Când dăm ficățel bebelușului și de care? 8 rețete pentru bebeluși ce conțin ficat

Cand dam ficatel bebelusului si de care?  8 retete pentru bebelusi ce contin ficat

Când dăm ficățel bebelușului și de care? 8 rețete pentru bebeluși ce conțin ficat

Vrei să știi când poți da ficatul bebelușului și de care? Ficatul este unul dintre cele mai   nutritive si dense alimente pe care le poți oferi unui copil și, ca și carnea de vită, o sursă excelentă de fier. Ficatul de pui are un gust mai ușor și este mai ușor de preparat decât alte tipuri de ficat, de aceea se recomandă în defavoarea altor tipuri de ficat.

Dar, deși este un aliment nutritiv, prea mult poate fi nociv.

Iată în continuare când poți da bebelușului ficat, de care și cât.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ficatelul in alimentatia bebelusului
Cand introducem ficatul in alimentatia bebelusului?
Prea mult ficat dauneaza copilului?
Beneficiile consumului de ficat
Toxicitatea la excesul de vitamina A preformata
Informatii nutritionale ficat de pui, per portie
Cum gatim ficatul pentru copii?
8 Retete cu ficat pentru bebelusi
Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Ficatelul in alimentatia bebelusului

Ficatul este unul dintre cele mai multe alimente nutritive dense pe care le puteti oferi unui copil si, ca si carnea de vita, o sursa excelenta de fier. Ficatul de pui are un gust mai usor si este mai usor de preparat decat alte tipuri de ficat, de aceea se recomanda in defavoarea altor tipuri de ficat.

Daca este posibil, cumparati ficat de la un macelar care are produse ecologice, din surse sigure. Daca animalul este crescut intr-un mediu toxic, ficatul va fi si acesta toxic. Deci mare atentie!

La bebelusi si copii mici, fierul este vital pentru dezvoltarea fizica si mentala. Bebelusii au nevoi foarte mari de fier, deoarece cresc foarte rapid - in primele 12 luni de viata, greutatea de la nastere triplandu-se.

Intre nastere si doi ani, creierul uman creste la 80% din dimensiunea adulta. Fierul este depozitat in creier - face parte din structura creierului si, prin urmare, este un element esential pentru dezvoltarea psihica.

Dupa ce ati inceput diversificarea (pe la varsta de 9-12 luni), puteti incepe sa adaugati ficat organic, razuit, in mancarea micutului.

Cand introducem ficatul in alimentatia bebelusului?

Dar, desi este un aliment nutritiv, prea mult poate fi nociv.

Unii specialisti in nutritia bebelusului sugereaza intarzierea introducerii ficatului pana la 9 luni, chiar 1 an, dupa ce s-a introdus carnea si galbenusul de ou. Ficatul de pui are o concentratie mare de vitamina A. Din aceasta cauza, nu vom oferi copilului ficat mai mult de o data pe saptamana. Concentratiile mari de vitamina A pot duce la hipervitaminoza A.

Prea mult ficat dauneaza copilului?

Ficatul este o sursa bogata de vitamina A, un nutrient care joaca un rol important in dezvoltarea si sustinerea multora dintre organele corpului, contribuind la o vedere mai buna si un sistem imunitar sanatos.

Exista doua tipuri de vitamina A pe care le primim prin intermediu dietei noastre.

Provitamina A - inclusiv beta-carotenul, un pigment gasit in produsele alimentare precum cartofii dulci, pe care organismul il transforma in vitamina A - se gaseste in principal in alimentele vegetale. Sursele includ legume cu frunze verzi, legume si fructe galbene / portocalii si rosii (tomate).

Vitamina A preformata - se gaseste in produsele alimentare din surse animale, inclusiv peste, produse lactate si carne. Ficatul este deosebit de bogat in vitamina A preformata.

Prea multa provitamina A nu este daunatoare - in cazul in care copilul dumneavoastra consuma o cantitate mare de morcovi, de exemplu, atunci carotenoizii care nu sunt necesari si/sau utilizati de catre organism sunt pur si simplu depozitati in piele (de aceea unii copilasi tind sa aiba o tenta portocalie inofensiva a pielii, in special in jurul nasului)!

ficat bebelusi

Beneficiile consumului de ficat

Ficatul este nutritiv in multe privinte si, in plus fata de vitamina A - ofera ...

- Proteine ​​de inalta calitate
- Sursa naturala si cea mai concentrata de vitamina A
- Toate vitaminele B, in special vitamina B12
- Excelenta sursa de acid folic
- O forma foarte importanta de fier
- Cupru, zinc si crom. Ficatul este cea mai buna sursa de cupru
- CoQ10, un nutrient care este deosebit de important pentru functia cardiovasculara
- O sursa buna de purine, compusi care contin azot ce servesc drept precursori pentru ADN si ARN.

In timp ce ficatul este o sursa excelenta de fier, este, de asemenea, bogat in vitamina A. Vitamina A este importanta pentru sanatate, dar prea multa poate fi daunatoare pentru copii. Limitati consumul de ficat la aproximativ trei lingurite (15 grame) pe saptamana

Toxicitatea la excesul de vitamina A preformata

Prea multa vitamina A preformata, cu toate acestea, poate fi daunatoare.

Probabil va amintiti ca ati fost sfatuita sa nu consumati ficat in timpul sarcinii. Asta pentru ca prea multa vitamina A preformata poate provoca malformatii congenitale.

Toxicitatea la excesul de vitamina A preformata (cunoscuta sub numele de hipervitaminoza A) poate duce la un risc crescut de fracturi osoase. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina A blocheaza activitatea vitaminei D, ceea ce duce la scaderea densitatii minerale osoase. Toxicitatea la excesul de vitamina A poate provoca leziuni hepatice.

Inclusiv prea mult ficat in dieta copilului poate insemna ca primeste prea multa vitamina A preformata, in special in cazul in care el a primit deja vitamina A preformata de la o alta sursa (cereale fortificate, de exemplu, sau un supliment prescris de medic).

Informatii nutritionale ficat de pui, per portie

Calorii 47
Calorii din grasime 16
Total grasimi 2g
Grasimi saturate 1g
Grasimi trans 1g
Colesterol 158mg
Sodiu 21mg
Carbohidrati 0g
Proteine 7g

% - din doza zilnica necesara

Vitamina A 75%
Vitamina C 13%
Calciu 0%
Fier 18%
Vitamina B12 79%
Acid Folic 40%
Magneziu 2%
Zinc 7%
Seleniu 33%

Cum gatim ficatul pentru copii?

Ficatul trebuie cumparat in stare proaspata si preparat in termen de 24 de ore de la cumparare, deoarece este foarte perisabil. Un ficat de pui are nevoie, in general, de numai cateva minute pana sa fie fiert - ar trebui sa aiba inca o nuanta vag rozalie.

retete cu ficat pentru bebelusi

8 Retete cu ficat pentru bebelusi

Cand dam ficat bebelusului? Citim adesea intrebari de la mamicile din comunitatea DC care nu stiu cand si daca sa introduca ficatel de pui bebelusului. Raspunsul este da ... si nu! Ficatul poate fi un aliment nutritiv, dar prea mult poate fi daunator.

Iata tot ce trebuie sa stii despre hranirea cu ficatel a bebelusului dar si 8 retete cu ficat pentru alimentatia bebelusului. Pofta buna!

Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare

 

Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz 
Briose din ovaz si mere 
Pate vegetal cu alune 
Desert crocant din ciocolata si ovaz 
Placinta ciobanasului 
Tortilla cu somon afumat 
Pate de pastrav afumat 
Biscuiti din ovaz si ciocolata 
Burgeri din carne de pui 
Compot de rubarba si cirese 
Pulpe de pui glasate cu miere 
Supa de dovleac 
Salata de couscous 
Budinca cu fructe 
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.

diversificarea aplicatie

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

  autor: redactor Bianca Lavric, redactor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie Academia Americana de Pediatrie  https://www.aap.org, Baby411.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII