Exercițiile Kegel: iată rolul lor in sarcina și naștere

Exercitiile Kegel - rolul lor in sarcina si nastere

Exercițiile Kegel: iată rolul lor in sarcina și naștere

Exercitiile Kegel sunt exercitii de intarire si tonifiere a muschilordin plafonul pelvin, intarind uterul si rectul. Ele sunt preferatele femeilor insarcinate deoarece pot usura semnificativ procesul travaliului si rapiditatea vindecarii dupa nastere. Exercitiile Kegel necesita un efort fizic foarte mic, pot fi efectuate usor si nu prezinta riscuri. Barbatii pot face si ei exercitiile Kegel pentru intarirea plafonului pelvin.

• Daca esti insarcinata sau ai mai fost insarcinata, este posibil sa observi o schimbare a muschilor pelvini. Greutatea bebelusului sau efortul depus in timpul travaliului si nasterii - isi pot pune amprenta asupra muschilor vaginali. 

- despre exercitiile Kegel: ce sunt, cum se fac si ce rol au in pregatirea pentru nastere, veti citi:
Ce sunt exercitiile Kegel?
Rolul exercitiilor Kegel
Ce sunt muschii din plafonul pelvin?
Cine risca o slabire a muschilor pelvini?
Factori care slabesc muschii pelvini:
Complicatiile slabirii muschilor pelvici
Cum sa incepi exercitiile Kegel
Cum se fac exercitiile Kegel
Incontinenta urinara in timpul sarcinii
Exercitiile Kegel: 4 avantaje la nastere
Pregatirea corpului pentru nastere
Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:
Forum despre nasteri

Daca esti insarcinata, poate ai observat o oarecare incontinenta urinara atunci cand razi sau tusesti. Nu trebuie sa te ingrijorati, deoarece exista exercitiile Kegel!

Ce sunt exercitiile Kegel?

Exercitiile Kegel au fost introduse in anii 1940 de catre medicul Arthur Kegel. El le-a recomandat aceste exercitii pacientelor sale femei dupa ce s-au plans de incontinenta dupa nastere. Exercitiile Kegel sunt acum punctul comun al tuturor exercitiilor din timpul sarcinii.

Exercitiile Kegel sunt usor de facut, aproape ca nu necesita vreun efort si efectuarea lor va poate asigura ca muschii pelvini raman puternici si sanatosi toata viata.

Rolul exercitiilor Kegel

Exercitiile Kegel au ca scop tonifierea muschilor din plafonul pelvin, intarind uterul si rectul. Ele sunt preferatele femeilor insarcinate deoarece pot usura semnificativ procesul travaliului si rapiditatea vindecarii dupa nastere. Exercitiile Kegel necesita un efort fizic foarte mic, pot fi efectuate usor si nu prezinta riscuri. Barbatii pot face si ei exercitiile Kegel pentru intarirea plafonului pelvin.

Ce sunt muschii din plafonul pelvin?

Desi poate nu va asteptati, muschii din plafonul pelvin sunt de fapt o parte importanta a structurii corpului. Aflati intre pubis si noada, muschii pelvini sunt alungiti ca niste curele. Ei sustin organele pelvine, ca intestinul gros, vezica, uterul si vaginul.

Exista doi muschi importanti ai plafonului pelvin, numite hamac si triunghi. Acesti doi muschi sunt cei pe care ii puneti in miscare in timpul exercițiilor Kegel.

Cine risca o slabire a muschilor pelvini?

Toti barbatii si toate femeile sunt expusi riscului de slabire a muschilor pelvini. Din acest motiv, orice persoana ar trebui sa faca in mod regulat aceste exercitii. Totusi, unele femei sunt expuse unui risc mai mare de slabire a muschilor pelvini.

Factori care slabesc muschii pelvini:

sarcina
nasterea vaginala
obezitatea
tusea cronica
operatiile chirurgicale pelvine
menopauza

Complicatiile slabirii muschilor pelvici

 

exercitii kegel

Dupa nastere, menopauza, sau dupa o interventie chirurgicala, multe femei sufera de o slabire a muschilor plafonului pelvin.

labirea acestor muschi este asociata cu mai multe complicatii, precum:

incontinenta urinara

reducerea sensibilitatii vaginale

prolaps uterin

Cum sa incepi exercitiile Kegel

Inainte de a deveni un maestru al exercitiilor Kegel, trebuie sa stiti unde sunt situati muschii pelvini. Este important sa va asigurati ca lucrati muschii potriviti, altfel puteti face mai mult rau decat bine. Medicul va poate ajuta sa identificati muschii pelvini daca va este greu.

Exista doua moduri de a identifica muschii pelvini:

Stati pe veceu si incercati sa opriti fluxul de urina. Daca puteti face asta, inseamna ca ati contractat muschii plafonului pelvin.

Intindeti-va pe podea si introduceti-va degetul in vagin. Strangeti ca si cum ati dori sa opriti urinarea. Daca simtiti o strangere in jurul degetului, inseamna ca ati determinat pozitia muschilor plafonului pelvin.

 Cititi:  Ameliorarea durerilor la nastere

Cum se fac exercitiile Kegel

Efectuarea unui exercitiu Kegel este foarte usoara. Dupa ce ati identificat muschii pelvini, trebuie doar sa-i contractati. Mentineti aceasta contractie pana numarand pana la trei, apoi relaxati muschii. Relaxati-i numarand pana la trei inainte de a continua. Aveti grija sa nu strangeti fesele, picioarele, sau muschii stomacului. Asta nu va va ajuta sa intariti muschii pelvini, de fapt ar putea mari presiunea asupra muschilor pelvini.

Cum sa deveniti maestru Kegel

Exersand in mod regulat, veti deveni in scurt timp experta in exercitiile Kegel. Este mai bine sa incepeti usor: exersati la inceput cinci minute zilnic, timp ce cateva zile pana cand sunteti gata sa mariti durata exercitiilor. Mariti treptat durata exercitiilor la 15 minute zilnic.

Puteti face exercitiile Kegel oriunde!

Partea cea mai buna a exercitiilor Kegel este ca le puteti face oriunde. Fie ca sunteti la dus, va uitati la un film, sau stati in fata calculatorului la serviciu, exercitiile Kegel va stau la dispozitie. Nu uitati sa le faceti in continuare si dupa ce se naste copilul, ca parte dintr-un program de fitness pe termen lung..

Incontinenta urinara in timpul sarcinii

Incontinenta urinara este definita ca eliminarea involuntara (necontrolata) de urina. Fara a fi o boala in sine, ea este mai degraba un simptom al unei afectiuni urinare, fiind cauzata de diversi factori care maresc presiunea abdominala. Desi cu ea se confrunta mai ales persoanele varstnice, incontinenta urinara este foarte des intalnita si in perioada sarcinii sau imediat dupa nastere.

Desi nu este ceva grav, este un fenomen neplacut, care starneste jena si disconfortul, adaugandu-se astfel la suita de fenomene neplacute ce insotesc adesea perioada sarcinii citeste pe larg despre incontineta urinara in timpul sarcinii aici. 

Exercitiile Kegel: 4 avantaje la nastere

Exercitiile Kegel, numite si exercitii pentru antrenarea muschilor pelvieni, ajuta la intarirea muschilor care sustin uterul, vezica urinara si intestinele. Exercitiile Kegel ajuta, de asemenea, la intarirea musculaturii vaginale.
Exercitiile Kegel au fost introduse in anii 1940 de catre medicul Arthur Kegel. El le-a recomandat aceste exercitii pacientelor sale femei dupa ce s-au plans de incontinenta dupa nastere. Exercitiile Kegel sunt acum punctul comun al tuturor exercitiilor din timpul sarcinii citeste in continuare despre avantajele exercitiilor Kegel in timpul nasterii.

Pregatirea corpului pentru nastere

Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.

Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere.

Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
N
asterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: dr. Anamaria Lupu, pentru Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. NELI
    NELItrimis la 7/9/2011

    interesant,merita incercat :)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII