Probleme ale trompelor uterine - disfuncțiile trompelor uterine
Majoritatea femeilor nu stiu exact care este starea trompelor uterine decat atunci cand se supun unor investigatii pentru infertilitate. Si, din pacate, disfunctiile trompelor uterine reprezinta o cauza frecventa a infertilitatii.
vei citi:
Disfunctiile trompelor uterine reprezinta o cauza frecventa a infertilitatii
Cauzele problemelor trompelor uterine
Despre infertilitatea la femei
Care sunt sursele de informatii credibile?
Disfunctiile trompelor uterine reprezinta o cauza frecventa a infertilitatii
Distrugerea fimbriei (un tesut care face legatura dintre ovare si trompele uterine) poate sa reduca capacitatea acestora de a transporta ovulul in canalul falopian. Aderenta din jurul canalului poate sa il denatureze sau sa ii reduca mobilitatea, afectandu-i astfel capacitatea de a transporta ovulul.
Deteriorarea celulelor mucoasei canalului poate impiedica sperma sa ajunga la ovul, reducand astfel sansa de fertilizare. Blocarea canalului poate impiedica sperma sa ajunga la ovul, precum si ovulul fecundat sa ajunga in uter, marind riscul de sarcina ectopica. Blocarea trompelor poate fi proximala sau distala. In primul caz, blocajul este situat aproape de uter, in timp ce in al doilea caz se situeaza langa fimbrie.
Majoritatea femeilor nu stiu exact care este starea trompelor uterine decat atunci cand se supun unor investigatii pentru infertilitate. Totusi, unele dintre ele pot avea dureri severe in timpul menstruatiei, cicluri neregulate sau rare, dureri pelvine cronice si o anumita sensibilitate.
Frecventa problemelor la trompele uterine este de aprox: 15 - 25%
Cauzele problemelor trompelor uterine
Infectiile - aceasta este cea mai comuna cauza a disfunctiilor trompelor uterine, mai ales daca infectia este netratata sau este tratata in mod necorespunzator.
infectii pelvine anterioare
boli cu transmitere sexuala precum chlamidia si gonoreea
prezenta steriletului poate genera infectii in uter care se pot raspandi spre trompele uterine
raspandirea unor infectii ale organelor interne precum apendicita sau infectii ale intestinelor
infectii in urma unui avort sau a pierderii unei sarcini.
Interventiile chirurgicale - orice interventie care are legatura cu canalele falopiene, cu ovarele sau cu uterul poate cauza probleme. Uneori si alte interventii abdominale pot avea efecte negative.
Sarcini ectopice anterioare - trompele uterine sunt afectate de o sarcina ectopica anterioara.
Anomalii congenitale - de obicei se materializeaza prin lipsa sau prin subdezvoltarea trompelor.
Endometrioza - poate sa provoace cicatrice, conducand, in cazurile mai grave, la blocarea trompelor.
Hidrosalpinxul - este denumirea folosita atunci cand canalul falopian este blocat, dilatat, umplut cu lichid. Hidrosalpinxul este de obicei cauzat de infectii pelvine anterioare. In putine cazuri, fertilitatea poate fi redata prin deschiderea chirurgicala a canalului. Totusi, in majoritatea cazurilor se recomanda tratamente FIV. Conform studiilor, se pare ca hidrosalpinxul reduce rata de reusita a FIV si creste riscul de avort spontan. De aceea, numerosi medici recomanda indepartarea sau ocluzia hidrosalpinxului inainte de inceperea tratamentului FIV.
Despre infertilitatea la femei mai cititi:
Fertilitatea scade odată cu avansarea în vârstă
Decizia de a avea copii la o varsta inaintata a devenit un obicei comun in societatile dezvoltate din mai multe motive, multe cupluri preferand sa isi creasca copiii abia dupa ce au o relatie stabila si o anumita siguranta financiara... Mai departe>>
Care sunt sursele de informatii credibile?
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !
Mai cititi despre fertilitate si infertilitate
- Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
- Viitorul tratamentelor de fertilitate
- Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
- Stresul si infertilitatea sunt legate
- Infertilitatea de cuplu
- Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
- Despre infertilitate
- Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
- Infertilitatea secundara
- Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
- Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
- Stresul si infertilitatea
autor: Desprecopii.com , Redactor: Ana Maria Ghiban, Referinte British Medical Journal si WebMD
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
mi-am facut toate testele si eu si sotul meu si mie mi-au zis specialistii k am trompele mai sus cu 4cm.dumneavoastra ce-mi puteti recomanda?in acest caz
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII