Sănătatea copilului este modelată în uter de gene și de alimentația mamei. Iată cât de important este să mănânci sănătos, dragă mami.

Sanatatea copilului este modelata in uter de gene si de alimentatia mamei. Iata cat de important este sa mananci sanatos draga mami.

Sănătatea copilului este modelată în uter de gene și de alimentația mamei. Iată cât de important este să mănânci sănătos, dragă mami.

Atunci când ținem pentru prima dată nou-născutul în brațe, ne imaginăm că este perfect sănătos. De fapt, sănătatea unui nou-născut este deja modelată de genele părinților și de... încă ceva - de alimentația mamei în timpul sarcinii.

Sănătatea copilului este modelată în uter de gene și de alimentația mamei. Iată cât de important este să mănânci sănătos, dragă mami!

in acest articol veti citi mai multe despre:
Dieta si greutatea mamelor sunt strans legate de greutatea copilului
Fetusii pot experimenta in uter gusturi si mirosuri
O dieta bogata in verdeturi poate ajuta la protejarea copilului impotriva cancerului
Femeile care au postit in timpul sarcinii au nascut prematur

O moștenire de sănătate: genele părinților și alimentația mamei în timpul sarcinii

Atunci când ținem pentru prima dată nou-născutul în brațe, ne imaginăm că este perfect sănătos. De fapt, nou-născuții au fost deja modelați de genele părinților și de un alt factor foarte important - alimentația mamei în timpul sarcinii.

Noile descoperiri științifice au dezvăluit că cele nouă luni petrecute în uter afectează profund sănătatea și echilibrul unui copil, chiar și la maturitate. Într-adevăr, multe dintre experiențele de zi cu zi ale unei femei însărcinate, alimentele și băuturile pe care le consumă, stresul și emoțiile trăite, exercițiile pe care le face și chiar munca pe care o întreprinde, sunt împărtășite într-un anumit mod copilului ei nenăscut.

Astfel de noi descoperiri pun un mare semn de întrebare asupra presupunerii noastre conform căreia principalele boli, de la boli de inimă la diabet și cancer, sunt cauzate de o combinație între gene nefavorabile și obiceiuri proaste ale adultului.

În realitate, există un al treilea factor de risc de care nu prea am ținut cont: experiențele noastre în uter, datorate stilului de viață pe care mamele noastre l-au urmat atunci când au fost însărcinate.

Descoperiri remarcabile sunt revelate de către Proiectul Viva, un studiu al Școlii Medicale Harvard, SUA, efectuat pe 21.670 de femei însărcinate, începând din anul 2000.

Citeste si Fatul catre mami: ma stresezi in fiecare zi. Despre stres si efectele sale asupra sanatatii bebelusului.

 

Dieta si greutatea mamelor sunt strans legate de greutatea copilului

Studiul arata ca alimentatia si greutatea mamelor sunt deosebit de importante in cresterea riscului unui copil de a deveni supraponderal. Aceasta corelatie persista si in anii de adolescenta ai copilului.

In comparatie cu adolescentii ale caror mame au castigat o greutate moderata in timpul sarcinii, adolescentii ale caror mame au castigat excesiv de mult in greutate in timpul sarcinii aveau mai multe sanse sa devina obezi.

De ce? O posibilitate de raspuns este aceea ca alegerile alimentare gresite, pe care le fac femeile in timpul sarcinii, pot influenta gusturile alimentare de mai tarziu ale copiilor lor.

Intr-un experiment cu soareci, publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie, Stephanie Bayol si colegii sai de la Colegiul Regal Veterinar, din Londra - Marea Britanie -  au descoperit ca mostenitorii mamelor care au fost hranite cu mancare nesanatoasa prezentau cu 95% mai multe sanse de a manca mai mult decat cei ale caror mame au consumat alimente sanatoase, consumand cu aproximativ o cincime mai multe calorii pe zi.

Fetusii pot experimenta in uter gusturi si mirosuri

Insa exista o parte pozitiva a acestui efect: o dieta buna poate preseta pe viata gusturile copilului pentru alimente sanatoase.

Cercetarile sugereaza ca fetusii umani pot experimenta in uter gusturi si mirosuri; pe la sapte luni, papilele gustative ale fatului sunt complet dezvoltate. Iar odata aparuti pe lume, bebelusii par sa prefere acele gusturi cunoscute deja.

Intr-un experiment din 2001, efectuat la Centrul Monell Chemical Senses, in Philadephia, unui grup de femei gravide i s-a cerut sa bea suc de morcov in timpul celui de-al treilea trimestru; un alt grup de femei insarcinate a baut apa.

alimentatie sarcina

Sase luni mai tarziu, copiilor acelor femei li s-a oferit cereale amestecate cu suc de morcov. Copiii ale caror mame au baut suc de morcov au consumat mai multe cereale cu aroma de morcov si s-a parut ca lor le-a placut gustul cerealelor mai mult decat celorlalti copii.

Si acesta este doar inceputul. Alimentele consumate de o femeie insarcinata pot infuenta si santatea pe termen lung a copilului ei.

In urma studiilor din cadrul Proiectului Viva, s-a constatat ca acei copilasi ale femeilor care au consumat un aport mai mare de vitamina D in timpul sarcinii, gasita in ficat, produse lactate si oua, erau mai putin predispusi sa arate semne premature de astm.

In plus, o alimentatie bogata in verdeturi poate ajuta la protejarea copilului impotriva cancerului.

Un test pe femelele de soareci gestante, efectuat de Universitatea de Stat din Oregon, a aratat ca puii acelor mame care au mancat in timpul sarcinii produse chimice derivate din legume crucifere, precum brocoli, varza si varza de bruxelles, au fost mai putin predispusi sa dezvolte cancer, chiar si atunci cand au fost expusi la un cancerigen cunoscut.

David Williams, cercetatorul principal, isi poate imagina o zi in care femeilor gravide li se va prescrie un supliment alimentar care le va proteja viitorii copilasi de cancer. “Nu este fictiune,” spune el. “Cred ca in aceasta directie ne indreptam.”

Cu siguranta, efectul opus – suferirea de malnuttritie in uter – prezinta pentru copii un pericol mai longeviv. Malnutritia este din ce in ce mai legata de boli precum atacurile de inima si diabetul de mai tarziu in viata. Acest fenomen a fost vazut pentru prima data la persoanele concepute in timpul foametei nazistilor din Olanda, in 1944, cand multe viitoare mamici au supravietuit cu numai 400-800 de calorii pe zi.

David Barker, un medic britanic care a initiat investigatii asupra corelatiilor dintre dietele mamelor si sanatatea copiilor, spune: “O explicatie este aceea ca fetusii fac tot ce se poate din resurse nepotrivite.”

Cand nutrientii sunt limitati, se redirectioneaza catre organele critice, creierul, si se departeaza de alte organe, precum inima si ficatul.”

El spune ca acest lucru pastreaza copilul in viata o scurta perioada de timp, insa factura pentru aceasta este primita mai tarziu, atunci cand inima, privata anterior, devine mult mai vulnerabila la boli.

“Dar eu cred ca asta nu e tot ce se intampla” continua Barker. “Cred ca, de fapt, fetusii iau indicii din mediul uterului si isi croiesc fiziologia in concordanta cu acestea. Ei se pregatesc pentru lumea pe care o vor intalni in afara uterului.”

Barker spune ca fatul isi regleaza metabolismul si alte procese in anticiparea mediului care il asteapta, fie ca vorbim de desertul din Etiopia sau de culoarele darnice ale unui supermarket de lux. Baza pentru predictiile fatului o reprezinta alimentele consumate de mama sa.

Efectele nocive ale nutritiei sarace in uter au fost facute chiar mai simple de cercetarea cu privire la efectele postului din timpul lunii sfinte a Ramadanului islamic.

Femeile care au postit in timpul sarcinii au nascut prematur

Femeile care au postit in timpul sarcinii, chiar daca invataturile islamice le permite optiunea de a se hrani normal, au dat nastere la copii veniti in lume prematur si cu greutati mai mici in momentul nasterii.

Alimentele din uter nu reprezinta cheia unica pentru sansele de viata ale unui copil. Exercitiul fizic poate avea, de asemenea, un efect vital asupra sanatatii viitoare a unui copil.

Conform unui studiu efectuat de Universitatea de Medicina si Biostiinte din Kansas, fetusii ale caror mame au efectuat exercitii aerobice moderat, cel putin de trei ori pe saptamana, au prezentat aceleasi beneficii ca si mamele lor, rate semnificativ mai mici a bolilor de inima si inimi care au raspuns mult mai sanatos la solicitarile fizice, comparativ cu fetusii ale caror mame nu au facut exercitii.

Acum, stiinta dezvaluie si modul in care starea psihologica a mamei poate afecta copilul. Nivelul de stres si depresie al unei mame insarcinate poate juca un rol crucial in influentarea dezvoltarii creierului si a sistemului nervos a copilului, poate chiar modeland modul in care el sau ea isi va gestiona propriile emotii mai tarziu in viata.

Cercetatorii de la Universitatea Columbia, din USA, au rugat mamele insarcinate sa faca teste de inteligenta in timp ce copiii lor nenascuti erau scanati. Ritmul cardiac al tuturor mamelor a crescut in timp ce incercau sa treaca testul.La femeile care erau deprimate sau anxioase, a crescut si ritmul cardiac al fetusilor.

Profesorul Caroline Monk, conducatorul cercetarii, spune: “Diferenta sugereaza ca acesti fetusi sunt deja mai sensibili la stres. S-ar putea datora faptului ca sistemul nervos al fetusilor este deja modelat de starile emotionale ale mamelor.”

Pe langa aceasta cercetare, Studiul National al Copiilor, din SUA, recruteaza 100.000 de femei insarcinate pentru a le urmari copiii dinainte de nastere, pana la varsta de 21 de ani, chestionand mamele in legatura cu obiceiurile lor in timpul sarcinii si luand probe din parul, sangele, saliva si urina lor si testand apa si praful din casele lor.

Ce alti factori surprinzatori ar putea influenta sanatatea copiilor din intreaga lume? In curand vom incepe sa descoperim.

Citeste si Sunt gravida - pot manca asta? 17 Intrebari si raspunsuri

Alimentatia in timpul sarcinii: ghid complet

Daca esii insarcinata si crezi ca poti manca cam tot ce se poate si oricat de mult, ei bine NU. Vechea idee conform careia viitoarea mama trebuie sa manance "pentru doi"- nu mai este valabila. Acum, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu cantitatea de alimente pe care le consumati.

Iata un ghid complet despre alimentatia in timpul sarcinii.

Sunt gravida, pot manca ...?

Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com  - cu aprobarea Dr. Daniela ter Horst ,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 

Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII