Stimularea ovariana a donatoarelor ovocitelor si sarcina rezultata dupa donare

Stimularea ovariana a donatoarelor ovocitelor

Stimularea ovariana a donatoarelor ovocitelor

  • Stimularea ovariana este un proces in care se administreaza hormoni pentru a incuraja productia de ovocite in ovare. In mod normal, acesti hormoni sunt produsi de catre oranism in cursul ciclului unei femei.

Stimularea ovariana a donatoarelor ovocitelor

Stimularea ovariana este un proces in care se administreaza hormoni pentru a incuraja productia de ovocite in ovare. In mod normal, acesti hormoni sunt produsi de catre oranism in cursul ciclului unei femei. Stimularea ovariana poate duce la crearea de numeroase ovocite, astfel incat ouale multiple pot fi recoltate de la donatoare.

Mai cititi si: Stimularea ovariana - cum decurge si ce riscuri are stimularea ovariana

Pregatirea primitoarei ovocitului

Endometrul (mucoasa uterului interiorul) este pregatit prin administrarea de hormon feminin estrogen, in doze care cresc gradual. Acesta este de obicei administrat fie pe cale orala, sau printr-un plasture aplicat pe piele. Progesteronul este administrat pentru a transforma endometrul, astfel incat acesta sa fie receptiv la un embrion. Progesteronul poate fi administrat prin vagin (ca un gel vaginal, supozitor, sau capsula), prin gura, sau prin injectarea intramusculara. Inainte de administrarea de estrogen, beneficiarelor care mai au inca cicluri menstruale le este administrata o gonadotrofina a hormonului de eliberare antagonist (GnRH-a), o molecula care blocheaza eliberarea unui hormon necesar pentru ovulatie normala. Aceasta elimina posibilitatea de functionare a ovarului destinatarului care afecteaza ciclul. Unele centre efectueaza o "mostra" a ciclului cu o biopsie endometriala pentru a se asigura ca endometrul s-a transformat inainte de a incepe procedura. inca o data, toti hormonii utilizati in mod artificial, in acest proces sunt hormoni naturali produsi de catre corpul unei femei.

Sincronizarea dintre donatoare si primitoare

Ciclurile donatoare si primitoare ar trebui sa fie sincronizate pentru donarea de ovocite s pentru ca implantarea embrionului sa reuseasca. Aceasta sincronizare de multe ori impune in primul rand stoparea ciclurilor menstruale la ambele femei. Dupa aceasta prima etapa, destinatoarea primeste medicamente (estrogeni, si mai tarziu progesteron), pentru a pregati uterul pentru implantarea embrionului. In acelasi timp, donatoarei i se administreaza o serie de medicamente (FSH si HCG, de asemenea, hormoni produsi de organism), pentru a stimula maturarea ovocitelor. Odata ce ovocitele sunt mature, acestea sunt extrase de catre medic si fertilizate cu sperma in laborator. Intrucat ciclurile donatoarei si a beneficiarei sunt sincronizate, acesti embrioni pot fi transferati la destinatara in scurt timp.

Mai cititi si: Fertilitatea – cum poate fi stimulata

Sprijinirea sarcinii cu hormoni

Dupa transferul de embrioni, destinatara continua tratamentul cu estrogen si progesteron pana cand prezenta sarcinii este dovedita. Testele de sarcina ar trebui programate dupa 14 zile de la data recuperarii ovocitului. Dupa un test de sarcina pozitiv, tratamentul cu estrogen si progesteron este continuat pana la 10 - 14 saptamani dupa donare, apoi fiind oprit.

Sarcina rezultata dupa donarea ovocitului

Rezultatul de sarcini, concepute cu ovocite donate este favorabil atunci cand destinatarele sunt analizate corespunzator si femeile care sunt considerate cu risc ridicat primesc consiliere adecvata in prealabil. Deoarece femeile care doneaza ovocitele sunt, in medie, tinere si sanatoase, si in implantare se utilizeaza mai mult decat un embrion, femeile care primesc ovocitele pot experimenta mai multe rate de natalitati (gemeni, tripleti, etc ). O nastere multipla devine de interes special atunci cand se ia in considerare impactul gestatie multiple asupra sanatatii materne, in special la femeile in varsta. Un studiu a fost facut pentru a evalua consecintele pe termen lung ale acestora, deoarece exista o preocupare in ceea ce priveste capacitatea femeilor in varsta de a hrani si ingriji copiii.

Rezumat

Donarea ovocitului a devenit o optiune extrem de succes pentru multe femei care au fost  considerate cazuri iremediabile de infertilitate. Deoarece procesul de donare a ovocitelor a devenit acceptat si recunoscut pe scara larga, numarul femeilor dispuse sa doneze ovocite a crescut. Destinatarele ovocitului sunt acum capabile sa experimenteze sarcina si nasterea, astfel incat nu se simt cu nimic mai diferite decat alte femei. Ne putem astepta ca donarea ovulului sa fie o optiune de tratament din ce in ce mai frecventa si de rutina pentru cuplurile infertile.

autor: redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2013
referinte: British Medical Journal 2012
 

Ce altceva mai putem face pentru a stimula fertilitatea?

Foarte multe, conform parerii expertilor, care cred ca niste schimbari simple ale stilului de viata  precum renuntarea la alcool si cafea  va pot imbunatati sansele de conceptie, ajutandu-va si sa nasteti un copil mai sanatos.Cititi neaparat: Fertilitatea  cum poate fi stimulata si  Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata dar si acest tratament special care a dat rezultate bune la multe membre ale comunitatii Desprecopii: Tratamentul Liviei impotriva sterilitatii

 Grupuri de suport si intelegere pe tema fertilitatii

Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.

Interesant de citit in continuare:

Mai cititi despre fertilitate si infertilitate

 Infertilitatea la femei

Infertilitatea la barbati

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Despre Conceperea unui copil sanatos:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII