Ce se intampla in corpul unei femei in timpul ovulației și ce semne are - sfaturi super utile dacă vrei să rămai insarcinată

Ce se intampla in corpul unei femei in timpul ovulatiei si ce semne are - sfaturi super utile daca vrei sa ramai insarcinata

Ce se intampla in corpul unei femei in timpul ovulației și ce semne are - sfaturi super utile dacă vrei să rămai insarcinată

Indiferent dacă încerci să rămâi însărcinată sau încerci să eviți o sarcină, a fi capabilă să identifici fereastra fertilă și ziua ovulației este secretul pentru o planificare familială eficientă.

Și, cu toate că probabil știi deja că procesul tinde să aibă loc la mijlocul ciclului, este posibil să nu știi exact cât durează ovulația și ce se întâmplă cu corpul tău în timpul ovulației. Din acest motiv, îți recomandăm sa citești în continuare articolul...

Vei citi:
Cât durează ovulația?
Ce se întâmplă cu corpul tău în timpul ovulației?
Monitorizarea ovulației
Care sunt cele mai frecvente simptome ale ovulației?
De unde știi când s-a terminat ovulația?

Cât durează ovulația?

Procesul din jurul ovulației durează aproximativ 24-36 de ore. Apare de obicei o dată între zilele 6-21 ale ciclului menstrual. În cazuri rare, este posibil să ovulezi de mai multe ori într-un singur ciclu.

Ce se întâmplă cu corpul tău în timpul ovulației?

Procesul care înconjoară ovulația începe atunci când o creștere a hormonului luteinizant (LH) determină ruperea unui folicul ovarian, ducând la eliberarea unui ovul matur în trompele uterine.

După eliberare, ovulul are la dispoziție între 12-24 de ore pentru a fi fertilizat de un spermatozoid. Dacă nu este fertilizat, se dezintegrează și se varsă de-a lungul mucoasei uterine în timpul perioadei menstruale. Dacă ovulul este fertilizat de un spermatozoid, poate duce la sarcină.

Indiferent de momentul în care ovulezi, hormonii tăi sexuali urmează o cale previzibilă înainte de ovulație. De exemplu, estrogenul crește de obicei în trei până la cinci zile care au precedat ovulația. Hormonul luteinizant (LH) crește, de asemenea, cu 24-36 de ore înainte de ovulație și atinge apogeul cu aproximativ 10-12 ore înainte de ovulație.

Modificările acestor doi hormoni sunt cele care cauzează ovulația. Prin urmare, nivelurile hormonale sunt unul dintre cele mai precise și fundamentale semne ale ovulației pe care le poți urmări. Deoarece fereastra ta fertilă începe de obicei când nivelul de estrogen crește și atinge vârful în ziua creșterii LH, urmărirea acestor hormoni este o modalitate excelentă fie de a planifica, fie de a evita sarcina.

Monitorizarea ovulației

Indiferent dacă încerci să rămâi însărcinată sau încerci să eviți o sarcină, monitorizarea ciclului și a tiparelor de ovulație poate fi benefică atât pentru planificarea familială, cât și pentru a rămâne în ton cu sănătatea reproductivă. Iată cum să descoperii cele mai comune semne de ovulație și cum să identifici când ovulația s-a încheiat.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale ovulației?

Modificări ale mucusului cervical - În cea mai mare parte a ciclului menstrual, mucusul cervical este gros, cremos și alb sau aproape alb. În apropierea ovulației, mucusul cervical va deveni limpede și alunecos, ca și consistența unui albuș de ou.

Modificări ale temperaturii corporale bazale (BBT) - Temperatura corpului scade puțin înainte ca ovarul să elibereze un ovul. Apoi, la 24 de ore după ce ovulul este eliberat, temperatura crește și rămâne ridicată timp de câteva zile. Înainte de ovulație, BBT a unei femei este în medie între 36,1° C și 36,4° C. După ovulație, se ridică la 36,4° C - 37° C.

Modificări ale poziției colului uterin - În timpul ovulației, colul uterin poate deveni mai înalt, mai moale și mai deschis pentru a se pregăti de acceptarea spermatozoizilor pentru a rămâne însărcinată. Dacă te simți confortabil, poți folosi un deget pentru a simți ușor modificările la nivelul colului uterin înainte de ovulație.

Modificări ale concentrației hormonilor urinari - Cea mai sigură modalitate de a determina când ovulezi este să măsori direct modificările hormonilor. Acest lucru este posibil cu ajutorul testelor de ovulație.

De unde știi când s-a terminat ovulația?

După ovulație, fertilitatea revine la valoarea inițială și este mai puțin probabil să rămâi însărcinată. Dacă încerci să programezi actul sexual cu fereastra fertilă pentru a rămâne însărcinată, este esențial să înțelegi atât semnele că urmează să ovulați, cât și semnele că ovulația s-a încheiat.

Modificări ale mucusului cervical - În preajma ovulației, mucusul cervical capătă o consistență alunecoasă, de albuș de ou. După ovulație, vei vedea că mucusul cervical revine la consistența normală: o scurgere groasă, cremoasă, albă sau aproape albă.

Modificări ale temperaturii corporale bazale (BBT) - Când ovulezi, BBT poate crește cu mai puțin de 0,4-0,5° grade Celsius. Ovulația a avut loc probabil atunci când temperatura ușor mai ridicată rămâne constantă timp de trei zile sau mai mult. BBT rămâne mai mare pentru a doua jumătate a ciclului menstrual.

Modificări ale poziției colului uterin - Cervixul este înalt, moale și deschis în timpul ovulației, astfel încât poate accepta spermatozoizi pentru a te ajuta să rămâi gravidă. După ovulație, vei putea observa cum colul uterin se întoarce în poziția inițială: jos, dur și închis. În această perioadă, colul uterin se va simți un pic ca vârful nasului la atingere.

Modificări ale concentrației hormonilor urinari - După ovulație, nivelurile de concentrație a hormonilor din urină vor reveni la nivelurile de bază.

Calculatorul zilelor de ovulatie

Calcularea aproximativa a datei ovulatiei este posibila numai femeilor cu un ciclu menstrual regulat, pe cand cele care au o menstruatie neregulata le este recomandat sa foloseasca metode aditionale.

Selecteaza data primei zile a ultimei perioade menstruale

   

Numarul mediu de zile dintre doua cicluri menstruale in cazul tau

Data ovulatiei este:

Perioada fertila este este:

  

Tulburarile de ovulatie

Problemele legate de ovulatie constituie cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine, dar si cea care este cel mai usor de tratat. Femeile care au astfel de probleme au un ciclu menstrual neregulat sau, uneori, prezinta amenoree. Cu toate acestea, disfunctiile legate de ovulatie pot aparea chiar daca ciclul menstrual este regulat. Iata mai multe detalii despre tulburarile de ovulatie si sfatul de la Desprecopii. 

Ovulatia: intrebari si raspunsuri esentiale

Sunt atat de multe intrebari despre OVULATIE pe forumul aspirantelor de la Desprecopii - sau in sectiunea de Intrebari  - incat le-am ales pe cele mai citite pentru a vi le prezenta impreuna cu raspunsul complet. Pentru ca aceste intrebari si raspunsuri cu siguranta vor fi utile altor viitoare mamici ...citeste aceste intrebari si raspunsuri aici.

 

8 semne ale ovulatiei

Ovulatia este acel miracol feminin care se intampla in fiecare luna, la femeile care nu au ajuns inca la menopauza. Practic, zilele in care se intampla ovulatia, marcheaza semnalul cand femeia poate procrea - cu ajutorul desigur - al unui spermatozoid viteaz.

In fiecare luna, un ou (ovul) se maturizeaza in interiorul ovarelor tale si apoi se deplaseaza in tubul falopian, spre uter.

Pentru a avea sansa unei sarcini, trebuie sa activitate sexuala in perioda 1-2 zile inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta. Celulele spermei, spermatozoizii pot trai pana la 2-3 zile dar un ovul traieste doar 24 de ore dupa ovulatie - daca desigur, nu se intampla fertilizarea citeste mai departe 8 semne ale ovulatiei.

Despre ovulatie pe larg:

Cu falsitate despre fertilitate
Fertilitatea: varsta ideala, fereastra fertila, mituri si trucuri pentru conceperea unui copil
Inseminarea intrauterina cu ajutorul Berzei (video)
Cum stiu cand ovulez?
Hormonii influenteaza viata sexuala a femeilor
Daca vrei ca barza sa iti aduca un baietel - ce trebuie sa mananci
Daca vrei ca barza sa iti aduca o fetita - ce trebuie sa mananci 

Informatie si sustinere pentru femeile care doresc sa aiba un copil

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. 

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

 Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!  

Despre conceperea unui copil, ar merita sa stiti:

Trei secrete esentiale ca sa ramai insarcinata
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
Dupa cate luni de incercari ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate?
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Sarcina dupa un avort: cat de curand?
Incercarea de a concepe un copil: cum sa scapati de tensiunea ei
Placerea sexului si sansa de a concepe un copil
Pot ramane insarcinata daca ...?
Ovulatia si calculul ovulatiei

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ovulatie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII