In săptămana 26 doctorul mi-a recomandat să fac testul de toleranță la glucoza. Iată cum decurge și ce sfaturi am pentru voi dragi graviduțe - jurnal de sarcină
La ultimul control ginecologic, domnul doctor mi-a recomandat ca in saptamana 26 de sarcina sa efectuez testul de toleranta la glucoza.
Deja mă panicasem putin, pentru că la prima sarcină, desi am avut o greutate supraponderala, primul medic nu mi-a recomandat acest test (probabil si din cauza pandemiei 2020).
- vei citi:
Ma stiam cu glicemia in parametri normali
Am baut 2 pahare de glucoza diluata cu apa
NU sunt despistata cu diabet gestational
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
- fragmente din jurnalul de sarcina al unei mamici din Comunitatea DC, milina89 - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii
Ma stiam cu glicemia in parametri normali
Desigur ca am citit tot felul de opinii despre acest test, desi ma stiam cu glicemia in parametri normali, am incercat ca timp de o saptamana inainte sa nu ma mai ating de dulciuri sau fainoase (mama mea a avut diabet zaharat 1 si ma ocupam de meniul ei special, deci cumva stiam ce presupune alimentatia unui diabetic). Zis si facut; insa nu stiu ce mi-a venit, dar fix inainte cu o seara de data testului, m-am apucat sa gatesc niste paste penne cu pui delicioase si mi-am pus in farfurie doar doua linguri si cu foarte multe legume fierte la abur. Am baut apa peste noapte, nu am dormit toata noaptea, simtindu-ma vinovata de faptul ca am mancat paste seara inainte de test.
Am baut 2 pahare de glucoza diluata cu apa
Luni dimineata ma prezint la clinica, arat recomandarea mediculu cu 75g de glucoza cum se administreaza. Mi se ia prima proba de glicemie pe nemancate (doar apa bausem) din vena (deci nu din deget, cum auzisem pe alocuri), imi iese 92,1; desi limita era de 92, doamnele asistente m-au asigurat ca este o glicemie foarte buna si ca nu am de ce sa imi fac griji. Dupa acest rezultat, imi da doamna asistenta sa beau 2 pahare de glucoza diluata cu apa; desi era buna si nu am simtit ca este exagerat de dulce, am preferat sa o beau lent, guri mici si dese pentru a nu mi se face rau. ESTE FOARTE IMPORTANT SA NU VERSI DUPA CE AI BAUT, ALTFEL SE ANULEAZA TESTAREA!
Dupa primul pahar savurat in tihna si lipsa de graba, la al doilea nu prea mai intra glucoza, asa ca am incetinit procesul de a o bea si a fost totul bine. Am mai stat putin pe scaun, dupa care mi-a luat proba de sange la o ora si apoi la a doua ora.
Nu stiu daca a ajutat, dar in acea dimineata intre intervalele de prelevare am baut apa guri mici si dese si am facut ture pe coridorul clinicii. Oricum, nu as fi putut sta pe un scaun tare atata timp fara sa ma misc. Iar apa am baut, pentru ca urina deja se colorase spre portoclaiu, semn de "insuficienta hidratare", asa ca trebuia sa recuperez.
NU sunt despistata cu diabet gestational
Desi mi s-a zis ca rezultatul testului mi se va da a doua zi, iata ca seara, undeva la ora 16:00 am accesat online site-ul clinicii si am vazut ca mi s-au afisat rezultatele.
Fericirea mea a fost ca NU sunt despistata cu diabet gestational, avand valori de aprox 150 (la 1 ora) si 83 (la a 2-a ora); cu alte cuvinte, glucoza s-a eliminat corespunzator.
Tind sa mentionez ca am glicemia de obicei intre 73-75, nici nu ma "omor" cu dulciurile, dar nici nu le refuz. In schimb, este foarte important de stiut ca NU doar dulciurile pot augmenta glicemia, ci si alte produse (acum imi vin in minte strugurii si fainoasele- stiind de la maica-mea ca trebuia sa ii prepar meniul de diabetic).
A doua zi dupa testul de toleranta, am mers la un alt set de analize recomandate de medicul ginecolog, printre care si glicemia care a avut ca rezultat 73. Deci ce vreau sa subliniez este faptul ca testul de toleranta la glucoza nu influenteaza alte testari ulterioare (de a doua zi, de exemplu). Acest aspect mi-a fost confirmat de catre doi medici: glucoza se elimina total sau partial, dar nu va influenta alte testari de sange sau de urina, decat daca sunt alte probleme medicale, dar nu pe cele uzuale. (ex.: sumar de urina, biochimie sedimentara).
Cam aceasta a fost prima si unica experienta la testul de toleranta la glucoza.
Ce vreau sa mai mentionez este ca nu conteaza cum arati (slabuta, grasuta, anemica, inalta, scunda, etc), ci conteaza nivelul de "Zahar" din sange acumulat si "setat" de catre alimentele pe care le mancam.
Ca sfat personal, inainte de testarea la toleranta de glucoza, este de preferat ca macar cu cateva zile inainte sa evitati orice aliment care poate creste glicemia.
Citeste detalii aici Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Autor - milina89, o mamica de la Desprecopii - publicat aici
Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA
► Citeste si Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.
Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.
Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:
Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag
In burtica mamei: ce aude bebelusul Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima
Retardul de crestere intrauterina
Sapte pacate ale sarcinii
Principalele etape ale dezvoltarii fetale
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
Noua luni... in mintea unui barbat
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
Dopul gelatinos
Ce culoare vor avea ochii bebelusului?
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani
Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)
Momente cheie in sarcina
Sarcina prelungita
Cand vine barza?
Calculul datei nasterii
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.
► Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Ianuarie 2023)
Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA
autor: o mamica de la Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII