15 NU-uri cand pregătești mancare pentru bebelușul tău

15 NU-uri cand pregatesti mancare pentru bebelusul tau

15 NU-uri cand pregătești mancare pentru bebelușul tău

Draga mami, daca bebelusul tau incepe aventura diversificarii alimentatiei si te pregatesti sa faci mancare pentru bebelusul tau, iata o lista cu 15 NUuri in ceea ce priveste pregatirea mancarii pentru bebelusi.

Iata ce NU trebuie sa faci! 

Daca pregatesti in casa mancare pentru bebelusul tau - iata ce NU trebuie sa faci:
Diversificarea: Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?
Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Despre diversificare, merita stiut si:
Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta

Daca pregatesti in casa mancare pentru bebelusul tau - iata ce NU trebuie sa faci:

(sfatul medicului pediatru)

1.NU oferi copilului: nuci, boabe de strugure, popcorn, legume crude, fructe necuratate de coaja sau unt de arahide - daca nu a implinit 2 anisori

 

2. NU da miere copilului mai mic de 12 luni - pentru ca exista pericolul de a face botulism

 

3. Nu da sfecla rosie, spanac, nap au varza Kale - bebelusului care nu a implinit 12 luni din cauza continutului ridicat de nitrati pe care le contin - si care pot reduce nivelul hemoglobinei bebelusului

  

4. Nu oferi biscuiti bebelusului pe post de suzeta.

  

5. Nu adauga sare, zahar condimente puternice in mancarea bebelusului. Daca ii oferi bebelusului mancare care se ofera si celorlalti membri ai familiei - pune deoparte o portie pentru bebelus - inainte de a o condimenta. 

 

6. Nu folosi legume sau fructe din conserva pentru a prepara mancarea bebelusului pentru ca ele ar putea fi incarcate de sodiu, conservanti si alti aditivi periculosi. Invata sa citesti intotdeauna etichetele alimentelor pe care le oferi bebelsului - si retine ca in general, legumele congelate au sodiu foarte putin sau deloc asa ca le poti folosi la mancarea bebelusului.

7. Nu folosi cuptorul cu microunde pentru a incalzi mancarea bebelusului. Chiar si daca amesteci bine mancarea incalzita la microunde- pot ramane portiuni care sunt inca foarte fierbinti. Inainde a da mancare incalzita bebelusului - testeaz-o tu pe buza de sus a ta - pentru a controla temperatura. Si daca o gusti cu lingurita, spala lingurita inainte de a-i da mancare bebelusulu idin ea. Asa este igienic. 

 

8.  Nu pune mancare diluata intr-un biberon cu gaura largita - pentru a da mancare noaptea bebelusului. Este foarte periculos pentru ca se poate ineca.

 

9. Nu da bebelusului suc de fructe
Sucul de fructe contine foarte mult zahar si calorii, si nu are grăsimi, proteine, calciu, zinc, vitamina D sau fibre de care bebelușii au nevoie. Poate doar suprima pofta de mancare a bebelusului si limita astfel apetitul pentru laptele matern sau formula care ar trebui să fie pilonul alimentației bebelușului în primul an de viață. Prea mult suc poate provoca, de asemenea, carii dentare, diaree și alte probleme cronice ale burticii.

  

10.  NU da copilului zahar sau dulciuri.
Zahărul nu trebuie sa faca parte din alimentatia bebelușului tău până când copilul tău împlinește un an, deoarece îi poate afecta apetitul și poate perturba dieta. De asemenea, bebelușul ar putea începe să refuze laptele matern dacă zahărul devine parte din alimentatia sa. Acest lucru se întâmplă în principal din cauza preferinței față de gust. Prin urmare, este mai bine să amânați introducerea zahărului în dieta bebelușului. Când micuțul tău are un an, poți începe cu zaharuri naturale precum mierea și treptat să treci la zahăr, dar ar trebui să-l hrănești cu moderație pentru a evita obezitatea.

 

11. Nu da bebelusului băuturi pe baza de orez (lapte de orez). Copiii sub 5 ani nu ar trebui să consume băuturi de orez ca înlocuitor pentru laptele matern sau formulele pentru sugari (sau laptele de vacă după vârsta de 1 an), deoarece pot conține prea mult arsenic.

Arsenicul se găsește în mod natural în mediul înconjurător și își poate găsi drumul în alimente și apă. Orezul tinde să absoarbă mai mult arsenic decât alte cereale, dar asta nu înseamnă că tu sau copilul tău nu poți mânca orez. În UE, există niveluri maxime de arsenic anorganic permise în orez și produse din orez și niveluri chiar mai stricte sunt stabilite pentru alimentele destinate copiilor mici.

12. Nu da copilului scoici crude.
Scoicile crude sau inficient gătite, scoici sau stridii, pot crește riscul de intoxicație alimentară, așa că cel mai bine este să nu le dați bebelușilor.


13. Nu da bebelusului carne de rechin, pește-spadă și marlin.  Cantitatea de mercur din acești pești poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului.
 

14. Nu forta bebelusul sa manance. Cand incepi diversificarea, incepe cu o lingurita - maxim doua de mancare. Lasa-l pe bebelus sa te ghideze. El isi cunoaste limitele cand mamica este prea ambitioasa.

  

15. Nu limita grasimile in alimentatia bebelusului tau in primii 2 ani. Grasimile sunt necesare dezvoltarii sale. 

 

Diversificarea: Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

Cand incepem diversificarea alimentatiei bebelusului? Cand stim ca bebelusul este pregatit pentru alimentele solide? Unii parinti pot fi tentati sa cedeze rudelor, iar uneori propriilor mame, care spun „Da-i copilului niste mancare adevarata, nu vezi ca e flamand?“ sau „Laptele de la san nu-i ajunge, are nevoie de mancare adevarata“. De altfel, bebelusul dumneavoastra poate avea 3 sau 4 luni cand veti incepe sa simtiti ca ar avea nevoie de „ceva mai mult“ decat formula sau laptele de la san. Poate incepe sa se trezeasca mai des noaptea sau sa manance mai des decat „de obicei“, iar dumneavoastra va intrebati daca este necesara introducerea alimentelor solide. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii - cost €5.99 one time)

 Functionalitati ale aplicatiei: sute de retete cu instructiuni video de preparare, ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Atentie, aplicatia nu este gratuita insa a necesitat multa munca.

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

 

Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii

Diversificarea este un pas important atat in viata unei mamici cat si in viata bebelusului, care trece de la laptic la alimente solide.

Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile, adica, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 3 zile pentru a observa daca bebelusul este sau nu alergic.

Si pentru proaspetele mamicute intr-ale diversificarii, un mic ajutor: 10 retete de piureuri specifice varstei de 6 luni: vezi retele aici.

Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare

Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Despre diversificarea bebelusului, merita stiut si:

Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare


Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Diversificarea alimentatiei bebelusului - pas cu pas. Retete pentu bebelusi, sfaturi, alergii, diagrame.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. georgescu diana
    georgescu dianatrimis la 1/2/2012

    da, ma bucur c acum exista produse speciale pt bebelusi . sunt utile si fine. ca pe vremea noastra......nici hainute nu se gaseau

    Raspunde la acest comentariu
  2. alina
    alinatrimis la 28/4/2010

    un concurs interesant, am aflat despre marci de produse pentru copii, de care nu auzisem pana acum.

    Raspunde la acest comentariu
  3. gabor eva
    gabor evatrimis la 10/12/2009

    foarte interesanta ancheta as dori sa stiu cand se va publica lista cu castigatorii

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII