Obezitatea la copil: diagnostic, cauze, efecte și tratament
Tratată cu prea puțină atenție, greutatea excesivă a copilului trebuie să fie un prim semnal de alarmă pentru părinți. Studiile demonstrează că obezitatea copilului trebuie tratată cu foarte mare atenție, fiind un semnal de alarmă asupra sănătății copilului. Obezitatea în copilărie este deosebit de importantă pentru anumite motive, deoarece prezice dacă un copil va fi obez în viața adultă și este legată de alte complicații.
Obezitatea la copii poate avea consecințe serioase asupra sănătății lor pe termen lung. Copiii obezi sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta afecțiuni precum diabetul de tip 2, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și tulburări metabolice. De asemenea, obezitatea poate afecta dezvoltarea psihosocială a copilului, contribuind la stigmatizare, scăderea încrederii în sine și probleme de imagine corporală.
Fii un părinte responsabil și citește cum poti preveni obezitatea la copilul tau: despre diagnostic, cauze, efecte și tratament.
- veti citi:
Obezitatea in copilarie
Ce efecte pot apare?
Ce cauzeaza obezitatea la copil?
Cine este afectat de obezitate?
Obezitatea copilului in Romania
Cum este diagnosticata si tratata obezitatea ?
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Obezitatea la copil: diagnostic si tratament
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
Alimentatia sanatoasa a copilului
Forum si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa
Obezitatea in copilarie
Obezitatea inseamna a fi mult peste greutatea normala, pana la nivelul la care exista implicatii serioase asupra sanatatii.Obezitatea în copilărie este deosebit de importantă pentru anumite motive, deoarece prezice dacă un copil va fi obez în viața adultă și este legată de alte complicații. Studiile arată că există o corelație între obezitatea în copilărie și obezitatea în viața adultă. Copiii care sunt obezi în copilărie au un risc crescut de a rămâne obezi și în etapele ulterioare ale vieții lor.
Pe lângă riscul de obezitate pe termen lung, obezitatea în copilărie este asociată cu alte complicații de sănătate. Acestea pot include diabetul de tip 2, boli cardiace, hipertensiune arterială, dislipidemie (niveluri anormale ale grăsimilor din sânge) și tulburări respiratorii, precum apneea de somn. De asemenea, copiii obezi pot experimenta probleme de sănătate mintală și emoțională, cum ar fi scăderea stimei de sine, anxietatea și depresia.
Prevenirea obezității în copilărie este esențială pentru a proteja sănătatea și bunăstarea copilului. Este recomandat să se promoveze un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată. Limitarea consumului de alimente procesate și bogate în zaharuri și grăsimi, încurajarea consumului de fructe, legume și alimente sănătoase, precum și stimularea activității fizice prin jocuri și exerciții pot contribui la menținerea unei greutăți sănătoase și prevenirea obezității.
Este important ca părinții să fie modele pozitive și să încurajeze obiceiurile alimentare sănătoase și activitatea fizică în familie. De asemenea, consultați medicul pediatru pentru evaluarea și monitorizarea greutății copilului și pentru a primi recomandări și sfaturi personalizate în ceea ce privește nutriția și activitatea fizică adecvată pentru copilul dumneavoastră. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin sprijinul adecvat, putem contribui la prevenirea obezității și la promovarea sănătății copiilor noștri.
Ce efecte pot apare?
Pot apare probleme cu articulatiile si probleme osoase (precum alunecarea epifizei femurale, picioare deformate), o dereglare denumite hipertensiune craniana benigna, (cu dureri de cap si tulburari de vedere), hipoventilatie (ducand la ameteli si performante slabe in timpul zilei, sforait, infarct miocardic), boli ale vezicii biliare, sindrom de ovar polichistic, tensiune arteriala crescuta, niveluri inalte ale grasimilor in sange si diabet. Exista de asemenea si importante efecte psihologice care duc la o slaba incredere in sine.
Simptomele obezitatii incep de la oboseala, dureri de spate, dureri de cap, probleme articulare si tulburari de somn pana la probleme la scoala, dificultati emotionale si probleme psihologice.
Ce cauzeaza obezitatea la copil?
Obezitatea este cauzata de doi factori simpli - o dieta nesanatoasa (in mod tipic prea bogata in zaharuri si grasimi) si lipsa exercitiului fizic. Ocazional pot fi implicati si alti factori, spre exemplu un sindrom genetic rar numit Prader - Willi, cand exista probleme in controlarea senzatiei de foame. Hipotiroidismul si sindromul Cushing pot provoca obezitate.
Cine este afectat de obezitate?
Studiile efectuate in Europa releva faptul ca obezitatea este pe cale de a deveni o epidemie moderna.
In Marea Britanie, aproximativ 20% din copii sunt acum peste greutatea normala si 2,5 la suta sunt mult peste greutatea normala sau obezi. Cercetarile sugereaza ca problema principala este reprezentata de reducerea continua a exercitiilor fizice facute de copii. Multi copii peste greutatea normala au parinti ce se afla in aceeasi conditie - acest lucru denota faptul ca este vorba de un stil de viata al familiei.
Obezitatea copilului in Romania
În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. La nivel mondial, un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că din 1990 până în 2014 numărul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane, ajungând de la 31 la 41 de milioane de cazuri.
Această cifră reprezintă aproximativ 12% din totalul persoanelor care suferă de obezitate la nivel mondial – 350 de milioane de oameni. În întreaga lume se vorbeşte despre necesitatea implementării unor măsuri prin care să se încerce diminuarea acestui fenomen. Ţări precum Franţa, Belgia, Ungaria, Mexic şi, mai nou, Marea Britanie au introdus taxe generale pe zahăr, care se aplică băuturilor răcoritoare cu zahăr adăugat în compoziţie. Cum în general copiii sunt cei care consumă cel mai mult astfel de produse, se impune o educaţie sanitară atât a lor, cât şi a părinţilor acestora.
Cum este diagnosticata si tratata obezitatea ?
Pentru a verifica daca copilul dumneavoastra este obez trebuie calculat indexul de masa al corpului (IMC = BMI) prin urmatoarea formula: greutate (in kg) este impartita la inaltimea (in metri) la patrat .
Un IMC de 18.5 pana la 25 reprezinta o greutate normala, in timp ce o valoare cuprinsa intre 25 si 30 semnifica o greutate peste normal, iar indicele IMC de peste 30 indica o obezitate clara.
IMC (BMI) =
( kg/m² )greutatea in kilograme ----------------------- inaltimea in metri ²
Vorbiti cu doctorul si cereti ajutorul unui dietetician. Evitati sa incepeti imediat cu copilul o dieta agresiva. In locul acesteia incercati schimbari minore inspre o alimentatie sanatoasa pentru intreaga familie si implicati copilul in activitati fizice, sport.
Tintiti inspre cresterea cantitatii de fructe proaspete si vegetale (ar trebui sa constituie 5 portii pe zi) si reduceti aportul de grasimi. Incercati sa descoperiti ce gustari sanatoase le plac si stati impreuna la masa cel putin o data pe zi, pentru o hrana echilibrata. Vorbiti cu profesorii la scoala pentru a vedea ce se poate face acolo.
Pentru ca greutatea peste normal este de multe ori o problema familiala masurati indicele de greutatea normala pentru fiecare persoana din familie si incepeti sa faceti schimbari impreuna pentru un mod de viata mai sanatos.
Date statistice îngrijorătoare despre obezitatea copiilor in Romania
Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătăţii, cuprinse într-un studiu coordonat de OMS, şi în România obezitatea infantilă a devenit o problemă: un copil din patru cu vârsta de 8 ani este supraponderal sau obez.
"Aproximativ un sfert dintre subiecţii studiaţi sunt supraponderali sau obezi. Prevalenţa suprapoderalităţii (inclusiv obezitatea) la copiii de opt ani din România este de 26,75 la sută, iar prevalenţa obezităţii este de 11,6 la sută. La nivel european, prevalenţa supraponderalităţii (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de opt ani, conform raportului primei runde a studiului COSI, a variat între 19,3 la sută şi 49 la sută la băieţi şi 18,4 la sută - 42,5 la sută la fete. Prevalenţa subnutriţiei (inclusiv cea severă) în ţările participante la prima rundă este în general sub 2,5 la sută. Valori mai mari s-au înregistrat în Bulgaria şi Cehia (3,2 la sută)", se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte distribuţia stării de nutriţie pe sexe, la nivel naţional, aproximativ cinci la sută dintre fete şi acelaşi procent dintre băieţi au subnutriţie, iar subnutriţie severă prezintă aproximativ unu la sută. Procentul de fete normoponderale (71,1) este cu 5,9 mai mare faţă de procentul de băieţi normoponderali (65,2).
"Prevalenţa supraponderalităţii şi obezităţii la băieţi (29,8 la sută) este cu 6,1 la sută mai mare decât la fete (23,7 la sută). Prevalenţa obezităţii la băieţii de opt ani din România (15,03 la sută) este cu 6,79 la sută mai mare faţă de prevalenţa obezităţii la fetele de aceeaşi vârstă (8,24 la sută). Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalenţa excesului de greutate în Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de opt ani a variat între 22,1 la sută (Belgia) şi 49 la sută (Italia) la băieţi, iar la fete între 22,7 la sută (Belgia) şi 42,5 la sută (Italia)", se arată în comunicat.
Prevalenţa obezităţii se înscrie între următoarele limite: 7,5 la sută în Norvegia - 26,6 la sută în Italia la băieţi şi şase la sută în Norvegia - 17,3 la sută în Italia la fete. Prevalenţa subnutriţiei severe nu diferă semnificativ în funcţie de gradul de urbanizare (6,1 la sută în rural faţă de 4,2 la sută în urban şi 3,8 la sută în semi-urban).
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Obezitatea la copil este o problema foarte serioasa care trebuie tratata cu multa atentie. Parintii trebuie sa stie ca obezitatea in copilarie este asociata cu multe riscuri de sanatate, mai tarziu in viata.
Mancarea nu trebuie sa fie oferita copilului pe post de recompensa, divertisment sau pentru tratarea indispozitiei. Mamici, discutati cu bunicile care isi cresc nepotii - sa nu le ofere dulciuri si mancaruri favorite copilul pentru ca acest lucru nu este decat un cadou otravit. Citeste 10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau.
Foarte important: Consulta si verifica Tabelul indexului de masa corporala la copil si adolescent.
Obezitatea la copil: diagnostic si tratament
Tratata cu prea putina atentie, greutatea excesiva a copilului trebuie sa fie un prim semnal de alarma pentru parinti.
Studiile demostreaza ca, obezitatea copilului trebuie tratata cu foarte mare atentie, fiind un semnal de alarma asupra sanatatea copilului.
Obezitatea in copilarie este deosebit de importanta pentru anumite motive, prezice daca un copil va fi obez in viata adulta si este legata de alte complicatii. Citeste mai departe despre obezitatea la copil - cum este diagnosticata si cum este tratata.
Retete sanatoase si rapide pentru copii - peste 50 de retete delicioase si sanatoase pentru copii.
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
Trebuie sa recunoastem ca de fiecare data cand copilul vrea sa bea ceva racoritor, prefera o bautura dulce.
Ori un suc carbogazos de genul Fanta sau Cola ori alte combinatii colorate si dulci. Atat de dulci incat daca le gusti iti dau senzatia de voma, daca esti ne-obisnuit cu asemenea produse.In plus, deajuns sa arunci un ochi - in supermarket - spre cosul de cumparatori al unei femei care pare mamica. Are intotdeauna niste sticle de bauturi carbogazose.... pentru cei de acasa.
Dar de ce mai cumpara parintii astfel de bauturi nocive pentru copiii lor? Poate comoditatea si mai ales lipsa informatiei.Asa ca m-am gandit ce motive ar avea parintii sa mai cumpare pentru acasa astfel de bombe calorice, pline de coloranti si E-uri. Citeste cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau.
Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:
5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Forum si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa
autor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 5 comentarii
Bun articol.
Este adevarat ca obezitatea la copii este extrem de periculoasa, dar de multe ori sfatul dieteticianului nu rezolva problemele acestea..Si eu am o fetita cu probleme de greutate, capatate in mod deosebit in urma unor tratamente pentru laringita acuta, dar orice regim as aborda cu ea, nu da rezultate decat daca tin cont s de preferintle ai alimntare si incerc sa ma raportez la el ca sa nu o fac sa refuze dita pe care i-o pregatesc pentru saptamana in curs si asa ii fac si mai mult rau. Ar fi ideal sa putem sti alternative de diete care sa nu anemieze copiii si totodata sa dea rezultate sigure.
am nevoie urgent de nr. de mobil al dr. iuliana gherlan care lucreaza si la parhon va rog sa ma ajutati va multumesc!
va rog sa ma ajutati cu nr. de telefon al dr. Iuliana Gherlan de la spitalul parhon
Am o fetita de 5 anisori bolnavioara nu poate sa mearga are 26 de kg si 110 cm kinetoterapeutii ne recomanda sa slabim dar mu prea reusim poate sunt mamici care ma pot sfatuii.Eventual meniuri nutritionisti ,nu mai stiu ce sa fac..ajutor...
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII