Abuzul de antibiotice: ce ar trebui să știe părinții pentru a proteja sănătatea copiilor lor
Majoritatea parintilor care consulta medicul pediatru pentru ca micutul are dureri in gat - primesc o reteta pentru un antibiotic.
Insa numai in aproximativ unul din zece cazuri recomandarea medicului este corecta. Cercetatorii americani au publicat de curand un studiu in Journal of the American Medical Association, in care sugereaza ca antibioticele sunt prescrise in mod exagerat ...Abuzul de antibiotice este o problemă majoră de sănătate publică, deoarece poate duce la dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice.
Iata ce trebuie sa stii despre abuzul de antibiotice.
despre abuzul de antibiotice veti citi
Prea multe antibiotice sunt prescrise de medici
Ce sunt antibioticele
Antibioticele trateaza numai infectiile bacteriene
Care este diferenta dintre o infectie virala si o infectie bacteriana
Care este diferenta dintre comportamentul bacteriilor si cel al virusilor?
Cum apare rezistenta bacteriilor la antibiotice?
Care sunt pericolele prescrierii exagerate a antibioticelor
Ce anume trebuie sa ne ingrijoreze privind rezistenta la antibiotice
Este aceasta problema o preocupare reala in comunitatea specialistilor in boli infectioase?
Despre gripa si raceli
Prea multe antibiotice sunt prescrise de medici
Majoritatea copiilor care ajung la medic pentru ca au rosu in gat ... primesc o reteta pentru un antibiotic. Insa numai in aproximativ unul din zece cazuri recomandarea medicului este corecta. Cercetatorii americani au publicat un studiu in Journal of the American Medical Association, in care sugereaza ca antibioticele sunt prescrise in mod exagerat si pe scara larga pentru inflamatii ale gatului cauzate de infectii virale.
In cele ce urmeaza, un medic specialist in boli infectioase, explica de ce prescrierea antibioticelor a devenit un lucru atat de obisnuit in cultura medicala mondiala, precum si riscurile grave ale acestui comportament medical:
Ce sunt antibioticele?
Antibioticele sunt substante naturale sau sintetice care actioneaza in scopul distrugerii bacteriilor sau in scopul limitarii dezvoltarii (reproducerii) acestora. De aceea, sunt utilizate pentru a trata anumite tipuri de infectii bacteriene.
Antibioticele trateaza numai infectiile bacteriene?
Intr-adevar. Exista un numar limitat de medicamente care au o oarecare eficienta in tratarea infectiilor virale, dar antibioticele, in sens strict, sunt folosite pentru tratarea infectiilor bacteriene.
Care este diferenta dintre o infectie virala si o infectie bacteriana?
Ambele pot fi foarte severe, dar una dintre principalele diferente este ca tratamentele infectiilor virale sunt, in general, limitate, in timp ce pentru tratarea infectiilor bacteriene exista mai multe optiuni de tratament. Cititi pe larg: Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala
Care este diferenta dintre comportamentul bacteriilor si cel al virusilor?
Dezvoltarea bacteriilor nu necesita prezenta celulelor vii. Virusii sunt mult mai mici decat bacteriile si necesita celule vii pentru a se reproduce. In consecinta, adesea sunt foarte dificil de izolat, iar realizarea culturilor este si ea dificila. Bacteriile se dezvolta usor in culturi si sunt mult mai usor de identificat.
Daca, in marea majoritate a cazurilor, antibioticele nu sunt eficiente in tratarea virusilor, de ce sunt prescrise atat de frecvent pacientilor cu afectiuni virale? Cititi pe larg si: Este gripa sau raceala?
Cred ca principalul motiv este faptul ca pacientii zilelor noastre sunt informati in legatura cu infectiile si au observat modul de actiune al antibioticelor. Daca au avut o infectie, au luat antibiotice si s-au facut bine, iar daca au prieteni care au avut infectii, acestia au luat antibiotice si s-au facut bine. De aceea, ei considera ca in cazul unei infectii, sunt necesare antibioticele. Adevarul este ca, in cele mai multe cazuri, acest lucru nu este adevarat multe dintre aceste infectii sunt provocate de virusi, iar vindecarea se poate produce si fara antibiotice. Dar pacientii stiu ca au la indemana antibioticele, de aceea solicita medicilor retete pentru ele.
Din perspectiva unui medic, de fapt, este mult mai usor sa recomanzi antibiotice unui pacient cu o infectie virala decat sa nu recomanzi, deoarece, de cele mai multe ori, asa se asteapta pacientul sa faci. Este necesar destul de mult timp pentru a-i explica unui pacient toate aspectele legate de o infectie virala ce este, de ce antibioticele nu au efect asupra ei si ca, probabil, se va face bine si fara ele. Multi medici ocupati nu au timp sa explice toate aceste lucruri pacientilor lor.
Cum apare rezistenta bacteriilor la antibiotice?
Bacteriile sunt supuse unei imense presiuni de a supravietui. Daca exista o mai multe tipuri de bacterii care traiesc intr-o anumita locatie, unde sunt prezente antibioticele, singurele care vor supravietui sunt cele rezistente la antibioticele respective. Deci, de fapt, prezenta antibioticelor stimuleaza rezistenta, iar bacteriile rezistente cresc si se reproduc.
Chiar si tratamentul incomplet poate determina rezistenta la antibiotice. Daca o persoana nu termina cura de antibiotice, cresc sansele unei viitoare rezistente.
Exista anumite tipuri de recomandari (modele comportamentale privind prescriptiile medicale) care grabesc rezistenta bacteriilor la antibiotice?
Stim din numeroase studii ca rezistenta la antibiotice este cu atat mai mare cu cat utilizam un numar mai mare de antibiotice.
Care sunt pericolele prescrierii exagerate a antibioticelor?
Companiile farmaceutice si laboratoarele de cercetare nu au creat in ultimul timp prea multe antibiotice noi, deci in viitorul apropiat va trebui sa ne bazam pe cele pe care le avem acum. Daca le utilizam gresit sau abuzam de ele, este foarte posibil sa ramanem fara optiuni de tratament pentru tipurile de infectii bacteriene tratabile in acest moment.
Multi medici folosesc antibiotice foarte puternice pentru infectii care ar putea fi tratate cu antibiotice mai simple. Ar trebui sa pastram antibioticele mai puternice pentru anumite infectii. Daca le utilizam si pentru celelalte infectii sau pentru pacienti cu infectii virale, vom crea in plus si problema rezistentei.
Rezistenta bacteriilor nu este singurul risc al utilizarii excesive a antibioticelor. Antibioticele folosite azi sunt relativ sigure, dar pot avea anumite efecte adverse. Acestea variaza de la infectii micotice usoare si deranjamente stomacale la diaree severa si reactii alergice ce pot fi mortale.
Ce anume trebuie sa ne ingrijoreze privind rezistenta la antibiotice?
Trebuie sa ne ingrijoreze posibilitatea unor infectii bacteriene pe care nu le putem trata cu antibiotice. Exista cateva bacterii care au devenit rezistente la antibioticele uzuale, deci tratarea pacientilor infectati cu ele poate fi, desigur, problematica. De exemplu, se canstata cresteri dramatice ale rezistentei fata de penicilina sau alte antibiotice utilizate impotriva streptococului pneumoniei streptococcus pneumoniae (un tip de streptococ), care este cauza cea mai banala a infectiilor bacteriene ale sinusurilor, a infectiilor urechilor si a infectiilor plamanilor (pneumonie). Rezistenta limiteaza capacitatea de a trata aceste infectii si forteaza medicii sa foloseasca antibiotice mai noi si mai puternice. In viitor, este posibil sa constatam aparitia rezistentei si fata de aceste medicamente mai noi si mai puternice.
Este aceasta problema o preocupare reala in comunitatea specialistilor in boli infectioase?
Da. Aceasta este o problema pe care am identificat-o, iar membrii comunitatii mentionate incearca sa o combata prin programe educationale si declaratii de principiu.
Cine are responsabilitatea principala de a reduce prescrierea inutila a antibioticelor?
Rezolvarea acestei probleme necesita ca medicii sa fie mai informati despre utilizarea corecta a antibioticelor, iar pacientii sa nu mai solicite prescrierea lor cand nu este necesara.
Oare medicii inteleg, intr-adevar, implicatiile acestui comportament privind prescrierea medicamentelor?
Nu, nu cred ca intelegem, si chiar cred ca este vina noastra, pentru ca nu ne autoeducam si nu ii educam nici pe ceilalti in acest sens.
Deci, chiar daca un pacient solicita prescrierea antibioticelor, medicul nu este obligat sa accepte, corect?
Da. Dar cred ca exista o tendinta generala in ultimii ani, marcati de accesul la Internet si de publicitatea pe scara larga la medicamente si servicii medicale: pacientii au impresia ca sunt foarte educati, iar uneori au convingeri foarte puternice privind tratamentul pe care ar trebui sa-l urmeze. Combinatia intre comunitatea de pacienti partial informati, dar cu convingeri puternice si medici, care au la dispozitie foarte putin timp pentru a discuta cu pacientii, duce adesea la retete care nu sunt necesare.
► Citeste in continuare Cum pot folosi antibioticele in siguranta pentru copilul meu?
Deci pe scurt despre antibiotice
Ca părinți, ar trebui să știți următoarele:
♦ Antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale, cum ar fi răceala sau gripa, și nu ar trebui să fie utilizate pentru aceste afecțiuni.
♦ Dacă medicul vă prescrie un antibiotic pentru copilul dumneavoastră, asigurați-vă că înțelegeți pentru ce este utilizat și cum trebuie luat.
♦ Urmați întotdeauna dozajul și durata tratamentului recomandate de medic. Nu opriți tratamentul prea devreme, chiar dacă copilul se simte mai bine, deoarece acest lucru poate duce la recidivarea infecției.
♦ Încurajați copilul să ia multă apă și să se spele pe mâini frecvent pentru a preveni răspândirea infecției.
♦ Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament alternative, cum ar fi terapia cu probiotice sau terapia cu uleiuri esențiale, care ar putea fi utilizate în locul sau în plus față de antibiotice.
♦ Este important să se evite abuzul de antibiotice și să se folosească doar când este necesar pentru a ajuta la prevenirea rezistenței la antibiotice și a asigura că acestea vor fi eficiente atunci când sunt necesare.
Despre antibiotice merita citit si
Tratarea bebelusului cu antibiotice si riscul de obezitate
Putem amesteca antibioticele cu alcoolul?
Top 5 cele mai bune antibiotice naturale si antivirale
Antibioticele la copii si bolile digestive
Antibioticele si sarcina
Ar trebui sa luam probiotice in timp ce luam antibiotice?
autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea, medic pediatru in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 7 comentarii
deoarece traim intro perioada unde totul se rezuma la bani stie toata lumea de altfel.nu dati vina pe omul de rand,domnilor din presa si tv ar trebui sa urmariti programele tv unde se face publicitate la o gramada de medicamente noi(mai scumpe)avand acelasi efect ca si cel de 10 ani pe piata.
ce zici vizavi de infectii virale si infectii bacteriene
Am un baiat de 1,4 ani si pana la 8 luni a luat luna de luna antibiotice.Si luna aceasta iar. Cred ca i-a afectat digestia deoarece materiile fecale au o consistenta ciudata.Au ca niste suvite prin ele.Mici si albicioase .Ce inseamna asta oare?Cu ce il pot trata?
sunt mama unui copil de 9luni si de la 2luni i-am dat ampicilina pastila dupa prescrierea medicului pediatru iar acum copilulul meu cred ca are probleme cu stomacul din cauza acelui medicament de-aceea mamicilor va recomand sa cautati un medic pediatrul bun si care sa va explice ce are copilul si cind i se administreaza un medicament sa va explice de ce si reactiile acelui medicament
...este o prostie sa-i administrezi unui copil antibiotice fara a consulta un medic, doar pentru ca in cazul tau tine figura... dar ce ne facem cu situatiile in care chiar medicul este cel care iti recomanda pentru orice fleac antibiotice? cum ramane cu sistemul imunitar al copilului ... pe cine ajutam de fapt?...copilul?...sau pe noi insine? Sunt mamica unui baietel de 1 an si 11 luni sanatos tun... si noua ne-au iesit dintisori, ne-a curs nasucul, am fost si constipati o data... dar niciodata nu m-am panicat ... Comunicarea dintre mine si medicul de familie al fiului meu este excelenta... Antibioticele sunt pentru urgente... lasati organismul puiutilor sa lupte pana sa sariti cu antibioticele... si s-ar putea sa aveti surpriza ca nici macar sa nu aveti nevoie de ele...
Nu sunt de acord sa-i dai copilului antibiotic imediat ce ii curge nasul.Eu il tratez pe copilul meu cu Nurofen si picaturi de nas daca nu face febra,si numai in cazul in care face febra peste 38 administrez antibiotic,dar nu incep cu ce-i mai tare cind se poate trata cu Amoxicilina de exemplu.
Oare este adevarat ca daca bebelusul ia antibiotice, dintii nu vor maifi albi? Cam care ar fi antibioticele, respectiv medicamentele care duc la ingalbenirea dintilor?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII