Calendarul national de vaccinare 2012, intre reforma si controversa

Calendarul national de vaccinare 2012

Calendarul national de vaccinare 2012

  • Administrarea vaccinurilor, fie ca este vorba despre cele devenite deja uzuale, fie ca in discutie sunt vaccinuri mai noi, cu rezultate remarcabile, dar a caror confirmare nu este inca statornicita de timp si de suficiente studii facute de specialisti in domeniu, constituie o sursa de controversa permanenta, la nivel mondial.
Administrarea vaccinurilor, fie ca este vorba despre cele devenite deja uzuale, fie ca in discutie sunt vaccinuri mai noi, cu rezultate remarcabile, dar a caror confirmare nu este inca statornicita de timp si de suficiente studii facute de specialisti in domeniu, constituie o sursa de controversa permanenta, la nivel mondial . In virtutea modului in care este realizata educatia medicala intr-o zona sau alta a globului, dar si a felului in care circula informatiile despre vaccinuri, exista inca doua categorii distincte de persoane, pro, respectiv contra vaccinare, fiecare dintre ele avand argumente menite sa invalideze cealalta optiune. 

Dincolo de aceste optiuni, orice tara civilizata, cu un sistem de sanatate pus in slujba populatiei, isi are propriul calendar national de vaccinare, adoptat si modificat periodic, in functie de nevoile populatiei, dar si de noile descoperiri ale medicinei. Reforma medicala din Romania, desi se realizeaza cu pasi mici si dupa criterii a caror logica este adesea greu de  descifrat de catre omul obisnuit, adica de beneficiarul direct al serviciilor pe care ar trebui sa le asigure sistemul de sanatate finantat de buget, este unul dintre subiectele fierbinti ale societatii in care traim. 

Mai cititi si:

  • Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 10 intrebari frecvente si raspunsurile lor
  • Vaccinarea, mituri si ne-adevaruri
  • Problema vaccinurilor, desi nu pare sa constituie o prioritate nationala, naste si la noi controverse. Cele mai multe sunt insa legate nu atat de utilitatea / inutilitatea vreunei noi descoperiri stiintifice in domeniu, ci de plasarea responsabilitatii asupra vaccinarii gratuite si (teoretic) obligatorii de la o institutie la alta. In plus, luna de luna, parintii copiilor care trebuie vaccinati la anumite varste, se vad pusi in situatia de a alege intre o asteptare agasanta  sa vina vaccinurile gratuite si varianta mai linistitoare, dar si mai costisitoare, de a cumpara dozele respective de vaccin sau de a opta, tot contra cost, pentru o schema de vaccinare alternativa.

    Stirea care a generat si mai multe controverse este aceea ca incepand de la 1 iunie 2012, conform Calendarului national de vaccinare, vaccinurile care erau administrate gratuit in scoli la varsta de 7, 9, respectiv 14 ani, vor fi administrate individual, in cabinetele medicilor de familie, sarcina prezentarii la medic in acest scop fiind pusa in seama parintilor care trebuie sa-si imunizeze copiii. Daca pentru cei din sistem, aceasta schimbare este cat se poate de fireasca, avand anumite avantaje, mai ales de natura administrativa si economica, pentru multi dintre parinti, masura pare bulversanta, generand reactii care mai de care mai diverse...

     Vom reveni la boli de care nu am mai auzit de ani de zile, altele vor evolua de ne va lua ani de zile sa le dam de capat! (andacos )

     Ca majoritatea lucrurilor care se fac la noi, cred ca e un lucru facut in pripa si fara fundament . Personal nu cred e un lucru grozav, mai ales ca, asa cum ati spus si voi, sunt sigura ca vor ramane o groaza de copii nevaccinati. A explicat cineva pe ce baza s-a luat aceasta decizie?
    Nu cred ca ne putem compara cu "in alte parti", din pacate...
    (capra cu trei iezi )

     In Romania nepasarea si medicina dupa ureche nu ar fi recomandat aceasta masura. Sunt sigur ca un numar mare de copii va ramane nevaccinat. Desigur, parintii sunt raspunzatori... dar de ce o reglementare care priveste copiii nu este facuta in interesul copiilor, chiar daca asta ar insemna sa fie vaccinati la scoala, cu fundul pe catedra, in ora de matematica si sa primeasca toti cate o ciocolata? (Rufus )

    Totusi, exista si suficienti parinti care considera ca masura in sine este foarte buna , din mai multe puncte de vedere. Desigur, asta daca ne raportam la problema din perspectiva parintelui constient de necesitatea vaccinarii...

     Eu cred ca este o masura foarte buna pentru confortul copiilor. E mult mai ok sa fie vaccinati in intimitatea cabinetului medicului de familie, cu un parinte alaturi sa il incurajeze si sa ii dea incredere, decat 'cu turma' in clasa. (Laura25 )

     Eu zic ca e foarte bine asa, fiecare sa-si vaccineze copilul la medicul de familie /pediatru.
    Nici prin alte parti nu se vaccineaza copiii la scoala si nu sunt epidemii.
    (Cricor )

     Eu cred ca e mai bine sa fie copiii vaccinati la medicul de familie (sau pediatru) decat la scoala.
    Majoritatea vaccinurilor au conditii speciale de transport, unele se fac intr-un anume fel.
    Am clar mai multa incredere in medicul de familie decat in asistenta de la scoala, plus ca nu stiu cine (si cum) se ocupa de transportul pana la scoala .... mai multa incredere am in cei din sistemul sanitar.
    (sorana )

    Asa cum subliniam mai sus, modificarea in sine are avantaje si dezavantaje. Iar unii dintre parinti le constientizeaza foarte clar...

     Mie mi se pare corect ca parintele sa poata alege intre a vaccina copilul la scoala sau la medicul de familie. Nu e vorba de cum ne place ci de eficienta. In cazul in care parintii sunt interesati de vaccinari - aleg cum le place. Pentru copiii de care parintii nu se prea intereseaza, e mult mai sigur la scoala, in campanii. Putini medici de familie "alearga" dupa copii sa-i vaccineze. Un exemplu personal: de la varsta de 8 luni a copilului n-am mai trecut cu el pe la medicul lui de familie. Nici in zilele noastre (copilul in cauza face 7 ani) nu m-a intrebat nimeni de la circa daca e vaccinat sau nu. La scoala, pentru vaccinare se cere acordul parintilor si daca acestia doresc se completeaza si carnetul de vaccinari. In cazul refuzului, chiar se insista putin dar nu deranjant. Ma gandesc ca pentru marea masa este mai comod si mai sigur in scoala. (anya )

     Exista avantaje si dezavantaje, oricare ar fi metoda de vaccinare, la medic sau la scoala. Pentru parinti si medici era mai simplu si mai comod ca vaccinarea sa fie facuta la scoala. Pentru unii copii este benefica vaccinarea la medicul de familie/pediatru, cu parintele sau bunicul alaturi pentru incurajare si alinare durere. (CorinaDani )

    Dincolo de aceasta reglementare, privind modul (organizat sau nu) si locul in care se administreaza vaccinurile gratuite, modificarile in ceea ce priveste tipurile de vaccinuri administrate prin programul national de vaccinare sunt, de fapt, minime.

    Iata cum arata schema in vigoare de vaccinari nationale, valabila de la 1 iunie 2012, reglementata prin ordinul 272 din 26 martie 2012 (272/2012):

    Varsta recomandata Vaccinul Descrierea vaccinului Unde se administreaza vaccinul
    Primele 24 de ore de viata Hep B Vaccin impotriva hepatitei B In maternitate
    2-7 zile BCG Vaccin de tip Calmette Guerrin, impotriva tuberculozei In maternitate
    2 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Medicul de familie
    4 luni DTPa-VPI-Hib B-hepatitic B Medicul de familie
    6 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B Vaccin diftero-tetano-pertussis acelularpoliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B Medicul de familie
    12 luni DTPa-VPI-Hib, RRO Vaccin diftero-tetano-pertussis acelularpoliomielitic-Haemophilus B + Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion Medicul de familie
    4 ani** DTPa Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular Medicul de familie
    6 ani DTPa-VPI Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular + vaccin polio inactivat Medicul de familie
    7 ani RRO Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion Medicul de familie
    9 ani*** VPI Vaccin polio inactivat Medicul de familie
    14 ani dT Vaccin diftero-tetanic pentru adulti Medicul de familie
     

    **   Se realizeaza in anul 2012 pana la epuizarea stocurilor de vaccin existent in teritoriu.
    *** Se realizeaza pana in anul 2014.

    Raman, asadar, in continuare optionale si, desigur, administrabile contra cost pentru parintii care doresc sa-si imunizeze copiii, vaccinul impotriva infectiei cu Rotavirus, vaccinul impotriva Hepatitei A, vaccinul antipneumococic, vaccinul antivaricelos, pentru a da doar cateva exemple de vaccinuri care in sistemele de sanatate ale altor tari sunt prevazute ca vaccinuri obligatorii, gratuite.

    Pentru multi parinti, problema vaccinurilor ramane inca o nebuloasa , iar lipsa informarii, asociata cu aceasta incercare de responsabilizare a familiei in ceea ce priveste protejarea copiilor impotriva anumitor boli ar putea avea consecinte nefaste, cei mai afectati fiind, de fapt, singurii care nu au nicio vina in tot acest mecanism sanitaro-social  copiii.

    Desprecopii.com sustine informarea corecta a parintilor in ceea ce priveste vaccinarea. Afla mai multe despre acest subiect si exprima-ti opinia in legatura cu el in cadrul topicului dedicat acestui subiect .

    autor: redactor desprecopii.com Anamria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

    Sanatatea bebelusului (0-12 luni)

    Va recomandam sa mai cititi: Bebelusul la plimbare

    Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

    Parintii intreaba, parintii raspund!
    In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

    Clubul scutecelor (0-4 ani)
    Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

    Despre bebelus (0-12 luni), mai cititi pe site-ul nostru:

    Alaptarea - dosar complet

    Dezvoltarea nou-nascutului

    Somnul bebelusului (0-12 luni)

    Diversificarea si hranirea bebelusului

    Recuperarea mamei dupa nastere

    ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII