Infertilitatea unui cuplu: situațiile care ar trebui să ingrijoreze
Un cuplu este considerat infertil daca dupa un an de contact sexual neprotejat, cu o frecventa rezonabila nu obtine o sarcina.
Infertilitatea este destul de frecventa afectand circa 10-15 % din cuplurile de varsta fertila. Acestea sunt situatiile care ar trebui sa ingrijoreze un cuuplu daca isi doreste un copil.
Cand este un cuplu considerat infertil?
Un cuplu este considerat infertil daca dupa un an de contact sexual neprotejat, cu o frecventa rezonabila nu obtine o sarcina.
Infertilitatea este destul de frecventa afectand circa 10-15 % din cuplurile de varsta fertila.
Probabilitatea unei sarcini la un cuplu sanatos este de 20-25 % pe luna, astfel ca dupa 3 luni aproximativ 50% din cupluri obtin o sarcina, 75% dupa 6 luni si mai mult de 85% dupa un an.
Se stie ca fertilitatea la femeie este legata de varsta si ea scade dupa 35 de ani si mai accelerat dupa 38, astfel ca amanarea obtinerii unei sarcini dupa aceasta varsta nu e de dorit.
Cauzele de infertilitate feminina sunt:
disfunctii ovulatorii
- acestea se manifesta cel mai frecvent prin tulburari ale ciclului menstrual acesta putind fi absent (amenoree) sau cu o frecventa neregulata; tot aici se incadreaza si sindromul ovarelor micropolichistice caracterizat printr-un aspect particular al ovarelor si tulburari endocrine ce duc la hiperandrogenism (hormoni de tip maculin in exces ce duc la pilozitate crescuta, acnee, obezitate) si anovulatie; antecedente de chimio sau radioterapie pentru diferite patologii neoplazice.
obstructie tubara
- apare cel mai frecvent dupa o boala inflamatorie pelvina (cauzata de infectii cu Chlamydia, Mycoplasme, gonococ sau alte boli cu transmitere sexuala de multe ori asimptomatice), dupa ligatuara bilaterala a trompelor sau dupa sarcini extrauterine tubare.
anomalii ale tractului genital
- absenta congenitala a uterului, a vaginului, sept uterin,sinechie uterina ; de asemenea prezenta fibroamelor uterine care deformeaza cavitatea uterina sau care prin localizarea si dimensiunea lor pot impiedica implantarea embrionului;
endometrioza
- care se manifesta cel mai frecvent prin dismenoree (menstruatie dureroasa).
► Pe larg Infertilitatea la femei - ghid și suport
Cauze de infertilitate masculina:
- anomalii ale productiei de sperma - anomalii genetice (prezente la 15% din pacientii cu azoospermie si la 5 % dintre cei cu oligoastenospermie severa), oreion in antecedente insotit de orhita urliana ce poate duce la atrofie testiculara, chimio sau radioterapie in antecedente.
- anomalii ale functiei spermatozoizilor - boli febrile intercurente acestea fiind temporare si nu afecteaza functia spermatica pe termen lung.
- obstructia ductelor spermatice - datorita unor antecedente de boli cu transmitere sexuala, fibroza chistica.
- disfunctii erectile care impiedica realizarea contactului sexual.
► Pe larg Infertlitatatea la barbati - GHID
Surse de informatii serioase despre fertilitate, comunitate de suport
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o compara in viata noastra !
Informatii importante despre fertilitate si infertilitate
Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Asteptand un ingeras in viata noastra !
autor: Dr. Liliana Lup - medic primar medicina de laborator - pentru Desprecopii.com 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
buna sunt delia si sotul meu are o problema de infertilitate si nu stim cauzele si am vrea stim cat near costa o fertilizare in vitro si tratamentele dar in primul rand trebuie sa facem analizele sa aflam cauzele si apoi sa vedem ce tratament trebe sa luam va multumim si am vrea sa ne raspundeti
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII