OVULAȚIA: 6 moduri in care ovulația afectează femeile

Ovulatia: 6 moduri in care ovulatia afecteaza femeile

OVULAȚIA: 6 moduri in care ovulația afectează femeile

Mult timp s-a crezut că femeile reușesc să-și ascundă ovulația și ciclurile menstruale - cu alte cuvinte, că nimeni (în afară de noi și de persoanele de la care cumpărăm absorbante) nu poate spune când ovulăm sau când trecem prin perioadele lunare. Asta este în contrast cu multe animale care își expun fertilitatea chiar în mod deschis, de obicei ridicând un semnal de „Deschis pentru afaceri” deasupra cozii de fiecare dată când se ivește ocazia să conceapă un cățeluș/ o pisicuță/ un babuin/ orice. Oamenii sunt aparent mai discreți. Sau nu? 🤔💭

• Iată 6 moduri ciudate în care ovulația afectează femeile: 🌸🌙💁‍♀️

6 moduri ciudate in care ovulatia afecteaza femeile
Cum stii ca esti la ovulatie    
Aratam mai atractive pentru parteneri
Rosim imperceptibil
Devenim mai mirositoare pentru caini
Ne ingrijim mai mult
Partenerii nostri devin mai posesivi cu noi
Mirosul nostru poate deveni mai bun
Ovulatia este cheia fertilitatii unei femei
8 semne ale ovulatiei
Despre ovulatie pe larg:
Despre conceperea unui copil
Despre sindromul premenstrual si vorbele bunicii
Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici
 

Cum stii ca esti la ovulatie

Corpul femeii emite o multime de semnale despre ciclul de ovulatie - unele mai evidente decat altele. Si ce este amuzant este ca unele semnale sunt complet invizibile pentru oricine, inclusiv pentru noi insine. Acestea par a fi conduite evolutive fara prea mult impact asupra scenei de datare actuala. Dar exista si cateva care in mod sigur se observa si acestea pot fi cheia pentru a intelege cum corpul tau atrage tandretea.

Nu este ca si cum am face parada cu fertilitatea noastra, fara nicio fortare a imaginatiei. Intreaba persoana langa care te asezi in pat daca este atrasa de mirosul tau de bebelus si iti va raspunde fara indoiala ca nu (si probabil nu o sa mai vrea sa te vada din nou, pentru ca esti ciudata). Dar ovulatia are cateva efecte ciudate. Aici sunt numai sase dintre ele.

Aratam mai atractive pentru parteneri

Sa-l dam deoparte pe cel despre care am auzit cu totii: Aceste este unul dintre cele mai ciudate lucruri despre atractia umana, iar ideile din spatele acestei descoperiri contureaza modul in care intelegem imperecherea si sexul. Se dovedeste ca, la un nivel subliminal, barbatii (si femeile) pot de fapt sa detecteze femeile care ovuleaza (care sunt mai predispuse la conceptie daca fac sex) si sa le gaseasca mai atractive- in miros, glas si aspect- in timpul acestei perioade.

Este ceva cu totul normal din perspectiva evolutiva, dar nu suntem inca total siguri cum se intampla asta. Un studiu celebru a descperit ca barbatii au estimat mirosul transpiratiei femeilor la ovulatie ca fiind mai dulce si mai atractiv decat cel al femeilor care nu aveau ovulatie. Alte studii au cuplat fotografii si inregistrari ale femeilor avand ciclul menstrual si le-au aratat fanților (barbati afemeiati)- care, din nou, le-au perceput pe cele care aveau ovulatie ca pe un dangăt de knockout.

Rosim imperceptibil

Un studiu publicat saptamana asta in Science a descoperit ceva foarte interesant intr-adevar: rosim mai mult in timpul ovulatiei, dar nu intr-un mod in care poate vedea oricine sau care se poate observa. Este practic un semnal pe care nu il poate vedea nimeni. Cat de ciudat si nefolositor poate fi asta?

Se constata ca in timpul ovulatiei roseata pielii noastre se schimba. Nu surprinzator, se considera ca un fund rosu stralucitor este un semn de ovulatie in familia babuinilor. Dar schimbarea este atat de subtila, cu mult mai rafinata decat rujul MAC pe care ai cheltuit de departe mult prea mult, incat ochiul uman nu este destul de delicat ca sa o detecteze. Noi ridicam pur si simplu stegulete rosii care sunt invizibile ochiului liber. (Temperatura corpului nostru creste si ea in timpul ovulatiei, deci este un fel de produs secundar minuscul al acesteia).

Devenim mai mirositoare pentru caini

Mirosul nostru nu devine mai strident doar pentru oamenii de sex opus, ci se constata, de asemenea, ca si alte animale sunt curioase in legatura cu el- si ele sunt probabil de departe mai constiente de ceea ce inseamna acesta. Este normal ca femeilor din perioada ovulatiei sa li se ceara sa evite lucruri precum scufundatul in ape cu rechini, insa ovulatia in sine este de asemenea atractiva in special si pentru caini.

Cainii sunt exceptional de sensibili la mirosul ovulatiei noastre: este dovedit ca ei pot chiar sa detecteze cancerul ovarian intr-un stadiu fenomenal de incipient. Avand asta in minte, nu este prea surprinzator ca ei pot detecta si ovulatia in sine si tind sa isi prelungeasca obiceiul de a adulmeca cu mult mai mult in timpul acelei perioade. Capul drept intre picioare. Yay!

Ne ingrijim mai mult

Asta este ceva amuzant. Fertilitatea nu tine doar de cum mirosim sau cum aratam pentru altii; ea tine si de cum ne tratam pe noi insine. Un studiu din 2006 a aratat ca in timpul fazei fertile de ovulatie femeile se imbraca mai cu atentie si petrec mai mult timp alegandu-si hainele. Este ceea ce se cheama, la moda, obiceiul de ornamentare, si are sens. Este un motiv evolutiv pentru noi sa ne aranjam mai atent cand corpurile noastre sunt gata sa fie impregnate.

Partenerii nostri devin mai posesivi cu noi

Acelasi studiu a observat, de asemenea, ca predispozitia de a purta rochii nastrusnice in perioada ovulatiei este legata de ceea ce se cheama „obiceiul de retinere” a partenerilor nostr i- cunoscut ca si incercarea de a-ti pastra partenerul prin orice mijloace posibile. Cum suntem sexy si aranjate, ei devin posesivi si vor sa ramanem in preajma lor, probabil deoarece detecteaza semnalele pe care le expunem („Vreau copil, solicit doritori”).

Deci data viitoare cand te miri ca partenerul tau este ciudat de innebunit, iar tu nu te poti opri din a-ti vopsi unghiile, da vina pe creatorul copilului.

Mirosul nostru poate deveni mai bun

Cateva dintre semnele de fertilitate ale ovulatiei par destul de directe. De exemplu, vocea noastra devine putin mai ridicata ca raspuns la schimbarile hormonale, iar soldurile ni se balanseaza mai mult in timp ce mergem. Ambele sunt destul de usor de perceput ca semne sexy. Dar mirosul ni se ascute si el cand suntem la punctul culminant al perioadei fertile. Ce naiba se intampla?

Un studiu din 2013 a descoperit ca femeile care sunt fertile pot avea un simt al mirosului mai ascutit, nu doar pentru parfumurile de mosc, masculine (gandeste-te la condimente tari si transpiratie masculina), ci pentru parfumuri in general. Nu este chiar un caz general valabil, dar se pare ca pentru unele femei, actiunea de a trece in starea copilului atrage o constientizare accentuata a lumii din jurul lor. De ce se intampla asta, totusi, ramane un mister. Probabil o perspectiva mai aprofundata asupra imprejurimilor presupune ca doamnele care ovuleaza pot avea o judecata mai buna in ceea ce priveste un partener- fara a deveni licentioase, orbite de bicepsii lui si ignorand steagul rosu strident al unei rele respiratii, de exemplu. 

Ovulatia este cheia fertilitatii unei femei

Daca esti ca majoritatea femeilor, ovulezi o data pe luna, eliberand un ovul (sau doua) din ovare. Acesta, daca este fertilizat  de un spermatozoid, va deveni un bebelus.

Sansa cea mai mare de a ramane insarcinata este in intervalul cuprins intre o zi inaintea pana la cateva zile dupa ovulatie. 

Deci, cel mai important lucru este sa stii exact in ce zi ovulezi. Vezi aici Calculator fertilitate: calculeaza zilele cand poti ramane insarcinata


8 semne ale ovulatiei

Ovulatia este acel miracol feminin care se intampla in fiecare luna, la femeile care nu au ajuns inca la menopauza. Practic, zilele in care se intampla ovulatia, marcheaza semnalul cand femeia poate procrea - cu ajutorul desigur - al unui spermatozoid viteaz.

In fiecare luna, un ou (ovul) se maturizeaza in interiorul ovarelor tale si apoi se deplaseaza in tubul falopian, spre uter.

Pentru a avea sansa unei sarcini, trebuie sa activitate sexuala in perioda 1-2 zile inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta.

Celulele spermei, spermatozoizii pot trai pana la 2-3 zile dar un ovul traieste doar 24 de ore dupa ovulatie - daca desigur, nu se intampla fertilizarea citeste mai departe 8 semne ale ovulatiei.

Despre ovulatie pe larg:

Cu falsitate despre fertilitate
Fertilitatea: varsta ideala, fereastra fertila, mituri si trucuri pentru conceperea unui copil
Inseminarea intrauterina cu ajutorul Berzei (video)
Cum stiu cand ovulez?
Hormonii influenteaza viata sexuala a femeilor
Daca vrei ca barza sa iti aduca un baietel - ce trebuie sa mananci
Daca vrei ca barza sa iti aduca o fetita - ce trebuie sa mananci  

Despre conceperea unui copil, va recomandam sa cititi neaparat :)

Trei secrete esentiale ca sa ramai insarcinata 
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil 
Dupa cate luni de incercari ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate? 
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani 
Sarcina dupa un avort: cat de curand? 
Incercarea de a concepe un copil: cum sa scapati de tensiunea ei 
Placerea sexului si sansa de a concepe un copil 
Pot ramane insarcinata daca ...? 
Ovulatia si calculul ovulatiei 

Despre sindromul premenstrual si vorbele bunicii

”Draga mamii, ii vedea tu cum toate te-or durea de la o varsta”, spunea sfatoasă bunica, la o varsta care ei ii permitea sa dea sfaturi intelepte despre orice si mie imi permitea sa-mi intre pe-o ureche si sa iasa, rapid, pe cealalta ...

Refuz să dau vina pe orice vârstă, care e, nu-i așa, doar un număr. Dar atunci, nu știu din ce motiv, treptele sunt mai înalte, junghiurile mai ascuțite, migrenele mai dese, schimbările vremii mai predictibile.În acest context, nici ciclul menstrual nu mai e ce-a fost.

Dacă odată știam pur și simplu că există, că-i acolo cu un scop și că trece după un pachet de tampoane și câteva zile de abstinență, ”de la o vârstă” (nu există cuvinte pe care să le detest mai mult decât pe astea) întreaga viață devine un mare, abundent, capricios ciclu menstrual. Nu mai sunt fazele firești, dacă mă întrebi pe mine.

Există sindromul premenstrual clasic, sindromul ciclului propriu-zis, sindromul postmenstrual, sindromul intermenstrual și o mie de alte sindroame fără niciun nume.... mai departe  

Vrei sa devii mamica? Vino alaturi de noi

Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.

autor: echipa redactionala Desprecopii.com  - 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ovulatie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII