Alege să alăptezi. Despre tot ce am învățat eu despre alăptare, în sarcină - jurnal de sarcina

Alege sa alaptezi. Despre tot ce am invatat eu despre alaptare, in sarcina - jurnal de sarcina

Alege să alăptezi. Despre tot ce am învățat eu despre alăptare, în sarcină - jurnal de sarcina

Cand devin mămici, multe femei se tem că nu produc suficient lapte și renunță la alăptat chiar înainte să încerce. Trebuie însă să crezi în corpul tău. Femeile produc suficient lapte pentru bebeluși.

Cercetările arată că majoritatea femeilor renunță la alăptare în detimetrul înlocuitorilor de lapte matern. Nu se merită! Bucurați-vă de corpul vostru și de ce vă oferă el. Tot ce trebuie să faci este să nu renunți.

- vei citi:
Alăptarea se învață
Ce conține laptele matern spre deosebire de formulă?
Cum să produc mai mult lapte?
Semne distinctive de foame la bebeluși
Semne că bebelușul este bine hrănit
Cum se alăptează?
Înlocuitorii de lapte matern
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Jurnal de sarcina

- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii MarinaGeorgiana- material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii

Alăptarea se învață

Chiar dacă este un proces natural, la început alăptarea este dificilă, necesită efort. Poate dura până la 6-8 săptămâni să înțelegi modalitatea potrivită pentru tine și bebelușul tău. Important este să persiști. Poți apela chiar la un consultant în alăptare pentru a depăși momentul. Este normal ca mamele să aibă la început nevoie de sprijin.

Alăptarea nu este genetică! Nu există niciun motiv să crezi că nu poți alăpta, chiar dacă mama ta nu a făcut asta.

Discuțiile pozitive despre alăptare vă vor motiva să credeți mai mult în corpul vostru. Există însă numeroase bariere practice, emoționale și culturale pe care femeile trebuie să le depășească. De exemplu, multe persoane acuză alăptarea în public. În mass-media nu prea există susținere pentru alăptare, reclamele promovează mai mult formulele pentru sugari și hrănirea cu biberonul...

Insist mult pe alăptare deoarece cercetările arată că majoritatea femeilor renunță la alăptare în detimetrul înlocuitorilor de lapte matern. Nu se merită! Bucurați-vă de corpul vostru și de ce vă oferă el.

Am adunat aici o parte din notițele mele de la cursurile de alăptare susținute în cadrul Future Learn, o platformă de învățare socială cu expertiză (colaborează cu organizații și instituții academice de renume mondial). Iată de ce să alăptați!

Cel mai bun aliment posibil pe care un copil îl poate consuma este laptele matern. Laptele matern îi oferă bebelușului cel mai bun start în viață. El ajută la creșterea și dezvoltarea optimă a acestuia.
Alăptarea este recomandată până la minim 6 luni și poate continua până la 2 ani sau peste, împreună cu alimente complementare. De la vârsta de 6 luni, alimentația copilului trebuie diversificată, astfel încât să beneficieze de amestecul potrivit de substanțe nutritive.
Primul lapte pe care îl produce o mamă se numește colostru. Colostrulconstă într-un fluid gros, gălbui, care crește în cantități în primele 3-4 zile, în conformitate cu nevoile nou-născutului. Este bogat în proteine, vitamine și minerale. Nou-născuții au sisteme imunitare imature așa că prezintă un risc mare de infecție. Rolul colostrului este de a construi un sistem de apărare pentru nou-născut, prin urmare, o protecție imunitară vitală.
Laptele matern are avantaje imunologice (de protecție față de boli), nutriționale (se modifică în funcție de nevoile copilului; conține energie, proteine, carbohidrați, grăsimi, micronutrienți pentru o creștere normală, etc); avantaje pentru mamă (protejează împotriva hemoragiilor postpartum, depresiei postpartum, cancerelor ovariene și mamare, bolilor de inimă și diabetului de tip 2) cât și avantaje psihologice (alăptarea oferă copilului sentimentul de siguranță și susține sănătatea mintală a mamei și copilului; contactul piele pe piele, privitul ochi în ochi ajută foarte mult la construirea unei legătuări cu bebelușul tău). Prin conținutul acizilor grași, laptele matern promovează dezvoltarea creierului.

Ce conține laptele matern spre deosebire de formulă?

Constituenții laptelui matern care nu sunt prezenți în formulele pentru sugari: celule stem (constituie un sistem intern de reparare), imunoglobuline (pentru a preveni pătrunderea bacteriilor patogene), factori de creștere (favorizează creșterea intestinului); leucocite (distruge bacteriile); lactoferina (previne gastroenterita; ucide diverse bacterii, inclusiv E coli), ligozaharide (susțineți o microbiotă intestinală sănătoasă).

Cum să produc mai mult lapte?

Laptele depinde de cerere și ofertă. Cu cât o mamă alăptează mai des, cu atât este produs mai mult lapte. Mamele trebuie să se hrănească suficient de des pentru ca laptele să fie produs.

Semne distinctive de foame la bebeluși:

Bebelușii au nevoie să fie hrăniți la cerere. Semnele distinctive sunt: starea agitată, alertă, deschiderea guriței, strângerea pumnului.
Semnele de plinătate sunt: întoarcerea capului, închidrea guriței.
Important este să nu se pună presiune pe bebeluș să mănânce mai mult, altfel îi va fi afectat comportamentul alimentar.
În timp, părinții vor ajunge să recunoască indiciile bebelușilor săi când le este foame, când au nevoie de odihnă, confort sau când îi dor ceva. Totul se învață treptat. Un lucru important de menționat este că bebelușii care nu sunt schimbați, nu vor mânca din cauza sentimentului de discomfort.

Semne că bebelușul este bine hrănit

Există semne distinctive care îți arată dacă bebelușul este bine hrănit sau trebuie să îți faci griji. Acestea sunt: folosește minim 5 scutece în 24 de ore, are o culoare bună a pielii, face caca moale, crește în greutate și lungime. La început copilul va avea o mică pierdere în greutate, apoi va începe să consume în medie 150-200 ml lapte pe săptămână. Nu trebuie măsurată cantitatea de lapte matern, bebelușul se va desprinde natural de lângă sân când a ingerat cantitatea suficientă.
Unii sugari sunt expușii unui deficit de vitamina D, unele țări recomandând suplimentarea bebelușilor cu vitamina D (la mamele cu deficit).

Cum se alăptează?

Alăptarea eficientă se bazează în primul rând pe o bună poziționare la sân a sugarului.
Pentru o atașare eficientă a copilului la sân, capul și corpul ar trebui să fie în linie dreaptă. Năsucul bebelușului trebuie să ajungă până la mamelon (în paralel cu mamelonul). Apoi, se lasă capul bebelușului puțin pe spate, astfel încât zona de sub mamelon să ajungă la gurița lui. Asta îl va face pe bebeluș să își deschidă gurița. Când gurița este larg deschisă, trebuie să aduci ușor capul copilului spre sân, astfel încât să cuprindă cu gurița întregul mamelon.  Presiunea depusă de maxilar și limba sugarului comprimă țesutul mamar pentru eliberarea laptelui.
Contactul piele pe piele trebuie să aibă loc cât mai curând posibil după naștere. Acesta este esențial pentru că: declanșează hormonii de alăptare, reglează bătăile inimii și respirația, stimulează digestia, stimulează comportamente de alăptare, permite pielii sugarului să fie acoperită de bacterii protectoare de pe pielea mamei.
Părinții joacă un rol extrem de important în viața copiilor. Prezența părinților îi face să se simtă în siguranță, ceea ce eliberează oxitocină, hormon vital pentru dezvoltarea creierului.
În primele săptămâni, bebelușii au stomăcelul mic, prin urmare trebuie să se hrănească non-stop  pentru a crește. Ținerea bebelușului aproape de mamă îi permite acesteia să îl hrănească responsabil. Este indicat ca la început copilul să fie aproape de părinți (într-un pătuț lângă pat)

Înlocuitorii de lapte matern

Alăptarea este extrem de importantă, dar pentru mămicile care nu pot sau nu aleg să alăpteze, este de asemenea important să își hrănească copilul cu cele mai bune formule posibil. Din tot ce m-am documentat, formula este indicată doar persoanelor care, din varii motive nu pot alăpta. M-am gândit să scriu aici toate informațiile despre formule, în caz că cineva va avea nevoie. De asemenea, există femei care aleg să combine laptele matern cu formula. În acest caz, se evită folosirea formulei în primele 6-8 săptămâni deoarece poate duce la oprirea producției de lapte matern sau la diminuarea acesteia (pe principiul cerere – ofertă). De asemenea, este bine să începi cu o cantitatea mică de formulă. Țin să menționez faptul că laptele de vacă este prea diferit de laptele uman pentru a fi potrivit sugarilor, conținând mai puțini carbohidrați și niveluri mai scăzute dintr-o gamă de vitamine. Formula, chiar dacă conține lapte de vacă, este modificat astfel încât să imite laptele matern.
Conform documentației mele, este recomandată o formulă care conține o cantitate mai mică de proteine. Important este să folosiți lingura potrivită (cea care a venit la pachet) pentru a vă asigura că formula nu este prea concentrată. Se adaugă mai întâi apă și apoi pulberea. De asemenea, este important să nu adăugați nimic altceva, cum ar fi miere, zahăr, cereale sau biscuiți zdrobiți în sticlă. Cel mai important este să fii receptiv când îți hrănești copilul și să nu îl presezi să termine sticla.
La 6 luni este recomandat ca părinții să introducă o cană în viața copilului, pentru a elimina treptat sticlele până la vârsta de 12 luni. Conform unor cercetări, utilizarea prelungită a sticlelor este asociată cu un risc mai mare de supraponderalitate și obezitate alături de alte probleme, inclusiv cariile dentare, dificultăți de vorbire etc.
 
Mult succes la alăptat! Știu că practica diferă mult de teorie, dar o bună cunoaștere a întregului proces de alăptare poate fi de ajutor. Abia aștept să îmi hrănesc bebelușul!

Autor - MarinaGeorgiana, o mamica de la Desprecopii - publicat aici

► Citeste Esti in ultimele saptamani de sarcina? Iata ce trebuie sa stii pentru a incepe alaptarea corect


Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag

In burtica mamei: ce aude bebelusul
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima

Retardul de crestere intrauterina

Sapte pacate ale sarcinii

Principalele etape ale dezvoltarii fetale

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Noua luni... in mintea unui barbat

Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Dopul gelatinos

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Momente cheie in sarcina

Sarcina prelungita

Cand vine barza?

Calculul datei nasterii

Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII