Hidroterapia sau terapia cu apă

Hidroterapia sau terapia cu apa

Hidroterapia sau terapia cu apă

Terapia cu apa sau hidroterapia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Apa neutralizeaza efectele gravitatiei, ajutand copilul sa se miste cu mai putin efort. Hidroterapia imbunatateste functionarea plamanilor si fortifica extremitatile (brate, maini, picioare, degete).

Datorita efectelor sale benefice (incluzand cresterea mai rapida), hidroterapia ar trebui sa fie unul dintre adjuvantii obligatorii la tratamentele consacrate in tratarea bolilor ce tin de intarzierile de dezvoltare.

- vei citi:
Hidroterapia (terapia acvatica)
Terapia acvatica ajuta la indepartarea durerii
Terapia asistata cu animale
Alte terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale

Hidroterapia (terapia acvatica)

Aveti un copil care a fost diagnosticat cu  nevoi speciale, un copil care s-a nascut prematur, care a trecut printr-o terapie intensiva sau care este incadrat in categoria copiilor cu riscuri? Atunci hidroterapia ar putea constitui o solutie eficienta pentru diminuarea grijilor pe care vi le faceti in legatura cu progresul copilului, cu dezvoltarea lui armonioasa.

Dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale este o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru specialistii care studiaza cauzele care determina aceste  nevoi speciale. De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii care vin in sprijinul pacientilor, terapii menite sa contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestor persoane.

Terapia cu apa sau hidroterapia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Apa neutralizeaza efectele gravitatiei, ajutand copilul sa se miste cu mai putin efort. Hidroterapia imbunatateste functionarea plamanilor si fortifica extremitatile (brate, maini, picioare, degete). Datorita efectelor sale benefice (incluzand cresterea mai rapida), hidroterapia ar trebui sa fie unul dintre adjuvantii obligatorii la tratamentele consacrate in tratarea bolilor ce tin de intarzierile de dezvoltare.

Se stie ca orice copil nascut inainte de 37 de saptamani este expus unor astfel de inarzieri in ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Copiii nascuti intre 32 si 37 de saptamani (aproape prematuri) sunt predispusi la dificultati de invatare, odata ce incep scoala. Cei nascuti intre 23 si 28 de saptamani prezinta un risc crescut de dizabilitati care se vor manifesta de-a lungul intregii vieti, precum paralizia cerebrala.

Gemenii sau tripletii se nasc de multe ori inainte de termen, avand o greutate mai mica decat cea normala, ceea ce ii expune unui risc crescut de intarziere in dezvoltare. De altfel, greutatea mica la nastere este unul dintre factorii ce influenteaza dezvoltarea ulterioara a copilului.

Un alt factor care influenteaza dezvoltarea ulterioara a copilului este nasterea in sine. Orice trauma la nastere sau orice complicatie poate creste riscul de aparitie a unor probleme neuromotorii, precum hipotonia (tonusul muscular redus).

Faptul ca 85% din dezvoltarea creierului se produce in primii 3 ani de viata este relevant pentru oportunitatile pe care le poate oferi hidroterapia in dezvoltarea fizica si mentala. Scopurile trapiei acvatice pot fi variate, de la intarirea musculaturii, la coordonare, echilibru, constientizarea propriului corp, rezistenta etc. Apa reduce greutatea corpului cu pana la 90% si de aceea este mult mai usor ca unele exercitii sa fie efectuate in apa. Apa opune, de asemenea, o anumita rezistenta corpului, fandu-l sa-si imbunatateasca rezistenta.

De asemenea, terapia acvatica ajuta la indepartarea durerii

Datorita faptului ca apa incetineste anumite miscari, pentru un copil este mai usor sa raspunda schimbarilor de pozitie a organismului in timp ce lucreaza intr-o piscina. In plus, miscarea in apa presupune un anumit ritm care ajuta la dezvoltarea coordonarii miscarilor. Exercitiile in piscina pot fi efectuate si in echipa, dezvoltand deopotriva spiritul de independenta al copilului. Este dovedit stiintific faptul ca terapia acvatica este eficienta in tratarea dereglarilor de dezvoltare, a problemelor neuromotorii, a problemelor ortopedice si musculare, a deficientelor senzo-motorii, precum si in recuperarea dupa interventii chirurgicale sau alte traume fizice.

Terapia asistata cu animale

Se stie ca prietenia dintre animale si copii este un lucru natural. Animalele sunt tovarasi de joaca extraordinari si reusesc uneori sa ii invete pe copii lucruri pe care adultii nu reusesc. Pentru copiii cu dizabilitati, compania unui animal poate avea efecte extrem de benefice, cu atat mai mult cu cat acestor copii le este mai greu sa isi faca prieteni si sa comunice cu cei din jur... mai departe >>

Sfatul de la Desprecopii: cautati suport pe forumul special

Fiecare copil cu nevoi speciale este diferit si fiecare familie este unica insa exista probleme si ingrijorari care ii pot uni pe parinti.

In multe cazuri, parintii copiilor cu nevoi speciale au exeriente pe care si le pot impartasi. Pentru alti parinti, experienta prin care trec este coplesitoare si viitorul poate parea sumbru.  De aceea, cautati suport  - iar forumul special de la Desprecopii poate fi un instrument de suport, empatie si recomandari.

Va asteptam pe forumul special:  Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

Poate pentru ca intotdeauna exista o balanta, parintii cu copii cu nevoi speciale sunt mai flexibili si mai horatati ca alti parinti - pentru ca desigur, merita facut orice efort pentru a ne ajuta copiii sa isi atinga potentialul maxim. Nu uitati, nu sunteti singuri...

Alte terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale:

Terapia prin arta

Ce este hipoterapia?
Terapia prin muzica si dans
Terapia prin horticultura

Forumuri cu intrebari si raspunsuri medicale

autor: redactor  Desprecopii.com A.G.   Toate drepturile rezervate (c) 2021

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII