Vitaminele pentru copii: când sunt NECESARE și DE CE - sfatul medicului

Vitaminele pentru copii -  cand sunt necesare si de ce - sfatul medicului

Vitaminele pentru copii: când sunt NECESARE și DE CE - sfatul medicului

Orice părinte informat stie că o alimentatie sănătoasă si mai ales variată și echilibrată este esentială pentru sănătatea copilului. In mod teoretic, copilul isi ia dintr-o alimentatie perfectă toate vitaminele si nutrientii necesari unei cresteri armonioase si sănătoase. Nu-i asa?

 •   Dar ce facem când alimentatia copilului nu ii poate asigura toate vitaminele necesare creșterii armonioase? Iată CÂND sunt necesare copilului vitaminele, si DE CE.

- despre vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce, veti citi:
O alimentatie echilibrata si sanatoasa este cheia sanatatii copilului
Are nevoie copilul meu de suplimente de vitamine chiar daca mananca bine?
Ce fel de vitamine trebuie sa-I dau copilului meu?
Ar trebui sa-I dau copilului meu mai mult de o pastila cu multivitamine pe zi?
Care este necesarul zilnic de fier al copilului meu,  si care sunt cele mai bune surse?
Care este necesarul zilnic de zinc al copilului meu,  si care sunt cele mai bune surse?
Care este necesarul zilnic de vitamina D al copilului meu,  si care sunt cele mai bune surse?
Care este necesarul zilnic de vitamina A al copilului meu,  si care sunt cele mai bune surse?
Cum imi pot ajuta copilul sa primeasca mai multa vitamina C?
Despre sanatatea copilului merita citit si

O alimentatie echilibrata si sanatoasa este cheia sanatatii copilului

Orice parinte informat stie ca o alimentatie sanatoasa si mai ales variata si echilibrata este esentiala pentru sanatatea copilului. In mod teoretic, copilul isi ia dintr-o alimentatie perfecta toate vitaminele si nutrientii necesari unei cresteri armonioase si sanatoase. Nu-i asa?

Dar ... reusim sa asiguram copilului o alimentatie ca la carte? Iar daca ne straduim sa ii dam tot ce e mai bun si mai sanatos ... mananca el tot ce vrem noi, parintii?

Mananca exaxt atatea proteine de care are nevoie, exact atatea fructe cat sunt recomandate, atata spanac ca si Popeye, atatia morcovi cum vor medicii? Hmmm ....Nu prea....

Deci. Ce facem? Ei bine, daca copilul nu mananca bine, probabil ca are nevoie de un supliment de vitamine.

Are nevoie copilul meu de suplimente de vitamine chiar daca mananca bine?

Este posibil ca, copilul dvs. sa creasca si sa se dezvolte datorita caloriilor ingerate, dar s-ar putea ca echilibrul nutritional de care organismul sau are nevoie sa nu fie realizat.

Priviti piramida alimentelor si comparati-o cu dieta copilului dvs. Mananca el oare tot ceea ce trebuie din toate categoriile de alimente? Chiar daca refuza sa manance alimentele dintr-o singura categorie, nu-I faceti nici un rau daca ii veti da multivitamine. Astfel, va veti asigura ca primeste tot ceea ce are nevoie


Copilul poate creste foarte bine numai pe baza caloriilor din alimente, dar poate ca, numai din acestea, nu-si va asigura necesarul de elemente nutritive de care organismul sau are nevoie.

Administrarea dozei zilnice de multivitamine pentru copii, nu va determina niciodata “supradozarea” unei vitamine anume, chiar daca copilul si-a asigurat necesarul din vitamina respectiva prin intermediul alimentelor consumate in acea zi.

Ce fel de vitamine trebuie sa-I dau copilului meu?

Orice fel de multivitamine (care se mesteca sau sub forma de siropuri), daca insa copilul dvs. nu are nevoie de unele speciale. De exemplu, daca nu bea lapte sau nu mananca produse lactate, cautati multivitamine cu suplimente de calciu in ele. (Nota: aceste vitamine contin de obicei numai 15-20% din necesarul de calciu zilnic, asa ca, copilul dvs. va trebui sa-si completeze necesarul de calciu din alte surse, cum ar fi sucuri de citrice sau cereale imbogatite cu calciu ).

Ar trebui sa-I dau copilului meu mai mult de o pastila cu multivitamine pe zi daca a avut o perioada proasta in ceea ce priveste alimentatia?

Nu! Nu exista nici un motiv sa-I mariti doza zilnica recomandata ( de obicei, o pastiluta pe zi). Aceasta doza asigura necesarul de 100% pentru multe din vitaminele si mineralele de care are nevoie. Unii oameni cred ca  “putin” este bun, dar “mult” este grozav, spune Demory-Luce. Este un mod foarte gresit de a gandi.

Nu numai ca-I puteti face rau copilului, dandu-I prea mult fier, dar supradozarea unor vitamine poate impiedica absorbtia altora . Indiferent de cat de mult va veti stradui sa-I asigurati masa zilnica cu tot ceea ce are nevoie, in cele mai multe cazuri, copilul dvs. nu-si va asigura necesarul recomandat de alimente, din piramida alimentelor..

De exemplu, daca ii veti da copilului dvs. prea mult calciu, prin intermediul vitaminelor si al laptelui pe care il consuma, acest lucru va impiedica absorbtia fierului de catre organism, din alimentele pe care le consuma.

Va trebui sa-I dati copilului dvs. suplimente de multivitamine in perioada copilariei si a adolescentei. Continuati sa-I oferiti o mare varietate de alimente, dar faceti-va viata mai usoara amandurora si da-ti-I suplimente cu multivitamine.

Care este necesarul zilnic de fier al copilului meu,  si care sunt cele mai bune surse?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 8 ani au nevoie de 10 mg de fier zilnic. Fetele intre 11 si 14 ani au nevoie de 15 mg; baietii de aceeasi varsta au nevoie de 12 mg zilnic. Fierul este foarte important pentru dezvoltarea creierului. Organismul uman asimileaza cu usurinta fierul din produsele animale , cum ar fi carnea de vita. Dar asimilarea fierului din vegetale, cum ar fi spanacul sau cerealele se face mai greu. Pentru a-l ajuta, incercati ca dupa ce consumati aceste alimente, sa consumati si unele bogate in vitamina C, cum ar fi portocale, capsuni, ardei, papaya, broccoli, grapefruit, rosii, mango si cartofi.

Cititi cu atentie eticheta alimentelor. Daca se specifica faptul ca o portie asigura 100% din necesarul zilnic recomandat de fier, asta inseamna 18 mg. , care reprezinta doza zilnica necesara pentru un adult.

Iata cateva surse de fier:

  •   o jumatate de ceasca de cereale imbogatite contine 18 mg.
  •    o jumatate de ceasca de faina de ovaz imbogatita contine 6 mg.
  •      o jumatate de ceasca de spanac fiert contine 3 mg.
  •      o bucata de carne de marimea unui pachet de carti de joc contine 2 mg.
  •      un hamburrger de marime medie contine 2 mg.
  •      jumatate de piept de pui contine aproximativ 1 mg.
  •     un ou mare contine 6 mg.

Care este necesarul zilnic de zinc al copilului meu,  si care sunt cele mai bune surse?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 8 ani au nevoie de 10 mg de zinc zilnic. Fetele intre 9 si 14 ani au nevoie de 12 mg; baietii de aceeasi varsta au nevoie de 15 mg zilnic. Copiii care nu primesc suficient zinc, pot prezenta stagnari in crestere.

Iata cateva surse de zinc:

  •      o bucata de carne de marimea unui pachet de carti de joc contine intre 4 si 6 mg
  •     un hamburrger de marime medie contine 4 mg.
  •      o jumatate de ceasca de fasole fiarta contine 2 mg.
  •      un sfert de ceasca de nuci contine 1 mg.
  •     un sandwich cu ton contine 8 mg.
  •      o lingura cu unt de arahide contine 5 mg.
  •      o lingura cu seminte de floarea soarelui contine 5 mg.
  •      un galbenus de ou contine 4 mg.

Care este necesarul zilnic de vitamina D al copilului meu,  si care sunt cele mai bune surse?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 13 ani au nevoie de 200 UI (unitati internationale), sau echivalentul a 5 mg. zilnic. Vitamina D este numita si vitamina soarelui deoarece organismul uman o produce atunci cand pielea este expusa razelor soarelui. Dar copilul dvs. are nevoie zilnic de 200 UI din vitamina D, din surse alimentare, mai ales iarna. Vitamina D ajuta organismul in absorbtia mineralelor, cum ar fi calciul.

Iata cateva surse de vitamina A:

  •      o felie de somon de dimensiunea unui pachet de carti de joc contine 155 UI
  •      o ceasca cu lapte (gras, partial degresat sau degresat) contine 98 UI
  •      un galbenus de ou contine 90 UI
  •      o felie de branza contine 69 UI
  •      o lingurita cu margarina contine 34 UI

Care este necesarul zilnic de vitamina A al copilului meu,  si care sunt cele mai bune surse?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani au nevoie de 400 micrograme de vitamina A zilnic. Copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani au nevoie de 500 micrograme zilnic. Copiii cu varsta intre 7 si 10 ani au nevoie de 700 micrograme zilnic. Fetele cu varsta intre  si 14 ani au nevoie de 800 micrograme zilnic; baietii de aceeasi varsta au nevoie de 1000 micrograme zilnic. Vitamina A protejaza organismul impotriva infectiilor si chiar reduce riscul aparitiei cancerului sau al altor boli.

Aceasta vitamina este un catalizator implicat in maturizarea celulelor si a tesuturilor, in mod particular asigura sanatatea parului, unghiilor si pielii copilului dvs. Iar zvonurile legate de morcovi si alte alimente bogate in vitamina A, sunt adevarate : sunt esentiale pentru niste ochi sanatosi. In prezent, copilul dvs. isi poate asigura necesarul de vitamina A prin consumul de morcovi, toate legumele si fructele colorate in galben si portocaliu. 6 miligrame de betacaroten – care se gaseste intr-un morcov mare – sunt convertite in 2000 micrograme de vitamina A in organism.

(In timp ce prea multa vitamina A din produse de origine animala, cum ar fi ficatul, poate determina probleme de sanatate, este aproape imposibil sa supradozati vitamina A prin consumul de legume si fructe – de aceea nu va ingrijorati daca copilul dvs. mananca “prea multi” morcovi).

Iata cateva surse de vitamina A:

  •      un morcov de dimensiune medie contine cca 2000 mcg.
  •      O jumatate de ardei capia contine 339 mcg
  •      O jumatate de ceasca de cereale imbogatite contine intre 141 (Cheerios) si 250 mcg (Total)
  •     O ceasca de lapte imbogatit contine 139 mcg.
  •     Un ou contine cca 84 mcg.
  •     O jumatate de ardei verde contine cca 37 mcg.
  •     O felie de somon de dimensiunea unui pachet de carti de joc contine 11 mcg.

Cum imi pot ajuta copilul sa primeasca mai multa vitamina C?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani au nevoie de 15 mg. de vitamina C zilnic. Copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani au nevoie de 25 mg. zilnic. Copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani au nevoie de 45 mg. zilnic. Vitamina C ajuta la formarea celulelor rosii ale sangelui, la dezvoltarea oaselor si tesuturilor. De asemenea ajuta la intarirea gingiei si intareste vasele de sange, reducand invinetirea in cazul cazaturilor sau ranilor. Vitamina C ajuta la cicatrizarea ranilor, intarind sistemul imunitar si totodata previne aparitia infectiilor.

Nu in cele din urma, ajuta la producerea de colagen de catre organism, catalizeaza absorbtia fierului din alimente, mai ales din legume. Aceasta vitamina se gaseste in foarte multe alimente, de aceea deficienta ei este foarte rara.

Iata cateva surse de vitamina C:

  •      o jumatate de ardei capia contine 142 mg.
  •      o ceasca cu suc de portocale contine cca 100 mg
  •     o jumatate de papaya contine 94 mg.
  •     o portocala de dimensiune medie contine 70 mg
  •     o jumatate de ceasca cu broccoli contine 62 mg.
  •      5 capsuni intregi contin 51 mg.
  •      o jumatate de grapefruit contine 47 mg.
  •      un mango contine 16 mg.
  •      o jumatate de rosie contine 12 mg.
  •      o jumatate de ceasca cu spanac contine 9 mg.
  •      o jumatate de cartof copt contine 8 mg.

Citeste pe larg: DICTIONARUL VITAMINELOR - GHID COMPLET

Despre sanatatea copilului merita citit si

5 alimente care NU sunt sănătoase pentru copilul tău

5 alimente care NU sunt sănătoase pentru copilul tău

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in…

Obezitatea la vârste fragede: rolul părinților și reguli pentru a evita obezitatea copilului

Obezitatea la vârste fragede: rolul părinților și reguli pentru a evita obezitatea copilului

În prezent, Romania a ajuns pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă. Problema s-ar rezolva prin educaţie şi singura variantă este să faceţi…

Știi cât zahar conțin băuturile răcoritoare pe care le bea copilul tău? Despre pericolul ascuns pentru sănătate.

Știi cât zahar conțin băuturile răcoritoare pe care le bea copilul tău? Despre pericolul ascuns pentru sănătate.

Trebuie să recunoaștem că de fiecare dată când copilul dorește să bea ceva răcoritor, preferă o băutură dulce. Alegerea lui se…

 

 Forumuri de discutie ale parintilor - hai si tu

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...

autor: Desprecopii.com,
Realizat cu sfaturile dnei 
Medic pediatru Stefana Zamfir in CLuj.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2023

referinte: kidshealth.org, WEBMD, 
healthychild.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. LILIANA
    LILIANAtrimis la 22/11/2015

    E FFF BINE CE ATI SCRIS DESPRE FIECARE VITAMINA ,I-AM CITIT SI COPILULUI MEU SI AM SA-L MAI CITESC CA SA -MI ADUC AMINTE CE TREBUIE SA MANACE , MULTUMESC

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII