost afectat la cap este foarte rau ametesc, tin sa precizez ca am nascut in italia.Deci nu e chiar o optiune buna anestezia epidurala mai bine daca este nevoie e anestezia totala si vorbiti inaite cu medicul anestezist despre ce tip de anestezie va face .
ma intreb: are si dezavantaje anestezia asta? :-?
nu sunt mamica... de fapt sunt barbat... am 23 de ani si am avut apendicita.. si mi s-a facut anetezie epidurala...am ramas cu dureri de cap.. si ma tin numai cu clamante...(desi a trecut aproape 2 saptamani de la interventie)si acum supriza... m-a luat si coloana.. aproape nu ma pot misca...
un salut calduros tuturor mamicilor:) citind comentariile nu m-am putu abtine sa nu vb si despre experienta mea la prima nastere: am optat pt epidurala si nu regret(nu stiu care e procedura la noi in Romania , dar unde locuiesc acum, functioneaza f bine. Nu am auzit cazuri in care sa nu aiba efect(doar daca e injectata prea tarziu s-au cantitate f mica) in practica se injecteaza o anestezie care NU DAUNEAZA COPILULUI , amelioreaza f mult durerile inainte si in timpul nasterii , recomandat de medicul meu anestezist a fost sa incep a injecta anestezia cand aveam dilatatia 7-8 . Singurul lucru care poate fi negativ este ca mama in momentul in care trebuie sa impinga in timpul nasterii , nu mai are senzatiile muschilor la fel(sunt amortiti nervii) dar daca ai o echipa care te ajuta e totul f bine. un alt aspect este si MEDICUL ANESTEZIST, trebuie sa fie f bun in meserie, pt ca in timp ce face injectia in spate poate intra cu acul mai mult decat e indicat si atunci
Buna,eu am nascut in Anglia cu epidural,si totul a fost ok si pt mine si pt bebe.Nu vad de ce ar trebui sa te supui unuei asemenea dureri cand exista o alternativa.Partea proasta este ca esti imobilizat la pat si ca totul dureaza mai mult decat ar dura fara epidural.Dar parerea mea este ca se merita.Nastere usoara la toate gravidele!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII